Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w przeciwfazie - czemu grają lepiej?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może ktoś mi pomoże - oczytajcie cierpliwie do końca, pliz i spróbujcie naprowadzić mnie na właściwą ścieżkę.

Jestem zadowolony z brzmienia swojego zestawu. Generalnie nie należę do osób szukających dziury w całym.

Tym razem jednak mam niezłą zagwozdkę.

Ludzie mnie odwiedzający (jeśli znają się na muzyce i sprzęcie) często skarżyli się na płaskość sceny - brak 3D i takie tam... generalnie słaba stereofonia.

Kładłem to na karb złego ustawienia kolumn, bo faktycznie nie mają w moim pokoju lekko. Sonusy powinny oddychać, tymczasem u mnie stoją pod ścianą - nic nie poradzę, dom jest dla mnie, nie dla kolumn.

No i OK, aż do czasu, gdy przy wymianie kabli głośnikowych pomyliłem fazy i jedną kolumnę podłączyłem odwrotnie.

Zamiast gorzej zrobiło się - lepiej. Stereofonia i 3D zdecydowanie lepsze.

Kurna - dlaczego???

Moje hipotezy: coś Franco Serblin pomieszał i jeden głośnik mam podłączony odwrotnie. Nie mam oporów przed rozkręceniem kolumn ale jak to sprawdzić, tym bardziej,że Sonus zalewa zwrotki silikonem.

Druga hipoteza: wina PC-Audio... komp, konwerter, DAC... dużo tego! Może coś się pepsi po drodze i odwraca fazę w jednym kanale? Ma to sens?

Przypomniało mi się, że na starych sprzętach był taki przycisk: phase inverter...

Ktoś się może do tego odnieść?

To nie złudzenie, nie mam halucynacji, nie jestem zmęczony.

Ale nie jestem też pewien czy cokolwiek z tego powyżej ma jakiś sens... :(

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Cudów nie ma - rzekł ksiądz proboszcz do ministrantów - któryś z was musiał to mszalne wychłeptać.

Potrzebujesz odpowiedniej testowej płyty, by się upewnić. Zestawy w przeciwfazie grać dobrze nie mają prawa.

Poszukam, mam gdzieś krążek Stereophile z testem fazy hiba...

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

XLO powiadasz? OK, już zasysam flaka... i teraz: JAK tego słuchać? są tu głosy nagrane w fazie i w przeciwfazie - jakich różnic szukać?

Nie ma prawa grać lepiej....jedna kolumna podłączona odwrotnie i powinna być kicha....

OK ale kicha w jakim sensie? JAK grają głośniki w p/fazie?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

JAK grają głośniki w przeciwfazie?

Nie ma środka, to co powinno być na środku ucieka na boki. Dźwięk monofoniczny nie jest słyszany na środku, ale ucieka na boki. Czasem może brakować niższych częstotliwości w takiej próbce.

Brak basu powiadasz? Hmmm... raczej nie stwierdzam, problem w tym że Concertino nie mają tego basu zbyt wiele.

Jakich jeszcze różnic szukać?

Witam,

Może ktoś mi pomoże - oczytajcie cierpliwie do końca, pliz i spróbujcie naprowadzić mnie na właściwą ścieżkę.

Jestem zadowolony z brzmienia swojego zestawu. Generalnie nie należę do osób szukających dziury w całym.

Tym razem jednak mam niezłą zagwozdkę.

Ludzie mnie odwiedzający (jeśli znają się na muzyce i sprzęcie) często skarżyli się na płaskość sceny - brak 3D i takie tam... generalnie słaba stereofonia.

Kładłem to na karb złego ustawienia kolumn, bo faktycznie nie mają w moim pokoju lekko. Sonusy powinny oddychać, tymczasem u mnie stoją pod ścianą - nic nie poradzę, dom jest dla mnie, nie dla kolumn.

No i OK, aż do czasu, gdy przy wymianie kabli głośnikowych pomyliłem fazy i jedną kolumnę podłączyłem odwrotnie.

Zamiast gorzej zrobiło się - lepiej. Stereofonia i 3D zdecydowanie lepsze.

Kurna - dlaczego???

Moje hipotezy: coś Franco Serblin pomieszał i jeden głośnik mam podłączony odwrotnie. Nie mam oporów przed rozkręceniem kolumn ale jak to sprawdzić, tym bardziej,że Sonus zalewa zwrotki silikonem.

Druga hipoteza: wina PC-Audio... komp, konwerter, DAC... dużo tego! Może coś się pepsi po drodze i odwraca fazę w jednym kanale? Ma to sens?

Przypomniało mi się, że na starych sprzętach był taki przycisk: phase inverter...

Ktoś się może do tego odnieść?

To nie złudzenie, nie mam halucynacji, nie jestem zmęczony.

Ale nie jestem też pewien czy cokolwiek z tego powyżej ma jakiś sens... :(

Myślę że nie ma poukładanej sceny i trójwymiarowej struktury.Prędzej jest efekt dzwiękowy podobny do tkzw.''Kwadrofonii'',tej pierwszej nie kanałowej.Dokładniej mówiąc takiej stereofonii w której dzwięk za słuchaczem to zdublowane stereo z przodu.

Napiszesz szczegółowiej o dzwięku w przeciwfazie kolumn?

Cóż - poukładał się. Wydaje się pełniejszy i precyzyjniejszy. Jest baza, są plany.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 21 Sierpnia 2012 - brak kultury
Ukryte przez Fr@ntz, 21 Sierpnia 2012 - brak kultury

Nie ma prawa grać lepiej....jedna kolumna podłączona odwrotnie i powinna być kicha....

Nie tłumacz głuchym-bo one zadowolnione som z tego że w ogóle cuś im gra))

Hej Doktorku.

Miałem podobne spostrzeżenia ze swoimi dawnymi Paradigmami. Dałbym się zabić i poćwiartować, że gdy podłączałem je w przeciwfazie dźwięk nabierał stereofonii i zyskiwał basu, nie był płytki. Te monitory kupowałem od nowości w autoryzowanym sklepie, więc o fachmanach od audio mowy być nie mogło. Jako ałdiofil amator oczywiście je sobie rozkręciłem, była taka możliwość jednakże nic szczególnego nie dostrzegłem. Od tej pory kabelki były na odwrót a ja zadowolony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

I to chyba o to chodzi... Kolumny mam kupione nówka sztuka u p. Jasika - ówczesnego dystrybutora SF na Polskę.

Kabel na 100% nie bo to płaska taśma Nordosta i wszystko widać.

Słucham teraz tego krążka testowego XLO i - zabijcie mnie! - mam lepszy focus w fazie i bardziej rozp*** przeciwfazę przy odwrotnym podłączeniu głośników.

By the way... polecam ten krążek testowy, faktycznie świetnie się nadaje do sprawdzania fazy.

This is crazy! :(

A teraz kolejny zgryz: rozumiem, że produkcja kolumn to nie produkcja promów kosmicznych i mogli coś skopać... OK.

Ale kolumna to 2 głośniki - i to IMO dodatkowo komplikuje sprawę. :(

Skąd wiem, czy podłączono odwrotnie tylko woofer? A może gwizdek też?

JAK TO SPRAWDZIĆ?

Prędzej podejrzewam Włochów o skopanie montażu niż panie w manufakturze Sugdena.

Ale sugestię biorę do serca i poszukam miernika, żeby to sprawdzić.

Edytuję : , a Ty masz jakiś amplituner KD z automatyczną kalibracją , jeżeli masz to mógłbyś podłączyć te głośniki i przeprowadzić automatyczną kalibrację i zobaczyć , czy wyskoczy komunikat ze złym podłączeniem kolumn ?

Nie mam amplitunera niestety. Ja jestem dinozaur dwukanałowy.

Też mi się zdarzyło odwrócić fazy i stwierdzić, że jest lepiej - ale to efekt pozorny, na dłuższą metę wraca się do podłączeń prawidłowych.

Audiofilia miesza w głowie - trochę nadgorliwie chcemy usłyszeć dobre zmiany i tendencyjnie interpretujemy.

Mój subiektywny "efekt" jest taki, że muzyka na Sugdenie czy Krellu zdecydowanie lepiej brzmi wieczorem. Przesiadka na Technicsa w południe prawdopodobnie dałaby

"zaskakująco dobry efekt":)) ... na chwilę...

Oczywiście warto sprawdzić ...czy pracownik Sonusa nie miał gorszej chwili ...ale w takich firmach sprawdzają wszystko kilkakrotnie.

Przy odwróconej fazie jest takie sztuczne coś, czego sceną bym nie nazwał. Można to pomylić ze "sceną". Musiałbym posłuchać jak to u Ciebie gra, by coś powiedzieć nt. poprawności u Ciebie. Może Twoje kolumny nie generują stabilnego, wyraźnego, prawdziwego efektu 3D?

Ustaw te kolumny (+głowa) w trójkąt równoboczny o boku 1,2m (bliskie pole) i posłuchaj jak jest. Przy takim ustawieniu akustyka pomieszczenia ma mniejsze znaczenie niż przy średnim-dalekim. Oczywiście nadal jeśli jedna kolumna będzie w rogu pomieszczenia, to będzie grać inaczej, więc zrób ten trójkąt symetrycznie oddalony od rogów.

ps. duże znaczenie dla efektów przestrzennych ma gwizdek ... zakładam że nie masz go jakoś tłumionego? ... np. regulatorem treble we wzmaku . Zakładam że DAC masz nie jakiś dziwny lampowy.

Odwrócenie faz czasem może być odbierane jako "poprawa", szczególnie w "objętości" dźwięku. Taka niesamowita zmiana ;)

Macson napisał właściwie wszystko.

Panowie, ja od wielu lat stosuje prosty zabieg z bateryjką "paluszkiem". Podłączam + kolumny do + baterii i analogicznie minus do minusa. Jeśli woofer jest podłączony prawidłowo to jego membrana powinna nieznacznie wychylić się do przodu. Jeśli wychyli się do tyłu tzn, że w kolumnie podłączone są odwrotnie przewody. Od razu wyprzedzę pytania i napiszę, że jest to całkowicie bezpieczne dla kolumny. Przyjmując rezystancję (dla prądu stałego) kolumny w okolicy 4 Ohm, napięcie baterii 1,5V zgodnie z prawem Ohma R=U/I czyli P=U(kwadrat)/R ; P=2,25/4 co daje 0,5625W przy 8 Ohmowej kolumnie ta moc będzie 2 krotnie mniejsza. Jeśli wychylenie membrany będzie na tyle niewielkie żeby go dostrzec spokojnie można zwiększyć napięcie np do 3V. UWAGA Na głośniki średnio i wysokotonowe ten sposób się nie sprawdzi.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Głośnik niskotonowy w przeciw-fazie dałby dałby ogromny spadek basu, więc nie problem sprawdzić jak jest prawidłowo podłączony...można to sprawdzić nawet baterią 1.5 V, skoro trudno usłyszeć. Można też słuchać nagrania w mono, prawidłowo muzyka będzie tylko na środku...stosując częstotliwości 50 - 10 kHz np. z generatora z kompa można z łatwością stwierdzić, które z głośników nie są w fazie.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Obawiam się, że zaraz ktoś wymyśli, iż głośniki w przeciwfazie to całkiem ok i w ogóle fajnie. Tak jak napisał J.Jerry - w przypadku niskotonowych zauważyć najłatwiej, zdecydowanie zabraknie basu w polu odsłuchu. Przy wyższych tonach trzeba posłuchać nagrania mono. Bateryjka się w ogóle nie sprawdzi przy głośnikach wysokotonowych, ich wychylenie jest raczej niezauważalne.

W nagraniach, gdzie bas jest nagrany w jednym kanale żadnego spadku jego poziomu nie będzie ;)

Te wszystkie mądrości są prawdziwe jedynie gdy sygnał jest identyczny w obu kanałach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.