Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - to taka nowa moda jest?

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, trochę to dziwne, że nie bierze się pod uwagę reszty toru, no może prócz kolumn. Jeszcze inni uważają, że same kolumny grać powinny. Hmmm, czyli niezależnie od reszty toru, wymieniać należy DAC`i oraz kolumny.....

Skąd się bierze ta głupota????????

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

https://www.audiostereo.pl/topic/92640-dac-to-taka-nowa-moda-jest/

Kupa ludzi po prostu się teraz przesiada z CD na PC-Audio, stąd tak duże zapotrzebowanie na przetworniki D/A.

A rynek po prostu wyczuł trend i jeśli tak na zimno się przyjrzeć, to właśnie mamy wysyp nowych DAC. Coraz to lepszych, podobno...

Wielu nowych, dotychczas nieznanych, producentów włączyło się do boju o nasze pieniądze.

Także obecny popyt na przetworniki D/A wynika nie tylko z chęci poprawy aspektów sonicznych systemu ale (może nawet przede wszystkim) z masowego przechodzenia na pliki i rezygnacji z przestarzałej technologii CD.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

z masowego przechodzenia na pliki i rezygnacji z przestarzałej technologii CD.

Która to technologia, przestarzała, bez oporów wygrywa z nową...., no to ja lecę po DAC`a!!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jak w temacie, trochę to dziwne, że nie bierze się pod uwagę reszty toru, no może prócz kolumn. Jeszcze inni uważają, że same kolumny grać powinny. Hmmm, czyli niezależnie od reszty toru, wymieniać należy DAC`i oraz kolumny.....

Dlaczego głupota ? Porządne źródło jest niezbędne do stworzenia dobrego systemu. Wady innych elementów toru można od biedy zniwelować pozostałymi. Wad źródła raczej zniwelować się nie da.

Która to technologia, przestarzała, bez oporów wygrywa z nową...., no to ja lecę po DAC`a!!!!

łatwiej wcisnac nowego daca niż nowe CD to chyba odpowiedz, nawet wielcy audiofile odgrazali sie testami popularnych daców na tym forum:)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Wygrywa? Z której strony, bo nie zauważyłem? :)

Poza tym - DAC to nie jest żaden nowomodny wynalazek. Od świata pamięci były CD dzielone. Te lepsze... :)

Dziś różnica jest taka, że jadąc z plików każdy może dobierać sobie DAC jaki tam chce i nie martwi się o jakość transportu bo ta zawsze jest najwyższa - nawet bezprzewodowo.

I to JEST postęp. Realny.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

DAC i kolumny to najbardziej newralgiczne miejsca toru. W DACu przechodzimy z sygnału cyfrowego na analogowy co nie jest takie banalne, w kolumnach z sygnału elektrycznego na akustyczny co jest jeszcze trudniejsze.

Jestem Europejczykiem.

jak ktoś te pliki odgrywa ze stargo PC to jeszcze jakiś dac ma sens. Ale jak z nowoczesnej kary dźwiekowej z autonomicznym procesorem i osobnymi przetwornikami D/A bardzo czesto na przetwornikach lepszych lub równie dobrych co w hiendowych dacach, to rozważanie kupna przetwornika zewnętrznego jest stratą pieniędzy.

A producenci to głównie patrza na to zeby nie zaoferowac jakiegos produktu za tanio

Przykładem był np. Funaj BH200 za 1000zł. zbudowany na monokicie który w obudowie Marantza kosztuje 4000zł. I Funaj szybko zniknał z rynku - może po kilku miesiącach.

Karta dzwiekowa Audiotrak Prodigy HD2 typowo do odtwarznie muzyki z PC jako odtwarzacza plików tak samo okazała się zbyt dobra jak na 300 złotych i niema już jej w sprzedaży mimo że droższe rozwiązania tej samej marki mają się świetnie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kupa ludzi po prostu się teraz przesiada z CD na PC-Audio, stąd tak duże zapotrzebowanie na przetworniki D/A.

A rynek po prostu wyczuł trend i jeśli tak na zimno się przyjrzeć, to właśnie mamy wysyp nowych DAC. Coraz to lepszych, podobno...

Wielu nowych, dotychczas nieznanych, producentów włączyło się do boju o nasze pieniądze.

Także obecny popyt na przetworniki D/A wynika nie tylko z chęci poprawy aspektów sonicznych systemu ale (może nawet przede wszystkim) z masowego przechodzenia na pliki i rezygnacji z przestarzałej technologii CD.

Dodajmy że są to ludzie zwykle bez większego doświadczenia w audio - jak Ty. Dlatego dziwi to ferowanie wyroków że coś jest lepsze a coś gorsze. Owszem rynek wyczuł trend a przede wszystkim jelenia w tych którym wydaje się że za 500 czy 1000 PLN są w stanie dogonić najlepszych. Do tego lansowana przez lamerów teoria o cudowności laptopa jako napędu. Pamiętam te peany na temat rDACa pisane nawet przez Elberotha ale ten - jak łatwo się domyśleć - miał w tym interes. Podobno rDAC miał dorównywać najlepszym za jedyne 1500 PLN (plus zasilacz Teddy Pardo). Niestety nie dorównuje i nie pomoże tutaj "autorytet" Elba. Długi czas testowałem go właśnie wraz z najlepszym zasilaczem. I co? I nic. Elb jak zwykle szukał naiwnych.

Poza tym - DAC to nie jest żaden nowomodny wynalazek. Od świata pamięci były CD dzielone. Te lepsze... :)

Dziś różnica jest taka, że jadąc z plików każdy może dobierać sobie DAC jaki tam chce i nie martwi się o jakość transportu bo ta zawsze jest najwyższa - nawet bezprzewodowo.

I to JEST postęp. Realny.

Jak świat światem były dobre zintegrowane odtwarzacze, były też i te dzielone. Przy dzielonych dochodzi kolejna zmienna decydująca o jakości: połączenie DAC/napęd. Jakość transportu ma kluczowe znaczenie, ten z laptopa ma więcej wad jak zalet. Bez względu na dodatkowe inwestycje.

tez zauwazam rosnace zainteresowanie dacami i mie to nie dziwi, a dlaczego? bo internet pliki serwery muzyczne juz nawet plyty do sluchania na zywo spowodowaly ze ludzie maja dylemat pozostac przy mocno ograniczonej w dostepie do muzyki cd czy przesiasc sie,

oczywiscie jest kilka problemow ktore trzeba rozwiazac

1. konflikt pokolen - starsze niechetnie bedzie sie przechodzilo na nowe rozwiazania (to taka mentalnosc obserwuje to na zywo i jest podobnie), a nowe sie meczy przy cd wiec szuka rozwiazan

2. jakosc sprzetu, niestety pc-audio wciaz nie oferuje takiej jakosc jak by wszyscy chcieli, wiec ci chcacy najwyzszej jakosci musza pojsc na kompromis - albo nizsza jakosc i wyzszy dostep do muzyki (pc audio) albo wyzsza jakosc i pozostac przy cd-audio, naprawde im mlodsze pokolenie tym wiekszy tutaj problem, wielu woli jednak pojsc w pc-audio nawet kosztem jakosci gdyz korzysci sa wieksze, gdyz w koncu mozna obcowac z tym o co nam chodzi (z muzyka) a nie tylko z jej namiastka na plycie...

chwilowy brak działalności w audio.

Dodajmy że są to ludzie zwykle bez większego doświadczenia w audio - jak Ty. Dlatego dziwi to ferowanie wyroków że coś jest lepsze a coś gorsze.

1/ Większe doświadczenie w porównaniu do Twojego? Bez wątpienia. Jeszcze jakieś kwiaty swej mądrości tu zasadzisz?

2/ Ja bym się nie odzywał, gdybyś przy każdej okazji nie podkreślał, jak to złomowate CD bije na głowę PC-Audio co jest bzdurą nad bzdurami. Doskonale to wiesz, ale świetnie się bawisz wciąż wkładając kij w mrowisko i mieszając

.

Owszem rynek wyczuł trend a przede wszystkim jelenia w tych którym wydaje się że za 500 czy 1000 PLN są w stanie dogonić najlepszych. Do tego lansowana przez lamerów teoria o cudowności laptopa jako napędu. Pamiętam te peany na temat rDACa pisane nawet przez Elberotha ale ten - jak łatwo się domyśleć - miał w tym interes. Podobno rDAC miał dorównywać najlepszym za jedyne 1500 PLN (plus zasilacz Teddy Pardo). Niestety nie dorównuje i nie pomoże tutaj "autorytet" Elba. Długi czas testowałem go właśnie wraz z najlepszym zasilaczem. I co? I nic. Elb jak zwykle szukał naiwnych.

Może nie 1000 ale za 2000 można mieć transport takiej jakości, że najlepsze transporty kręciołkowe na tej planecie musiałyby się nieźle spocić by choć mu dorównać.

Laptop jako transport? A jakże! Tak samo dobry jak każdy inny komputer. Do tego audiofylskie zasilanie bateryjne gratis! :)

Lamerem, caro mio, to trzeba być, by tego nie dostrzegać.

Co do rDAC. To nie jest 8 cud świata, ale za 300€? Jak najbardziej! W cenie do dobrych kilku tysięcy złotych trudno mu będzie znaleźć konkurencję wśród CD. Jakość dźwięku rDAC'a jest lata świetlne przed jego ceną. Stacjonarnych CD w ogóle nawet nie da się rozpatrywać jako konkurencji dla rDAC'a z tego punktu widzenia.

Jakość transportu ma kluczowe znaczenie, ten z laptopa ma więcej wad jak zalet. Bez względu na dodatkowe inwestycje.

No to już jest nonsens nad nonsensy.

Ten z laptopa ma same zalety w porównaniu z transportem opartym na częściach mechanicznych.

A jeśli szukasz idealnego połączenia transport/DAC to polecam przejściówkę Viablue. Za swoją cenę 2 (słownie: dwa!)€ bije każdy kabel cyfrowy na tej planecie. Dowiedziałem się od niej od profesjonalisty - inżyniera dźwięku pracującego w studiach w Paryżu. Facet się zaklina, że lepszego cyfrowego coaxa w życiu nie słyszał bez względu na cenę. Ja miałem okazję porównać tylko z moim cyfrowym Monsterem i... uwierzyłem, że pomiędzy kablami digital coax MOGĄ być różnice. I to jakie! :)

Bowiem najlepszy kabel to... brak kabla! :)

Pozdrawiam i życzę opamiętania.

Twierdzisz że znasz się na medycynie - może to i prawda... na fizyce ni cholery.

Znajomy inżynier specjalista w składnicy złomu w Rąpicach, przeczytał Twój wpis i zapytał się mnie...

to idiota?

Nie wiem co tam w tej składnicy złomu pijecie ale natychmiast powinniście przestać!

To co pijecie jest bardzo niezdrowe.

Twierdzisz że znasz się na medycynie - może to i prawda... na fizyce ni cholery.

Znajomy inżynier specjalista w składnicy złomu w Rąpicach, przeczytał Twój wpis i zapytał się mnie...

to idiota?

Piękne!

Ktoś coś mówił, czy to drzwi skrzypieli? Jesteś IGNOROWANY toptwenty, więc nie musisz marnować cennych zasobów RAM i mocy procesora na pisanie. I tak cię nie widzę.

Wiesz jak to fajnie cię nie widzieć? :)

Ktoś coś mówił, czy to drzwi skrzypieli? Jesteś IGNOROWANY toptwenty, więc nie musisz marnować cennych zasobów RAM i mocy procesora na pisanie. I tak cię nie widzę.

Wiesz jak to fajnie cię nie widzieć? :)

Więc walisz na ślepo? Pudło.

Ktoś coś mówił czy to drzwi skrzypieli? :)

Moze koszulki z napisem DAC?

moze koszulki z napisem accuphase? albo hi-end?

czasem jest potrzeba odpowiedziec na podobnym poziomie... :D

to idiota?

nieno co do tego kabla ze najlepszy kabel to brak kabla to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma racje, gdyz kabel to przewodnik przez ktory trzeba przeslac sygnal, ale gdyby przeslac sygnal wyeliminowujac przewod to bedzie on obarczony najmniejszymi bledami przesylu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chwilowy brak działalności w audio.

90% piszących w tym wątku kompletnie nie zrozumiało tematu wątku...... Piękne!

Gość Gość

(Konto usunięte)

To ja zapytam po raz kolejny bo miejsce jest po temu. Już zadawałem to pytanie w innych tematach i nikt mi nie udzielił odpowiedzi. Mam CD Onkyo Integra DX-7911 podłączone do ASR Emittera I. Wiele osób mi mówi że moje źródło jest gówniane. Jestem w stanie im uwierzyć bo mają dużo większą wiedzę ode mnie. I wiele osób namawia mnie na zakup DAC-a. Właśnie szukam. Chciałbym żeby wspomniane wyżej Onkyo zostało jako transport. Tylko spotkałem się z opiniami że również jako transport nie jest za dobre. Tylko dlaczego?

Słucham w 99% płyt CD. Czy zrobienie kopii płyty( bezstratnej, WMA lub FLAC np) na kompie i odtworzenie jej z pliku będzie lepsze. W czym? Przecież chcąc zrobić jej kopię nie uniknę transportu np. w kompie który przecież jakoś musi ją sczytać.

HQ:

Z płyty możesz zaczytać do pliku.

Potem z pliku możesz czytać wspaniałym oprogramowaniem i DAC`em.

Teoretycznie jest szansa aby to drugie zagrało lepiej.

Choć ja osobiście jako zgryźliwy tertryk, podobnie jak Disco, nie za bardzo wierzę w rzeczywistą wyższość tych nowinek.

Rozróżniajmy teoretyczne od praktycznego. Dla mnie bity nie grają ;D

Bawiłem się niedawno w źródło napięcia odniesienia do DAC`a pewnemu Panu.

Podobno gra to dużo lepiej niż przedtem. Teoretycznie jest to możliwe. Zródło napięcia/prądu w DAC`ach wprost rzutuje na rzeczywiście osiągalne rozdzielczości dynamiki. Tu następuje wykreowanie sygnału analogowego, który tak kocha Autor wątku.

A więc, jest się w stanie dopieścić każdy DAC.

Z drugiej strony nie twierdzmy, że producenci tego nie potrafią. Mówimy chyba o wyższej klasie?

W szczególności nie twierdzmy, że dawniej tego nie potrafiono...

Mógłbym dalej mądrzyc się, że komercyjnie osiągalne rozdzielczości to 18, góra 20 bitów mimo, że przetworniki są 24 bitowe.

A i po tych 20 bitach niewiele nam, skoro istnieje choćby efekt maskowania...

No... Ale jak ktoś słyszy, no to słyszy...

Na pojedynczych tonach to i ja usłyszę, w muzyce... hm... tam to już filtry, fazy,...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

1/ Większe doświadczenie w porównaniu do Twojego? Bez wątpienia. Jeszcze jakieś kwiaty swej mądrości tu zasadzisz?

2/ Ja bym się nie odzywał, gdybyś przy każdej okazji nie podkreślał, jak to złomowate CD bije na głowę PC-Audio co jest bzdurą nad bzdurami. Doskonale to wiesz, ale świetnie się bawisz wciąż wkładając kij w mrowisko i mieszając

.

Może nie 1000 ale za 2000 można mieć transport takiej jakości, że najlepsze transporty kręciołkowe na tej planecie musiałyby się nieźle spocić by choć mu dorównać.

Laptop jako transport? A jakże! Tak samo dobry jak każdy inny komputer. Do tego audiofylskie zasilanie bateryjne gratis! :)

Lamerem, caro mio, to trzeba być, by tego nie dostrzegać.

Co do rDAC. To nie jest 8 cud świata, ale za 300€? Jak najbardziej! W cenie do dobrych kilku tysięcy złotych trudno mu będzie znaleźć konkurencję wśród CD. Jakość dźwięku rDAC'a jest lata świetlne przed jego ceną. Stacjonarnych CD w ogóle nawet nie da się rozpatrywać jako konkurencji dla rDAC'a z tego punktu widzenia.

No to już jest nonsens nad nonsensy.

Ten z laptopa ma same zalety w porównaniu z transportem opartym na częściach mechanicznych.

A jeśli szukasz idealnego połączenia transport/DAC to polecam przejściówkę Viablue. Za swoją cenę 2 (słownie: dwa!)€ bije każdy kabel cyfrowy na tej planecie. Dowiedziałem się od niej od profesjonalisty - inżyniera dźwięku pracującego w studiach w Paryżu. Facet się zaklina, że lepszego cyfrowego coaxa w życiu nie słyszał bez względu na cenę. Ja miałem okazję porównać tylko z moim cyfrowym Monsterem i... uwierzyłem, że pomiędzy kablami digital coax MOGĄ być różnice. I to jakie! :)

Pozdrawiam i życzę opamiętania.

Niestety nie pomoże pewny siebie i wręcz prześmiewczy ton kiedy nie ma za grosz doświadczenia. Więcej pokory Ci życzę.

Trochę nie rozumiem tej wojenki obrzucania się łopatkami od razu. Tyle agresji w dyskusji o DACach...

Mnie również nie dziwi wzrost zainteresowania DACami. Kupiłem V-Daca i uważam, ze zapewnił mi znaczny skok w górę w absolutnych kategoriach dźwiękowych. Po prostu gra lepiej i zauważają to osoby postronne, niesfiksowane na jakości dźwięku. I co - mam się tego wypierać? Za 200 Euro dostałem lepszy dźwięk - jak dla mnie dobry biznes. Wciąż gram z płyt CD i nie do końca interesuje mnie wojna pliki-CD - każdemu wedle preferencji. Ale nie potępiam 'plikowców' i nie odsądzam od czci i wiary, podobnie jak nie uważam, by ludzie słuchający z CD byli uwstecznieni. Każdy dokonuje wyboru jaki mu pasuje i na jaki go stać (niestety).

A że DACi doświadczają rozkwitu to należy się tylko cieszyć. Ile razy czyta się, że w audio od 30 lat nie ma postępu, wręcz regres. Nagle coś się rozwija, i to skokwo i te same ramole narzekają, że to żaden postęp, tylko komercha. Jasne, element komerchy jest, ale obiektywnie postęp również. Chyba nikt temu nie zaprzeczy..?

Na koniec, trzecia przyczyna imho: niech mi ktoś pokaże, jak za 200 euro za nowy klocek dokonać poprawy dźwięku w systemie (elementy elektr., nie akustyka) dorównującej DACowi (budżetowemu nawet)? Kablami...? Stolikiem..?

Powrót po dłuższej przerwie...

Bmiara, ten PC to wyższa szkoła jazdy jezd...., jak nic można, tylko po co? Jaki jest w tym sens? Komputer PC/Laptop robiony jest nie pod audio, ma szersze zastosowanie, dlatego nie może być źródłem. I nie jest to kwestia zasilania karty dźwiękowej. Jest to też kwestia sygnału, który musi pokonać sporą drogę z HDD do karty.... Zasilacz sieje syfem po wszystkim co się da....

>>Gzegorz7

Coś w tym jest :) Producenci są w stanie zrobić dzisiaj sprzęt nawet lepszy niż w latach 70`tych, 80`tych. Gdyby tylko, te nowości, były robione zgodnie ze sztuką, gdyby producentom chciało się eksperymentować, ale oszczędności robią swoje.... Jeśli to kwestia tylko takiego obrotu sprawy... No bo pisanie, że rezystory kiedyś robili lepsze niż dzisiaj chyba mija się z celem :)

>>il Dottore

Może odpocznij sobie chłopaku, bo bzdury piszesz, takie same jak Ci co mówią, że Hi-Res gra lepiej..... Malutko słuchałeś, więc daruj sobie.....

>>antymalkontent

Trochę racji masz, szczególnie mówiąc o samej wojnie pokoleń. Problem jest jednak taki, że nikt ze starych dobrych rozwiązań nie chce korzystać. Wszyscy rzucili się na DVD, Hi-Res, Ampli, SACD, mówiąc, że to gra najlepiej, bo to jest nowa technologia. Nikt jednak, z tych wybitnych audiofilów, nie zadał sobie trudu, by poznać też drugą stronę medalu.... I tutaj jest największy problem.....

Ludzie mówią, że są audiofilami, a najczęściej wybierana jest wygoda..... Sens bycia audiofilem przestaje istnieć....., mi jednak nadal zależy TYLKO i wyłącznie na brzmieniu.....

Gość rydz

(Konto usunięte)

Właśnie po to robią DAC,tak samo robią PREgramofonowe,tyle że np Pre gramofonowe znanej marki za 600 złociszy grał jak pisklak w porównaniu z Pre wbudowanym w 30 letni wzmacniacz:)

Komputer PC/Laptop robiony jest nie pod audio, ma szersze zastosowanie, dlatego nie może być źródłem. I nie jest to kwestia zasilania karty dźwiękowej. Jest to też kwestia sygnału, który musi pokonać sporą drogę z HDD do karty.... Zasilacz sieje syfem po wszystkim co się da....

Z takimi nonsensami to ciężko jest polemizować.

Słyszałeś kiedyś o transmisji asynchronicznej? Czy wiesz, jaka jest jakość wewnętrznej korekcji błędów w komputerze w porównaniu do CD?

Sygnał, caro mio, może sobie pokonywać dowolną drogę we wszystkich kierunkach. I co z tego wynika? Absolutnie nic! Bit-perfect wciąż jest bit-perfect. Rzecz dla CD-Playera nieosiągalna.

I co ma z tym wspólnego zasilacz, który "sieje syfem"? Jak laptop gra z baterii to też "sieje syfem"? :) Jak konwerter ma izolację galwaniczną to też "sieje syfem"? :) Jak konwerter własnym ultraprecyzyjnym zegarem retaktuje sygnał to też "sieje syfem"? :)

Moje gratulacje, wiedzy nie masz za grosz i tylko publicznie się pogrążasz, bajarzu...

PC-Audio to nie jest moda, tu nie chodzi o wygodę (choć wygoda - przyznaję - jest kosmiczna). PC-Audio po prostu rozwiązało problemy z transportem plików muzycznych. Rozwiązało je raz na zawsze. Przewodowo i bezprzewodowo.

DAC to tylko kwestia indywidualnego gustu właściciela. Chodzi o zasadę.

CD-Player już do końca swojego istnienia będzie jak socjalizm: bohatersko rozwiązywać problemy w innych ustrojach nieznane. :)

Bronisz już straconych pozycji. Już jest po zawodach - przejrzyj na oczy.

Niedługo CD będzie jeszcze większym gettem niż winyl.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.