Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Bezczelność kolegi StaryM jest zdumiewająca. Mówi jak głuchy o muzyce, ślepy o kolorach, amator o profesjonalizmie, nienawistnik o miłości, polonista o fizyce itd., itp. Człowiek tak wybitnie nieprecyzyjny, tak chaotyczny jak StaryM domaga się logiki i precyzji! Niesłychane! Wypowiedzi kolegi MarkN znakomicie oddają istotę problemu, ale okazuje się, że w tym klubie frustracja i agresja są "zamiast".

Wesołych Świąt!

Co Ty gadasz ja Cię nawet polubiłem za konsekwencję uważam że ktoś tak konsekwentny może być zajebistym kolesiem to co że się nie zgadzamy jakbyśmy się we wszystkim zgadzali to mielibyśmy wspólną żonę w kuchni a tego bym nie chciał))))))

Co Ty gadasz ja Cię nawet polubiłem za konsekwencję uważam że ktoś tak konsekwentny może być zajebistym kolesiem to co że się nie zgadzamy jakbyśmy się we wszystkim zgadzali to mielibyśmy wspólną żonę w kuchni a tego bym nie chciał))))))

To się nazywa iskrzące święta :) pozdrowienia.

Ja tylko w kwestii formalnej, było już to południe czy jeszcze nie było, a może coś przegapiłem?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Czy odróżniasz dzwięk gitary akustycznej po zmianie kostki? Spróbuj przeciągnąć kostką twardą od struny E6 do E1, po czym zmień kostkę na soft albo medium i powtórz doświadczenie. Ta sama gitara, te same struny, ta sama ręka, ta sama siła nacisku na struny, tylko inna kostka! Różnice w dzwięku są ewidentne! Jak nie usłyszysz zmian brzmienia to daj sobie spokój z porównywaniem kabli Nordosta i MIT czy też Transparenta, bo różnice są mniej więcej na takim poziomie jak wspomniane doświadczenie z akustyczną gitarą i różnymi kostkami. Żeby przeprowadzić taką próbę nie jest wymagana umiejętność gry na instrumencie. Tak to widzę i tak też to słyszę. Mówię oczywiście o kablach głośnikowych... Zresztą różnice między tymi samymi instrumentami akustycznymi też potrafią być wyrażnie słyszalne, zakładając że jest to ten sam producent i ten sam model np. gitary akustycznej lub klasycznej.

To jak tłuczenie grochem o ścianę. Swego czasu zaproponowałem właścicielowi topowego Parkera posłuchanie jak mu to gra przez moje kable gitarowe. Gościu był mocno oszołomiony ze tyle jeszcze drzemie w jego instrumencie i na tym cała prezentacja i kontakt się zakończył :)

Tak patrząc z pewnego dystansu doszedłem do wniosku że jemu to po prostu by przeszkadzało! On woli swojego Parkera takiego jakim już on jest prosty i nie skomplikowany :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ja tylko w kwestii formalnej, było już to południe czy jeszcze nie było, a może coś przegapiłem?

Nie masz szans na zobaczenie tego dowodu. Tak to już jest ze "słyszącymi" - nadymają się, a potem znikają frywolnym truchtem.

StaryM jest pedagogiem?

Według ciebie zapewne najgorszym na świecie, bo jakże można nie wierzyć w grające kable. Ale pociesz się, że twoja opinia mi "zwisa i powiewa jak powiestka Katajewa - Samotny biały żagiel". Poza tym nie jestem pedagogiem, już nie jestem.

Bezczelność kolegi StaryM jest zdumiewająca.

Moja bezczelność ustępuje tylko wyjątkowej bezczelności SzuBa. Niestety jakoś nie przemówił on ludzkim głosem w wigilię.

Być może jesteś w tych 20% dobrych pedagogów.

Nie znam ciebie więc nie wiem.

A to źe nie wierzysz we wpływ okablowania na system audio

to twoja sprawa i nie ma w tym nic złego.

Wiara obowiązkowa nie jest.

Ależ Sly, StaryM jest najsilniej wierzącym człowiekiem na tym forum: wierzy w brak różnic brzmieniowych fanatycznie i namiętnie. Tej wiary nie skruszy nawet prawda.

No tak ale wiesz, musu nie ma.

Przypuszczam że nawet nigdy nie porównywał dobrych kabli na dobrym

systemie.

Być może ma jakiś tam średni system, do tego wpiął jakieś kable z Media Marketu a potem

jeszcze inne podobnej klasy i faktycznie nie było różnic bo i nie mogło być,gdyż w jednym

i drugim przypadku była to azjatycka masówka, czesto z tym samym drutem w środku.

A że nazwy różne i opakowanie ładne i do tego cena np 1000zł za IC to myślał że to porządne

kable a to był szajs.

I teraz ma taki pogląd.

Może to fanatyzm, może brak doświadczenia? Dziwi mnie, że ci ludzie zastępują doświadczenie ślepą wiarą w brak różnic. Nordost gra z lampą, w tranzystorze potrafi wiele zepsuć, po to ludzie wybierają ciepłe i bajkowe MITy. Etc. Ostatnio słuchałem Siltechów. Duże pieniądze, ale mnie się to nie podobało. A w tym klubie twierdzą, że gra kasa, jeśli chodzi o kable. To dlaczego nie rzuciłem się na drogie Siltechy, lecz zagrał mi z Lebenem Nordost? Też drogi. No przecież to słychać. Zdumiewające jest też zacietrzewienie i frustracja, jakie dyktują koledze StaryM i innym posty. Skąd to się bierze? Z pseudonaukowych przekonań? Przecież oni sami twierdzą, że nauka jakoś nie zajmowała się audio, a wygłaszają wnioski-teoryjki godne wieloletnich badań, których nie przeprowadzali. Niesłychana jest siła wyobraźni niesłyszących, którzy chcieliby nam, słyszącym, odebrać całą radochę. A figę!

Moi Państwo !

Są Święta. Może poszlibyście sobie stąd i tak z internetu w ogóle do swoich rodzin, może na jakis spacer, przeczytali to i owo a jak już ktoś nie może wytrzymać bez tego narkointernetu to przynajmniej na dwa dni niech schowa topór wojenny. Swoją drogą ta wojna kablowa i tak nie ma sensu bo nikt nikogo nie przekona. Czy to tak trudno pojąć ?

Do usłyszenia nie wczesneij niż za dwa dni.

Pozdr.

JacekPlacek

Jasne, jechałem specjalnie 120 km do najbliższego media markt, żeby kupić najgorsze kable na złość SzuBowi. :D

A co porównywałeś kable z górnej półki po 15tys za sztukę na sprzęcie za 200 tys?....jasne!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Są Święta. Może poszlibyście sobie stąd i tak z internetu w ogóle do swoich rodzin

Drogi Jacku, po pierwsze - przyganiał kocioł garnkowi.

Po drugie, moja "rodzina" przysłała mi wczoraj smsa gdzieś z Sahary, a ja sam muszę się nacieszyć internetem, bo za parę dni też planuję wypad w dzicz. ;)

A co porównywałeś kable z górnej półki po 15tys za sztukę na sprzęcie za 200 tys?....jasne!

Tobie ciągle się wydaje, że jak ustawisz odpowiednio wysoki poziom ceny to spowoduje to natychmiastową zmianę działania praw fizyki. Niestety, a może na szczęście fizyka jest nie przekupna i nie działa wedle czyichś życzeń.

Maya dlaczego mam sie cofac? Myslisz, ze gdy zaczynalem przygode to dostalem w prezemcie drogie kable? Przerzucilem troche kabli, zwylkych, realcable, nordostow, transparentow, chord, cardas, velum, shunyat, albedo, tych od Arka, audioquest, qed, crystalcable, wireworld, tara, chinskich, antycable, wynalazkow grubosci weza ogrodowego.

Sporo czasu straciłeś i niestety, jak widać zupełnie bezskutecznie.

Uwierx, ze gdyby te zwykle dawaly dobra rozdzielczosc, wybrzmienia to z checia bym z nimi pozostal a zaoszczedzona kase przeznaczyl na podroze.

Znowu magiczne słowa - rozdzielczość, wybrzmienia.

Jeśli rzeczywiście słyszysz jakieś rożnice, to podaj konkretnie w jakim nagraniu - proszę o tytul płytę, datę wydania i dokładną minutę i sekundę fragmentu w którym np. na kablu A talerz perkusji wybrzmiewa dlużej niż na kablu B - proszę również o podanie różnicy w czasie trwania wybrzmienia.

Wiem, wiem wszystko gra identycznie. Widze, ze nikt nie chce sie pochwalic dzwiekiem jaki stworzyl w domku...to co jest Waszym hobby bo chyba nie jakosc dzwieku?

Jasbe, dla Ciebie to nawet mp3 gra jak wav.

Nie wszyskto brzmi identycznie. Różnice w brzmieniu można wywołać bardzo prosto. Oczywiście nie kablami. Wystarczy odrobinę zmienić miejsce odsłuchu. I to jest jedna z przyczyn "słyszenia" kabli. Ale nie jedyna.

Wcale tak nie myślę ale dopiero bardzo przejrzyste systemy pokazują więcej.

Poza tym kable w zakresie cen do 1000zł to są chińskie masówki za kilka dolców

tyle że ładnie zapakowane.Ich w ogóle nie warto nawet próbować.

Bum przeczytaj dobrze, ja slysze roznice, ale na to potrzeba czasu,

To ile czasu potrzeba ci na stwierdzenie, że jeden kabel "gra" inaczej od drugiego? Tydzień? Dwa tygodnie? Miesiąc? Rok?

A zastanawiałeś się kiedyś nad tym ilu audiofili na tym forum pitolących jak najęci o zbawiennym wpływie kabli

widziało w ogóle na oczy sprzęt za 200 tys. albo chociaż kabel za 15? Na palcach jednej ręki ich wszystkich zliczysz.

Cała reszta ma pełne systemy stereo za góra 20-30 kawałków razem z kolumnami i sadzi głodne kawałki o tym

jakiej to poprawy zaznali wpinając te czy inne kable, a żadnemu jakoś nie może lub nie chce do łepetyny trafić,

że w systemie za 20-30 kawałków jest jeszcze tyle do poprawienia, że faktyczny bądź urojony wpływ obojętnie jakich kabli

jest całkowicie pomijalny w rozważaniach na co można wydać nadmiar wolnej gotówki, żeby poprawić brzmienie systemu.

Tym bardziej kiedy za pół metra takiej "poprawy" trzeba zapłacić równowartość wzmacniacza na przykład,

który jest inżynierskim gniotem, bo obok inżyniera to on nawet nie leżał i jako pierwszy w kolejności nadaje się do wymiany,

a zaraz po nim kolumny, tylko że to trzeba się nadźwigać i namęczyć, a nie każdemu się chce, o wiele łatwiej i wygodniej

zapiąć czarodziejski kabelek i wszystkie problemy wnet znikają.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wcale tak nie myślę ale dopiero bardzo przejrzyste systemy pokazują więcej.

Poza tym kable w zakresie cen do 1000zł to są chińskie masówki za kilka dolców

tyle że ładnie zapakowane.Ich w ogóle nie warto nawet próbować.

Otóż właśnie - sedno sprawy tkwi w tych twoich ostatnich dwóch zdaniach. Tylko, że trzeba by je rozszerzyć na wszystkie mity, shunyaty nordosty, synergistiki itd. Wszystko to tylko kawałki przewodów w ładnym opakowaniu, dlatego też nie warto sobie zawracać nimi głowy.

Tak przy okazji - cóż oznacza przejrzysty system? Czy możesz podać tytuł nagrania (z wszystkimi danymi dotyczącymi płyty, roku wydania itp.) w którym słychać coś, czego nie słychać na systemie nieprzejrzystym?

To ile czasu potrzeba ci na stwierdzenie, że jeden kabel "gra" inaczej od drugiego? Tydzień? Dwa tygodnie? Miesiąc? Rok?

Moim znajomym audiofilom wystarczają 4-6 pierwszych taktów muzyki. Nieważne jak głośno (na jednym kablu może być głośno na drugim ciszej). I mogą w przerwach (zmiana kabli) prowadzic zaciekłe dyskusje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wężykiem i nad audiofilskim łożem zawiesić !

Zazwyczaj po zakupie ultra-hi-endowego kabla za kilka-kilkanaście kzł po miesiącu zaczyna się szukać kolejnego, bo już nie gra tak niebiańsko jak na początku, czy też nie wydaje się już, iż gra cudnie, a po prostu jakoś tak zwyczajnie jak jego poprzednik za np. nędzne 1000 zł :-)

Znowu magiczne słowa - rozdzielczość, wybrzmienia.

Jeśli rzeczywiście słyszysz jakieś rożnice, to podaj konkretnie w jakim nagraniu - proszę o tytul płytę, datę wydania i dokładną minutę i sekundę fragmentu w którym np. na kablu A talerz perkusji wybrzmiewa dlużej niż na kablu B - proszę również o podanie różnicy w czasie trwania wybrzmienia.

Witam!

Niestety usłyszałem różnicę między moim ic Ixos'a 1002 (~300,-) a ic XLO R3 (~ 1700,-). Odsłuch na:

Źródła:

- M2Tech/Palmer + HiFace/Supply + Clock/Supply

- CA 840C

Wzmoacniacze słuch.

- Schiit LYR

- Violecrtic V200

Słuchawki

- Sennheiser HD 800

- HiFiMan He 500

Płyta to np. DCD - Toward The Witchin (DAD4015CD) i cudny Rakim

Różnice słyszalne również na NAD375Bee i AP Tempo VI.

Słyszalne lepsze wybrzmienia perkusji/dzwoneczków przez całe nagranie (dodatkowe inne drobnostki). Różnice oczywiście minimalne, ale już nie mogłem spokojnie słuchać na Ixosie. Dlatego na początku napisałem "niestety" ( finanse :-( ). U mnie skończyło się to kupnem Transparenta Musiclink Super.

Różnice nie są duże, to nie jest radykalna zmiana jak piszą niektórzy, raczej małe zmiany - taki ostateczny szlif.

Jeżeli ktoś nie słyszy kabli - spoko, jeżeli ktoś słyszy i zmienia (lub nie) to również spoko.... ;-)

Nie chce nikogo przekonywać to po prostu moje doświadczenie.

Pozdrawiam świątecznie słyszących i niesłyszących. Nie zapominajmy, że przecież tu chodzi o MUZYKĘ!

Wesołych Świąt

"To co teraz, ha?"

StaryM pierwszy raz usłyszał o różnicach kabli głośnikowych hahaha.gif

bubbles.gif

i niestety tak mu zostało :)

Niestety usłyszałem różnicę między moim ic Ixos'a 1002 (~300,-) a ic XLO R3 (~ 1700,-).

Niestety teraz grupa zagubionych duszyczek będzie cię usiłowała przekonać, że nie słyszałeś i tym samym wmawiać CI, że jesteś idiotą.

SLY

"A co porównywałeś kable z górnej półki po 15tys za sztukę na sprzęcie za 200 tys?....jasne!"

Tobie ciągle się wydaje, że jak ustawisz odpowiednio wysoki poziom ceny to spowoduje to natychmiastową zmianę działania praw fizyki. Niestety, a może na szczęście fizyka jest nie przekupna i nie działa wedle czyichś życzeń.

No cóż fizyka dalej boryka się z pieniądzem! Księżniczka Anna przydzwoniła w słup 200km/h ale auto za jej pieniądze Mercedes 600S uratował życie jej ochroniarzowi!!!

Trochę to przewrotne; pewnie rachunek prawdopodobieństwa powinien wykazać że miejsce ochroniarza powinno być skazane na niepowodzenie jako pierwsze ale pewnie to tylko on zapiął pasy a reszta towarzystwa miała kaprys i ...

Tak w ogóle czy ktoś z melomanów-audiofilów lub niewierzących w kable używa tego najcichszego w środku pojazdu? Jeśli tak to zazdroszczę mu szczerze, co tam drobne 32 litry na setkę po tym własnie poznać High End :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam!

Niestety usłyszałem różnicę między moim ic Ixos'a 1002 (~300,-) a ic XLO R3 (~ 1700,-). Odsłuch na:

Źródła:

- M2Tech/Palmer + HiFace/Supply + Clock/Supply

- CA 840C

Wzmoacniacze słuch.

Masz śmieciowy sprzęt. :-)

Masz śmieciowy sprzęt :-)

- Schiit LYR

- Violecrtic V200

Słuchawki

- Sennheiser HD 800

- HiFiMan He 500

Płyta to np. DCD - Toward The Witchin (DAD4015CD) i cudny Rakim

Różnice słyszalne również na NAD375Bee i AP Tempo VI.

Słyszalne lepsze wybrzmienia perkusji/dzwoneczków przez całe nagranie (dodatkowe inne drobnostki). Różnice oczywiście minimalne, ale już nie mogłem spokojnie słuchać na Ixosie. Dlatego na początku napisałem "niestety" ( finanse :-( ). U mnie skończyło się to kupnem Transparenta Musiclink Super.

Różnice nie są duże, to nie jest radykalna zmiana jak piszą niektórzy, raczej małe zmiany - taki ostateczny szlif.

Jeżeli ktoś nie słyszy kabli - spoko, jeżeli ktoś słyszy i zmienia (lub nie) to również spoko.... ;-)

Nie chce nikogo przekonywać to po prostu moje doświadczenie.

Pozdrawiam świątecznie słyszących i niesłyszących. Nie zapominajmy, że przecież tu chodzi o MUZYKĘ!

Wesołych Świąt

Masz śmieciowy sprzęt. :-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.