Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w przeciwfazie - czemu grają lepiej?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W nagraniach, gdzie bas jest nagrany w jednym kanale żadnego spadku jego poziomu nie będzie ;)

Bardzo rzadko bas nagrany jest tylko i wyłącznie w jednym kanale. W praktyce spadek będzie zawsze.

XLO powiadasz? OK, już zasysam flaka... i teraz: JAK tego słuchać? są tu głosy nagrane w fazie i w przeciwfazie - jakich różnic szukać?

A zapodałbyś tego flaka na chomiczka czy coś...

Przy wyższych tonach trzeba posłuchać nagrania mono. Bateryjka się w ogóle nie sprawdzi przy głośnikach wysokotonowych, ich wychylenie jest raczej niezauważalne.

Dokładnie tak jak napisałem. Bateryjka sprawdza się doskonale przy głośnikach niskotonowych, ewentualnie midwooferach. Co do "zaniku basu" nie byłbym tak bardzo pewny tej metody, ponieważ czasem może się okazać, że głośniki podłączone w przeciwfazie grają mocniej na dole. Powodem tego może być niesymetryczne ustawienie kolumn, nieodpowiednie miejsce odsłuchu itp, gdzie najniższe składowe zamiast znosić się - sumują.... Osobiście zdarzyło mi się usłyszeć wielokrotnie, że zmiana fazy powodowała subiektywnie "pogrubienie" basu ale np 2 metry dalej nie było go już w ogóle słychać ;) Zanik basu słyszalny jest przy prawidłowej akustyce pomieszczenia. W przeciwnym przypadku może się okazać, że załamanie dźwięku z jednego kanału na kilku ścianach/meblach przesuwa fazę o ~180 stopni i będzie więcej "dołu" niż przy prawidłowym podłączeniu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

też doświadczyłem podobnego cudu ustawiłem na dłuższej scianie i + do - i zrobiło sie stereo konktetne dodam że nie kosztem basu jak by wszyscy się domyślali.... wszystko zagrało lepiej ale na konkretnej płycie bo na innej np był już słabo w porównaniu do "normalnego" ustawienia

Zanik basu to podstawa w przeciwfazie + sztuczny dźwięk w ogólności :-) Kurcze, przecież to łatwo wysłyszeć, a tu takie jajca :-)

Bardzo rzadko bas nagrany jest tylko i wyłącznie w jednym kanale. W praktyce spadek będzie zawsze.

Dokładnie !

Gość rydz

(Konto usunięte)

Też mi się zdarzyło odwrócić fazy i stwierdzić, że jest lepiej - ale to efekt pozorny, na dłuższą metę wraca się do podłączeń prawidłowych.

Dokładnie,wraca się do prawidłowego połączenia.

Głośnik niskotonowy w przeciw-fazie dałby dałby ogromny spadek basu,

Tu się nie zgodzę.

Na moim chomiku jest super płyta testowa. Kupiłem ja jakieś 15 lat temu, da wszystkie możliwe testy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wszystko oczywiście we flaczku

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Też mi się zdarzyło odwrócić fazy i stwierdzić, że jest lepiej - ale to efekt pozorny, na dłuższą metę wraca się do podłączeń prawidłowych.

Audiofilia miesza w głowie - trochę nadgorliwie chcemy usłyszeć dobre zmiany i tendencyjnie interpretujemy.

Mój subiektywny "efekt" jest taki, że muzyka na Sugdenie czy Krellu zdecydowanie lepiej brzmi wieczorem. Przesiadka na Technicsa w południe prawdopodobnie dałaby

"zaskakująco dobry efekt":)) ... na chwilę...

Oczywiście warto sprawdzić ...czy pracownik Sonusa nie miał gorszej chwili ...ale w takich firmach sprawdzają wszystko kilkakrotnie.

''Ale to efekt pozorny,na dłuższą metę wraca się do ustawień prawidłowych''

Zmiana brzmienia po przełączeniu w przeciwfaze jest odbierana inaczej,więc łatwo można popaść w zachwyt dla samej istotnej i dużej różnicy.

''Audiofilia miesza w głowie''

To bardziej chęć ciągłych zmian na zupełnie inny charakter brzmienia,często uzyskanie brzmienia słyszanego dawno temu.

''Przesiadka na Technicsa w południe prawdopodobnie dałaby''zaskakująco dobry efekt''

I nic dziwnego,tak samo jak''przesiadka''na wysoko skuteczne kolumny.

Często jest tak że chce się''wyciągać''więcej efektów z utworów,potrzeba zmian z uwagi na przyzwyczajenie stać się może jedynym lekiem na zadowolenie.

Niedostateczna jakość urządzeń odtwarzających też może powodować chęć zmian.

weź bateryjke 1,5v paluszek podłącz na momencik do kabla głośnikowego +do + - do- zobacz czy głośnik wychyli sie do przodu czy do tyłu, zrób identycznie z drugą jeżeli wychylą sie w obu kolumnach w tą samą stronę masz w fazie jezeli nie to wręcz przeciwnie :) odpisz koniecznie jak wyszło

Dokładnie ale do tego musi kazdy dojść, podobnie jak z nadmuchanymi kolumnami i bardzo neutralnymi, na początku grają lepiej, mocniej wiekszą sceną a puzniej dochodzimy własnie do tego ze wszystko jest układane wszedzie na scenie, przez co jest bardzo rozdmuchane i instrumenty czy to małe czy duze grają podobnie (bardzo efektowne na pierwsze kilka dni) Pozdrawiam serdecznie

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Brak basu powiadasz? Hmmm... raczej nie stwierdzam, problem w tym że Concertino nie mają tego basu zbyt wiele.

Jakich jeszcze różnic szukać?

Dottore jak jest w dazie glos.jest mozliwy do zlokalizowania jak poza glos jest wszedzie. Pozdraeiam

Rozkręcając jamo d590 zauważyłem, że podłączali głośniki "na pałę" dwa średnio tonowe były w fazie a dwa w przeciw fazie. I w dodatku w jednej górny był zamieniony a w drugiej dolny. z moich spostrzeżeń z tymi kolumnami wynika, że najlepiej jest jak nisko i średnio tonowe są podłączone w fazie a wysoko tonowe w przeciw fazie. Zauważyłem też, że największy wpływ na poukładanie sceny i właśnie jej trójwymiar - przynajmniej w modyfikowanych jamo d590 ma właśnie podłączenie głośnika wysoko tonowego.

Dlatego proponował bym spróbować nie zamieniać całej kolumny, ale spróbować tylko z wysoko tonowym.

Dokładnie ale do tego musi kazdy dojść, podobnie jak z nadmuchanymi kolumnami i bardzo neutralnymi, na początku grają lepiej, mocniej wiekszą sceną a puzniej dochodzimy własnie do tego ze wszystko jest układane wszedzie na scenie, przez co jest bardzo rozdmuchane i instrumenty czy to małe czy duze grają podobnie (bardzo efektowne na pierwsze kilka dni) Pozdrawiam serdecznie

Poukładana scena i instrumenty mające między sobą przestrzeń,to jedna z nadrzędnych wartości w high-end.Jeśli każdy instrument jest wielki,to znaczy że kolumny powiększają,nie są wtedy znakomite.

• Redaktorzy

Czepiacie się tego basu, a Doktor ma Concertino, to kolumienki, które chciałoby się zdjąć ze standów i przytulić, ale różnice w rodzaju mniej basu-więcej basu mają prawo z lekka niwelować, to maleństwa są. W takiej sytuacji wydaje mi się, że rozlazłość źródeł punktowych będzie lepszym wskaźnikiem. Bierzemy dobre nagranie z wokalistką na pierwszym planie i puszczamy w dwóch wariantach. W jednym z nich będzie babina stała w kółku o promieniu 10 cm, w drugim będzie stanowiła plamę o średnicy metra. Wybieramy pierwszy. Koniec.

Osobiście zdarzyło mi się usłyszeć wielokrotnie, że zmiana fazy powodowała subiektywnie "pogrubienie" basu ale np 2 metry dalej nie było go już w ogóle słychać ;) Zanik basu słyszalny jest przy prawidłowej akustyce pomieszczenia.

Zanik basu nie jest słyszalny przy prawidłowej akustyce pomieszczenia - to co opisałeś to właśnie efekt działania akustyki pomieszczenia. Mylisz pojęcia. Czy w fazie czy w przeciwfazie zawsze będziesz miał strzałki i węzły w każdym pomieszczeniu (można to niwelować adaptacją).

Powrót po dłuższej przerwie...

Matko ile niespodzianek czeka na człowieka :D

Kupujesz te klocki, wtykasz srebrne kabelki, co chwila dokładasz, zmieniasz, odsłuchujesz, upgradujesz, a tu się nagle okazuje, że od roku masz podłączone głośniki w przeciwfazie i nie przeszkadzało to doznawać nirwany :)

Aż sam chyba sprawdzę co jest z moimi starymi neo trójkami, może zaniki i nadmiary basu to nie problem małego pomieszczenia i tragicznej akustyki, a głośniki w przeciwfazie :D

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Zanik basu nie jest słyszalny przy prawidłowej akustyce pomieszczenia - to co opisałeś to właśnie efekt działania akustyki pomieszczenia. Mylisz pojęcia. Czy w fazie czy w przeciwfazie zawsze będziesz miał strzałki i węzły w każdym pomieszczeniu (można to niwelować adaptacją).

Kolego czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że zanik nastąpi przy podłączeniu głośników w przeciwfazie bo sygnały o najnizszych częstotliwościach będą się znosić. Wiem co to są strzałki i węzły. Napisałeś, że są w każdym pomieszczeniu - oczywiście że tak, natomiast tam gdzie przy prawidłowej fazie w obu kanałach będzie "strzałka" przy odwrotnym podłączeniu może się "znosic" i analogicznie tam gdzie jest węzeł (najmniejsza amplituda) może się okazać, że w tym miejscu basu jest więcej. Przy prawidłowej akustyce pomieszczenia w przeciwfazie bas musi się zmniejszyć. Polecam test z generatorem akustycznym z płynnie przestrajaną fazą w obu kanałach. Może to być aplikacja na pc.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość partick

(Konto usunięte)

Matko ile niespodzianek czeka na człowieka :D

Kupujesz te klocki, wtykasz srebrne kabelki, co chwila dokładasz, zmieniasz, odsłuchujesz, upgradujesz, a tu się nagle okazuje, że od roku masz podłączone głośniki w przeciwfazie i nie przeszkadzało to doznawać nirwany :)

http://www.audiostereo.pl/jak-usmazyc-jajko-z-klasa-a_84556.html - z kronikarskiego obowiązku ;)

No nie, czyli recki można sobie poczytać dla zabawy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No i to jest właśnie ten cały zaawansowany audiofilizm :-))))

Jezu, ale tak naprawdę to nie jest śmieszne....

Te wszystkie zachwyty przy takim podłączeniu kabelków jak na zdjęciu powalają :D

Zepsuta fazowość daje wrażenie dzwięku przestrzennego. To jest tylko iluzja i niepoprawne podłączenie.

Np pseudokwadrofonia gdzie mamy przody i tyły, tyły podłączamy w przeciwfazie i już. Super surround gotowy,tylko że to niepoprawne nieprawidłowe i niewierne, zniekształcone.

Ktoś z lepiej obeznanych powiedział że złe zgranie fazowe w zwrotnicy daje złudzenia lepszej sceny czy przestrzenności.

Także lepiej podłączać prawidłowo kolumny,robić zwrotnice prawidłowo. Niech przestrzenność wynika z dobrego nagrania i dobrego systemu a nie pseudosurroundów.

Aż wierzyć mi sie nie chce aby w fabryce źle polutowali łączenia, ale kto wie skoro mówicie że zdarzyło sie.

Aby wyraznie usłyszeć "braki basu" przy podłączeniu w przeciw fazie kolumny trzeba postawic obok siebie, najlepiej głośnikami skierowane do siebie i z odstępem między kolumnami ok 20cm.Wtedy nawet z małych kolumn będzie wyraznie słyszalny efekt znoszenia się basu.Podając sygnał monofoniczny nawet resztę pasma można ocenić czy jest w fazie, będzie wyraznie dzwięk dochodził z przestrzeni między głośnikami, to w fazie a w przeciw, będzie właśnie przestrzenny i spoza kolumn.

haj-fajowo jest;)

Wręcz przeciwnie! Skoro tak grało przy nieprawidłowym połączeniu, to brzmienie przy prawidłowym co najmniej 2x się poprawi ;)))))))))))

Biedny Dotore - teraz mu tego nie zapomną...

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Te wszystkie zachwyty przy takim podłączeniu kabelków jak na zdjęciu powalają :D

Niedowiarku jeden, nie doceniasz magii grających kabli. To zapewne one spowodowały, że dźwięk mimo to był prawidłowy. ;)

Biedny Dotore - teraz mu tego nie zapomną...

Oj tam nie zapomną, to On będzie już pamiętał, że trzeba dokładnie sprawdzić tylną ściankę :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Doktorek jest w porzadku mimo ze politycznie stoje z nim po drugiej stroniebarykady. Dajcie zatem jego klockom grac. Proponuje zamknac temat zeby nie podbijac w gore.

Co się podniecacie ta fotką?

Przecież Dottore wyraźnie napisał:

aż do czasu, gdy przy wymianie kabli głośnikowych pomyliłem fazy i jedną kolumnę podłączyłem odwrotnie.

Zamiast gorzej zrobiło się - lepiej. Stereofonia i 3D zdecydowanie lepsze.

Nie uważacie że połączył tak umyślnie, ponieważ gdy wcześniej było podłączone poprawnie było gorzej?

Jarzycie?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.