Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

słyszysz bezpieczniki !??? - a w reszcie instalacji w domu też masz bezpieczniki za 270zł za sztuke?! czy tylko zwykłe "eski" ? - bezpieczniki i kable nie grają !!!! - aby coś usłyszeć musiał byś bezpieczniki i kable na drodze od samej elektrowni poprzez stacje transformatorowe/rozdzielcze, skrzynki z bezpiecznikami , całą instalacje w domu, i poza nim też - powymieniać na "złote kable i bezpieczniki" - ale to byłby koszt kilkunastu tes zł (o ile nie większy) - także nie pisz takich rzeczy!!!!

Kolega nie rozumie o co chodzi w kablach. Kabel ma odfiltrować syf z sieci. Do samego głośnika idzie prąd elektryczny i jest zamieniany na dźwięk. Jak ten prąd na wejściu jest z zakłóceniami, to wówczas do głośnika też taki pójdzie. Aby jednak był sens się w to bawić, system już powinien być na poziomie takim, że jest w stanie generować przynajmniej dobrą scenę dźwiękową. W tańszych zestawach takiego kabla raczej nie ma sensu stosować.

zależy co rozumieć przez "W tańszych zestawach takiego kabla raczej nie ma sensu stosować." - dla jednego tańszy zestaw jest za 500-600zł a dla innego 5000-6000zł ! :P:) u mnie np. tani zestaw (czyli źródło, wzmacniacz i kolumny mogą owe rzeczy być używane,,, ) kończy sie na kwocie 3000zł powyżej tego to już drogo

ale co daje kawałek dobrego kabla jak w reszcie instalacji mamy zwykły lity miedziak (albo aluminium ... hihi :P:)) a i od skrzyni transformatorowej do domu/bloku też żadne cudo jeśli chodzi o kabel to nie idzie.... ? - wg mnie NIC :P! dlatego ja u siebie jako interkonektu i kabli głośnikowych też używam zwykłego litego sztywnego i grubego miedziaka dokładnie takiego jak w ściany sie kładzie (do kolumn mam 4x1,5mm kw , a jako interkonekt mam 3x2,5mm kw i nie słysze różnicy w porównaniu do takich kabli jak dnm reason , klotz twinax czy melodika mdc 2250 także po co przepłacać !:P skoro różnicy sie nie słyszy :P!

Pozwole sobie po prostu przekopiowac to co napisalem wczesniej, zeby sie dwa razy nie produkowac. Kolega sie nie odniosl do tego, co napisalem, tylko pisze to co wczesniej pisal. [

zależy co rozumieć przez "W tańszych zestawach takiego kabla raczej nie ma sensu stosować." - dla jednego tańszy zestaw jest za 500-600zł a dla innego 5000-6000zł ! :P:) u mnie np. tani zestaw (czyli źródło, wzmacniacz i kolumny mogą owe rzeczy być używane,,, ) kończy sie na kwocie 3000zł powyżej tego to już drogo

Aby jednak był sens się w to bawić, system już powinien być na poziomie takim, że jest w stanie generować przynajmniej dobrą scenę dźwiękową. W tańszych zestawach takiego kabla raczej nie ma sensu stosować.

ale co daje kawałek dobrego kabla jak w reszcie instalacji mamy zwykły lity miedziak (albo aluminium ... hihi :P:)) a i od skrzyni transformatorowej do domu/bloku też żadne cudo jeśli chodzi o kabel to nie idzie.... ?

Kabel ma odfiltrować syf z sieci. Do samego głośnika idzie prąd elektryczny i jest zamieniany na dźwięk. Jak ten prąd na wejściu jest z zakłóceniami, to wówczas do głośnika też taki pójdzie.

używam zwykłego litego sztywnego i grubego miedziaka dokładnie takiego jak w ściany sie kładzie (do kolumn mam 4x1,5mm kw , a jako interkonekt mam 3x2,5mm kw i nie słysze różnicy w porównaniu do takich kabli jak dnm reason , klotz twinax czy melodika mdc 2250 także po co przepłacać !:P skoro różnicy sie nie słyszy :P!

Słyszałem o przypadkach, dla których wszystkie wzmacniacze, czy DACi brzmią tak samo. Więc po co przepłacać... Jak ktoś nie słyszy, to niech nie przepłaca.

W moim systemie (zwykłe kable od prądu w ścianie) a podłączenie zasilających Gigawatta czy dodatkowo listwy było słychać różnice. Tym bardziej interkonekt/głośnikowy to duże zmiany.

Więc BOKSER jak nie słyszysz różnicy to OK, ale nie kpij z innych.

Na koniec - nie ciągnijmy tego tematu. Bo szkoda klubu na takie sprawy. Są tematy temu poświęcone "kto słyszy czy nie kable itd"

Hej,

z bezpiecznikiem macie jakieś doświadczenia? Ja spróbowałem z synergistic research red i wniosek dla mnie płynie taki, że od tego elementu warto zacząć.

Pozdr,

Dzięki za info

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Panowie, a właściwie posiadacze wzmacniaczy cayina, poproszę krótko i w zołnierskich słowach. Nasze lampy są wrażliwe na kable zasilające? Jest sens się z tym bawić czy lepiej $ lokowac w lampach?

Panowie, a właściwie posiadacze wzmacniaczy cayina, poproszę krótko i w zołnierskich słowach. Nasze lampy są wrażliwe na kable zasilające? Jest sens się z tym bawić czy lepiej $ lokowac w lampach?

Gra cały system. Przed każdym zakupem jedynym sensownym rozwiązaniem jest wypozyczyc kabel do domu i odsłuchać.

akurat mój odziedzichył kabel po poprzednim wzmacniaczu który był wrażliwy. Ale nie popadajmy w voodoo skrajności. Kabel ma być dobry i solidny. Tyle w temacie

Sprzedam VITUS RI100

Forumowiczów mniej lub bardziej delikatnie wskazujących na brak u mnie zdrowego rozsądku lub po prostu moją bezsensowną rozrzutność przekonywać nie zamierzam, bo jak wskazują różne inne tematy z pograniczna tzw. "hi-end-voodoo" sensu to nie ma (i vice versa), natomiast tym, którzy chcą coś poprawić i zaryzykować skomplikowaną czynność wymiany bezpiecznika, sugeruję w miarę możliwości darmowe wypożyczenie jakiegoś dobrego bezpiecznika. SR Red mi akurat podpasował do A70. Ot, taka moja sugestia na pełnym życzliwości forum pasjonatów dobrego brzmienia i posiadaczy Cayin/Spark.

W moim systemie

w twoim systemie - czyli? .... (co tam masz obecnie?)

@Na koniec - nie ciągnijmy tego tematu. Bo szkoda klubu na takie sprawy. Są tematy temu poświęcone "kto słyszy czy nie kable itd"

OK - już nic nie piszę :)

w twoim systemie - czyli? .... (co tam masz obecnie?)

@Na koniec - nie ciągnijmy tego tematu. Bo szkoda klubu na takie sprawy. Są tematy temu poświęcone "kto słyszy czy nie kable itd"

OK - już nic nie piszę :)

System mój -> patrz sygnatura, widnieje pod każdym moim wpisie (pełna wersja strony, nie mobilna) ☺

"Lampa nie umiera nigdy"

Bokser7778, hmm postaram się podejść do tematu politycznie poprawnie, jeśli nie słyszysz wpływu okablowania na system to:

- jest problem ze słuchem - tu doradzam specjalistę laryngologa, bądź też w pesymistycznej wersji, leczenie już nic nie da, bo jest się na wpół głuchym;

- system jest słaby - tzn. nie jest w stanie pokazać różnic pomiędzy okablowaniem

jeśli chodzi o bezpieczniki, nie wiem, nie wymieniałem, nie wymieniam, nie planuję wymieniać

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Panowie łączył ktoś z Was swój piecyk Cayina ze źródłem IC na sreberku od Sonus Olivy i może się podzielić wrażeniami?

Tak, gram na Cayinie a88t a ic to srebro Albedo blue, nie SO. Polecam. Reszta kabli-głośnikowe SO i coax (nie SO) też srebro. No i kolumny SO. Więc Cayin się przenika u mnie ze srerem i z Sonus Olivą hehe.

PS.

Mam pytanie - nie ustawiałem nigdy biasu a chcę to zrobić.

W Caynie a88t służą do ustawiania 2 śrubki koło lamp mocy???

Edytowane przez Ricardozamora

Bokser7778, hmm postaram się podejść do tematu politycznie poprawnie, jeśli nie słyszysz wpływu okablowania na system to:

- jest problem ze słuchem - tu doradzam specjalistę laryngologa, bądź też w pesymistycznej wersji, leczenie już nic nie da, bo jest się na wpół głuchym;

- system jest słaby - tzn. nie jest w stanie pokazać różnic pomiędzy okablowaniem

Tak sie składa ,że w obydwu zdaniach sie mylisz... :P - no chyba ,że o sobie piszesz

Edytowane przez bokser7778

Reguluje się potencjometrami jak na foto poniżej...

post-6366-0-55079900-1459334596_thumb.jpg

Tak sie składa ,że w obydwu zdaniach sie mylisz... :P - no chyba ,że o sobie piszesz

Bez złośliwości odpowiem, że znam swój system, poznałem jego wady i zalety, wiem także jak reaguje na zmianę kabli i słyszę to ja, a także osoby, które u mnie czasem bywają. O moim systemie z grubsza można przeczytać w O mnie. Jeśli chodzi o kolegę, to nie widzę żadnego wpisu, więc dla mnie możesz słuchać nawet starego jamnika z 2-krotną prędkością przegrywania i tam faktycznie nie słychać zmian kabli, bezpieczników, a nawet źródła. Ot Troll z Ciebie, taki wirtualny byt, który istnieje by w....iać innych. Żegnam i mam nadzieję nie do zobaczenia.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Tak, gram na Cayinie a88t a ic to srebro Albedo blue, nie SO. Polecam. Reszta kabli-głośnikowe SO i coax (nie SO) też srebro. No i kolumny SO. Więc Cayin się przenika u mnie ze srerem i z Sonus Olivą hehe.

PS.

Nie masz za ostro na górze przez srebro? Jak często opisują użytkownicy srebrnych kabli?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Nie masz za ostro na górze przez srebro? Jak często opisują użytkownicy srebrnych kabli?

Podobno wszystko zależy od jakości kabli. Zależy ile srebra w srebrze. Przypadłość o której piszesz mają podobno kable posrebrzane, a sprzedawane jako srebro. Oczywiście z całym opisem o odpowiednich proporcjach połączenia srebra i innych metali. Ale o tym może ktoś inny napisze. Ja tylko słyszałem od bardziej doswiadczonych, osluchanych użytkowników :-)

Edytowane przez Akim03

Podobno wszystko zależy od jakości kabli. Zależy ile srebra w srebrze. Przypadłość o której piszesz mają podobno kable posrebrzane, a sprzedawane jako srebro.

Zgadzam się z Akimem. Mając srebro dłuższy czas w moim zestawieniu nie było żadnej ostrości na górze, wręcz przeciwnie....było gładko, szczegółowo, sprężyście bez żadnych wyostrzeń.

Trochę z opóźnieniem dołączam do klubu bo już ponad rok jestem szczęśliwym posiadaczem lampki cayin mt-35s

Wymieniłem wszystkie lampy na:

mocy 6ca7 treasure gold,

ecc83 rca long black pleate,

ecc82 raytheon black long plate

Naprawdę ciężko pobić tego cayina a miałem dużo wiele droższych wzmacniaczy.

Gra z potężnymi kolumnami zoller expression po 2x25cm focal 10c01 na basie papier, 18cm srednica focal Audiom 7k na kewlarze i gwizdek tioxide120 tytan odwrócona kopułka czyli wszystko co najlepsze od focala + zwrotnica mojej konstrukcji.

Są to już kultowe przetworniki o niespotykanej już jakości dzisiaj.

A tak to wygląda: jako źródło komplet stello transport cdt100+da100 signature:

Tego zestawu słuchałem ,a jak słuchałem to parę zdań napiszę .

Większość ludzi zna Focale z obecnych dwóch podstawowych serii które z Focalem niewiele mają wspólnego ,zlecane są do produkcji w CHRL i nieco do UE. A jak Zoller to Focal ,wiadomo pasjonat starszej technologii Focala kiedy mógł ja kupować od francuskiego producenta .

Bardzo dobry polikewlarowy głośnik średniotonowy ,wysokotonowy Tioxid TC120, dwa basy 25cm . Gdyby zakryć kotarą kolumny to niejeden powiedziałby że gra bardzo dobry monitor . Szybki punktowy bas dobrze zdefiniowany ,nie silący się schodzić nisko ,w zamian oferuje atak i wysoką skuteczność ,tutaj MT35 S na najlepiej dobranych lampach jakie kiedykolwiek słyszałem steruje bez problemu te kolumny . Głośniki w Zoller Expression to starsze prawdziwe Focale Made In France ,ten model to końcówka lat 80-tych 1988-89 rok. Można je kochać ,wielu je nienawidziło. Tu system jest dobrze spasowany począwszy od przebudowanej zwrotnicy i mocno zmienionych komponentów i okablowania ,a całości dopowiada miękko grający DAC Stello.

Właściciel poświęcił sporo czasu aby dopasować system,rozmawialiśmy nie raz i nie dwa.

Dla jasnych otwartych focali jak znalazł a przy tym zajebiście dynamiczny

Dla mnie cayin na kt88 było by za ostro i za jaskrawo dlatego wybrałem el34

Pasujący charakterem do głośników Focala .

KT88 w wydaniu Cayina nie jest ostre jak większość znanych mi wzmacniaczy . Generalnie Cayiny graja na lampach KT88 bardziej muzykalnie choć posegregować je śmiało można pod kątem muzykalności i twardości brzmienia. Znam wszystkie ,czy prawie wszystkie modele Cayina na lampach KT88 produkowanych na przestrzeni wielu lat.

Hej,

z bezpiecznikiem macie jakieś doświadczenia? Ja spróbowałem z synergistic research red i wniosek dla mnie płynie taki, że od tego elementu warto zacząć.

Audio zabawa to niezbadana sprawa do końca ,dlatego jest tak bardzo wciągająca.

Nie raz i nie dwa dzwoni do mnie kolega który „nie słyszy kabli „ a po czasie będąc na prezentacji kabla u siebie sam stwierdza że różnice są. Po prostu jak ktoś jest zamknięty w sobie to z góry zakłada że z punktu fizyki różnic nie ma prawa być ,a jednak są.

Czytaliście zapewne o odsłuchach w Wielkopolsce u Lutka ,różnice małe nawet wzmacniaczy pomiędzy sobą ,tu by pewnie już większość się z tym nie zgodziła niesłyszących kabli .Ale to wszystko na Tannoyach Dual concentrikach Goldach 12 i 15 cali wysokoskutecznych . Należy też wyciągnąć wnioski że pewnej grupie kolumn nie koniecznie potrzebne są odpowiednio dobrane wzmacniacze. A kable to już w ogóle .

Taka to audio zabawa - pasjonująca . Można tylko wnioski wyciągać i pobierać lekcje na spotkaniach ,warto jechać jak ktoś organizuje.

Byłem kiedyś na spotkaniu organizowanym przez Rocha ,to temat Spotkanie w Krakowie lista obecności, była na nim grupa warszawska minn. Św.P. Stary audiofil i z nimi przyjechał „kapitalny Gość” tajwańczyk jeżeli nie pomyliłem ,w każdym razie azjata świetnie mówiący po polsku (koledzy z Warszawy pewnie mnie poprawią lub doprecyzują o kogo chodzi).

Facet o wiedzy niezwykłej ,w zasadzie całe spotkanie z nim rozmawiałem, wiedza jakiej nie spotkałem u jednej osoby na tematy konstrukcyjne kolumn głośnikowych a także budowy wzmacniaczy ,CD kości przetworników .Przyjechał z odtwarzaczem Reimyo.

Ale do czego zmierzam wiedza kablarska spora i mówił iż prawdziwe srebro nie rozjaśnia brzmienia. Rozjaśnienie to posrebrzane kable i stopy srebra .

W modelu A88T MK2 są śrubki przy każdej z lamp mocy a pod nimi solidne duże potencjometry ,nimi należy regulować obserwując wskazania wbudowanego miernika wychylowego pośrodku wzmacniacza. Pozycja środkowa to skalibrowany układ do wartości ok.0,4mV.

W modelu A88T regulacje biasu przeprowadza się za pomocą potencjometrów (niebieskich) widocznych po odkręceniu spodniej obudowy .Należy przyłożyć miernik w miejsce strzałek czarnych ,dla każdej z lamp mocy osobno - kabel czerwony miernika i kabel czarny miernika na masę obudowy lub do zacisku głośnikowego MINUS. Miernik ustawić w pozycji do 2V ,napięcie DC i odczytać wartość.

post-15230-0-93060100-1459406123_thumb.jpg

post-15230-0-59502100-1459406145_thumb.jpg

Mając srebro dłuższy czas w moim zestawieniu nie było żadnej ostrości na górze, wręcz przeciwnie....było gładko, szczegółowo, sprężyście bez żadnych wyostrzeń.

Jest to właśnie cecha dobrych srebrnych kabli . Albedo czy SO nigdy nic nie wyostrzą ... Ma być gładko , detalicznie i przestrzennie z dobrym dociążeniem.

Edytowane przez Luk77

Audio zabawa to niezbadana sprawa do końca ,dlatego jest tak bardzo wciągająca.

Nie raz i nie dwa dzwoni do mnie kolega który „nie słyszy kabli „ a po czasie będąc na prezentacji kabla u siebie sam stwierdza że różnice są. Po prostu jak ktoś jest zamknięty w sobie to z góry zakłada że z punktu fizyki różnic nie ma prawa być ,a jednak są.

Czytaliście zapewne o odsłuchach w Wielkopolsce u Lutka ,różnice małe nawet wzmacniaczy pomiędzy sobą ,tu by pewnie już większość się z tym nie zgodziła niesłyszących kabli .Ale to wszystko na Tannoyach Dual concentrikach Goldach 12 i 15 cali wysokoskutecznych . Należy też wyciągnąć wnioski że pewnej grupie kolumn nie koniecznie potrzebne są odpowiednio dobrane wzmacniacze. A kable to już w ogóle .

Taka to audio zabawa - pasjonująca . Można tylko wnioski wyciągać i pobierać lekcje na spotkaniach ,warto jechać jak ktoś organizuje.

Byłem kiedyś na spotkaniu organizowanym przez Rocha ,to temat Spotkanie w Krakowie lista obecności, była na nim grupa warszawska minn. Św.P. Stary audiofil i z nimi przyjechał „kapitalny Gość” tajwańczyk jeżeli nie pomyliłem ,w każdym razie azjata świetnie mówiący po polsku (koledzy z Warszawy pewnie mnie poprawią lub doprecyzują o kogo chodzi).

Facet o wiedzy niezwykłej ,w zasadzie całe spotkanie z nim rozmawiałem, wiedza jakiej nie spotkałem u jednej osoby na tematy konstrukcyjne kolumn głośnikowych a także budowy wzmacniaczy ,CD kości przetworników .Przyjechał z odtwarzaczem Reimyo.

Ale do czego zmierzam wiedza kablarska spora i mówił iż prawdziwe srebro nie rozjaśnia brzmienia. Rozjaśnienie to posrebrzane kable i stopy srebra .

Co jak co - ale racja jest ..... - może faktycznie warto choć na próbe wypożyczyć droższe kable.....?

W poprzednim moim setupie/systemie także miałem Albedo Monolith interkonekt/głośnikowy. Wnoszą bardzo dużo dobrego jeśli system nie jest zbytnio jasny i suchy.

Oczywistym jest ze w/w kable nie są suche i jasne, ale mogą nie wpasować się.

Dla mnie to chyba najlepsze z tych które miałem kable, może kiedyś uda się uzbierać gotówkę i kupić. Ale to dopiero gdy będę miał finalnie system złożony i wtedy okaże się jak zagra z Albedo :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk , Equilibrium lepiej sie do Twojej lampy spasowaly ?

Inaczej, z faktu że była zmiana kolumn na monitory to 2,5 metrowe Albedo były za krótkie. Dlatego konieczność zmiany na 3 metrowe. A że Equilibrium to bezpieczne i także dobre kable stąd mój wybór.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Panie Grzegorzu, dziękuję za poświęcony czas.Źyczę powodzenia w interesach i pozdrawiam. "Szklanki" pięknie oświetlają pokój.

Sreberko , Ayon 07 S , Cayin 70 mk ll, Audio Physic Yara.Spięte Furutechami - 314 , 762 i Nordostami Red Dawn.Proszę o wpis do klubu.

goostaw

Kolejnego użytkownika Cayin-a zadowolonego witamy w Naszych progach :)

Nie zapomnij "wkupnego" fotki wzmaka/systemu.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk , czy jestem zadowolony? Jeszcz nie wiem.Gdy wzmacniacz pogra 150-200 godzin i w pełni się wygrzeje, coś skrobnę na forum.Teraz po około 10 godzinach, mogę napisać źe gra zdecydowanie lepiej od Hegla H 80 , którego miałem wcześniej.Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.