Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też jestem bardzo zainteresowany dzielonymi Heglami, ale bardziej serią H20 niż H4SE, ze względu na cenę.

P20+h20 w jednej z recenzji porównywany jest z H300 i wg autora wypada dużo lepiej.

Ja też jestem bardzo zainteresowany dzielonymi Heglami, ale bardziej serią H20 niż H4SE, ze względu na cenę.

P20+h20 w jednej z recenzji porównywany jest z H300 i wg autora wypada dużo lepiej.

Dzięki, jestem posiadaczem H300 (jestem bardzo z niego zadowolony), ale myślę o czymś lepszym z podobną sygnaturą dźwięku.

Skro do tej pory jesteś w posiadaniu H300 to może skok na H360 ?. W poniższej recenzji masz małe porównanie H300 do H360 oraz H360 do P30 H30

https://www.stereolife.pl/archiwum/testy-lista/2264-hegel-h360

Edytowane przez mujas

Moim zdaniem warto kupić H20+P20 zamiast H360, ponieważ jest tańszy w zakupie (używka - około 13tyś PLN) i chyba lepszy. Natomiast nowy zestaw H20+P20 jest dużo droższy od H360 ,a to coś znaczy.

Skro do tej pory jesteś w posiadaniu H300 to może skok na H360 ?. W poniższej recenzji masz małe porównanie H300 do H360 oraz H360 do P30 H30

https://www.stereolife.pl/archiwum/testy-lista/2264-hegel-h360

Dzięki. Miałem pożyczonego H360 i jest trochę lepiej, zwłaszcza w obszarze basu. Jednakże, jest to tak niewielka różnica, że z na pewno nie jest to warte tak dużej dopłaty. Gdyby była różnica 2-3ys to, wtedy warto się zastanowić.

Dzięki. Miałem pożyczonego H360 i jest trochę lepiej, zwłaszcza w obszarze basu. Jednakże, jest to tak niewielka różnica, że z na pewno nie jest to warte tak dużej dopłaty. Gdyby była różnica 2-3ys to, wtedy warto się zastanowić.

Na jakich głośnikach grasz ?

ATC SCM 40

3 drogi i skuteczność 85 Db tutaj już dzielonki potrafią zrobić różnicę tak jak pisałeś zarówno na basie jak i scenie .

Ważna sprawa to im lepiej spasowane kolumny z pomieszczeniem tym różnice są większe im gorzej tym większy wpływ na dźwięk wywierają podbicia i rezonanse pomieszczenia a wówczas zmiany wzmacniaczy mószą być dość znaczne żeby były warte zmiany .

3 drogi i skuteczność 85 Db tutaj już dzielonki potrafią zrobić różnicę tak jak pisałeś zarówno na basie jak i scenie .

Ważna sprawa to im lepiej spasowane kolumny z pomieszczeniem tym różnice są większe im gorzej tym większy wpływ na dźwięk wywierają podbicia i rezonanse pomieszczenia a wówczas zmiany wzmacniaczy mószą być dość znaczne żeby były warte zmiany .

ATC SCM 40

ATC SCM 40 to prawdziwe prądożerne potwory, ale jeśli dostaną tyle pożywienia co potrzebują to potrafią się odpłacić. Takiej dynamiki, potęgi, szybkiego krótkiego, nisko schodzącego i świetnie kontrolowanego basu ze świecą można szukać u konkurencji. Ponarzekać mogą tylko wielbiciele aksamitnej góry, tu można by jeszcze sporo poprawić.

Ci co twierdzą (również na tym forum), że H200 da im radę są w błędzie, dopiero napędzane H300 grają w miarę swobodnie. Ciekaw jestem czy z H360 byłoby jeszcze lepiej.

Ciekaw jestem czy z H360 byłoby jeszcze lepiej.

Tak , przy trudnych kolumnach , im trudniejsze tym bardziej wychodzą różnice między wmzacniaczami , tutaj posiadacze powiedzą ze różnice są znaczne .

Im łatwiejsze do napędzenia kolumny tym niższe modele dają radę a ich właściciele powiedzą że różnica między wzmacniaczami jest nieduża i niewarta dopłaty .

Gość od którego kupowałem H300 brał do Vienna Acoustic Liszt na odsłuch H 360 i dzielonkę P20 i H20 jak stwierdził nie było nad czym się zastanawiać i wziął dzielonkę .

Edytowane przez jacm

Podobno dzileonka fajna i sam kiedyś chciałem się skusić, bo wiem, że integra a dzielony system to dwa inne światy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Jeszcze nie. Na razie się zastanawiam nad kierunkiem i akurat pytam tu o Hegla, ponieważ bardzo ładnie się z ATC zgrywa i generalnie dźwięk Hegla mi bardzo odpowiada.Jednakże ATC CA2/P1 też oczywiście do sprawdzenia.

" Coś widzę że wszyscy bardzo szybko pozbywają się Hegli...przypadek czy coś jednak jest na rzeczy? "

Napisał nam kuli007 .

Bardzo lubię kuliego, rzadko do naszego klubu wpada ale jak już jest, to zawsze można liczyć z jego strony na rzeczowego posta .

To taki nasz klubowy łowca sensacji, podejrzliwy i czujny, takich ludzi nam tu potrzeba! .

Pozdrowienia dla kuliego, czekamy na kolejne wnioski i dalszy, wydany wkład w rozmowy .

" Coś widzę że wszyscy bardzo szybko pozbywają się Hegli...przypadek czy coś jednak jest na rzeczy? "

Napisał nam kuli007 .

Bardzo lubię kuliego, rzadko do naszego klubu wpada ale jak już jest, to zawsze można liczyć z jego strony na rzeczowego posta .

To taki nasz klubowy łowca sensacji, podejrzliwy i czujny, takich ludzi nam tu potrzeba! .

Pozdrowienia dla kuliego, czekamy na kolejne wnioski i dalszy, wydany wkład w rozmowy .

Panowie i Panie nie miałem zamiaru nikogo obrażać itd. Porostu w ostatnim czasie (kilku miesięcy) co najmniej 6 osób sprzedało jednak Hegla. Niby świetny sprzęt, a jednak do sprzedania... coś w tym musi być. Jak ktoś z szanownych forumowiczów napisze że lepszy Moon, Gryphoon czy Denonub coś innego to oczywiście jest najgorszy bo jak śmiał napisać że Hegel nie daje rady. A no nie daje rady i tak też było w moim przypadku: poległ przy Bowersach CM10 S2. Aż jestem ciekaw ile jest forumowiczów którzy wolą się wstrzymać od komentarzy bo za chwilę go "zjedzą" ... wszystkim Heglowcom życzę miłego odbioru...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Porostu w ostatnim czasie (kilku miesięcy) co najmniej 6 osób sprzedało jednak Hegla. Niby świetny sprzęt, a jednak do sprzedania...

Jeśli ktoś tak uważa to gratuluję postępowego myślenia -:) Sama ilość sprzedawanych używanych sprzętów Hegla o niczym nie świadczy!! Edytowane przez dfx5

Porostu w ostatnim czasie (kilku miesięcy) co najmniej 6 osób sprzedało jednak Hegla.

kuli007 na allegro codziennie jest po kilka sztuk Hegla, używanego, nowego... po prostu ludzie się rozwijają i to jest na rzeczy. Sam założyciel klubu sprzedał 100 na rzecz 160 - może dziwić? może bo czemu nie...

Co za teorie spiskowe :D

Cyzli jak jest czegoś kilka sztuk na sprzedaz to już jest coś nie tak? A jak jest masa auto AUDI, VW na moto.allegro.pl to jest ok? czy tez jest coś nie tak z nimi?

Jeste wiele sprzedanych egzemplarzy nowych w naszym kraju i po czasi eludzie przechodzą na nowsze modele. Sam bylem ciekaw kiedy pojawi się na sprzedaż HD30 i co i dzisiaj cyz wczoraj sie pojawił ludzie ida do przodu.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

A jaką firmę kolega wybrał, lub zamierza wybrać miast Hegla?

Mam tutaj na myśli Pathos Logos mkII lub Norma Audio REVO IPA-70B. Skłaniam się jednak ku temu pierwszemu...

Hegel to fajnie grające wzmacniacze, ale jak ktoś wyżej trafnie napisał, każdy chce się rozwijać, słuchać czegoś lepszego i dlaczego sprzedawanie Hegla ma oznaczać coś złego? Nie bardzo rozumiem...

Pozdrawiam

P.S.: H100 i Oppo sprzedane...

Edytowane przez Music&Hi-Fi

Tak to już jest, że kupując wymarzony sprzęt po roku/dwóch chcemy zmieniać. Przynajmniej większość z Nas tak robi. Bez względu na to czy to Hegel czy nie :) szukanie bez końca tego czegoś w dźwięku.

Topowe integry Hegla H300 i H360 to dobre konstrukcje grające podobnie do dużo droższych wzmacniaczy.

Nad dzielonymi mocnymi konstrukcjami trzeba się dobrze zastanowić (wielkość pomieszczenia).

W normalnych warunkach domowych, pomieszczeniu i przy normalnym słuchaniu muzyki (poziomie głośności)

Zmiana na "dzielonke" nie zmieni za wiele od mocnej "integry". Często takie zmiany przynoszą efekt odwrotny.

Równie dobrze można zmienić na inny mocny wzmacniacz zintegrowany i też zagra inaczej.

:)

Dodatkowo, ze względu na popularność (i dużą ilość sprzedanych egzemplarzy) więcej ich jest na rynku wtórnym.

Wg mnie to nawet lepiej bo można kupić sprzęt w dobrych cenach :)

Dokładnie tak.

Hegel na rynku wtórnym dominuje. Z czego to wynika?

A no z bardzo prostego powodu.

Producent wypuszczając następny model odstaje od produkcji poprzednika. W przypadku innych producentów po mimo nowej serii modeli, wcześniejsze są wciąż produkowane i dostępne na półce sklepowej (do pewnego czasu oczywiście).

Purple nie zgodze się z opinia, że dzielone systemy sa do duzych pomieszczeń, one grają często duzo inaczej niz integry istad ta cena. Nie chodiz tu tylko o moc. Wiem to z doswiadczenia.

Tak to już jest, że kupując wymarzony sprzęt po roku/dwóch chcemy zmieniać. Przynajmniej większość z Nas tak robi. Bez względu na to czy to Hegel czy nie :) szukanie bez końca tego czegoś w dźwięku.

Topowe integry Hegla H300 i H360 to dobre konstrukcje grające podobnie do dużo droższych wzmacniaczy.

Nad dzielonymi mocnymi konstrukcjami trzeba się dobrze zastanowić (wielkość pomieszczenia).

W normalnych warunkach domowych, pomieszczeniu i przy normalnym słuchaniu muzyki (poziomie głośności)

Zmiana na "dzielonke" nie zmieni za wiele od mocnej "integry". Często takie zmiany przynoszą efekt odwrotny.

Równie dobrze można zmienić na inny mocny wzmacniacz zintegrowany i też zagra inaczej.

:)

Dokładnie tak.

Hegel na rynku wtórnym dominuje. Z czego to wynika?

A no z bardzo prostego powodu.

Producent wypuszczając następny model odstaje od produkcji poprzednika. W przypadku innych producentów po mimo nowej serii modeli, wcześniejsze są wciąż produkowane i dostępne na półce sklepowej (do pewnego czasu oczywiście).

Nie zapominajmy o bardzo atrakcyjnym -cenowo rynku norweskim.Sam nabylem cd2 -choc rzeczywiscie odtwarzacz i tam trudno zdobyc (z drugiej reki).W kazdym razie jest to jeden z glownych powodow tak duzej obecnosci uzywanego Hegla w naszym kraju.Ja z cd jestem bardzo zadowolony.serwus

Co za teorie spiskowe :D

Cyzli jak jest czegoś kilka sztuk na sprzedaz to już jest coś nie tak? A jak jest masa auto AUDI, VW na moto.allegro.pl to jest ok? czy tez jest coś nie tak z nimi?

Jeste wiele sprzedanych egzemplarzy nowych w naszym kraju i po czasi eludzie przechodzą na nowsze modele. Sam bylem ciekaw kiedy pojawi się na sprzedaż HD30 i co i dzisiaj cyz wczoraj sie pojawił ludzie ida do przodu.

Ludzie idą do przodu tylko ci, którzy dobrze wiedzą czego chcą :)

Ja do nich nie należałem dlatego popełniłem błąd składając system parę lat wstecz.

Sztuczki marketingowe i recenzje też robią swoje :)

Wystarczy poczytać recenzję np. H80, który to został uznany za najlepszy w swojej klasie.

Nie zapominajmy o bardzo atrakcyjnym -cenowo rynku norweskim.Sam nabylem cd2 -choc rzeczywiscie odtwarzacz i tam trudno zdobyc (z drugiej reki).W kazdym razie jest to jeden z glownych powodow tak duzej obecnosci uzywanego Hegla w naszym kraju.Ja z cd jestem bardzo zadowolony.serwus

Aaa tak...

To też oczywiście ma duży wpływ.

Panowie i Panie nie miałem zamiaru nikogo obrażać itd. Porostu w ostatnim czasie (kilku miesięcy) co najmniej 6 osób sprzedało jednak Hegla. Niby świetny sprzęt, a jednak do sprzedania... coś w tym musi być. Jak ktoś z szanownych forumowiczów napisze że lepszy Moon, Gryphoon czy Denonub coś innego to oczywiście jest najgorszy bo jak śmiał napisać że Hegel nie daje rady. A no nie daje rady i tak też było w moim przypadku: poległ przy Bowersach CM10 S2. Aż jestem ciekaw ile jest forumowiczów którzy wolą się wstrzymać od komentarzy bo za chwilę go "zjedzą" ... wszystkim Heglowcom życzę miłego odbioru...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

U mnie też swojego czasu Hegel poległ przy Bowersach, za to Moon świetnie dawał radę nawet ten "entry level":)

Brzmienie również mi podpasowało dlatego jest dla mnie priorytetem.

Niestety Simaudio bardzo drożeje w PL.

Jakość produkcji i 10 lat gwarancji o czymś też świadczy.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.