Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

W 5.2? Jak tak to ok. Zasugerowałem się tym, że w 10.2 nie był.

Mojego 10.2 nie dało się przerobić do 10.32 poprzez wymianę samego układu USB. Takie info dostałem kiedyś od Groha.

Witam

Posiadam dac audio gd nfb 10es3

i mam taki problem:

-gdy włączę dac to kursor myszki na sekunde-dwie zamiera w miejscu - potem działa okej

-ale gdy wyłącze dac- to kursor myszki zamiera i nie chce "ożyć"- poruszać się !:( - pomaga odłączenie myszki i ponowne jej podłączenie?

płyte główną mam taką:

http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty%20Z77%20Professional/

sterowniki do usb niby najnowsze wgrałem.....

?

Z usb jest na prawdę cienko... U mnie często wywala bluescreena przez strerownik via... Zastanawiam się poważnie nad zakupem jakiegoś konwertera z dobrym sterownikiem pod windowsa, m2tech hiface biały pracował bardzo dobrze na przykład a układ via w dacu 1.32... Na prawdę dla cierpliwych osób...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Witam

Posiadam dac audio gd nfb 10es3

i mam taki problem:

-gdy włączę dac to kursor myszki na sekunde-dwie zamiera w miejscu - potem działa okej

-ale gdy wyłącze dac- to kursor myszki zamiera i nie chce "ożyć"- poruszać się !:( - pomaga odłączenie myszki i ponowne jej podłączenie?

płyte główną mam taką:

http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty%20Z77%20Professional/

sterowniki do usb niby najnowsze wgrałem.....

A próbowałeś przekładać myszkę/DAC na inne porty USB? Urządzenia masz podłączone pod USB 3.0 czy 2.0?

Z usb jest na prawdę cienko... U mnie często wywala bluescreena przez strerownik via... Zastanawiam się poważnie nad zakupem jakiegoś konwertera z dobrym sterownikiem pod windowsa, m2tech hiface biały pracował bardzo dobrze na przykład a układ via w dacu 1.32... Na prawdę dla cierpliwych osób...

U mnie VIA to skała. Przy Tenorze miałem problemy, ale teraz jest ok. A kompa mam do wszystkiego, internet, video, gry, muza.

U mnie VIA to skała. Przy Tenorze miałem problemy, ale teraz jest ok. A kompa mam do wszystkiego, internet, video, gry, muza.

Ja kombinowałem między usb 2.0, 3.0, kontroler asmedia i intela... Kiszka, zawsze jakieś akcje typu brak dźwięku konieczność ponownego uruchomienia daca lub przeglądarki, czasem restartu systemu, obecnie z jplayem mam bluescreeny losowo ale viausbaudio.sys wywala errora, tylko podczas odtwarzania muzyki przez daca. Może to jplay komplikuje sytuację? Bo wcześniej jak nie odtwarzałem na KS i Xtreme tylko Wasapi i River bluescreenów nie miałem ale pojawiały się trzaski z racji na wysokie skoki latency...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Może to jplay komplikuje sytuację?

Może.

Ja kilka miesięcy temu wymieniłem bebechy kompa, m.in mobo na ASRock Z97 Extreme6 i w końcu NFB 5.2 działa mi pod Win 7 prawie dobrze (podłączony krótkim kabelkiem do tylnego USB Intela, na wewnętrznym hubie razem z klawiaturą Logitech Illuminated Keyboard).

Ale podstawowa rzecz dla uzyskania stabilnej pracy: tego urządzenia USB nie używam w niczym oprócz Foobara — tutaj ustawione ASIO — domyślnie w WIndowsie (do wszelkich youtubów) mam optyczne SPDIF.

Gra pięknie nawet przy minimalnym buforze, żadnych bluescreenów, nic nie zamiera, dźwięk czysty (z foobara, bo po optyku czasem coś cyka, kiedy parę programów odtwarza dźwięk).

Największy problem jaki pozostał: włączony DAC blokuje usypianie Windowsa (nawet wygaszacz się nie włącza), a po wyłączeniu NFB Windows niekiedy ciągle go widzi, za to po ponownym włączeniu DAC po USB już nie działa...

"-ale gdy wyłącze dac- to kursor myszki zamiera i nie chce "ożyć"- poruszać się !:( - pomaga odłączenie myszki i ponowne jej podłączenie?"

czasami się tak nie dzieje i myszka po 2 sek uzyskuje sprawność i kursor działa - ale 2-3 sek kursor ZAWSZE zamiera czy to dac włącze czy wyłączam.

Blue screnów nigdy nie miałem

W odtwarzaczu ani w przeglądarce nigdy nic nie cyka nawet jak naraz gra dźwięk z np winampa i jednocześnie np gram w jakąś grę lub nawet odtwarzam coś jednocześnie w przeglądarce - to nic sie nawzajem nie zakłuca ani nie cyka , ani nie przerywa dźwięku.

Kurcze próbowałem różnych kombinacji z usb 2.0 i 3.0 ale nie wszystkie kombinacje wyprubowałem jeszcze....

płyta posiada z tyłu:

4 x USB 3.0 układ Etron EJ188H

2 x USB 3.0 układ Intel® Z77

5 x USB 2.0 układ Intel® Z77

1 x USB 2.0 Fatal1ty Mouse Port

A to też ciekawe rozwiązanie - dac kablem optycznym do wszystkiego oprócz muzyki w odtwarzaczu a odtwarzacz kablem usb - ciekawie przemyślane - ale lepiej było by chyba samym usb....

Albo zakupić przejśćiówke z portu ps/2 na usb i do niego podłączyć myszke , a klawiature do usb za pomocą przejśćiówki usb-ps/2...?

Edytowane przez szymek20

?

Naprawdę słyszycie różnice, jak muzyka z kompa leci po optyku albo po USB?

Dla mnie jest identycznie tak samo, zero różnic.

Nadmienię, że mój 10ES3 również jest stabilny jak skała, czy to podłączony po USB do PC z Win7, czy do budżetowego laptopa z Win8.1 :)

Zero jakichkolwiek problemów, czy braków stabilności.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nadmienię, że mój 10ES3 również jest stabilny jak skała, czy to podłączony po USB do PC z Win7, czy do budżetowego laptopa z Win8.1 :)

Przy 10.2 róznica między optykiem a USB, była dobrze słyszalna. Nie mam pojęcia z jakiego powodu. Przy 28, nie próbowałem.

@Szymek20

Ja mam Z87 i jak pisałem, żadnych problemów. AGD+Foobar tylko do muzy (wasapi). Do reszty rzeczy integra na pg. Żadnych konfliktów.

Mysz na usb, klawa na ps/2.

A to też ciekawe rozwiązanie - dac kablem optycznym do wszystkiego oprócz muzyki w odtwarzaczu a odtwarzacz kablem usb - ciekawie przemyślane - ale lepiej było by chyba samym usb....

Trudno powiedzeć, trudno ślepy tekst przeprowadzić, bo przełącza się po kolei 3 źródła: USB → Optical → Coaxial, z CD między O a C raczej różnicy nie wyczuwałem, z Foobara między U a O jakby minimalną, ale może mi sie wydaje?

Na pewno żeby mieć bit perfect trzeba mieć dane wyjście dostępne tylko dla jednego programu, dlatego używam USB tylko dla Foobara albo Media Player Classic (albo-albo), a dla reszty SPDIF; wtedy czasem np. przy uruchamianiu nowego programu słychać cyknięcie, nawet jeśli ten program nie zaczyna odtwarzać w danym momencie...

I to jest jeden z powodów dla którego jestem bardzo zadowolony z tej płyty: na tylnym panelu ma wyjście optyczne, nie ma więc problemu z używaniem go naprzemiennie z USB.

Mógłbym też ustawić odwrotnie: USB jako domyślne dla Win, a optyczne dla muzyki z Foobara, ale wydaje mi się, że dźwięk z USB jest odrobinę lepszy.

Edytowane przez mtu

OKEJ !!!

Problem znikł!

-podłączyłem tak:

dac audio gd do:

1 x USB 2.0 Fatal1ty Mouse Port

myszke do:

4 x USB 3.0 układ Etron EJ188H lub do 2 x USB 3.0 układ Intel® Z77 (bez znaczenia)

i nie ma problemu zacinającej / niereeagującej myszki!!!!!

ale jak myszke podłącze do:

5 x USB 2.0 układ Intel® Z77 to problem jest , podobnie jak dac podłącze gdziekolwiek indziej niż 1 x USB 2.0 Fatal1ty Mouse Port to problem też jest - widać ten port dla myszki jest dla daca przewidziany chyba :) (coś tam pisało ,że chodzi na innej częstotliwości czy z innymi opóźnieniami bodajże....)

dobrze ,że ta płyta ma 12x usb z tyłu plus 6x na przednim panelu :)

Edytowane przez szymek20

?

A na moim NFB1 (2014) z Via Vinyl dalej idzie stabilnie jak skała po USB. Zresztą innego wyjścia z laptopa nie mam.

Teraz już oficjalnie wyszła wersja JPlay 6 (nie beta) i gra to znakomicie. Ustawienia pod JPlay do Audio-gd takie same jak dla bety - już printscreeny na tym forum wieszałem.

Przy okazji dla wszystkich Wesołych i zdrowych Świąt.

jaki program do odtwarzania byście polecili?

ja mam aimp3 z jakąś tam wtyczką izotope ozone....(?)

czy jakieś lepsze programy do odtwarzania są? - ale proste i intuicyjne

czy różnica w jakośći odtwarzanego dźwięku przez poszczególne programy jest słyszalna?

pozdrawiam i życze bogatego zająca!

?

czy różnica w jakośći odtwarzanego dźwięku przez poszczególne programy jest słyszalna?

Tu ocieramy się o audio-voodoo, zasadniczo, jeśli nie przekształcasz dźwięku (jakiś processing, korektory), to przy odtwrzaniu plików bezstratnych różnic nie powinno być — dane z flac powinny być bez zmian przesłane do DAC.

Teoretycznie odtwarzacz mógłby mieć wpływ na jakieś opóźnienia, jitter, ale przy dobrze działającym USB i transferze asynchronicznym (ASIO) jakość będzie raczej ta sama.

Ze względu na bogaty wybór wtyczek wszelkiego rodzaju i bezkonkurencyjną możliwość dostosowania od lat używam foobar2000.

Foobar 2000 jest godny polecenia. Ja używam go go jako "skórki", a muzyką rządzi sterowni JPlay 6.

Tak nawiasem mówiąc, to jest wciąż trwający wyścig między Foobarem, a JPlayem. Najnowszy Foobar osiągnął już taki sam poziom jakości dźwięku jak JPlay 5.2.1 (z wyjątkiem hibernate mode - komputer "znika" na czas odtwarzania dźwięku, nie podejmuje żadnych innych zadań) , więc JPlay wprowadził wersję 6.

Reasumując polecam Foobar 2000, a także wypróbowanie "pod nim" bezpłatnej wersji JPlay, która ma to do siebie, że jej wypróbowanie nie jest ograniczone czasowo, ma jednak tą przypadłość, że co kilkanaście minut wprowadza kilkunasto sekundowe wyciszenia. Koszt pełnej wersji JPlay to 99€, czyli tyle co porządny interkonekt.

Gość numik

(Konto usunięte)

Q21 ma obie firmy na stanie, może udałoby Ci się porównać?

kupowałeś w ciemno, czy porównując? Szukam dobrego DAC koło dwójki i zostały mi Arcam, Schiit i Audio-gd, z jakąś mini szansą dla Asusa. Porównywałeś Audio-gd z Arcamem, który jak na razie u mnie jest nr1?

Również polecam Audio gd.

Mam u siebie teraz zestaw Reference 5.32 oraz Master 10.

Oba urządzenia pokazują klasę. Szczególnie wzmacniacz , który napędził bardzo trudne do ruszenia kolumny.

Czy ktoś bawił się zworkami ( oversampling , dith , filtracja pasma itd ) w powyższym DAC ?

ktoś bawił się zworkami

Robiłem eksperymenty,największe zmiany daje ustawienie oversamplingu.Mocno słychać tryb NOS,ubywa wysokich tonów min. jednak x8 daje najlepszy dźwięk w moim systemie.

Jak używasz transportu cd ,można wyłączyć pętlę PLL ,co daje nieco inny dźwięk (ja wolę wersję z PLL włączony).

Jak oceniasz Master 10 ,po jakiej stronie mocy gra ten wzmacniacz ? Jest bardziej neutralny,czy ma jakieś dobarwienia w stylu przyciemnienie,podrasowanie któregoś z zakresów ? Używasz łączówek prądowych czy cinch/xlr ?

Słucham zestawu więc o jego brzmieniu mogę się wypowiedzieć. Po ACSS było dla mnie lekko zbyt jasno ( chociaż dynamicznie - naprzemiennie też na tym słucham ) - jednak na co dzień gra po XLR . Całość prezentuje bardzo rozdzielczy, gęsty , plastyczny dźwięk. Do tego scena i lokalizacja na bardzo dobrym poziomie. Gram głównie z plików przez dedykowane tylko do mediów PC. Po kolei chcę zobaczyć wpływ kolejnych trybów ( obecnie bez PLL , bez dith oraz jako NOS ). Do tego M10 naprawdę radzi sobie z trudnymi głośnikami rewelacyjnie.

• 2 tygodnie później...

Z czasem wszystko uległo jeszcze poprawie. Więcej szczegółów. Połączenie ACSS nie jest już rozjaśnione - może to wyjście DAC musiało pograć. Polecam ACSS - zyskuje się sporo powietrza dzięki takiemu połączeniu .

Tak na poważnie to słychać różnicę - czyli coś się wygrzewa , ale z pewnością nie kable.

Moim zdaniem elementy wyjścia prądowego ACSS potrzebują czasu jak każdy sprzęt aby zagrać.

Poza tym nasz słuch też się przyswaja do nowego grania.

10.33 - myślę że gdybyś dostał go poniżej 1500-1400 to byłaby dobra cena. Wyjściowo pewnie wystawiono by używany za ok 1800 i takie pieniądze też warto wydać uważam chociaż okazją to już nie jest.

http://magnahifi.com/index.php/webshopuk/product/audio-gd-nfb-10-33-balanced-sabre-dac-preamp - dostępny w Holandii za prawie 700Eur + KW.

Edytowane przez Different

Link nie bangla?

Dolar i euro w tej chwilą są prawie 1:1 (0,93 kiedy patrzyłem 2 dni temu). Do tego w Holandii masz ogromny podatek - dochodzi 21% BTW + 6,7% na elektronikę.

Edytowane przez Marek.S
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.