Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 100 jakie membrany do niskotonowych

mateo1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam aktualnie w głośnikach niskotonowych membrany "made in china" oraz gumowe zawieszenia.

Za regenerację około 7 lat temu płaciłem po 50zł sztuka.

Głośniki niskotonowe mają oznaczenie GDN 25/40/3

Głośniki grają ładnie,teraz przyszedł czas na ich odnowę i tu moje pytanie czy jeśli wrócę do oryginału tak jak oryginalna membrana i piankowe zawieszenia to dźwięk będzie jeszcze lepszy?

Proszę o odpowiedź z góry dziękuję i Pozdrawiam.

Posiadałem Altusy 200 i muszę Tobie powiedziec ze te kolumny są tragiczne. Do klubow jak najbardziej,do odsluchow w domu sie nie nadają. Zresztą temat Altusow był opisywany nie jednokrotnie.

dzwiek jeszcze lepszy z altusow...hmmm zastanawiajace... ;>

To chyba nie do osiągnięcia. Od wielu lat znamienici producenci sprzętu audio usiłują odtworzyć technologię wykorzystaną do produkcji tych kultowych konstrukcji - dotychczas bezskutecznie... ;-)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Witam,

Posiadam aktualnie w głośnikach niskotonowych membrany "made in china" oraz gumowe zawieszenia.

Głośniki grają ładnie,teraz przyszedł czas na ich odnowę i tu moje pytanie czy jeśli wrócę do oryginału tak jak oryginalna membrana i piankowe zawieszenia to dźwięk będzie jeszcze lepszy?

Nie nie będzie. Sposób strojenia , wykonania tych kolumn jest taki ( nie piszę dobry czy zły), że wpływ typu zawieszenia ma znaczenie marginalne

kup nowe altus 200, i nie słuchaj ich krytyków, to swietne kolumny oczywiście z własnym charakterem, tylko dobry wzmacniacz do nich jest potrzebny, złe opinie biorą sie stąd ze ludzie podpinają do nich najtańsze urządzenia, poza tym altus obecny a ten z prl to dwie różne bajki

Na temat Altusów nie uzyskasz dobrych opinii, one są dobre do robienia hałasu i tyle. O gustach nie ma co pisać , bo każdy ma inny i mi nic do tego. To był i jest low-end w kategoriach audiofilskich. Jeśli tobie wystarczają to wymień te membrany (oczywiście jeśli uszkodzone), ale jeśli szukasz czegoś lepszego sprzedaj i o Altusach zapomnij. Jest na zakładce Stereo mnóstwo wpisów co z czym i jak i za ile.

PS

Altusy miałem sprzedałem i powrotu nie ma

przepatrzylem allegro i w cenie altusow jest sporo sprzetu do wyboru. np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do naprawienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak brzmią obecne kolumny Altusa , konkretnie model 200 i 300 ?

Ale porównywałem (miałem u siebie w domu) Kolumny Mildton 200 odpowiednik Altusów na 30 cm . głośniku basowym i uwierz mi , kolumny Audiowave 171 SE zagrały w każdym aspekcie brzmienia zdecydowanie lepiej w tym również na basie , co najbardziej mnie zdziwiło biorąc pod uwagę 17 cm głośnik nisko-średnio tonowy .

Z drugiej strony wydaje mi się ,że obecne Altusy 300 zabrzmią lepiej niż wiele kolumn do 1500 zł. z marketu .Słuchałem kiedyś kolumn Jamo za 1400 zł . i powiem tak szajs i nic więcej !

Piotr

I to są kolumny które ktoś kiedyś miał? Czy noname?

Czy te co podałeś polecałbyś?

na szybko przejrzalem allegro. trzeba sie podowiadywac wiecej, troche poczytac, jest tam kilka fajnych propozycji.

sluchalem np tych celestion, bardzo fajna paczka, tylko ze do naprawy sa i trzeba im troche poswiecic czasu dodatkowo.

ogolnie w tej polce cenowej polecam 2 drozne zestawy, w tej cenie nie da sie zrobic dobrej zwrotnicy na dobrych podzespolach tym bardziej 3 droznej. a wymiana w takim zestawie 2 droznym elementow na takie same wartosci jak oryginalne moze czynic cuda, w budrzetowym sprazecie najbardziej zaoszczedza sie wlasnie na zwrotce, bo jej nie widac ;]

musisz sam poszukac, poczytac, najlepiej odsluchac jesli to mozliwe.

• Moderatorzy

Witam,

jeśli chcesz odświeżyć altusy to głośniki powinny być 25/.../.... zobacz ilu omowe są głośniki i wtedy ortzymasz 25/.../x (bo nie sądzę by naprawdę były to głośniki 3 omowe) , jeśli chodzi o środkowy parametr to powinien zawierać się od 80-120, kupuj raczej wyroby sprawdzonych producentów i bez najarywania się na moce rzędu 300 W, zobacz może z neta wykres pracy i oporu oryginalnego głośnika i dobierz coś podobnego i tyle. w jakiś extra tuning nie masz się co bawić, a swoją drogą to ja bym je naprawił i zostawił bo bez obrazy nawet jeśli kupisz inne głośniki to sprawne altusy będą idealne do nagłośnienia imprez grili i innych okazji, na które nowe droższe kolumny szkoda zabrać, a za altusy dostaniesz grosze.

kolumny z all, które podał ci kolega, mają zupełnie inny charakter dźwięku niż ten do którego jesteś przyzwyczajony i najlepiej pożycz jakieś tego typu kolumny do domu na kilka dni i posłuchaj ich czy ci to leży, bo różnica może być na tyle duża że nie spodobają ci się, lub by grały u ciebie zadowalająco będziesz musiał wymienić całą elektronikę więc koszt zabawy total zwiększy się do 3 kpln

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Moja siostra na dole ma jakiś zestaw jamo 5.1 one mają dziwny ten dźwięk z różnych kolumn idzie różny dźwięk a nie we wszystkich jednakowo.

Jeszcze ostatnie 60zł i moje altuski będą w pełni odświeżone:)

Średniotonowe mam prosto z tonsila 12/60 grają rewelacyjnie.

Co do niskich one tak jak pisałem są odświeżone ale na gumie-postanowiłem nie zmieniać basowych.

Wszystko jest prawie jak w oryginale.

Mam straszny sentyment do tych altusów wychowywałem się na nich od najmłodszych lat...

Do mojego pokoju za duże są nawet kolumny frontowe.

Na którymś forum wyczytałem że dobrym pomysłem jest zakup kolumn podstawkowych.

Pytanie tylko ile takie pierdziawki kosztują?

Nie wiem jak takie coś gra jakoś nie mogę sobie wyobrazić że to coś gra lepiej od tych satelitek komputerowych typu logitech x540.

• 3 lata później...

Takie minimum to popatrz na STX-y, niektórzy chwalą.

A zamiast komputerowych jakieś aktywne.

Oczywiście jest jeszcze rynek używek.

Marjo a te Alphardy dobrałby do Al. 110? Znajomy się uparł na naprawę.

ciągłe zmiany ...

Kolega Kśonc Marjo to wielki znawca tematu altusów, niestety został ostatnio zbanowany :) Więc jak mówi, że ma być alphard to ma być !

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Co do zamienników do Altusa 75 czy 110, to jest np:

Ukryta Zawartość

trochę podobny do GDN 25/40/3, co wydaje się wystarczające,

ze względu na nie dostrajanie kolumny do głośnika w tych konstrukcjach.

Za małe pole BR i złe długości ich TUNELI ;-))))

Można to oczywiście zestroić, ale przestanie wtedy dudnić,

co "tygrysy lubią najbardziej"...

Są jeszcze jakieś np Fonics'y, ale używałem tylko 200, więc nie wiem,

jak jest z 250' np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dudnić będzie w BR bo to głośniki do klozetu. W tej obudowie BR dudnić będą pięknie :) A jak jeszcze BR-a się nie przedłuży to już w ogóle. Także dobry wybór :D Myślę że nie ma co wspominać o adaptacji zwrotki pod inny głośnik?

Modernizowałem 75' i absolutnie nic nie dudniło.

Wystarczyło trochę wytłumić i dostroić kolumnę do Fs głośnika ( GDN 25/40/3 - 37 Hz )

trzeba nowy BR o średnicy +- 75 mm i jakiejś tam długości

Bo o oczywistym wywaleniu do śmietnika GDWT nawet nie chce mi się pisać ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowie, po co ciągniecie temat z 2012 roku odkopany przez niepełnosprawnego typa (Kśonc itd)?

Przecież to nie ma sensu- takie wątki należałoby kasować w ramach sprzątania na forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.