Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe wkładki MM - propozycje?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie ciekawe - topowe MC to pewnie byłoby łatwiej... ja np. mam AudioTechnica AT20SLA i naprawde brzmi nieźle... igła shibata itd.

ahaja - dlaczego impossible - sądzisz że każda wkłądka MM będzie brzmiała gorzej od każdej wkłądki MC? chyba nie? powiedzmy - jakie wkłądki MM z tych lepszych/droższych brzmią co najmniej tak dobrze jak wkłądki MC porównywalne cenowo lub ciut tańsze (?)

Grado The Reference, Shure V15VxMR, Ortofon 2M Black, Goldring 2500, Goldring 1042, Audio-Technica at150ANV. Sporo pewnie by się znalazło.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ano impossible.

Wkładka MM kosztująca tyle co MC LO nie zagra tak dobrze.

Np.

2M Black (modna shibata) jest fajna, dobra. Dopóki nie włączy się wkładki MC LO - Ortofon MC 10mkII (Gyger II) wtedy wychodzi od razu co gra lepiej.

Wydawanie powyżej 2kzł na MMkę jest dla mnie niezrozumiałe. Rozumiem w tym tylko chęć wydania pieniędzy na jakiś produkt.

Sensu za to brak (w moim rozumieniu - jakość dźwięku).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

aha... a wracając do tematu top10 wkładek MM wszechczasów.....???

Napisze za excela...mf102-bo no taki audiofil na 102 jest!!

Zapomniał bym-otóż niezbedny i niezastapiony jest gramofon Universum

mf-100

Dla nas powyższe to żart ale dla excela chyba już nie ;-) on tak na poważnie :-]

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

przydałyby się też jakieś odniesienia albo porównania do odsłuchiwanych również wkładek mc...

Pytałeś w pierwszym wpisie o wkładki mm, ale świadomie, czy nie nawiązujesz do mc i chcesz z nimi porównywać, bo są lepsze. Tak są lepsze i niezależnie jaką mm wieszałem na ramionach gramofonowych to przesiadka na mc zawsze kończyła się pobłażliwym uśmiechem i stwierdzeniem, że miało być tak ładnie, a wyszło jak zwykle - mc lepsza. Zawsze w porównaniu do mc mm-ki wydawały mi się ociężałe i porównywanie ich kojarzy mi się z porównywaniem podróży pociągiem do podróżowania samolotem. Nawet jeśli to będzie TGV to samolot oferuje więcej ;-)

Nie zapominajcie o Ortofonie VMS 20 MkII czy 30 MkII. W kategorii cenowej do 1000 zł są nie do przebicia, a bronią się szczegółowością i dynamiką na znakomitym poziomie.Z racji małych doświadczeń z MC , nie mam upoważnienia do porównań.Alexandrowi wierzę jednak na słowo!

Pozwolę sobie skorzystać z wątku - czy ktoś miał styczność z wkładkami MC - ortofon salsa lub samba?

Aktualnie wkładki MM są strasznie drogie, nie wiem skąd się to wzięło, nawet te ze szlifem eliptycznym kosztują po 500zł. Rozumiem, że złotówka jest słaba, ale za granicą też liczą coraz więcej. Jak to jest możliwe, że w przeciągu 2-3lat seria 2m jest dwa razy droższa? Dlatego rozważam stosunkowo tanie wkładki MC, drogiej wkładki nie mam po co podwieszać do mojego systemu...

pzdr i przepraszam za mimo wszystko lekki offtopic:)

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Wiedziałem, że to się tu pojawi...

A najlepszy gramofon do wkladek MM to Universum ... :)

A tak na poważnie - do takich naprawde fajnych wkladek MM zaliczylbym linnowskiego Adikta. Wiem, wiem, że to tak naprawde produkt Goldringa,

ale, niezaleznie od faktycznego producenta - gra naprawde fajnie - ma naprawde spojny dzwiek, i u mnie osobiscie zastapila Dynavectora DV10X5 (HO),

ktory w moim konkretnym systemie mial zbyt "usmiechnieta" charakterystyke.

Dla kogoś kto może nie chce się bawić w MC, step-up'y itd.,

Ten ktoś nie musi kupować MM. Może kupić MI - Grado z serii Reference, Music Maker lub podObno najlepsze Soundsmith.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miał ktoś z nimi osobiste doświadczenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

O ile dobrze pamiętam, to Linn Adikt nie jest żadnym przebudowanym modelem Goldring'a. Linn od dawna zleca produkcję wkładek innym producentom, według swojego projektu lub wymagań. W zależności od okresu były to wkładki budowane przez Suspex'a, Audio-Technicę, Scan Tech'a, Ortofona oraz Goldringa. Wystarczy spojrzeć na wyższy model, Klyde. Wygląda jak klasyczne modele budowane przez dla Szkotów przez Suspex'a, a japońska firma już dawno nie istnieje.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Eroica???

Eroica to MC, Adikt to MM

O ile dobrze pamiętam, to Linn Adikt nie jest żadnym przebudowanym modelem Goldring'a. Linn od dawna zleca produkcję wkładek innym producentom, według swojego projektu lub wymagań. W zależności od okresu były to wkładki budowane przez Suspex'a, Audio-Technicę, Scan Tech'a, Ortofona oraz Goldringa. Wystarczy spojrzeć na wyższy model, Klyde. Wygląda jak klasyczne modele budowane przez dla Szkotów przez Suspex'a, a japońska firma już dawno nie istnieje.

Bardzo możliwe, że to tak wygląda - nie będę się upierał. Fakt faktem, że to b. zacna wkładka MM :).

Do ciekawych wkładek MM dodam mało popularną u nas w kraju i już raczej nie spotykaną wkładkę AKG P8ES SuperNova Van den Hul II S, świetna w połączeniu z lekkimi ramionami. Wkładka bardzo dobrze różnicuje płyty, rozdzielczość, dynamika a do tego ma to coś co nie pozwala oderwać się od słuchania. Dedykowana do ramienia SME3009 SIII. Super zagrała się z pre Ahaji(pozdrawiam). Cały czas jej poszukuję (złamała się igła), gdy ktoś zobaczy, że jest dostępna bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam serdecznie fanów analogu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.