Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Taką nirvanę dają inne używki, a tekst wskazuje na ich użycie może nawet w nadmiarze.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Żeby przeprowadzić prawdziwy, sensowny test i porównanie kabli, bez ich wpinania, wypinania, przełączania, czego sprzęty audio "nie lubią"

A czym się to "nie lubienie" objawia? Wpinasz nowy przewód, a sprzęt dalej gra tak jak grał z poprzednim?

krzyzakov

A czym się to "nie lubienie" objawia? Wpinasz nowy przewód, a sprzęt dalej gra tak jak grał z poprzednim?

Każdy przewód oprócz tego ile godzin /"przebieg"/ płynął przez niego prąd ( co również wpływa na efekt końcowy ) ma swoją impedancję, która w bardzo mały lub mały sposób wpływa na zmianę warunków pracy wzmacniacza, zmienia się obciążenie i cały układ potrzebuje czasu aby ustabilizować się w nowych warunkach pracy, po pewnym czasie wszystko "dochodzi do normy" i gra z pełnią możliwości, pokazując wcześniej ukryte walory danego kabla.

Pozdrawiam

Pygar

Każdy przewód oprócz tego ile godzin /"przebieg"/ płynął przez niego prąd ( co również wpływa na efekt końcowy ) ma swoją impedancję, która w bardzo mały lub mały sposób wpływa na zmianę warunków pracy wzmacniacza, zmienia się obciążenie i cały układ potrzebuje czasu aby ustabilizować się w nowych warunkach pracy, po pewnym czasie wszystko "dochodzi do normy" i gra z pełnią możliwości, pokazując wcześniej ukryte walory danego kabla.

Pozdrawiam

Pygar

Jakie konkretnie parametry zmieniają się podczas tego dochodzenia do normy?

krzyzakov

Dla przykładu większość kabli ma różne typy wtyków, które dodają swój wpływ na konkretny kabel, w przypadku tych najlepiej wykonanych wychodzą duże różnice w odsłuchach ( ten sam kabel wykończony różnymi wtykami).

Z parametrów o które pytasz to podam tylko podstawowe : np. opór->natężenie->temperatura itd. wszystko w małych odchyłkach ale jednak nie da się zaprzeczyć ich występowaniu.

Dodatkowo z uwagi na budowę konkretnego kabla dochodzi zmniejszenie lub zwiększenie przenikania/zbierania zakłóceń z jego otoczenia ( elektro-magnetyczne oraz mechaniczne -> wibracje ), co przekłada się na bardziej lub mniej czytelny przekaz, większy bałagan lub odwrotnie - porządek, większą głębię, czerń lub rozmazanie albo zniknięcie brył źródeł i przeobrażenie ich w plamy itd. itp. ... cała masa różnych efektów.

Pozdrawiam

Pygar

Gość jamówię

(Konto usunięte)

krzyzakov

Ależ naturalnie szczególnie ten lampowy. Audio tak jak i wiele innych dyscyplin, w których występują subtelne zmiany,lub niuanse,wymaga spokoju i cierpliwości. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł.

Rozmowa z niektórymi osobami odnośnie wpływu kabli czy bezpiecznikow to niepotrzebna strata czasu i nerwow. Przy okazji tematów bezpiecznikow to wywalilo mi kiedyś przy załaczaniu koncowki mocy bezpieczniki .Pech chciał ze nie miałem takich samych od producenta wiec dalem zwykłe dostępne na rynku. Slucham słucham i gra to nie tak jak powinno, pozorne zródła mniej czytelne dźwięk bardziej płaski mniej angazujacy slaby bas ,po prostu blado. Z początku nie skojarzyłem tego z tymi bezpiecznikami. Ale mysle zrobie tak ze wywale te bezpieczniki i dam na chwile w ich miejsce cienki drucik miedziany. Panowie gdy tak zrobiłem to zona spytala się co nowego kupilem ze to gra inaczej(lepiej). Ja sobie tego nie musialem wmawiać ale jeśli osoba postronna defakto ktoś dla kogo nie jest to żadne zamilowanie słyszy róznice to już o czyms swiadczy. Tym samym sceptykom wszelkiej masci zycze więcej

luzu i dystansu w tych ciężkich czasach. Może to i dobrze że nie wszyscy słysza wszystko jednak nie powinno to oznaczac braku poszanowania tych osób dla czyjegoś zdania i faktu zadowolenia z jakiegoś rozwiązania.Ja bynajmniej taką frajde mam.

tak, zgadza sie, ale nie beda to zmiany az tak dramatyczne w przypadku bezpiecznika

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

nie beda to zmiany az tak dramatyczne w przypadku bezpiecznika

Na pewno mniejsze niż przy podłączeniu innego interkonektu czy sieciówki. Ale dalej słyszalne. Skala jak np po podłączeniu filtra sieciowego Enacom czy też po zainstalowaniu w systemie kompletu płytek Holfi. Niektórzy tego nie słyszą;-) U mnie w systemie grają bezpieczniki Synergistic Research, bo i pomiędzy nimi a choćby Furutechami też było słychać różnicę;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

SR z lepszym rysunkiem detali, bardziej konturowy. Furutech bardziej zaokrąglowy, cieplejszy. Do systemu lampowego wybrałem SR. Jakby w grę wchodziły urządzenia tranzystorowe rozważałbym Furutecha.

Dla przykładu większość kabli ma różne typy wtyków, które dodają swój wpływ na konkretny kabel, w przypadku tych najlepiej wykonanych wychodzą duże różnice w odsłuchach ( ten sam kabel wykończony różnymi wtykami).

Z parametrów o które pytasz to podam tylko podstawowe : np. opór->natężenie->temperatura itd. wszystko w małych odchyłkach ale jednak nie da się zaprzeczyć ich występowaniu.

Dodatkowo z uwagi na budowę konkretnego kabla dochodzi zmniejszenie lub zwiększenie przenikania/zbierania zakłóceń z jego otoczenia ( elektro-magnetyczne oraz mechaniczne -> wibracje ), co przekłada się na bardziej lub mniej czytelny przekaz, większy bałagan lub odwrotnie - porządek, większą głębię, czerń lub rozmazanie albo zniknięcie brył źródeł i przeobrażenie ich w plamy itd. itp. ... cała masa różnych efektów.

Pozdrawiam

Pygar

I po pewnym czasie sprzęt się do tych nowych parametrów przyzwyczaja i gra lepiej?

Rozumiem, że zaraz po przepięciu kabelka zanim sprzęt zdąży do niego przywyknąć jest gorzej?

krzyzakov

Rozmowa z niektórymi osobami odnośnie wpływu kabli czy bezpiecznikow to niepotrzebna strata czasu i nerwow. Przy okazji tematów bezpiecznikow to wywalilo mi kiedyś przy załaczaniu koncowki mocy bezpieczniki .Pech chciał ze nie miałem takich samych od producenta wiec dalem zwykłe dostępne na rynku. Slucham słucham i gra to nie tak jak powinno, pozorne zródła mniej czytelne dźwięk bardziej płaski mniej angazujacy slaby bas ,po prostu blado. Z początku nie skojarzyłem tego z tymi bezpiecznikami. Ale mysle zrobie tak ze wywale te bezpieczniki i dam na chwile w ich miejsce cienki drucik miedziany. Panowie gdy tak zrobiłem to zona spytala się co nowego kupilem ze to gra inaczej(lepiej). Ja sobie tego nie musialem wmawiać ale jeśli osoba postronna defakto ktoś dla kogo nie jest to żadne zamilowanie słyszy róznice to już o czyms swiadczy. Tym samym sceptykom wszelkiej masci zycze więcej

luzu i dystansu w tych ciężkich czasach. Może to i dobrze że nie wszyscy słysza wszystko jednak nie powinno to oznaczac braku poszanowania tych osób dla czyjegoś zdania i faktu zadowolenia z jakiegoś rozwiązania.Ja bynajmniej taką frajde mam.

Ale wiesz, że drucik topikowy w obydwu tych bezpiecznikach jest identyczny?

krzyzakov

BTW - skoro żona natychmiast słyszy z kuchni zmianę, to tym bardziej wyćwiczone ucho audiofila poradzi sobie w ślepym teście.

krzyzakov

Aby wykorzystać cały potencjał bezpiecznika należy wymienić........

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość masza1968

(Konto usunięte)

SR z lepszym rysunkiem detali, bardziej konturowy. Furutech bardziej zaokrąglowy, cieplejszy. Do systemu lampowego wybrałem SR. Jakby w grę wchodziły urządzenia tranzystorowe rozważałbym Furutecha.

Czyli co? Czeka mnie wymiana wszystkich Furutechów na SR?

O których SR piszesz - Red czy Quantum?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

O których SR piszesz - Red czy Quantum?

Quantum SR20.

Maciek pożycz sobie oba SR oraz Furutechy i ocenisz który z nich najbardziej podchodzi pod system. Nie powinieneś mieć problemów z wypożyczeniem. Synergistic w ogóle robi fajne rzeczy, mnie strasznie przypasowały do gustu absorbery MiG. Natomiast same kable jakoś niespecjalnie... Ale ja generalnie nie lubię kabli z polaryzacją elektryczną bo to powoduje dziwne efekty na wysokich tonach.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dzięki.

Będę musiał sprawdzić te SRy. Wszystko mam w Furutechach ale jak piszesz, że do lampy lepiej się sprawdzają SR to trzeba wypróbować.

W kable już sie nie bawię. Cały system jest spięty i zasilany Transparentami i jest OK. Wymiana okablowanie jest najbardziej bolesna bo najbardziej się po dupie dostaje spadkiem wartości.

Po paru tygodniach po wymianie SR20 na REDy mogę stwierdzić iż, te drugie nadają całemu systemowi gładkości, temperują sybilanty, nie ograniczają rozdzielczości, lekko zmiękczają bas.

Czyli jeśli ktoś ma sprzęt grający zbyt mechanicznie to RED, do lampy raczej SR20.

Nie będę pisał audiofilskiej poezji tylko polecał odsłuch w zaciszu domowym.

Tomkly gdzie można wypożyczyć SRy ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Na czym w pierwszej kolejności polecalibyście spróbować wymienić bezpiecznik? DAC? Na czym w waszym doświadczeniu różnica była najbardziej znacząca?

Pozdro

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

U mnie w końcówce są 3 bezpieczniki, o których wiem ;) także proporcjonalnie mogło by się zgadzać ;)

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.