Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, naczesany napisał:

Te gniazda schuko Furutech FI-E30 (R) NCF w listwie e-TP60ER przyniosą dużą poprawę?
Ścienne już od 2 lat mam i granulki w listwie 🙂

01.jpg

02.jpg

03.jpg

Gniazda z czystej miedzi, mocowanie w drozszych jest duzo lepsze (widly), w tych na okragle tulejki lub waskie widelki. Tu furutechowe widly do zasilania nie wchodza, bo sa o 2mm za szerokie.

Scienne swietne, wchodza widly.

Ogolnie i tak bardzo pozytywnie.

U mnie jak wprowadziłem pierwszą wymianę /wymieniłem gniazdko FI-E30R oraz FI-06R/ - wcześniej nie miałem nigdzie ncf, a tylko właśnie rod - to było to podobne do tego co uświadczyli tu: https://soundrebels.com/fp-sws-d-box/ "Przepięcie się na NCFa w pierwszej chwili wywołało moją delikatną konsternację, gdyż na pierwszy rzut ucha przekaz uległ delikatnemu, ale jednak zauważalnemu przyciemnieniu." Jest ciemniej, ale więcej szczegółów słychać.

Godzinę temu, PatiJ napisał:

U mnie jak wprowadziłem pierwszą wymianę /wymieniłem gniazdko FI-E30R oraz FI-06R/ - wcześniej nie miałem nigdzie ncf, a tylko właśnie rod - to było to podobne do tego co uświadczyli tu: https://soundrebels.com/fp-sws-d-box/ "Przepięcie się na NCFa w pierwszej chwili wywołało moją delikatną konsternację, gdyż na pierwszy rzut ucha przekaz uległ delikatnemu, ale jednak zauważalnemu przyciemnieniu." Jest ciemniej, ale więcej szczegółów słychać.

Normalne dla mnie. To jak u mnie ze srebrem. Gęstość ponad te nieszczesnue męczone niby pasmo. To nie przyciemnienie to zagęszczenie informacji w CALYM pasmie.

Ale to oznacza, ze masz dobrze ogarnięte zasilanie niejedna rzeczą w niejednym miejscu. Myle sie?

Edytowane przez KonradR
  • 4 tygodnie później...
5 godzin temu, marek s napisał:

Jakby ktoś był zainteresowany to wystawiłem na sprzedaż 3 landryny w wersji 4.1

- Jedna na 50 NCF

- Dwie na wtykach 46G

Sprzedaż jest podyktowana zmianami w systemie.

Marku na co zamienisz (zmieniasz)?

Mam aktualnie Nagomi i SM2R, wcześniej miałem sygnałowe i głośnikowe. Nagomi to taki bezpieczny zakup, nic nie zepsuje i pasuje prawie do każdego systemu. SM2R już trzeba dobierać z uwagą.

Edytowane przez marek s
11 godzin temu, marek s napisał:

Mam aktualnie Nagomi i SM2R, wcześniej miałem sygnałowe i głośnikowe. Nagomi to taki bezpieczny zakup, nic nie zepsuje i pasuje prawie do każdego systemu. SM2R już trzeba dobierać z uwagą.

Mam jeden i drugi plus i interconect.

3 godziny temu, hoobi napisał:
23 godziny temu, adamek_68 napisał:
Mam dwa zasilające i jeden interconect i u mnie jest bardzo zdrowoemoji4.png

A jaki masz punkt odniesienia?

Główny punkt odniesienia to mój słuch😊

Ostatnie jakie dobrze pamiętam to Oyaide Ultimate i Acrolink 6700 ta droższa wersja z lepszymi wtykami.

Różne też wcześniej jakieś przerabiałem lecz jak posłuchałem Hijiri to stwierdziłem, że muszę je mieć, oczywiście te dwa modele w połączeniu razem, to jest to czego szukałem i znalazłem docelowo, już nic innego nie szukam. 

Powiedzcie proszę czy z oferty Furutecha można wskazać w miarę bezpieczne co do przyrostu jakości brzmienia kable zasilające do wzmacniacza i źródła? Chodzi mi o takie kable które zazwyczaj wnoszą sporo dobrego do brzmienia bez wydawania się w jakąś szczegółową analizę.

Półka cenowa jednego elementu audio powiedzmy 10-15 tys.

W dniu 14.08.2021 o 15:03, Kasz76 napisał:

Powiedzcie proszę czy z oferty Furutecha można wskazać w miarę bezpieczne co do przyrostu jakości brzmienia kable zasilające do wzmacniacza i źródła? Chodzi mi o takie kable które zazwyczaj wnoszą sporo dobrego do brzmienia bez wydawania się w jakąś szczegółową analizę.

alpha 3 sa bardzo neutralne. Ja do koncowki mocy mam 762 a do preampa mam alpha3. Do zrodla nie zaproponuje nic, bo mam neotecha

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Nie nazwałbym Alpha 3 neutralnymi kablami. To są kable do ostro brzmiących systemów, które przykrócą i zaokrąglą górę. Mi w nich nie pasował wyraźnie poluzowany bas. 762 pasuje do końcówek i listew, do źródeł zupełnie nie pasuje ze względu na swój suchy charakter.

12 godzin temu, marek s napisał:

Nie nazwałbym Alpha 3 neutralnymi kablami. To są kable do ostro brzmiących systemów, które przykrócą i zaokrąglą górę. Mi w nich nie pasował wyraźnie poluzowany bas. 762 pasuje do końcówek i listew, do źródeł zupełnie nie pasuje ze względu na swój suchy charakter.

Alpha 3 absolutnie mi nie przykraca i nie zaokragla gory. Z preampem lampowym jakos nie mam takich odczuc. 

762 suchy charakter? O fuck jakich to historii sie dowiaduje. Mam go od 2 lat i pamietam moje pierwsze wrazenie iz bas sie stal jakby pelniejszy ale lepiej kontrolowany, moze nawet szybszy, ale suchy? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

11 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Alpha 3 absolutnie mi nie przykraca i nie zaokragla gory. Z preampem lampowym jakos nie mam takich odczuc. 

762 suchy charakter? O fuck jakich to historii sie dowiaduje. Mam go od 2 lat i pamietam moje pierwsze wrazenie iz bas sie stal jakby pelniejszy ale lepiej kontrolowany, moze nawet szybszy, ale suchy? 

Taki efekt daje Twój system. Furutechy z półki do 4 tyś zł słuchałem już wszystkie na większości dostępnych wtyczek. I tak 762 do źródeł to suchotnik, przy czym efekt ten nie występuje ze wzmacniaczami i listwami, więc nadaje się jak najbardziej. 

Odnośnie Alphy 3, to dobry kabel ale z poluzowanym basem i zaokrągloną górą, tu najważniejsza jest średnica. TCS31 gra o niebo lepiej ale pod warunkiem, że nie będzie u Ciebie ostro.

Edytowane przez marek s
8 minut temu, marek s napisał:

tu najważniejsza jest średnica

ok bo wlasnie to mi potrzeba

43 minuty temu, marek s napisał:

Taki efekt daje Twój system. Furutechy z półki do 4 tyś zł słuchałem już wszystkie na większości dostępnych wtyczek. I tak 762 do źródeł to suchotnik, przy czym efekt ten nie występuje ze wzmacniaczami i listwami, więc nadaje się jak najbardziej. 

Odnośnie Alphy 3, to dobry kabel ale z poluzowanym basem i zaokrągloną górą, tu najważniejsza jest średnica. TCS31 gra o niebo lepiej ale pod warunkiem, że nie będzie u Ciebie ostro.

U mnie 762 na 28/38R na listwie to był straszny suchotnik w stosunku do np Oyaide GPX-REV2 , Gargantua , topowy Enerr itd.

1 godzinę temu, muda44 napisał:

U mnie 762 na 28/38R na listwie to był straszny suchotnik w stosunku do np Oyaide GPX-REV2 , Gargantua , topowy Enerr itd.

Cześć Marcin,

Coś jest na rzeczy. Niestety mam wrażenie, że Furutechy nie wytrzymują konkurencji z kablami wielu producentów (zwłaszcza krajowych), w relacji ceny do jakości. Wystarczy sięgnąć po wymienione przez Ciebie sznurki, do których dorzuciłbym jeszcze np. Ziggy lub Arini, żeby się o tym boleśnie przekonać a z zagranicznych choćby Tiglona.

Miałem u siebie Furutechy, 22, 32, 762 na 28/38. Przesiadłem się na Enerr'y serii Transcenda (Light i Ultra) i Arini (Magnatron).  Ceny zbliżone a postę znaczący. 

Żeby nie było - cenię Furutecha za terminale, wtyki, gniazda (np. Ziggy wykorzystuje 28/38). Niestety nie mogę tego powiedzieć o całych kablach zasilających, zwłaszcza tych z niższej i średniej półki. Podobnie jak wiele innych zagranicznych konstrukcji powinny kosztować 50% mniej - wtedy uznałbym je za sensownie wycenione.

7 minut temu, marek s napisał:

Ten Oyaide to przede wszystkim wysoka kultura,  ciemne tło i fajna barwa. Do jasnych systemów jak znalazł. 

Pozwolę sobie wnieść zdanie odrębne (jak mawiają moi koledzy prawnicy) - kultura, fajna barwa, ciemne tło - to się zgadza... ale GPX-RE V2 to nie jest "pluszowy miś". Nie wiem, czy w ciemno wrzuciłbym go do jasnych systemów. Gra równo, dźwięcznie i nie brakuje mu kontroli. Do nazbyt rozjaśnionych systemów raczej sugerowałbym jego "czerwonego" (tańszego) braciszka - GPXE.

Lubię sobie pogrywać ... 

Dla mnie Furutechy w ogóle nie są neutralne, te kable wyznaczają jakiś kierunek, w który chce się podążać.

Odnośnie Oyaide masz rację. Mi w nim jedna rzecz nie pasuje, tj. zbytnie utwardzenie. Poza tym kabel mógłby kosztować więcej i dalej miałby grono zwolenników.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 14.08.2021 o 15:03, Kasz76 napisał:

Półka cenowa jednego elementu audio powiedzmy 10-15 tys.

No i widzisz, że w temacie furutecha wygrywa oyaide tunami. Bezwzględnie posiada wiele pozytywnych cech i jest w miarę neutralny tzn. "bezpieczny zakup". Możesz kupić gotowy lub na metry i zarobić preferowanymi wtykami. Produkt na tyle sprawdzony, że możesz kupić w ciemno, a np. topowe wtyki furu ukażą jego klasę.

7 godzin temu, marek s napisał:

Dla mnie Furutechy w ogóle nie są neutralne, te kable wyznaczają jakiś kierunek, w który chce się podążać.

Odnośnie Oyaide masz rację. Mi w nim jedna rzecz nie pasuje, tj. zbytnie utwardzenie. Poza tym kabel mógłby kosztować więcej i dalej miałby grono zwolenników.

O którym Oyaide mówisz? 

Mam 2 szt GPX Re v2 i raczej utwardzenia tam nie ma, jest tak jak napisał  Michał,  barwa, ciemne tło i kultura, gładsza góra, ale mikrodetali nie brakuje.

3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

No i widzisz, że w temacie furutecha wygrywa oyaide tunami. Bezwzględnie posiada wiele pozytywnych cech i jest w miarę neutralny tzn. "bezpieczny zakup". Możesz kupić gotowy lub na metry i zarobić preferowanymi wtykami. Produkt na tyle sprawdzony, że możesz kupić w ciemno, a np. topowe wtyki furu ukażą jego klasę.

Można kupić na metry? 

No dobrze, ale chyba z tym kablem nie szedłbym we wtyki furu tylko właśnie Oyaide, zwłaszcza te białe lub ich flagowe wtyki.

http://oyaide.pl/wtyki-gniazda-sieciowe/wtyki-sieciowe/m1e-f1-f1-20a/ocj_rzhy

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, sir.jax napisał:

Można kupić na metry? 

No dobrze, ale chyba z tym kablem nie szedłbym we wtyki furu tylko właśnie Oyaide, zwłaszcza te białe. 

Ja kupowałem na ebay z japan.

Z tym kablem jak z każdym innym kupowanym na metry, można iść we wtyki jakie sie chce, według uznania, preferencji i zasobności portfela. w przypadku tunami v2 im lepsze wtyki tym lepiej :)

1 minutę temu, Cezary_58669 napisał:

Ja kupowałem na ebay z japan.

Z tym kablem jak z każdym innym kupowanym na metry, można iść we wtyki jakie sie chce, według uznania, preferencji i zasobności portfela. w przypadku tunami v2 im lepsze wtyki tym lepiej 🙂

Tak jest.

Warto zarobić je widełkami lub tulejkami, nie wiem jak z wtykami oyaide, czy mają tak jak niektóre z furu, że po jednej stronie nie pamiętam, czy IEC, czy schuko śrubka miażdży przewodnik, a z drugiej platformy zaciskowe.

Docisk ma też znaczenie wg doniesień co poniektórych oprawiaczy kabli, ja używam wkrętaka dynamometrycznego 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Wszystkie wtyki Oyaide ściskają przewód platformami między sobą, czy to Schuko czy IEC, mowa tu oczywiście o wtykach oryginalnych.

Edytowane przez adamek_68
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.