Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  100 członków

Pass Labs Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje sobie z tego sprawie ze IC które mam to śmietnik. Ale teraz inwestuje w sprzęt a nie w kabelki. Kabelki bedą pózniej wisienka na torcie. ( ktoś na innym forum polecał mi transparent reference cables)

Bralibyscie 100 tki zamiast moich 60 tek? Podobno dużo więcej ciepła wytwarzają ( jako kaloryfery nie sonicznie) i są lepsze w Basie (jest jego trochę więcej -to chciałbym do moich zamkniętych skrzynek) i lekko jak pisał Pass maja więcej Wypelnienia - ale co to oznacza?

Good to hear you may have found the problem. The XA100.8 is a little fuller sound than the XA60.8 but the difference is small relative to other equipment. All the Point 8 class A amp have a similar sonic signature but all are slightly different because of the differences in rail voltage, bias current and no of output devices.

I jeszcze napisali ze sie nie mam o co martwić jak igła skacze 1-2mm.

A few mm movement on the meter wand doesn't really mean anything. If the wand goes for 12 o'clock to 1 o'clock, then you are probably leaving Class A operation. The AC voltage shift could be causing the slight movement of the meter wand - this is nothing to worry about.

Sory ale kabelki jak wymienisz, za pewne jak masz taki szrot na IC to zasilajacy pewnie od komputera. To tak jakbys wsiadal do bentley'a w gumiakach. Wyporzycz sobie dobry IC a nie klocki zmieniasz. Podejrzewam ze w Twojej konfiguracji zmiana IC, glosnikowcow (pewnie masz kabelek z elektrycznego miedz beztlenowa :) ) to bedzie wieksza zmiana niz zaglowac klockami za 20k. Wydaj z 2k na IC i szczeka Ci opadnie. Potem zrob to samo z glosnikowcem i juz wogole sie nie pozbierasz....

Edytowane przez arr

Sory ale kabelki jak wymienisz, za pewne jak masz taki szrot na IC to zasilajacy pewnie od komputera. To tak jakbys wsiadal do bentley'a w gumiakach. Wyporzycz sobie dobry IC a nie klocki zmieniasz. Podejrzewam ze w Twojej konfiguracji zmiana IC, glosnikowcow (pewnie masz kabelek z elektrycznego miedz beztlenowa :) ) to bedzie wieksza zmiana niz zaglowac klockami za 20k. Wydaj z 2k na IC i szczeka Ci opadnie. Potem zrob to samo z glosnikowcem i juz wogole sie nie pozbierasz....

IC to mam kabelki na FI-15E(Cu) + FI-E38(G) kable: FURUTECH FP-314Ag II ( 0.0% roznicy z Stock i 0.0% roznicy w porownaniu z Tomanek ( tez mam))

Reszta to jak pisalem , smietnik.

IC to mam kabelki na FI-15E(Cu) + FI-E38(G) kable: FURUTECH FP-314Ag II ( 0.0% roznicy z Stock i 0.0% roznicy w porownaniu z Tomanek ( tez mam))

Ten furitech to tez smietnik przy tym sprzecie. Jansy kabel gra wysokimi i srednica prezy kompletnym braku basu

Ten furitech to tez smietnik przy tym sprzecie. Jansy kabel gra wysokimi i srednica prezy kompletnym braku basu

a znasz moze : transparent reference cables ?

Zapomne szybko o tych kablach , bo cena z kosmosu. Cos innego polecacie do Passow ?

Edytowane przez SlowikPL
  • 1 miesiąc później...

Cześć

Słowik, spróbuj jakieś fajne kable ze srebra, w moim Passie się sprawdziło. Mam Fadela i taki DIY, o którym kiedyś było głośno na forum. Ale sporo tego jest. Może coś z drugiej ręki z Nordosta albo Acrolinka, może Siltech. Bo ciepłe i mięsiste w stylu Cardasa, MIT-a czy Van den Hula raczej z Passem się "nie zgodzą"

Coś z poprzedniej szkoły - kilka słów o mojej końcówce XA 30.5:

http://wstereo.pl/czysta-przyjemnosc-w-a-klasie/

Mam ją już kilka lat o jakoś nie korci, by wymieniać.

Czy ktoś poza SłowikiePL słuchał czegoś z nowej serii. 8? Bo głosy dochodzą diametralnie różne: jedni, że są rewelacyjne, inni - że suche i trochę beznamiętne

Pozdrawiam Stempur

Tylko na AS2015 byla seria 8, ale nie wpadło mi w ucho tzn repertuar i nie chcę się wypowiadać.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Cześć

Słowik, spróbuj jakieś fajne kable ze srebra, w moim Passie się sprawdziło. Mam Fadela i taki DIY, o którym kiedyś było głośno na forum. Ale sporo tego jest. Może coś z drugiej ręki z Nordosta albo Acrolinka, może Siltech. Bo ciepłe i mięsiste w stylu Cardasa, MIT-a czy Van den Hula raczej z Passem się "nie zgodzą"

Coś z poprzedniej szkoły - kilka słów o mojej końcówce XA 30.5:

http://wstereo.pl/czysta-przyjemnosc-w-a-klasie/

Mam ją już kilka lat o jakoś nie korci, by wymieniać.

Czy ktoś poza SłowikiePL słuchał czegoś z nowej serii. 8? Bo głosy dochodzą diametralnie różne: jedni, że są rewelacyjne, inni - że suche i trochę beznamiętne

Pozdrawiam Stempur

Dzieki za podpowiedz już sam przedwczoraj użyłem moich DIY srebrnych kabli na połączenie pomiędzy Przedwzmacniacz a koncówki. Dźwięk sie otworzył i jest gładko na ten moment.

Odmienny efekt miałem przy Aleph X. Tam kable z miedzi sie bardziej sprawdziły.

Teraz zastanawiam sie czy zrobić upgrade na XA 100.8 który wg Passa jest lekko cieplejszym wzmakiem. Czy jednak postawić na ciepłe granie z XA 160.5

Dobrze ze problem jest raczej luksusowy ;-)

Bardoz luksusowy, Ile będziesz chciał za XA160.5 - pisz na PW

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 1 miesiąc później...

Witam,

Rozglądam się za czymś dobrym w Klasie A i najlepiej monobloki do napędzenia góry i średnicy moich Infinity Epsilon... obecnie mam Audio Research VT100 mk3 i na dole Mark Levinson 23.5 i wydaje mi się że AR troszkę mocowo nie wyrabia oraz gain mają różny... Czytałem i słyszałem sporo dobrego o passie i thresholdzie tylko kurcze jak zwykle problem by coś na próbę odsłuchi zdobyć bo w ciemno jakoś już mi się znudziło kupować... Ma ktoś pomysł?

Jacek

Witam,

Rozglądam się za czymś dobrym w Klasie A i najlepiej monobloki do napędzenia góry i średnicy moich Infinity Epsilon... obecnie mam Audio Research VT100 mk3 i na dole Mark Levinson 23.5 i wydaje mi się że AR troszkę mocowo nie wyrabia oraz gain mają różny... Czytałem i słyszałem sporo dobrego o passie i thresholdzie tylko kurcze jak zwykle problem by coś na próbę odsłuchi zdobyć bo w ciemno jakoś już mi się znudziło kupować... Ma ktoś pomysł?

Jacek

Top HiFi - mam bardzo dobre doświadczenia we Wrocławiu i Katowicach. Odsłuch w domu zorganizują bardzo chętnie .

a znasz moze : transparent reference cables ?

Zapomne szybko o tych kablach , bo cena z kosmosu. Cos innego polecacie do Passow ?

Kupilem z drugiej reki MIT ORACLE ZIII. Bylem zadowolony lecz za duzo detali i lekko sucho, natomiast zmiana wtyczek z jednej strony furutech gold (ten wyzszy model) i z drugiej srony furutech rodowany (ten wyzszy model takze) i szczeka mi opadla. Basik cos pieknego..

polecam taka konfiguracje. Oryginalne wtyki MIT'a to badziew nie pokaza polowy jego mozliwosci.

• 3 tygodnie później...

Właśnie do mojego zestawu Pass Labs XP20 i moich nowych koncówek XA160.5 zakupiłem po wielu dobrych opiniach do właśnie tego zestawu 2.5m Transparent Reference XL z 2001r. Czy ktoś ma takie kabelki lub może coś o nich napisać?

Moje koncowki XA 160,5 sa wygrzewane. Juz tydzien. Podobno potrzeba im jakies 3 tygodnie na osiagniecie stabilnosci.Napisze jakie sa moje doswiadczenia w porownaniu z XA 60.8 przy tych samych kablach i zestawie. Ale juz na sam poczatek jest b.dobrze. Wiecej za jakies 3 - 4 tyg.

$_57.JPG

Edytowane przez SlowikPL

Też polowałem na czystą klasę A, nawet Twoje ogłoszenie Slowiku widziałem w kilku miejscach :) jako że budżet troszkę mam ograniczony kupiłem Passa X250 i w porównaniu do Audio Researcha VT100 mk3 (wzmaki podpięte tylko na średnicę i górę) Pass gra wyraziściej, ma więcej oddechu, stał się też troszkę ostrzejszy ale w dopuszczalnych granicach:) niestety mopje Infinity Epsilony potrzebują mocnych wzmacniaczy stąd ta różnica... Teraz się zastanawiam nad zmianą preampa z Audio Research Ref2 mk2 na Passa.. x2.5 ;ub xp-10...

Jacek

Miałem u siebie Pass-a XA-100.8. Pierwsze wrażenie było fajne ale czym dłużej słuchałem tym więcej wad było słychać. Bas był potężny ale kluchowaty, bez rozdzielczości, bardzo fajna przestrzeń i miłe soczyste granie ale zawsze z takim szarym filtrem. Na każdej muzyce było słychać pewnego rodzaju szarość przekazu. Poza tym wzmacniacze okrutnie się grzeją. To oznacza wzrost temperatury w pokoju ale też szybsze zużywanie się elektroniki w sprzęcie.

• Redaktorzy

Sly - 250 gra dźwiękiem potężnym, ale ocieplenia i braku rozdzielczości nie uświadczysz. Grzeje się też akceptowalnie

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Chyba każdy wzmacniacza w klasie A się grzeje... taki ich urok? Mam 2 końcówki w klasie AB i też się nagrzewają dosyć solidnie w tym jednego passa x250.

Wedle opisu ze strony passlabs.com xa100.8 grzeje się do temperatury 53 st Celsjusza... czyli jakja można na nim sadzić :)

JAcek

Edytowane przez jacekkudla

Świat idzie trochę do przodu. Accuphase A-200 w klasie A grzeje się ale mniej niż Pass XA-100.8. Vitus SS-011 w inteligentnej klasie A prawie się nie grzeje. Burmestery 911mk3 w klasie AB prawie wcale się nie grzały, a najnowsze Accuphase M-6200 nie grzeją się w ogóle.

Nie mierzyłem, ale trudno było na nim trzymać dłużej rękę. Mam wrażenie, że było to wiecej niż 43C, dużo wiecej. Bo 43C to ledwie 6C wiecej niź temperatura naszych ciał i taką różnicę odczuwamy, jako lekkie ocieplenie. A tam był żar. Myślę, że było to ok 60-70C, a mam duży, dobrze wentylowany pokój z klimatyzacją. To było latem.

Edytowane przez sly30

Przypadkowo wszedłem .

sly30 nie mylmy pojęć .

Za wzmacniacz pracujący w klasie A uważamy taki który całą swoją moc oddaje w klasie A .

Np. dla 100W na 8om potrzebujemy prądu 5A i napicie 80V p-p na obciążeniu aby wzmacniacz oddawał tą moc w klasie A taki prąd musi ciągle płynąć przez tranzystory wzmacniacza nawet jak nie ma sygnału .

Jeśli wzmacniacz pracuje w układzie przeciwsobnym (push-pull ) i założymy, że mamy idealny zasilacz i tranzystory (nie ma dodatkowych strat mocy ) to wzmacniacz bez sygnału musi rozpraszać moc 80V * 2.5A (2.5A bo pracuje w pp a nie w SE ) - 200W . Sporo a jak mamy wzmacniacz single ended to musimy pomnożyć to razy 2 .

A to tylko 100W mocy wyjściowej dla jednego kanału bez uwzględnienia strat w zasilaniu i spadku napięcia na nieidealnych tranzystorach czy tam lampach .

A-200 oddaje właśnie 100W/8om w klasie A . To monobloki więc przypada tylko 100W mocy na każdy ogromy radiator na boku dlatego się pewnie jakoś specjalnie nie grzeje . Niemniej dalej przynajmniej 200W w spoczynku na kanał leci w powietrze . (Producent podje 300W ) .

Pass XA.100 ma tyle samo mocy dla 8om w klasie A ale Nelson podaje, że opuszcza klasę A dopiero powyżej 200W czyli pozostaje w klasie A też dla 4om .

(dla 4om potrzeba 2x tyle prądu co dla 8om)

Co potwierdza pobór mocy 450W podawane przez Pass-a.

Stąd różnice w temperaturze . Po prostu Pass pozostaje w klasie A tam gdzie A-200 już pracuje w klasie AB i musi przez to rozproszyć znacznie więcej ciepła na podobnej powierzchni radiatorów .

Jeśli wzmacniacz się nie grzeje to po prostu nie pracuje w klasie A :) Albo oddaje jakiś jej ułamek w tej klasie i formalnie jest wzmacniaczem klasy AB .

Od prawie wieku elektroniki się tu nic nie zmieniło i się raczej nie zmieni .

Owszem można używać jakiś sztuczek układowych w celu albo dynamicznego regulowania biasu , albo zapobiegających zatykaniu się tranzystorów wyjściowych co było modne w latach 70-90 (Technics "A+", "Super Class A" itp, praktycznie każda firma jakieś takie rozwiązanie miała ) jakoś się to nie przyjęło i większości wypadków działało raczej średnio :) Wiem to z praktyki a nie z teorii :)

Teraz się do tego wraca bo młodzi już nie pamiętają tego ale nie jest to związane z poprawą jakości dźwięku tylko chęcią oszczędności na materiałach (radiatory kosztują ) i modą na energooszczędność .

Co by to jednak nie było i jak działało o takich wzmacniaczach nie można mówić, że pracują w klasie A .

Oczywiście nie twierdzę, że klasa A jest najlepszym i jedynym rozwiązaniem .

Dobre wzmacniacze są też w klasie AB :)

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie wszytko co producent określa klasą A rzeczywiście nią jest.

60-70C

Jeśli mogłeś utrzymać rękę na nich dłużej niż kilka sekund to było poniżej 60 stopni .

70 stopni to można się już poparzyć .

Pass podaje 53 stopnie nie 43 i jest to raczej pilnowane (Bezpiecznik termiczny wyłączający wzmacniacz po przekroczeniu 60 stopni)

Jeśli było by powyżej 60 to takie urządzenie nie powinno być dopuszczone do sprzedaży bo jest ryzyko poparzenia .

Regulują to jakieś przepisy ...

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Być może było to ok 60C, ale na pewno nie 43C. Natomiast co do A-200 to nie jestem elektronikiem ale z tego co można przeczytać w recenzjach i pomiarach to tak na prawdę ma 150W przy 8ohm i ponad 300W przy 4 ohm i nie pracuje w klasie AB, tylko cały czas w klasie A.

Edytowane przez sly30

Natomiast co do A-200 to nie jestem elektronikiem ale z tego co można przeczytać w recenzjach i pomiarach to tak na prawdę ma 150W przy 8ohm i ponad 300W przy 4 ohm i nie pracuje w klasie AB, tylko cały czas w klasie A.

Różnica w podawanej mocy wynika z tego, że Accu podaje moc dość konserwatywnie przy zniekształceniach nie przytłaczających 0.1% natomiast powszechnie przyjmuje się 1% próg .

Sam producent deklaruje 100W/8om w klasie A tylko ,wszystko powyżej jest już w AB.

Lub ścisłej mówiąc wszystko powyżej 5A prądu wyjściowego .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Bez obraz alke to tez jest smietnik do takiej klasy sprzetu. Ten furutech to tylko zeby zobaczyc ze jest roznica po zmianie zasilania. Sama gora i srednie bez basu. Tomanek to robi kabel z lap kabel - sam w domu zrobisz taki sam, Dziwne ze brak roznicy do furutecha.

:)

Mz nie śmiej sie za głośno na temat moich śmieci :-€

Staram sie naprawić to. Teraz mam już Połączone Pass XP20 z moimi XA 160.6 transpatent Reference XL. Beklem spora sumkę, ale jak na razie sie bardzo sprawdza ! Trochę ze zdziwieniem podeszłym do tej sprawy z kablami bo nie wierzyłem ze aż tak mogą wpłynąć na dziwiek. Aż pożyczyłem XA100.8 aby sie upewnić czy dobrze zrobiłem zamieniając moje "stare" XA 60.8 na 160.5. Ale uff to było dobra dla mnie posunięcie i nie żałuje.

Teraz są w drodze Belden 8402 którymi będę łączył Aqua la scala MK2 DAC z XP20. Nie wiem czy na XLRach lutować czy Poprostu zacisnąć kabelki?

I idą do mnie Western Electric WE16GA , WE18GA i WE14GA na kable głośnikowe. I tez Będę je wciskać w moje kolumienki. ZOBACZYMY czy wymordują moje dotychczasowe Kimber 8TC. Pewnie tak bo jak znam obyczaje to ktos znów powie ze Kimberki TC to śmietnik :-) a i może te WE tez są spod znaku śmietniska rownież :-) ? :-)

Miałem u siebie Pass-a XA-100.8. Pierwsze wrażenie było fajne ale czym dłużej słuchałem tym więcej wad było słychać. Bas był potężny ale kluchowaty, bez rozdzielczości, bardzo fajna przestrzeń i miłe soczyste granie ale zawsze z takim szarym filtrem. Na każdej muzyce było słychać pewnego rodzaju szarość przekazu. Poza tym wzmacniacze okrutnie się grzeją. To oznacza wzrost temperatury w pokoju ale też szybsze zużywanie się elektroniki w sprzęcie.

Siema Sly,

Dziwne masz odczucia odnosnie Basu. Moze wygrzanie to byl problem bo pamietam ze wlasnie po wygrzaniu moich .8 bass zaczynal byc roznorodny i bardzo szybki. Ja porownalm to do NC1200 ktore moim zdaniem maja super bas ! i bylo conajmniej ok.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.