Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

No to kolejny wieczór szukania i nic ale teraz odkryłem nowy objaw.

Dodam ze wszystkie elementy przylutowałem ponownie i sprawdziłem pod lupą i o ile nie jestem ślepy to brak zimnych lutów.

Ale do sedna system podłączony przez spdif z prodigy Cube i komp z Daphine.

Przetwornik to AK

Wyświetlacz i taśma wymienione na nowe

I tak dziś się bawiłem ustawieniami SRC w menu i tylko i wyłącznie gra jak jest ustawione na bypas reszta ustawień (high, medium, low) brak dźwięku.

Dodatkowo po przełączeniu na zegar z WMa muzyka gra ale bardzo nieczysto tzn słychać muzykę ale i zarazem w tle trzaski, zgrzyty itp inne ciężkie do opisania dźwięki. Po przełączeniu na SMA muza gra czysto ale nie chce za cholerę zmienić częstotliwości albo dalej uświęcał ja nieprawidlowo.

Pomóżcie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak jak pisałem na PW

Do czasu znalezienia problemu postaw Windowsa , wgraj sterowniki ASIO i zainstaluj Foobara.

• 2 tygodnie później...

Nie zalega komuś płytka córka pod AD1865?

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

• 2 miesiące później...

Witam serdecznie.

Jest możliwość wznowienia zamówienia pcb do Dac X. Czy ktoś byłby zainteresowany, jeśli tak to proszę wpisywać się na liste.

1. Warysz - 1kpl.

Mam jakiś kłopot z uruchomieniem Xa z AD1865, wygląda że wszystko jest ok, ale na wyjściu mocno zniekształcony, zaszumiony i cichy dźwięk:(. Niezależnie czy wykorzystam wewnętrzny wo, czy analogówkę discrette. Wszystkie możliwe długości słowa i ustawień SRC i DFa, tak samo. Mam dwie kostki AD, jedną z ebaya, drugą od kolegi 3lite. obie zachowują się identycznie. Na wejściach cyfrowych wg. mnie prawidłowe przebiegi podawane z DFa, napięcia analogowe +/-4,9, cyfrowe też ok 5 i 3,3. Ma ktoś jakiś pomysł???

Edytowane przez frobek

Mam jakiś kłopot z uruchomieniem Xa z AD1865, wygląda że wszystko jest ok, ale na wyjściu mocno zniekształcony, zaszumiony i cichy dźwięk:(. Niezależnie czy wykorzystam wewnętrzny wo, czy analogówkę discrette. Wszystkie możliwe długości słowa i ustawień SRC i DFa, tak samo. Mam dwie kostki AD, jedną z ebaya, drugą od kolegi 3lite. obie zachowują się identycznie. Na wejściach cyfrowych wg. mnie prawidłowe przebiegi podawane z DFa, napięcia analogowe +/-4,9, cyfrowe też ok 5 i 3,3. Ma ktoś jakiś pomysł???

A uwzględniłeś błąd na PCB AD1865.

- na płytce AD1865 pomyliłem WCKO i BCKO z filtra, nie pytajcie jak - naprawa jest łatwa - na ścieżkach są rezystory R13 i R14 - czyli należy je zamontować na krzyż, bo leżą obok siebie. jeden kładziemy pod kątem 45stopni, drugi pionowo i łączymy górny pin z drugim padem pod katem 45stopni.

Pewnie że nie uwzględniłem :), zaraz poprawię. Dzięki wielkie.

Działa :)

Witam serdecznie.

Jest możliwość wznowienia zamówienia pcb do Dac X. Czy ktoś byłby zainteresowany, jeśli tak to proszę wpisywać się na liste.

1. Warysz - 1kpl.

Sprawdzę cenę dla 10-ciu kompletów.

na jakiej analogówce słuchacz tego AD?

Discrette, ale trudno mówić jeszcze o słuchaniu :). Na razie uruchomiłem.

Trochę posłuchałem. Zdecydowanie najlepszy z moich przetworników, a były WM8742, PCM1794/95. Raczej PCM1704 i 63 już nie będę testował, chyba mi wystarczy :). Ten jest dla mnie suuuper. Pomieszam jeszcze trochę z analogówkami do niego, ale to za jakiś czas.

• 7 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...

Mój DAC X z PCM1704 dostał inną analogówkę.

Układ lampowy na ECC83 w układzie WKWA z napięciem zasilania 280v bo takie było, żarzenie 12v zmienne, płytki wraz z trafem kupiłem od Piotr37 z 10 lat temu.

Lampy RFT prawdziwe leżaki z szafy kupione w PL za 23 stare złote - kto to pamięta? Przypomnę denominację - należy podzielić przez 10000.

Pomijając nieuwagę przy montażu zadziałało po włączeniu do sieci.

Acha i jeszcze przykra informacja - przewód OUT w ekranie wyciągnołem z pudełka - ściągam izolację a tu miedź matowa. Od razu wyrzuciłem . A fuj. tlenu nie lubimy na przewodach miedzianych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na sprzedaż gotowy zestaw płytek z WM8742 czyli płytka przetwornika i dwie płytki OpAmp2.Mogę podesłać foto.

Obecnie próbuje podpiąć się zegarem z m2tech i sygnałem i2s z pominięciem odbiornika.

Acccuphase 

Podłączyłem zegar 11.2896 / 12.288MHz i wszystko wydaje się być ok.Czy X dac może współpracować z takimi zegarem?

Acccuphase 

Podłączyłem zegar 11.2896 / 12.288MHz i wszystko wydaje się być ok.Czy X dac może współpracować z takimi zegarem?

Współpracować może , nawet jest tam wybór zegar z sygnału ( DIR - fs x254 ), lub zegar zewnętrzny .

Pytanie jest raczej co zyskujemy ( lub nie ) w pracy resamplera z takim zegarem .

Jeżeli chodzi o dzwięk to różnica na plus jest spora.Czuć spokuj.Więcej powietrza itp.Co ciekawe dobrze gra jak zegar mam ustawiony na Wolfsona ,lepiej niż z generatora ale zewnetrzny zegar gra ze wszystkich najlepiej.Mogę śmiało polecić m2techa usb i zegar są swietne.

Acccuphase 

• 3 tygodnie później...

I2S mod daje całkiem ciekawe efekty zwłaszcza z osobnym zegarem.

Mam czystą płytkę do PCM1704 oferty na PW.

Za max 2 tygodnie będę miał na sprzedaż kompletny AD1865 i dyskretny analog do tego oferty na PW.

Sprzedaję bo buduję samodzielnie płytkę córkę na PCM1705 i DF1704.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

• 1 miesiąc później...

Czy schematy są gdzieś dostępne ?

Ten link nie działa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Może ktoś potrzebuje:

Nowa płytka na PCM1704

Zasilanie pod analogi,walnięty minus nie wiem co jest walnięte ale nasz szybko wymieniłem LT337 i nie pomogło.Plus 100% OK.

Acccuphase 

Czy schematy są gdzieś dostępne ?

Ten link nie działa:

Ukryta Zawartość

do jakiej wersji płytki?

Ukryta Zawartość

do jakiej wersji płytki?

Witam Waldi i pozdrawiam serdecznie.

Podepnę się trochę do tematu>Poprosił bym o paczkę do 4xPCM1704.

DAC 2.4.59

I/V 2.1.10

Z góry dziękuję i jeszcze raz pozdrawiam.

Jeżeli potrzeba całej paczki do DAC X proszę pisać na pw to podeślę.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Dziękuję dotarło i już działam.

Jeżeli ktoś potrzebuje mam kompletną działającą płytkę z Ad1865.

Acccuphase 

Jakby ktoś miał główną płytkę pod zasilanie, ew obie główne to chętnie odkupię.

Edytowane przez Varrol
  • Pokaż nowe odpowiedzi