Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrazenie te dwie firmy sie lubia, zobacz ostatnie wystawy, zawsze razem. I tak trzymac a nie wszedzie chinszczyzna...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Na pewno się lubią i współpracują. Sam byłem na takiej jednej prezentacji Silver Luny i Sapphire 23 i było to udane połączenie. Dobrze, że dwie polskie firmy potrafiły się dogadać.

Generalnie brzmiały nieźle. Ale nie trafiły idealnie w mój gust. Dla mnie zabrzmiały za miękko na basie. Zabrakło mi zaznaczonego konturu. Co prawda widziałem, że miały trochę przytkane bassreflexy więc może to też miało wpływ. Natomiast średnica była fajna. Byłem 2 razy w tym pokoju. Raz się nadziałem na Pana co dał swoją płytę ze starym Kombii i wtedy zrobił się spory jazgot, ale to nie ich wina. Ewidentnie kiepsko nagrana płyta.

Natomiast bardziej mi się podobało w pokoju gdzie grały Emerald High Fidelity + Fezz Audio Titania. Brzmienie było przyjemne dla ucha. Bas schodził nisko. Brzmienie po cieplejszej i ciemniejsze stronie, dobrze dociążone. Dość długo nie chciało mi się wychodzić.

Edytowane przez Silver_85

Dziś na Audio Show spodobał mi się zestaw Mira Ceti plus nowe Pylony Diamond Monitor za ok 3600. Świetny dźwięk.

Grało z Audio Analogue Fortissimo CD i Cardasami 101.

Czy ktoś coś więcej wie o tych monitorach bo na stronach producenta nic nie ma, jakieś parametry?

Czy przetworniki te same co w Diamondach 25? Czy to są 15 czy 18 calowe woofery?

post-4029-0-09297500-1478377135_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Generalnie brzmiały nieźle. Ale nie trafiły idealnie w mój gust. Dla mnie zabrzmiały za miękko na basie. Zabrakło mi zaznaczonego konturu. Co prawda widziałem, że miały trochę przytkane bassreflexy więc może to też miało wpływ. Natomiast średnica była fajna. Byłem 2 razy w tym pokoju. Raz się nadziałem na Pana co dał swoją płytę ze starym Kombii i wtedy zrobił się spory jazgot, ale to nie ich wina. Ewidentnie kiepsko nagrana płyta.

Natomiast bardziej mi się podobało w pokoju gdzie grały Emerald High Fidelity + Fezz Audio Titania. Brzmienie było przyjemne dla ucha. Bas schodził nisko. Brzmienie po cieplejszej i ciemniejsze stronie, dobrze dociążone. Dość długo nie chciało mi się wychodzić.

Silver_85 jeżeli monitory wg Ciebie zabrzmiały miękko na basie to emeraldy miały bas w ogóle jedną wielką bułę.

Fakt było go duuuuużo, ale jakość zostawiała wiele do życzenia.

Słyszałem Titanię z innymi kolumnami i wiem jak Titania potrafi zagrać na dole pasma i tutaj wg mnie było brak spasowania. Nie wiem może to wina kabli źle dobranych, może akustyka, ale to nie to co potrafi pokazać sobą Titania.

Mira Ceti za to zaskoczyła mnie bardzo bardzo pozytywnie. Grała wciągająco, muzykalnie i Diamondy Pylona pokazały bardzo wysoki poziom dźwięku, na basie też sobie radziły doskonale. Wcale nie odczułem żadnego zmiękczenia. Fakt do łojenia się nie nadają, ale do takiej muzyki chyba są inne kolumny :)

Oczywiście wszystkie odczucia zależą od preferencji i osłuchania, także piszę własnie odczucia i masz prawo mieć własne.

Pozdrawiam :)

Silver_85 jeżeli monitory wg Ciebie zabrzmiały miękko na basie to emeraldy miały bas w ogóle jedną wielką bułę.

Fakt było go duuuuużo, ale jakość zostawiała wiele do życzenia.

Bas hulał w dużej części w Sobieskim, ale trzeba brać poprawkę na to, że tam są małe pokoje bardziej pod monitory. Do tego czasem dochodzą krzesła postawione prawie pod gołą ściana. Szczególnie w pomieszczeniach gdzie kolumny nie stały na ścianie z oknem. Ja sobie wysunąłem krzesło do przodu i było fajnie. Owszem nie było to super neutralne brzmienie. Było ciemnawe i basu było za dużo , ale to wydaje mi się do opanowania. Nie będą to na pewno kolumny do klitek. Monitory w taki pokoju łatwiej ocenić.

W monitorach Diamond brakowało mi trochę "kopnięcia". Nie chodzi tu o łojenie. Samego problemu z basem w pokoju nie było nie dudnił, nie buczał, ale brakowało mi lepiej zaznaczonego konturu. To są tylko ogólne wnioski po kilku/kilkunastu minutach odsłuchu. Miałem poprosić o odetkanie bassreflexu , ale potem już zapomniałem.

Natomiast jak byłem w pokoju z Opalami to problemu z basem nie było. Jednak nikt tak raczej ich nie będzie słuchał. Kolumny stały mocno wysunięte, a jak się usiadło w pierwszym rzędzie to był odsłuch bliskiego pola :) Chyba ustawienie kolumn na krótszej ścianie dawało lepsze rezultaty jeśli chodzi o bas. A tak było akurat w tym przypadku.

pyl.jpg

Edytowane przez Silver_85

Natomiast jak byłem w pokoju z Opalami to problemu z basem nie było. Jednak nikt tak raczej ich nie będzie słuchał. Kolumny stały mocno wysunięte, a jak się usiadło w pierwszym rzędzie to był odsłuch bliskiego pola :) Chyba ustawienie kolumn na krótszej ścianie dawało lepsze rezultaty jeśli chodzi o bas. A tak było akurat w tym przypadku.

pyl.jpg

Hej

Szukam właśnie kolumn do lampy na EL34 i zastanawiam się nad Pylonem może Monitor Diamond albo Opal

które będą właściwsze.

• 4 tygodnie później...

Witam klubowiczów kolumn Pylon,zapisuję się do klubu z moimi Sapphirami 31.

I na początek przygody z tymi kolumnami mam pytanie jak długo się one wygrzewają i jakie zmiany zachodzą w dzwięku po wygrzaniu?

Witam Pylony Pearl 25 czy w pokoju 16m2 ma to sens?

W optymalnych warunkach mogło by się może i udać ale stawiałbym raczej na Pearl 20. Lepiej chyba mniej basu niż za dużo. Ostatecznie pozostaje wypożyczyć kolumny i sprawdzić.

• 3 tygodnie później...

Powiem tak,Pylon Pearl 25 w 16m2 to jakaś pomyłka,posiadałem owe kolumny jakiś miesiąc może i grają przyzwoicie ale są tak wrażliwe na ustawienia ze to tragedia, i ten fakt stawia je w moich oczach na straszny badziew

Tak zgadzam się że są to przyzwoite kolumny i że są wrażliwe na ustawienia. Szokiem było dla mnie odstawienie o dosłownie 10 cm gdzie już sporo były odstawione jakieś 50 cm wówczas odmuliła się średnica. Na youtube oglądałem je ustawione na ścianie i nie mogę zrozumieć jak grały i to fajnie, może to kwestia akustyki, ja mam trudne pomieszczenie, salon 30m/2 otwarty na hol i kuchnie i jeszcze stół na 12 os.

Tak się tym 25 przyglądałem u kolegi .. głównie w środku i wydaje mi się, ze jakby kupic dwa kondensatory i dwa metry gąbki do kolumn to całkiem inaczej by te kolumny zaśpiewały z ogładą i kulturką bo same komponenty i skrzynki mają dobry potencjał.

Tak się tym 25 przyglądałem u kolegi .. głównie w środku i wydaje mi się, ze jakby kupic dwa kondensatory i dwa metry gąbki do kolumn to całkiem inaczej by te kolumny zaśpiewały z ogładą i kulturką bo same komponenty i skrzynki mają dobry potencjał.

Ale ile więcej byłoby tej ogłady i kultury? Czy wydaje Ci się że producent specjalnie psuje swoje wyroby już na starcie. O ile więcej te kondensatory podniosłyby cenę gotowego produktu? O 500zł? O 1000zł? Przecież to co napisałeś to jak przeniesienie tych głośników w inny wymiar.

No chyba że sam projektant zrobił je pałę. Albo zastosował chwyt marketingowy aby zmusić ludzi do kupowania droższego wyrobu.

Na szczęście z każdymi do tej pory słuchanymi Pylonami nie jest mi po drodze a już całkowitym rozczarowaniem były Diamond25.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

O ile to są pojemności włączone równolegle z danym głośnikiem wymiana ich nie ma sensu.

To samo z gąbką niewielkie ilości za głośnikami nisko-tonowymi mogą coś poprawić, wyściełanie całej obudowy w przypadku tej kolumny raczej więcej zepsuje niż poprawi.

Zanim zakupiłem Perle 25 (tak jestem ich właścicielem po odsłuchach kilku kolumn z tego przedziału cenowego), zadzwoniłem do Jarocina i chyba przez 10 minut rozmawiałem z głównym inżynierem a później prezesem czy są w stanie zrobić dla mnie customowe egzemplarze.

Chciałem całość z grubego MDF-u, lepsze gniazda oraz wytłumienie całości.

Ustaliłem już nawet cenę (z tego co pamiętam wyszło około 30-40%% drożej od oryginału).

Inżynier z Pylona namawiał mnie jednak abym zakupił standardowe wykonanie ponieważ spędzili nad tą konstrukcją setki godzin i efekt finalny jest optymalnym rozwiązaniem. Nie pomagało wzmocnienie obudowy ani jakiekolwiek inne dodatkowe tłumienie.

Puenta: mieli mnie na widelcu. Rzucili cenę którą ja zaakceptowałem bez żadnych negocjacji a mimo to namawiali mnie na wykonanie standard..

Często "mniej" znaczy "więcej i lepiej" :) .Dotyczy to nie tylko kwestii audio. Przemyślana konstrukcja, dobór optymalnych dla niej podzespołów może dać lepszy efekt niż stosowanie "na dzień dobry" elementów droższych. To właśnie wtedy powstają sprzęty o tak lubianym przez nas doskonałym stosunku jakości do ceny :)

Kiedyś robiłem modyfikacje innych kolumn więc miej więcej wiedziałem co na co wpływa nie polecam waty i gąbek bo to spłyca kolumnę ale dobry efekt daje dociążenie kolumny. Spróbowałem to zrobić z Perłami. Myślałem że mi się kolumny zepsuły, tragiczny bas i jeszcze zaczął buczeć.

Nie polecam jak dobrze grają to niech grają.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.