Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry i Tani Odtwarzacz Multimedialny

whiter1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Chciałem szanownych kolegów prosić o pomoc w wyborze odtwarzacza mulimedialnego.

Co prawda korzystam z dvd CA z portem USB, jednak nie czyta wszystkich formatów. Czasem znajomi podrzucają mi filmy, które mam na zewnętrznym dysku 1TB. Jednak nie lubię siedzieć przed kompem na krześle i oglądać, tylko wolę na tv w duzym pokoju. Często, jak się nastawie na jakiś film, przerzucę go na pena, potem okazuje się, że lipa. Albo nie widzi pliku, albo napisów.

Dlatego szukam takiego małego playerka. Jednak nie chcę, aby to było byle co, dlatego mam pewne wymagania:

1. Do około 500 pln

2. Wyjśca RCA do audio (do wzmaka na stereo)

3. Wyjście optyk lub coax (do amplitunera w 5.1)

4. Odtwarzanie wszystkich formatów (również rmvb i avi)

5. Czytanie napisów w txt

6. Pewny i znany producent

7. Dobra jakość

8. Dobry serwis i aktualizacje softu

9. Łączność z siecią przez Wifi (wifi USB za 30pln mogę ewentualnie dokupić)

10. Współpraca z mac os

11. Minimum 2 porty USB

12. Bez wbudowanego dysku

Naczytałem się o tym trochę na różnych stronach i nie mogę nic wybrać.

Myślałem o WD TV Live, ale nie ma RCA, tylko ava na jacka, o O!Play Mini, ale nie ma neta, a ten z netem nie ma RCA do stereo i tak w koło. Egreat podobno awaryjny trochę.

Te, które mają jedno, nie mają czegoś innego. Lipa :(

Będę wdzięczny rzeczowe wpisy użytkowników, uwzględniające moje oczekiwania.

pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

https://www.audiostereo.pl/topic/98571-dobry-i-tani-odtwarzacz-multimedialny/

życie nie jest doskonałe , może słabo znam temat ale powyższy tuzin wymagań może być nie do spełnienia.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dzięki mah33 ,ale chyba nie czytałeś wyżej

Apple tv nie da rady z:

11. Minimum 2 porty USB

Proszę o propozycje.

Dodam ,ze komputer mam w innym pokoju, oddalony od tv o jakieś 10m, więc jakiekolwiek kable odpadają.

No i nie wchodzi w grę odpalanie kompa do oglądania filmów w drugim pokoju.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Od kilku miesięcy używam DVBT05 Emperor Hybrid - centrum multimedialne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spełnia wszystkie wymagania, nie wiem tylko czy współdziała z MAC OS, nigdy nie próbowałem.

Nie wiem jak z jakością dźwięku po RCA, ja podłączam cyfrowo do zewnętrznego DACa, ale jak wiadomo w takich playerach cudów niema się co spodziewać.

Nie spotkałem jeszcze formatu filmu czy napisów, których by nie odtworzył. Ma miejsce na dysk wewnętrzny, ja mam wrzucony do niego 3TB. Można też podłączać dysk zewnętrzny, jest wyposażony w złącze USB 3.0.

Wi-Fi trzeba dokupić na USB, ja nie używam.

Idziesz dobrą drogą, taki playerek jest 10x wygodniejszy od kompa do filmów.

Uwaga w necie jest ogromna rozbieżność cen na tą Mante od 250 do 500zł. Ja kupiłem za 260zł.

Ukryta Zawartość

Dzięki mah33 ,ale chyba nie czytałeś wyżej

Apple tv nie da rady z:

11. Minimum 2 porty USB

Dlatego napisałem 1 gen lub 2 gen.

ATV 1 generacja:

2. ma

3. ma

4. czyta wszystko

5 czyta txt

11. zawsze można rozszerzyć

Chyba, że ja mam jakiś wyjątkowy model ;)

PS I działa Air Play

PS 2. Ja dodatkowo wyrzuciłem kartę wifi i wsadziłem sprzętowy dekoder Crystal HD

Ukryta Zawartość

No to się naedytuję :) Napiszę raczej jako ciekawostkę

Alternatywą ale niespełniającą wszystkich twoich wymagań jest Raspberry PI (kartę wifi można dołożyć)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - używam i ogólnie jestem zadowolony :)

W przyszłości jednak chcę go wymienić na coś z wyświetlaczem wbudowanym ( żeby nie odpalać TV gdy słucham flac ).

Pozdr - Marcin

Ukryta Zawartość

mah33,

A jak z plikami 1080p z wysokim bitrate, czy apple tv2 nie dostaje zadyszki?

Bo bardzo się zastanawiałem nad zakupem, ale niepochlebne opinie o 1080p mnie zniechęciły i czekam na Jailbreak apple TV3.

mah33,

A jak z plikami 1080p z wysokim bitrate, czy apple tv2 nie dostaje zadyszki?

Bo bardzo się zastanawiałem nad zakupem, ale niepochlebne opinie o 1080p mnie zniechęciły i czekam na Jailbreak apple TV3.

Ja mam ATV1 i tu niestety jest kiszka. Jak z ATV2 to nie wiem i sam czekam na witaminkę do ATV3.

omen, dzięki za info

Jednak raczej temu producentowi ja już raczej nie zaufam. Miałem kiedyś 3 modele dvd Manty i każdy nawalił.

mah33,

ATV może i by było blisko (poza 1 portem) jednak jest już niedostępny. Ja pisałem o ATV2, który prawie od roku rządzi i nie spełnia moich oczekiwań.

different,

oglądałem Twoją propozycję dzisiaj w EuroAdg i sprzedawca mi go odradził jako stary model już wyprzedawany. Gdyby nie to, to całkiem spełnia moje oczekiwania (chociaż nie wiem, jak współpraca z mac). Szkoda mi go trochę, ale kiepsko by było stracić wsparcie świeżo zakupionego odtwarzacza za jakś czas. Jednak nie mówię mu nie.

malikali,

ten Egreat R6S bardzo mnie nęci. Są bardzo rozbieżne opinie w sieci na temat nieczytania txt i częstej awaryjności.

Jak jest u Ciebie - czyta txt?

Jak jest u Ciebie - czyta txt?

Egreat R6S nie czyta txt ale wiesz dużo fajnych odtwarzaczy nie wspiera txt np seria dune hdi, dla mnie osobiście nie jest barierą bo przecież można napisy txt szybko konwertować do srt :) co do tej awaryjności to nie wypowiem się bo nie posiadam go, ale to by był mój typ koło tych 500zł :)

infiormatyk ze mnie żaden, więc niech nie zdziwi moje pytanie.

czy i jak przekonwertować napisty txt na srt na macu?

czy mając dysk 1TB i na nim kilkaset filmów, muszę każdy "otwierać" i robić to na piechotę?

Bo zauważyłem, że obydwa prowadzące w moim rankingu playery (WD TV Live i Egreat R6S) nie czytają napisów txt, a to znowu niedobrze :(

O!Play Mini z trzeciego miejsca też podobno ma z tym czasem problem. Ech...

dzięki koledzy za rady i proszę o jeszcze jakieś alternatywy.

Na uwagę zasługuje jeszcze

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam serdecznie

Chciałem szanownych kolegów prosić o pomoc w wyborze odtwarzacza mulimedialnego.

Co prawda korzystam z dvd CA z portem USB, jednak nie czyta wszystkich formatów. Czasem znajomi podrzucają mi filmy, które mam na zewnętrznym dysku 1TB. Jednak nie lubię siedzieć przed kompem na krześle i oglądać, tylko wolę na tv w duzym pokoju. Często, jak się nastawie na jakiś film, przerzucę go na pena, potem okazuje się, że lipa. Albo nie widzi pliku, albo napisów.

Dlatego szukam takiego małego playerka. Jednak nie chcę, aby to było byle co, dlatego mam pewne wymagania:

1. Do około 500 pln

6. Pewny i znany producent

7. Dobra jakość

8. Dobry serwis i aktualizacje softu

9. Łączność z siecią przez Wifi (wifi USB za 30pln mogę ewentualnie dokupić)

10. Współpraca z mac os

11. Minimum 2 porty USB

12. Bez wbudowanego dysku

Naczytałem się o tym trochę na różnych stronach i nie mogę nic wybrać.

Myślałem o WD TV Live, ale nie ma RCA, tylko ava na jacka, o O!Play Mini, ale nie ma neta, a ten z netem nie ma RCA do stereo i tak w koło. Egreat podobno awaryjny trochę.

Te, które mają jedno, nie mają czegoś innego. Lipa :(

Będę wdzięczny rzeczowe wpisy użytkowników, uwzględniające moje oczekiwania.

pozdrawiam

Przyznam szczerze, że jak przeczytałem ten post, to przypomniał mi się stary dowcip.

Przychodzi klient do sklepu komputerowego i mówi do sprzedawcy:

- Proszę polecić mi drukarkę, dobrą i tanią.

Na co sprzedawca:

- Jeśli ma być dobra i tania, to polecam Canon i Lexmark

:)

Wybacz, ale u Ciebie jest tak samo, ma mieć multum opcji, ma kosztować do 500zł i być pewnego i znanego producenta i jeszcze aktualizacje softu, itd.... Normalnie, śliczny koncert życzeń.

Twoje wymaganie spełni jakiś sprytny komputer Media Center, z przyzwoitą dźwiękówką. Obraz wyśmienity, rewelacyjna kompatybilność wszystkiego ze wszystkim, ale to trochę nie ta kasa.

Obawiam się, że przy takich wymaganiach, musisz nieco uelastycznić budżet. Inaczej to albo rybka, albo akwarium.

Z tego co zrozumiałem, masz MACa, a skoro tak, to absolutnie naturalnym wydaje się wybór czegoś z tego samego ekosystemu, czyli Apple TV. Tyle, że wtedy nieco trzeba "przekonwertować" wymagania z listy wyżej, a nie trzeba będzie konwertować napisów :).

Gość

(Konto usunięte)

czy i jak przekonwertować napisty txt na srt na macu?

a np. tak:

Ukryta Zawartość

należy pamiętać aby wpisać: "Prędkość filmu w klatkach/sek. (FPS)"

Z drugiej strony czemu aż tak bardzo Ci zależy na tych txt? Przecież to format, który istnieje tylko w PL, tak samo jak komunikator GG.

Ukryta Zawartość

slawek,

dzięki, ale "zmakować" całkiem się nie dam ;)

Poza tym ATV2 więcej dla mnie nie ma, niż ma :(

mateusz, to raczej nie to :p

marivs, dzięki wielkie,

spróbuję popołudniu w domu to przetestować. Jeśli się uda z kilkoma filmami, to wezmę Egreat R6S lub WD TV Live :)

A jak z 1080p? Miałem kilka modeli odtwarzaczy do 500zl i zaden chociaz w 90% nie dawal rady... :/ Stad tez zastanawiam sie nad osobnym pc pod tv..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja mogę się wypowiedzieć tylko o dune wszystkie posiadają procesory Sigmy 86xx i radzą sobie z materiałem o bitrate 50 MBit/s i więcej, nie ma problemu z 1080p, jeszcze nie znalazłem materiału który by zagiął ten proc, ale kompaktowe modele około 500zł są ogołocone z zewnętrznej funkcjonalności, jeśli chodzi natomiast o funkcje, opcje firmware i odtwarzany materiał to praktycznie jest to samo co modele max i duo

Problem z odtwarzaniem 1080p z dużym bitrate może stwarzać streamowanie przez sieć - szczególnie używanie wifi, albo protokołu smb (samba). Zmiana na nfs, a najlepiej podłączenie bezpośrednie przez usb poprawi płynność odtwarzania. Przykład: posiadam egreat m-34 (dość już stary, chipset sigma 8634) i miałem problemy ze streamowaniem przez smb filmów 1080p bitrate >20mbps, dts. Obecnie po zmianie protokołu na nfs chodzą filmy z bitrate nawet 40mbps.

Osobiście wybrałbym odtwarzacz na procesorze sigma, najlepiej dobrze oprogramowany i od-bugowany 8642/8643, jako bardziej stabilny i z większą mocą od realtekow.

Koledzy, dzisiaj kupiłem w dobrej cenie WD TV Live W Komputroniku(+WiFi USB) i w sklepie dla dłubaczy HDMI oraz toslinka Prolinka.

Jutro planuję się tym zająć, podłączaniem (sieć, wzmacniacz, amplituner) i być może w pierwszej kolejności nowy soft.

Nawet nie miałem kiedy sprawdzić tego linka od marvisa do konwertowania napisów txt>srt, ale jak nie ten program, to inny. I tak żaden z tych "grajków" nie czyta płynnie txt, więc nie miałem już na co czekać. Po sprawdzeniu jego możliwości napiszę kilka słów.

Wszystkim dziękuję za pomoc.

Niemniej jednak proponuję dalej się tutaj wypowiadać, bo to na pewno pomoże innym niezdecydowany.

pozdrawiam

Manta czyta :D

Gratuluję zakupu i czekam na opinię ;)

Jeszcze jedno, zwróć uwagę na obwódki napisów, w wielu odtwarzaczach są zbyt cienkie i tekst czasami się zlewa z tłem.

Koledzy, dzisiaj kupiłem w dobrej cenie WD TV Live W Komputroniku(+WiFi USB) i w sklepie dla dłubaczy HDMI oraz toslinka Prolinka.

Jutro planuję się tym zająć, podłączaniem (sieć, wzmacniacz, amplituner) i być może w pierwszej kolejności nowy soft.

Nawet nie miałem kiedy sprawdzić tego linka od marvisa do konwertowania napisów txt>srt, ale jak nie ten program, to inny. I tak żaden z tych "grajków" nie czyta płynnie txt, więc nie miałem już na co czekać. Po sprawdzeniu jego możliwości napiszę kilka słów.

Wszystkim dziękuję za pomoc.

Niemniej jednak proponuję dalej się tutaj wypowiadać, bo to na pewno pomoże innym niezdecydowany.

pozdrawiam

wciaz kupujecie kierujac sie marka, a akurat w tym przypadku te znane popularne sa w tyle... wystarczylo wziasc cos ala ariva i by wszystko lyknal wraz z txt i to bez zadnych zajakniec... ale to te nawyki po audiofilizmie, trzeba wspomagac starych wyjadaczy nawet jesli sa w tyle za nowymi...

tak jak powstala kompresja divx to na pc-cie z windowsem najslabiej radzacym sobie z divx programem byl..... oczywiscie windows media player, jak txt stal sie glownym zrodlem napisow (wciaz nim jest) to jedyny program nie czytajacy txt to byl... windows media player,

w koncu stwierdzili ze promowanie swoich rozwiazan a odcinanie sie od tego czego oczekuje masa nic nie da bo zwyczajnie nikt nie bedize uzywal wmp i wzieli sie i wladowali wszystko co trzeba... tak dzialaja tych kwestiach znane marki!!!

chwilowy brak działalności w audio.

Antymalkontent ma tutaj trochę rację. Ostatnio czytałem o multimedialnym Asusie za 900zł. Sprzęt niby markowy, pozytywna recenzja, a potem wiele negatywnych opinii właścicieli.

Z Divx to było trochę tak, że Microsoft chciał w ten sposób walczyć z piractwem. To tak samo jak Sony, przez długi czas produkowało Cd, które nie czytały płyt CDR. Strategi ta była jednak skazana na porażkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.