Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic 42-50 cali, jaki model wybrać?

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

wklej

OK, dopiero teraz przeczytałem ... wkleję jak będę w domu z wersji Blu-Ray remastered i z TV Full HD. Jeszcze jest wersja Blu-Ray zwykła - tam kadr powinien być ten sam co w remastered, tylko rozdzielczość w zwykłej jest żałosna (ta prawdziwa ... nazwijmy ją optyczna), no i w zwykłej jest paskudny, tandetny filtr wyostrzający, generujący efekt halo.

i nie pszeszkadza efekt lustra?

Powtarzam, że G30 nie ma lustra, jest pół-mat. I mój nie stoi na przeciwko okna.

Jak będzie na ST30 - nie wiem. Widziałem w markecie i bawiłem się tym modelem, ale nie przyglądałem się mu w aspekcie lustro/nie-lustro. Obawiam się, że w warunkach, o których piszesz - może się nie sprawdzić.

No i satało się:d

Zachęcony zapewnieniem Bobcata( za co dziękuję!) w środę zamówiłem TV, i od wczoraj mogę cieszyć się jego możliwościami (Panasonic TX-P50G30E)

Obecnie jestem na zwolnieniu, bo grypa mnie dopadła i przyznam, że od czasu zamówienia TV do jego przyjścia do omamów gorączkowych doszły te związane z buczeniem TV!

Dzięki Bogu okazały się one nad wyraz wyolbrzymione, bo jak na razie TV jest cichy i absolutnie nie przeszkadza w oglądaniu telewizji w pokoju gdzie panuje głucha cisza, którą doświadczamy wieczorem i w nocy.

Prawdą jest, że TV buczy, ale jest to buczenie , które jest na poziomie szumu wiatraków tego TV, czyli bardzo ciche. Prawdą jest także to, że podczas scen przepełnionych bielą buczenie wzrasta, ale nie jest to absolutnie uciążliwe, bo josiąga poziom głosności minimalnie wyższy niż głośność wiatraczków. Być może trafił mi się cichy egzemparz, ale jeśli to jest standard to na prawdę nie ma czym się martwić

A dodam, że ja jestem cichofilem-nie nawidzę hałasu; gdy oglądam film na PS3 to irytujące jej głośne dzwięki wyciszam specjalną ścianką w moim "stoliku" rtv-to obrazuje, że cisza to priortet u mnie

Apropos Playa to on na 1 biegu jest głośniejszy niż Panasonic, więc posiadacze konsoli mają odrazu odp na temat głośności

pozdr

@ Zyzio

A jak nic nie buczy i nie brzęczy (mówię na podstawie doświadczenia z moim 42")? Co wtedy doprowadzać Cię będzie do szału?

@ Ghostloverscore

Cała przyjemność po mojej stronie :)

Wrzuć tu na Forum swoje spostrzeżenia.

@ Zyzio

A jak nic nie buczy i nie brzęczy (mówię na podstawie doświadczenia z moim 42")? Co wtedy doprowadzać Cię będzie do szału?

Każdy promyczek słońca wpadający do pokoju :-)

Każdy promyczek słońca wpadający do pokoju :-)

Z doświadczenia proponuję ciemne i ciężkie, mięsiste zasłony. Dla zastosowań TV można w najbardziej słoneczny dzień całkowicie zaciemnić pokój, dla zastosowań audio bardzo się przydają gdyż znakomicie poprawiają akustykę.

Pozdrawiam Zyziu :)

Co do wrażeń innych niż buczenie, to po przesiadce z mojego Philipsa 32PFL5322 pierwsze, co ciśnie się do ust po podmianie TV to; ale kolos, co z bydle, chyba przesadziłem z rozmiarem itp

Faktycznie jest to bydlak i choć komicznie wygląda w moim maleńkim pokoju to mnie to nie martwi, bo oglądanie filmów teraz to poezja!

Pierwsze, co muszę powiedzieć o obsłudze, to to, że jest bardzo intuicyjna zarówno jeśli chodzi o menu TV jak i ergonomię pilota.

Pilot rzekłbym rozmiarów amplitunerowych ale mimo braku podświetlnia w nocy na pewno łatwo go się będzie wyczuwać, właśnie przez duże gabaryty co pozwoliło dobrze rozlokować przyciski. Klawisze Volume i CH+ , CH- mają charakterystyczne zagłebienie-ten drugi , jak i przyciski kierunkowe joystica mają ponadto wypukłe kropeczki (nie wiem jak to fachowo sie nazywa), które są też bardzo pomocne .

Aczkolwiek nie patrząc na niego troche mnie irytował mój brak wyczucia górnej strzałki joysticka, którą już kilkanaście razy pomysiłem z przyciskiem Viera Tools, ale to kwestia wprawy raczej.

Reasumując instrukcji nie potrzeba, bo wszystko jest intuicyjne, a po drugie sąprzypisy na dole ekranu, co dana funkcja zmienia.

Taką rzeczą może nie istotną, ale zauważalną dla mnie w kontekście porównania z poprzednim TV jest taki fakt, że kiedy naciśniemy przycisk z numerem programu, a zachwilę znowu ten sam

( zdarza się to mi czasem jak za szybko chcę przełaczyć) to Panasonic nie włacza tego programu od nowa, ale jedynie potwierdza jego wybór cyfrą do niego przypisaną, a Filipek tego nie umiał.

Dla ludzi, którzy kupią G30 bez myśli podłaczania go do zewnętrznego zestawu głośnikowego, będą na pewno zawiedzeni, bo ten Panasonic( może tylko mój?) ma marny dzwięk nawet jak na płaskie TV ( Philips asem nie był w tej materii, ale był lepszy)

Basu brak zupełnie- nawet podbicie nic nie daje, a sprawia tylko, że głośnik jakoś charczy, czy może obudowa rezonuje.

Leciał akurat Klan:D i przy podbiciu basu o 3+ i głośności ogólnej o 26 to właśnie działo. Przy ustawieniu na zero jest ok.

Wyjście optyczne, aż się prosi o jakiś ampli, albo chociaż DAC-a i wtedy będzie rewelacja, ale dzwięk z wbudowanych głośników mimo, że na prawdę wolny od szumów i zniekształceń

-mówiąc potocznie "czysty" do rzeczy innych niż mowa typu wiadomości itp po prostu wypada miernie.

No i na koniec to, co najważniejsze-obraz

Nie znam się bardzo na tym i mnie to nie pasjonuje , bo dla mnie 60% filmu to dzwięk, a kupując TV bardziej zależało mi po prostu na zwiększeniu widzialnego rozmiaru obrazu

ale to, co odrazu rzuca się w oczy po odpaleniu TV pomijając rozmiar to żywość barw i wreszcze czarna czerń( w nocy wręcz smolista) i szybkość reakcji matrycy, która wyrabia w meczach piłki nożnej, czy jakiejkolwiek innej za piłką, a w grach za ich tempem.

Moja matryca jest półmatowa również i przy oknie od zachodu na pewno nie będzie zle nawet w lato-ale w końcu mam taki archaiczny wynalazek jak żaluzje i także zasłony, więc nie powinno być żle.

Faktem jest, że jak teraz gdy to piszę pokój przez światło dzienne jest całkowicie oświetlony to obraz plazmy w każdym aspekcie jest gorszy niż wczoraj w nocy, ale bez przesady nie jest taki, żeby na niego narzekać- w najgorszym wypadku jest w dzień taki jak w moim dotychczasowym Philipsie.

Wadą dla mnie w dzień jest zauważalne migotanie obrazu, jak w TV CRT, ale nie dokucza mi to tak jak wczoraj gdy miałem prawie 39 stopni gorączki-zatem jest to akceptowalne.

O dziwo w nocy migotania nie widziałem, a obraz był tak żywy, barwny i naturalny, że nie mogłem się tym nacieszyć-notabene najbardziej pasują mi standardowe tryby obrazu: THX oraz kinowy.

Jednak znając życie będę jeszcze je korygował po swojemu, bo jednak każdy widzi inaczej.

Co od jakości obrazu to w zależności od sygnału jest średnio, dobrze, bardzo dobrze, bądź rewelacyjnie

Blu-Ray-rewelacja, DVD wydania pełne dobrze, bardzo dobrze( zależy od wydania) gazetowe średnie, dobre albo bardzo dobre(też zależy od wydania)

TV DVB-T dobrze, bardzo dobrze, bardzo dobrze+

Generalnie jestem bardzo zadowolony.

Co do buczenia Zyziu, to taki jego poziom jeśli się człowiek nie nakręca nie będzie uciążliwy-chyba, że się pogorszy.

Szum wentylatorów jest nieunikniony, bo chodzenie musi być, a bzyczenie związane z jasnym kolorem będące na poziomie tych wiatraków, albo nawet słyszalnie głośniejsze przy jasnych scenach nie jest tak uciążliwe jak sobie wyobrażałem na podstawie opinii innych( zakładając, że u nich głośność była nie większa niż u mnie)

Przy oglądaniu TV robiłem stop klatkę w najaśniejszych momentach tj w czasie kiedy bzyczenie jest najgłośniejsze i wniosek jest taki, że uciążliwe może być owe bzyczenie przy wyłaczonym dzwięku,ale kto ogląda bez dzwięku?( mawet jeśli będzie scena jasna i przerwa w dialogach to i tak ten poziom bzyczenia nie jest jakiś bardzo irytujący) W przypadkach kiedy oglądamy TV i chcemy coś słyszeć( rozumieć to) to poziom ten przy ok 10-13 vol na TV już dobrze zagłusza bzyczenie, przy 15 jest jeszcze lepiej, a przy 20-25 czyli tak jak się najlepiej moim zdaniem ogląda TV na tym Panasonicu (późną nocą raczej 20) zupełnie wypiera uciążliwy hałas.

Pozostają tylko momenty kiedy scena jasna zgra się z brakiem dzwięku to wtedy już słychać czyste bzyczenie.

Do moich preferencji, które świadomie uwzględniłem podczas szukania TV Panasonic pasuje idealnie; filmy oglądam przez amplituner i raczej wieczorami niż póżno w nocy, więc oglądam raczej głośniej, a i pomieszczenie o tej porze nie wpuszcza już promieni słonecznych

Przed zakupem niech każdy określi się na czym mu zależy, a wtedy na zwsze znikną ironie na temat wyższości lcd nad plazmą i odwrotnie

Pozdrawiam

Widzę na jasnym tle migotanie obrazu, ale ze starym crt to przesadziłem

Dziękuję za gratulacje-nie byłoby ich gdyby nie Twoje śmiałe doradztwo Bobkocie:D

pozdrawiam

Bezpośrednio to Ty i Waldek mi doradzaliście( Panu też dziękuję za tą opinię o buczeniu-bardzo istotna dla mnie) i pośrednio wszyscy wypowiadający się w tym wątku, ale jakoś tak chyba z przyzwyczajenia splendor zwaliłem na Ciebie::D, pamiętając chyba niegdysiejsze rozmowy na PW, w których dużo mi fajnych pomysłów podsunąłeś.

Wklejam dla potencjalnych dywagantów na temat, czy warto wstawiać 50 cali do pokoju, w którym ogląda się TV z 3m zdjęcia

Zaznaczam od razu, że są marnej jakości i mają jedynie charakter poglądowy. Krytyki pokoju też wolałbym uniknąć bo za bogato tam nie jest i wszystko wygląda jak wygląda, bo na tyle mnie stać i takie mam zdolności manualne, a nie inne.

pozdrawiam

ech żebym jeszcze wiedział jak się te zdjęcia wstawia

Philips-3_repxawa.JPG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu trochę z innej perspektywy

Zdjcie201_repxaaw.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Splendor niezasłużony :) Kiedyś jak wiesz byłem w drużynie LCD, a do PDP miałem stosunek niechętny. Dopiero rzeczowe i merytoryczne argumenty tu na Forum, głównie (w alfabetycznym porządku) Mczaja i Witka_Z spowodowały, że spojrzałem na plazmę innym okiem. Kupiłem i jestem zauroczony.

Co chcesz od swojego pokoju? Bardzo sympatyczny i chyba dobre miejsce do oglądania. Wielkość zaiste imponująca. Ja do mam obydwa 42" i dla mnie to optimum.

Pozdrawiam.

Witam,

Moze w takim razie ktos mi doradzi:)

Planuje kupic w mozliwie jak najpilniejszym terminie tv 50 cali wraz z kinem domowym do kwoty 6500. tv potrzebuje do sali sniadaniowo konferencyjnej ) prowadze niewielki pensjonat). pomieszczenie w rozmiarach 5 ma 9 m. wiec odleglosci ogladania rozne, pomieszcze raczej jasne, 4 okna ale nie wielkich rozmiarów i kominek. z rana tv chodzi dla gosci do snaidania głownie wiadomosci, w ciagu dnia raczej wylaczony a czasami wieczorami raczej przy pólmroku i ewentulanie swietle kominka ktos z gosci cos ogada przy piwku. Mysle panasonicu. tylko czytalam formum i martwi mnie czy model TX-P50GT30 E w tym porannym swietle sie sprawdzi. jestem zdecyodwanie lakiem w temacie. zapomnialam dodac ze tv bedzie wisial na scianie a na kinie domowym mi nie zalezy ale musze kupic.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

Bezpośrednio to Ty i Waldek mi doradzaliście(

Proszę bardzo, jeśli to można nazwać doradzaniem. Nadal potwierdzam, że słychać jedynie szum wentylatora i to jak jest niski poziom głośności. Nie ma mowy o żadnym buczeniu (przynajmniej u mnie) nawet na jasnych scenach. Również gratuluję zakupu.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

@ Giventofly

Jakby tu powiedzieć... Plazma to jest coś dla konseserów. Dla miłośników wspaniałego obrazu. Po to, aby w domowym zaciszu, w dobrze zaciemnionym pokoju, albo wieczorem czy w nocy delektować się pięknem tego, co jest na ekranie. Wiem: gusta są różne, ale plazma jest w stanie zauroczyć każdego.

Do zastosowań, jakie podajesz: pensjonat, od rana wiadomości (a więc telewizor chodzi cały dzień, jasny duży pokój, 4 okna) - najlepszy (a w zasadzie jedyny możliwy) będzie jakiś duży, dobry LCD. Poszukaj w ofercie LG, jeśli nie chcesz 3D - to seria LV, a jeśli chcesz: seria LW

Gladiator Blu-Ray remastered (powiększenie 50%):

53088571.jpg

Gladiator FullHD z jakiejś chinskiej TV (też powiększenie 50% ... w końcu chodzi o samo porównanie kadrowania):

13211593.jpg

Panie Waldku, niech Pan nie będzie taki skromny przecież Pan założył ten wątek i dla mnie był on kopalnią wiedzy.

Mam jeszcze pytania odnoście spraw użytkowych

Czyli czy jest jakieś zalecenie wygrzewania aby plazma dobrze się sprawowała?

Czym czyścić matrycę (na pewno jakąś ścierką miękką z mikrofibry, a z chemicznych środków coś sprawdzonego-dedykowanego używacie?

No i prosiłbym o dostęp do jakichś zalecanych ustawień kalibracyjnych obrazu przez profesjonalistów?

Coś mówiliście o jakiejś tabelce, czy czymś.

Pozdrawiam

Znawcy plazmy (do których się nie zaliczam) powiadają, że nie trzeba wygrzewać. Więc ja w swoim tego nie robiłem. A co do ustawień - powyżej, w tym wątku, napisałem jak ja sobie ustawiłem mojego G30. Polecam. Może i Tobie się takie ustawienia spodobają.

Drugi lepszy włącznie z czernią

Detali wersja "CHRL" też ma więcej od wersji Blu-Ray remastered (co widać doskonale przy pełnej klatce .... oczywiście nie jest to efektem filtra wyostrzającego, którego w chińskiej wersji po prostu nie ma). Ma pewne szumy które zostały usunięte w wersji Blu-Ray remastered. Jednak to usuwanie szumu spowodowało pewną utratę wspomnianych detali w wersji remastered, aczkolwiek i tak jest drastycznie lepiej niż w zwykłej wersji Blu-Ray (!!!), która jest i zaszumiona i ma mniej detali, a do tego odbicia (efekt "halo") spowodowane sztucznym wyostrzaniem. Widać oczywiście zupełnie inne kolory (efekt post-processingu wersji remastered). Kolejna sprawa którą zauważyłem, to szerszy kadr po lewej w wersji remastered (minimalnie). Nt. jakiejkolwiek wersji DVD nie ma nawet sensu dyskutować, bo tam to już nic nie widać :P (w końcu ograniczenie 720x576, więc cudów nie ma)

Może kiedyś się doczekam w wersji z PEŁNYM kadrem (bo jak na razie widzę każda wersja jest nieco ucięta) - żal.

Detali wersja "CHRL" też ma więcej od wersji Blu-Ray remastered (co widać doskonale przy pełnej klatce .... oczywiście nie jest to efektem filtra wyostrzającego, którego w chińskiej wersji po prostu nie ma). Ma pewne szumy które zostały usunięte w wersji Blu-Ray remastered. Jednak to usuwanie szumu spowodowało pewną utratę wspomnianych detali w wersji remastered, aczkolwiek i tak jest drastycznie lepiej niż w zwykłej wersji Blu-Ray (!!!), która jest i zaszumiona i ma mniej detali, a do tego odbicia (efekt "halo") spowodowane sztucznym wyostrzaniem. Widać oczywiście zupełnie inne kolory (efekt post-processingu wersji remastered). Kolejna sprawa którą zauważyłem, to szerszy kadr po lewej w wersji remastered (minimalnie). Nt. jakiejkolwiek wersji DVD nie ma nawet sensu dyskutować, bo tam to już nic nie widać :P (w końcu ograniczenie 720x576, więc cudów nie ma)

Może kiedyś się doczekam w wersji z PEŁNYM kadrem (bo jak na razie widzę każda wersja jest nieco ucięta) - żal.

Jestem zaskoczony bo myślałem że z blu-ryja (:D:D:D) będzie najlepiej.

E tam nie, w końcu piszesz o niej i innym doradzasz.

Piszę tylko swoje spostrzeżenia i jak bardzo mi się podoba. Również jak sobie ustawiłem i w jakich warunkach oglądam. To stanowczo za mało aby zasługiwać na miano znawcy. Moja wiedza w tym temacie w porównaniu z Twoją to jakiś malutki i nieznaczący ułamek. Na to, aby stwierdzić że u mnie nic nie brzęczy, mi buczy i nie miga nie trzeba być żadnym specjalistą.

Panowie, gdzie zamawialiście wasze plazmy? mozecie polecić jakiś zaufany sklep internetowy? Chcę kupić Panasonica tx p50 g30 i widzę że w internecie taniej ale trochę boję się o traktowanie przesyłek w drodze. ktoś z was ma jakieś pozytywne doświadczenia z zakupu przez internet plazmy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.