Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

uruchamiam wlasnie moje alwsry i jest ladnie. szum na poziomie 28mV i glowna komponenta jego jest 100MHz

scalaki to ne5534 i nikt mnie nie przekona ze 8mV jest warte 20-50zl (za scalak) bo o tyle mniej bylo u andyego na ad825...

Chcesz powiedzieć, że masz 28mV szumu na wyjściu stabilizatora? mVpp, mVp, mVrms?

koluszkin juz ma plyteczke. mysle ze mozna bedzie zamawiac w zakladzie.

ja jestem za zrobieniem jednej duzej odlamywanej.

jesli sie okaze ze koszt malych mniejszy to moze byc i tak.

dzis odbiore opy niskonapieciowe z allegro i sprawdze czy szumy spadna. parametry podobne do propozycji andyego.

cena za szt 4zl wiec nie ma sensu krecic...

Aktualizacja.

Pomimo ponaglań i uzgodnień obie firmy mają obsuwy (strasznie długo to wszystko trwa). Dociski mają być na środę, trafa na wtorek.

Będę robił mod z cięciem ścieżek, zrobię zdjęcia i wkleję.

Witam

Nie wiem co jest, podłączyłem jeden napęd i trajkotał, podłączyłem drugi ( kupiony na zapas) i ten z kolei uruchamia się, ale tylko na chwilę, kręci kilka razy i przestaje. Zastosowałem przełacznik rozwierny, próbowałem też stykać dwa przewody z wyjścia CDdoor, za każdym razem to samo. W między czasie wlutowałem też rezystory r 48 i r 49 ( 100 i 300 k) czy one mogły spowodować tego typu usterkę?

Usterkę objawiającą się tym krótkotrwałym włączaniem napędu.Napięcie na wyjściu zasilacza to 8,7 Volt.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

masz docisk itp?

Mam jakiś docisk z Philipsa ( magnetyczny krążek o średnicy 35 mm.) ale go nie dałem, polozyłem po prostu płytę na talerzyk, mechanizm się włącza, kręci ( ale tylko chwilę, nie wiem jakieś 15 sekund, po czym się rozłącza), wyświetlacz pokazuje same zera. Mam pilota ale ten pilot nie powoduje żadnej reakcji. Dioda ( podczerwień wlutowana). Ale odciąłem tę dolną część plytki od przycisków sterujących, moze to byl błąd, hmm

masz napęd z kulkami ? Jak nie to docisk musi być, bez niego napęd nie odczyta TOC. Pokaże wtedy 00 jako brak płyty audio. Czy napęd próbuje ponownie odczytać płytę po rozłączeniu i połączeniu CDdoor ?

masz napęd z kulkami ? Jak nie to docisk musi być, bez niego napęd nie odczyta TOC. Pokaże wtedy 00 jako brak płyty audio. Czy napęd próbuje ponownie odczytać płytę po rozłączeniu i połączeniu CDdoor ?

Tak, to jest napęd bez kulek. Próbuje czytać po podłączeniu i rozłączeniu CDdoor, przy czym to jest trudne do opisania bo wydaje mi się, że ten napęd zaskakuje zaraz pod włączeniu zasilania, pokręci i przestaje. Po wcisnięciu Cddoor ponownie kręci i po chwili przestaje.Ale ok spróbuje z tym dociskiem - nadzieje płonne. Dziękuję za sugestie Benpe i odzew Kopczas. )))

A czy laser jakoś reaguje na wciśnięcie cd door?

połóż płytę na płycie i zobacz czy będzie to samo. generalnie powinno zaskoczyć po iluś próbach:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Po założeniu docisku słychac szarpnięcia, jakby coś tarło( po chwili jak sie rozbuja przestaje trzeć, kręci jakby dłużej, niemniej krótko)Teraz z kolei widzę, że wyświetlacz gasnie, ( wtyk przy taśmie łączącej wyświetlacz jest schrzaniony, nie łączy). Plyta CD oryginał ( żadna tam nagrywana).Tak na marginesie ciekawe czy daloby sie kupic nowa plytkę z wyświetlaczem.

W kązdym razie czegoś takiego jak liczba utworów nie mam, reakcji na pilota nie mam, plyta kręci przez chwilę.Reasumując zasilacz działa, natomiast cała reszta nie.

Mamy sobotę 2 marca do wiosny pozostało 19 dni.

Pozdrawiam ;-)

posprawdzaj wtyki, mi nie odpaliło od razu przez to, że nie łączyło. posprawdzaj napięcia na końcach wtyków.

Obudowę zrobilem jakąś taką ( na miarę moich możliwości) trzeba jeszcze dokonczyć. Co do tych połączeń ( Kopczas) to raczej odpuszczę, nie mam pomysłu co dalej, muszę to przemysleć - albo w kąt albo do pieca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak odpuścisz połączenia to Ci to nigdy nie ruszy. kup do miernika w leroyu końcówki z żabkami, podłącz czarną do masy np w zasilaczu i jedziesz: najpierw sprawdzasz jakie masz napięcia na "płycie głównej" na złączkach. jeśli są i wydają się ok (tzn jak dotkniesz pierwszego bolca o lewej strony złączki od napędu i wyjdzie Ci -15V tzn coś jest nie tak) musisz zmierzyć czy na końcu złączki też są.

Podłącz ją do napędu i sprawdzaj na lutach (SP+, SP-, itd.). Jeśli tak jest to samo co na płycie głównej to tu jest wszystko ok i sprawdzasz dalej kolejne złączki w ten sam sposób. Aż do skutku.

Zobacz czy napewno dobrze założyłeś taśmę od lasera.

Obudowę zrobilem jakąś taką ( na miarę moich możliwości) trzeba jeszcze dokonczyć. Co do tych połączeń ( Kopczas) to raczej odpuszczę, nie mam pomysłu co dalej, muszę to przemysleć - albo w kąt albo do pieca.

Chłopie, obudowę sobie wystrugałeś zanim odpaliłeś sprzęta?? plizzz.. myślałeś, że Pana Boga za nogi złapałeś??

a teraz, gdy napotykasz pierwszy problem, odpuszczasz?? to jest dział DIY, to nie tak się robi.. tutaj trzeba grzebać i próbować.. DIY to jest specyficzna filozofia ;)

Ja w sprawie tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Po pierwsze czy ktoś je już porównywał w odsłuchach?

A po drugie, potraficie mi odpowiedzieć czy wolno w tym wypadku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten T-pad w Pi-pad? Według moich wyliczeń ekwiwalentny Pi-pad to 77R - 87R - 207R - może ktoś potwierdzić / zdementować? Pytam ponieważ mam już wlutowane gniazdka pod rezystory w układzie Pi i wygodniej by mi było porównywać.

Edit: Notoryczny, czy płyta CD ma wystarczającą trakcję żeby ruszyć z miejsca? Może po prostu się ślizga i Shiga po kilku nieudanych próbach odczytu poddaje się i wyświetla 00, zgodnie z ustawionym algorytmem. Wyświetlacz nie jest do niczego potrzebny i możesz go tymczasowo zignorować, tj. Shiga działa bez niego. Sprawdź przede wszystkim czy napęd w ogóle coś czyta przy zapewnionej przyczepności płyty - np. posmaruj CD jakimś słabym, łatwo zmywalnym klejem (guma arabska?) i tymczasowo ją przyklej do talerzyka napędu. Alternatywnie, połóż coś na płycie, co ją dociąży, jest w miarę okrągłe i nie narobi szkody w razie jakby spadło, np. dużą rolkę taśmy klejącej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłopie, obudowę sobie wystrugałeś zanim odpaliłeś sprzęta?? plizzz.. myślałeś, że Pana Boga za nogi złapałeś??

a teraz, gdy napotykasz pierwszy problem, odpuszczasz?? to jest dział DIY, to nie tak się robi.. tutaj trzeba grzebać i próbować.. DIY to jest specyficzna filozofia ;)

Chłopie sprzęt był "odpalony " przez kolegę Marosika, więc nie wiem o czym piszesz. Być może w trakcie transportu ( Poczta) coś sie odlutowało i dlatego mam problem.

P.S.

Wujek Leon - masz rację ta płyta sie slizga, dzisiaj pocuduję z tymi alternatywnymi formami docisku.

I ewentualnie rozważe propozycję kol. Kopczas-a ))

Dzięki

Pozdrawiam R

Chłopie sprzęt był "odpalony " przez kolegę Marosika, więc nie wiem o czym piszesz. Być może w trakcie transportu ( Poczta) coś sie odlutowało i dlatego mam problem.

skoro marosikowi działało poprawnie, to faktycznie mogło się coś po drodze uszkodzić.. więc tym bardziej powinieneś się uważniej przyjrzeć wszystkim połączeniom..

Panowie,

Trochę mi już ręce opadają... przed chwilą dzwoniłem do tokarni i "na piątek" bo jakieś zlecenie się przesunęło, coś musieli skończyć, k...

Z dobrych wieści, dziś jadę odebrać trafa, mam nadzieję, że tu wszystko będzie OK.

Sorry, że to tyle trwa, nie współpracowałem osobiście z tymi firmami wcześniej, były polecone i wydawały się OK, ale widzę, że króluje opcja, że jak nie rzucisz kilkoma k**wami, to cię nie słychać...

skompletowalem ostatni jaki moge zestaw biernych elementow.

osoby ktore wplacily za te elementy niech pisza na PW>

Czekaja je zwroty kasy.

Ps. przerobilem problem z czytaniem.

uszkodzenie lasera moze nastapic przez opoznione zalaczanie napiecia V2. nie uszkadza sie la9242 tylko laser.

tranzystor sterujacy laserem reaguje na napiecie 0V.

tuz po wlaczeniu na tym tranie pojawia sie 5V i jest ono z V2...

jesli wiec opoznimy V2 to na laser idzie pelne 5V i pali sie dioda lub nadpala...

w taki sam sposob mozna ja uszkodzic lub ladunkami elektrostarycznymi w czasie lutowania.

wymiana lasera pomaga. jesli ktos rozdzielil napiecia to powinien o tym pamietac.

sprawdzilem takze juz wszystkie kombinacje braku napiec na zasilaniu od V1-V4. nie dochodzi do uszkodzenia scalakow---> bezpieczne

(poza efektem braku V2 ktory przed chwila opisalem)

skompletowalem ostatni jaki moge zestaw biernych elementow.

osoby ktore wplacily za te elementy niech pisza na PW>

Czekaja je zwroty kasy

Było jakieś nowe zamówienie czy to jeszcze w poprzedniego ?

Znalazlem na stronie Fikusa (Lampizator) jego rozwiazanie klopotow z sygnalem SPDIF za pomoca digilampizatora na lampie 6111. Czy ktos sie spotkal z takim rozwiazaniem, czy faktycznie mozna liczyc na poprawe sygnalu. Rozwiazanie jest bardzo proste i jezeli wnosi cos dobrego, warto to wyprobowac.

Link:

www.lampizator.eu/shop/viewitem.php?productid=96

www.lampizator.eu/shop/Manuals/Digi%20Lampizator/digilampizator%20manual.pdf

Cześć

Jakoś niewiele wpisów dotyczących Shigi, czyżby niewiele osób go urychomilo, czy czekacie na dociski, trafa i chcecie finalizować projekt posiadając już całość osprzętu.

Pozdrawiam R..

Ja mam uruchomiony, jeszcze bez obudowy. Podlaczylem go do DAC na WM8740 z wyjsciem na lampach miniaturowych 6N16B i jestem zadowolony z dzwieku. Jak dla mnie gra bardzo dobrze. Plyty odtwarza bez problemu, szybko wczytuje i nic sie nie dzieje na calej dlugosci plyty. Jako ze nie mam CDR-ow, nie moge sprawdzic jak sobie daje rade z nimi.

Chcialbym sprobowac z rozdzielonym zasilaniem, ale czekam jak ktos to zrobi i opisze, bo ja za cienki jestem w takich eksperymentach.

Czołem.

Nie relacjonuję wszystkiego co się dzieje, bo chyba dużo to nie wnosi, a po co wszystkim psuć nerwy...

Byłem dziś po raz kolejny w tokarni, po wszystkich ściemach i wykrętach (a to mail z potwierdzeniem wpadł do spamu, akurat ten jeden, a to majster rękę skręcił, a to się materiał skończył), na dziś 20 sztuk widziałem na własne oczy :-) 4 zostały do skończenia.

Trafa odebrałem (również po wielu telefonach i ponagleniach), ale oddałem do poprawki do zakładu, zleciłem dodatkowe zalakierowanie i wypalenie rdzeni, dziś ponoć trafiły do pieca.

Czołem.

Nie relacjonuję wszystkiego co się dzieje, bo chyba dużo to nie wnosi, a po co wszystkim psuć nerwy.

A jak Ci idzie modowanie masz wg marosika?

Czekam niecierpliwie na obiecaną fotorelację:)

Brzoza no ja Ciebie akurat nie zachęcałem do realcji, wiem, że masz urwanie głowy z tymi pseudorzemieślnikami :-))

Mabor55 , aha czyli gra muzyka )) Też chciałbym aby grało ( na co mi obudowa ;-) )

Pozdrawiam R ))

mabor55

Ja mam uruchomiony, jeszcze bez obudowy. Podlaczylem go do DAC na WM8740 z wyjsciem na lampach miniaturowych 6N16B i jestem zadowolony z dzwieku. Jak dla mnie gra bardzo dobrze. Plyty odtwarza bez problemu, szybko wczytuje i nic sie nie dzieje na calej dlugosci plyty. Jako ze nie mam CDR-ow, nie moge sprawdzic jak sobie daje rade z nimi. Chcialbym sprobowac z rozdzielonym zasilaniem, ale czekam jak ktos to zrobi i opisze, bo ja za cienki jestem w takich eksperymentach.

Hej, a czy mógłbyś pokazać co tam namieszałeś ;)))) ??? jaki kwarc,jakie wsadziłeś kondki,....z tego co pamiętam w wątku Shigaraki /JVC wszystkie modyfikacje omawialismy i dzięki temu każdy z klonujących coś wiósł i raczej każdy na tym troche skorzystał.

Poprosiłem Sharka700 o pomoc i mam nadzieje że wkrótce poskładamy wszystko do kupy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.