Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

jest ok,

trafo daje 18 volt skutecznego - x1,4 daje ok 25 volt na kondensatorach głównych.

zmniejszenie z 25 do 18 daje te 60*C.

Podnieś na pierwszym stopniu do 20v

Jaki odbiornik sygnału optycznego stosujecie u siebie na wejściu In8 - ja mam rx177 i niestety po podłączeniu sygnału z nbox recordera mam "NO SIGNAL". Czy lutowaliście na nogach odbiornika kondensatory 10u i 100n tak jak zalecane jest na schemacie płyty głównej?

RX177 jest na 5V. Na płytce jest 3,3V czyli potrzebujesz RX147.

Edytowane przez koluszkin

Tez popełniłem ten sam błąd z torxem. Jest problem z dostępnością 147 na 3v3. Polecam odpowiednik Everlight PLR135/T -działa bez zarzutu.

Przyszedł dziś pocztą odbiornik EVERLIGHT PLR135T, który zalutowałem i wszystko jest OK. No prawie OK. Przy pełnym wysterowaniu wyjścia na nbox'ie i 0db na przetworniku poziom sygnału jest niski. Czy można coś zrobić, aby to poprawić?

Edytowane przez zephyr

Dzisiaj skończyłem obudowę pod mojego X_a, wymiarami dostosowałem ją do wymiarów mojego wzmacniacza słuchawkowego. Trochę mi to zajęło czasu ale z efektu jestem zadowolony.

Pozostało mi wykonanie okablowania od gniazd wejściowych do płytki cyfrowej a tego nie lubię, montaż płytek przy tym to pikuś :-)

Wymiary obudowy: szerokość 22,5 cm, wysokość 11,5 cm a długość 26,5 cm.

Boki wykonałem z dębu a reszta obudowy to aluminium i stal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8095-0-72971000-1399461493_thumb.jpg

post-8095-0-81022300-1399461502_thumb.jpg

post-8095-0-96387300-1399461511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry pomysł.

Gdzie dostałeś taki wysoki ceownik na boki? bo chyba jest jednolity, nie łączony ?

Z przodu będzie oczywiście szybka maskująca ?

Edytowane przez Rick

Jak jesteś z Łodzi to jest sklep an rogu Łęczyckiej a Przybyszewskiego gdzie mają różne profile aluminiowe, ja użyłem chyba ceownika 104x40, zrobiłem z niego ceownik 104x10.

Szybka oczywiście jest już docięta i czeka z niecierpliwością aż wskoczy na swoje miejsce :-)

Panie Waldemarze,...ciągle nie otrzymałem płytki z poprzedniego zamówienia, ile ja będę czekał,.... czy kiedyś się skończą oszustwa na tym forum?

Panie Waldemarze,...ciągle nie otrzymałem płytki z poprzedniego zamówienia, ile ja będę czekał,.... czy kiedyś się skończą oszustwa na tym forum?

Napisałem wcześniej, że wyślę wraz z kolejną wysyłką a takiej jeszcze nie robiłem.

Pozatym poco pospiech z płytką skoro DAC został sprzedany.

No i widzę , że oszustwa lgną wyłącznie do pewnych osób.

Edytowane przez Waldi_06

Uff, właśnie skończyłem wersję X_a na biurko :-)

DAC_X ma nareszcie docelową obudowę, jest w niej jeszcze dużo miejsca i chyba włożę do środka wzmacniacz słuchawkowy.

Płytka zasilacza Spencera przygotowana do prasowania, w szufladzie znalazłem zmontowaną płytkę wzmacniacza słuchawkowego na LT1210, mam też płytkę z TPA6120 oraz wzmacniacz Lovely Cube - PCB by pkrecz.

Muszę posłuchać i wybrać najlepszy ale chyba będzie to Lovely Cube.

Ukryta Zawartość

post-8095-0-72047500-1399913041_thumb.jpg

post-8095-0-99212100-1399913047_thumb.jpg

post-8095-0-80535200-1399913061_thumb.jpg

post-8095-0-85316200-1399913070_thumb.jpg

post-8095-0-70808400-1399913081_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uff, właśnie skończyłem wersję X_a na biurko :-)

DAC_X ma nareszcie docelową obudowę, jest w niej jeszcze dużo miejsca i chyba włożę do środka wzmacniacz słuchawkowy.

Płytka zasilacza Spencera przygotowana do prasowania, w szufladzie znalazłem zmontowaną płytkę wzmacniacza słuchawkowego na LT1210, mam też płytkę z TPA6120 oraz wzmacniacz Lovely Cube - PCB by pkrecz.

Muszę posłuchać i wybrać najlepszy ale chyba będzie to Lovely Cube.

Świetna obudowa. Nie robisz takich na sprzedaż?

Witajcie

Dokonałem ostatnio kilku modyfikacji.

Polecam je wyłącznie tym forumowiczom, którzy potrafią bezpiecznie wylutować stary element , oczyścić otwór i wlutować nowy element.

Modyfikacje polegaja na wstawienie ultraniskoimpedancyjnych kondensatorów za stabilizatorem.

I tak :

1. W miejsce C43, C44 i C82 wstawiłem polimerowy 100u/16, ale proponuje na 25v np taki

Ukryta Zawartość

2. w miejsce C14, C32 i C38 wstawiłem niskoimpedancyjne SMD, ściągnąłem podstawkę plastykową i wyprostowałem nóżki w takim oto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

ale jak bedziecie robić zakupy w Mouser.pl to proponuję taki

Ukryta Zawartość

3. wymieniłem tez elektrolity na płytkach do PCM1704 i PCM1795. Dla 1704 wstawiłem 10u/10v dotyczy to C18-C21, C33-C36, C16 i C23. A dla 1795 C1-C3, C5, C13.

Po tych modyfikacjach dzwięk nie boi sie dołu, ale też tego dołu ogólnie nie przybywa, ale instrumenty potrafią zagrać inaczej, swobodniej.

Na koniec posłuchałem PCM1704 i PCM1795 na tej samej analogówce. Oj zdziwiłem się. Polecam ten eksperyment, ale nerwy należy mieć mocne bo wynik będzie bardzo ciekawy. Polecam.

I na koniec jeszcze jedna modyfikacja - prosze zmienić R13 i R14 na 120R (mmelf) .

Zmniejszy to prąd płynący przez żródła i tranzystor wejściowy na tyle istotnie, że zmniejszy sie tez problem nadmiernego grzania stopnia wejściowego. Oczywiście należy wówczas ponownie wyregulować całość (ustawić 0v na wyjściu analogówki.

Po zmniejszeniu tych rezystorów zmniejszy się podatność tej analogówki na wachania napięcia wyjściowego w zależności od temperatury.

W teorii można wstawić nawet 130R ale dla pełnej rozpiętości dynamiki dla PCM1795 pomału zaczynamy wchodzić w mniej liniowy obszar wejściowego 2SC2240.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Modyfikacje polegaja na wstawienie ultraniskoimpedancyjnych kondensatorów za stabilizatorem.

Od jakiegoś już czasu mam kondensatory polimerowe w torze zasilania kości daca na PCM1795 i z czystym sumieniem polecam. Co do porównania PCM1795 i 1704, to cieszę się że wreszcie ktoś głośno o tym pisze, bo PCM1795 w dobrej aplikacji to jest mistrzostwo świata - moim oczywiście skromnym zdaniem. Tym bardziej, że TI poleca ten właśnie układ jako następcę PCM1704.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Witajcie

Dokonałem ostatnio kilku modyfikacji.

Polecam je wyłącznie tym forumowiczom, którzy potrafią bezpiecznie wylutować stary element , oczyścić otwór i wlutować nowy element.

I tak :

1. W miejsce C43, C44 i C82 wstawiłem polimerowy 100u/16, ale proponuje na 25v np taki

Ukryta Zawartość

2. w miejsce C14, C32 i C38 wstawiłem niskoimpedancyjne SMD, ściągnąłem podstawkę plastykową i wyprostowałem nóżki w takim oto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

ale jak bedziecie robić zakupy w Mouser.pl to proponuję taki

Ukryta Zawartość

3. wymieniłem tez elektrolity na płytkach do PCM1704 i PCM1795. Dla 1704 wstawiłem 10u/10v dotyczy to C18-C21, C33-C36, C16 i C23. A dla 1795 C1-C3, C5, C13.

Po tych modyfikacjach dzwięk nie boi sie dołu, ale też tego dołu ogólnie nie przybywa, ale instrumenty potrafią zagrać inaczej, swobodniej.

Na koniec posłuchałem PCM1704 i PCM1795 na tej samej analogówce. Oj zdziwiłem się. Polecam ten eksperyment, ale nerwy należy mieć mocne bo wynik będzie bardzo ciekawy. Polecam.

I na koniec jeszcze jedna modyfikacja - prosze zmienić R13 i R14 na 120R (mmelf) .

Zmniejszy to prąd płynący przez żródła i tranzystor wejściowy na tyle istotnie, że zmniejszy sie tez problem nadmiernego grzania stopnia wejściowego. Oczywiście należy wówczas ponownie wyregulować całość (ustawić 0v na wyjściu analogówki.

Po zmniejszeniu tych rezystorów zmniejszy się podatność tej analogówki na wachania napięcia wyjściowego w zależności od temperatury.

W teorii można wstawić nawet 130R ale dla pełnej rozpiętości dynamiki dla PCM1795 pomału zaczynamy wchodzić w mniej liniowy obszar wejściowego 2SC2240.

Polimerowe ciekawostka koniecznie trzeba sprawdzić, czy da się je jakoś rozpoznać po napisach czy obudowie mam parę jakiś modułów przemysłowych z podobnymi z wyglądu,no dobra nie trzymaj w napięciu ,jak ten pcm1795 ma się do 1704

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W analogu też założyć polimery?C1-C2 , C27-C28?

narazie nic nie zmieniałem w analogówce, nawet niewiem, czy będę, trochę szkoda mi płytki, bo łatwo o problem a mam tam fajne ZLe

Elektrolity na płytkach do PCM1704 i PCM1795 też polimerowe?

nie za bardzo rozumiem o które chodzi?

Od jakiegoś już czasu mam kondensatory polimerowe w torze zasilania kości daca na PCM1795 i z czystym sumieniem polecam. Co do porównania PCM1795 i 1704, to cieszę się że wreszcie ktoś głośno o tym pisze, bo PCM1795 w dobrej aplikacji to jest mistrzostwo świata - moim oczywiście skromnym zdaniem. Tym bardziej, że TI poleca ten właśnie układ jako następcę PCM1704.

powiem tak:

- tak 1795 gra świetnie,

- relacja jakość cena jest poza dyskusją na korzyść 1795,

- jak ktoś ma 1704 nic nie traci :-)

- jak ktoś ma 1795 też nic nie traci :-)

Niedowiarkom posiadającym idealną okazję w postaci Xa (bo reszta jest ta sama) polecam posłuchanie.

No i podstawą to jest ta sama analogówka.

Sprawa wyszła przy okazji wykonania DACa budżetowego , który ma być dobry i tani. Jest tani , a dobry ponad spodziewanie. potem przerobiłem 1795 do Xa.

Tym bardziej, że TI poleca ten właśnie układ jako następcę PCM1704.

akurat to mogła być przechwałka,

nie zmienia to reszty sprawy,

najlepiej samemu wykonac i posłuchać,

Czy wymienić wszystkie na polimerowe czy tylko blokujące zasilanie na płytkach z przetwornikami ?

Czy można zastosować polimery także w dyskretnej analogówce?

Zamówiłem juz w TME kondensatory, jutro po południu będę lutował.

G

Edytowane przez bomarek

Ostrożnie z polimerami, na diyaudio.com chłopaki odkryli, że ze względu na b. niski ESR dzwonią z innymi pojemnościami.

Czy wymienić wszystkie na polimerowe czy tylko blokujące zasilanie na płytkach z przetwornikami ?

Czy można zastosować polimery także w dyskretnej analogówce?

Zamówiłem juz w TME kondensatory, jutro po południu będę lutował.

G

Zrób tylko to o czym napisałem powyżej. Nic więcej.

Dla dociekliwych - w dalszym ciągu R-2R, czyli 1704 ma bardziej słyszalne/rozróznialne czwarte plany.

Ale 1795 pozostało niezwykle mało do nadrobienia - np ciche miotełki perkusji.

Bas 1795 jest odrobinke lepiej kontrolowany/szczuplejszy (sam nie wiem).

Bas, środek i góra co do charakteru prawie identyczne.

Należy pamiętać - że całość tego DACa idzie w kierunku naturalnego oddania tego co realizator zapisał.

Tu nie ma oszukiwania , ocieplania, czy też sztucznego podbijania basu - takie odsłuchy miałem w długi weckend, gdzie przy zacnej wkładce gramofonowej pękała druga whyski , a kobieta (jedna z Pań) ciągle twierdziła, że taki dźwięk jej odpowiada. Rozumiem, to. Ale nie ma to nic wspólnego z wiernością przkazu.

Ale tego wieczoru nie maiło to kompletnie znaczenia.

Dodam tylko, że różnice w realizacji płyt gramofonowych powodują wielokrotnie większe zmiany w dzwięku (z regóły degradację) niż cokolwiek my tu wyprawiamy z tym DACem.

Ostrożnie z polimerami, na diyaudio.com chłopaki odkryli, że ze względu na b. niski ESR dzwonią z innymi pojemnościami.

To żadne odkrycie. bez urazy.

Wszystkie low esr poniżej pewnego esr mogą dzwonić.

Ceramiki też.

Dlatego w szereg zaleca się rezystor ok 2om.

Za każdym razem warto całość obejrzeć oscyloskopem.

Ale innej drogi nie ma.

Po wymianie kondensatorów jest lepiej, słychać więcej detali, scena jest teraz "głębsza" :-)

Na razie kondensatory wymieniłem na płycie głównej także te przy SRC i na płytce PCM1795.

Analogówka Spencera.

Po wymianie kondensatorów jest lepiej, słychać więcej detali, scena jest teraz "głębsza" :-)

Na razie kondensatory wymieniłem na płycie głównej także te przy SRC i na płytce PCM1795.

Analogówka Spencera.

Może jakaś fotka ?

pozdrawiam

Niedowiarek :-)

Wczoraj zamówiłem trochę elementów w TME a dzisiaj o 9 kurier już był z przesyłką.

Jutro będę modyfikował drugiego DAC_a z PCM1704 o ile nic mi nie wypadnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Waldi_06

powiem tak:

- tak 1795 gra świetnie,

- relacja jakość cena jest poza dyskusją na korzyść 1795,

- jak ktoś ma 1704 nic nie traci :-)

- jak ktoś ma 1795 też nic nie traci :-)

Niedowiarkom posiadającym idealną okazję w postaci Xa (bo reszta jest ta sama) polecam posłuchanie.

No i podstawą to jest ta sama analogówka.

Sprawa wyszła przy okazji wykonania DACa budżetowego , który ma być dobry i tani. Jest tani , a dobry ponad spodziewanie. potem przerobiłem 1795 do Xa.

Piszesz o walorach brzmieniowych PCM1795 w połączeniu z dyskretną analogówką?

Ja wczoraj uruchomiłem PCM1795 w tym połączeniu i muszę stwierdzić, że lepiej ten zestaw brzmi niż ze Spencerem.

Ale nie ma róży bez kolców a mianowicie do desymetryzacji wykorzystałem układ znajdujący się na płycie analogowej zbudowany na OPA604 i chodź takie połączenie gra bardzo dobrze ale poziom szumu na wyjściu jest bardzo duży, także poziom sygnału wyjściowego uległ wzmocnieniu.

Może OPA604 jest jakiś trefny, kupiłem na allegro.

Waldi_06 jaki układ zastosowałeś do desymetryzacji, może jakiś "czarodziejski" układ desymetryzatora:-)

Poradziłem sobie z tym szumem :-)

Zastosowałem tylko jedną płytkę dyskretnej analogówki na którą podałem sygnał z + linii PCM1795.

Tylko nie wiem czy - wyjscia PCM1795 może "wisieć" nie podłączony.

• Pokaż nowe odpowiedzi