Skocz do zawartości
IGNORED

DiY na AS 2013.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='twonk' timestamp='1382631204' post='2971360']
Przywieziemy takie "śmigła". :) Na zdjęciu lewa kolumna, prawa to lustrzane odbicie. Wszystkie głośniki metalowe. Od góry: Seas 22TAF/G, potem kopułka Dayton RS52AN-8 oraz woofer Dayton RS225-8. Z boku membrana bierna. Od dwóch tygodni intensywnie je wygrzewam. Jutro planujemy pierwszy "krytyczny" odsłuch w KAiM.
[/quote]

Całkiem ciekawa koncepcja. Może coś więcej na temat samych kolumn ? :)

Jutro planujemy pierwszy "krytyczny" odsłuch w KAiM.
[/quote]

Jestem ciekawy jak ciepło może zagrać "blacha". Będzie ciekawie.
Mam nadzieję, że nie będą potrzebne zabawki Harmonixa, które przyniosę. ;-)

No konstrukcja ciekawa. Zwłaszcza ta membrana bierna - rozumie, że to w takim wypadku obudowa zamknięta ? Czyli dyscyplina na basie. Hmm... to się może sprawdzić na AS bo tam zwykle wszystko dudni. Tylko obawiam się jakiego pieca ten potwór potrzebuje. Jaką ta konstrukcja ma teoretyczną skuteczność ?

• Użytkownicy+

>DeTom
Przywieziemy takie "śmigła". :) Na zdjęciu lewa kolumna, prawa to lustrzane odbicie. Wszystkie głośniki metalowe. Od góry: Seas 22TAF/G, potem kopułka Dayton RS52AN-8 oraz woofer Dayton RS225-8. Z boku membrana bierna. Od dwóch tygodni intensywnie je wygrzewam. Jutro planujemy pierwszy "krytyczny" odsłuch w KAiM.
[url="http://www.audiostereo.pl/uploads/monthly_10_2013/post-827-0-58040100-1382631047_thumb.jpg"]http://www.audiostereo.pl/uploads/monthly_10_2013/post-827-0-58040100-1382631047_thumb.jpg[/url][/quote]

Kolumny wyglądają zacnie (a właściwie kolumna :), o dźwięk jestem spokojny.

[quote name='DeTom' timestamp='1382647248' post='2971799']
Tylko obawiam się jakiego pieca ten potwór potrzebuje. Jaką ta konstrukcja ma teoretyczną skuteczność ?
[/quote]
Skuteczność bardzo wysoka nie jest, ok. 84dB, ale w odróżnieniu od Clockwork'a z poprzedniej wystawy współpraca z 10W triodą SE nie była tu priorytetem. Do tego impedancyjnie są bardzo przyjazne dla wzmacniacza - impedancja nigdzie nie schodzi poniżej 6.5ohm, takie znamionowe 8ohm nie zdarza się często w dzisiejszych czasach.

Skądinąd skuteczność całkiem często spotykana... w rzeczywistości. ;-) Na przykład kolejne wcielenia AP Virgo miały w pomiarach (nie w katalogach) właśnie 84-85 dB skuteczności, na dodatek przy 4-omowej impedancji - co nie przeszkadzało niektórym recenzentom zalecać je do lampy. Po prostu uwierzyli w katalogowe 90dB. ;-)

Gość Cadam

(Konto usunięte)

>DeTom
[/quote]

Jak Ci się podoba brzmienie membrany biernej w porównaniu do bas-refleksu?

Kwestia strojenia. Ale nawet przy bardzo niskim strojeniu obu, MB daje trochę czytelniejszy, "szybszy" bas, w którym nic nie "zaburczy". Zatem zwolennicy "łuny basu" z pewnością będą zawiedzeni. ;-)

• Użytkownicy+

Panowie, przypominam, że niedługo mija termin zgłaszania sprzętu (do końca m-ca). Proszę więc chętnych, o dopisywanie się do listy.
Lista sprzętu:
1. Muzg - DAC & Interconnect DIY + ew. wzmacniacz słuchawkowy+ serwer muzyczny
2. Piotr_1 - DAC (SPDIF-->RCA) + pre-bufor + trochę akcesoriów (laptop, lutownica, narzędzia, części awaryjne)
3. benpe - pre phono
4. -------------------
5. _mucha_ - monitory wzorowane na 3SM
6. Bodo_z Pre liniowy, AtidampMK4, i ABOXowa końcówka mocy (choć nie wiem jeszcze która). i jeszcze jakieś sznurówki wezmę.
7. ahaja - Nuda II - dziękuję za pomoc
8. DeTom - Soul (DAC + wzmacniacz) - jak zdążę go ogarnąć odrobinę
9. Jaskiniowiec - wzmacniacze , 4100, 5000, 7100, A45 .
10. misiomor i twonk - kolumny trójdrożne (w rezerwie dwudrożne)

Niestety, ma wiadomość od Krzyśka, że nie będzie mógł przyjechać na wystawę. Wykreślam więc go z listy.

[quote name='twonk' timestamp='1382797179' post='2973395']
Kwestia strojenia. Ale nawet przy bardzo niskim strojeniu obu, MB daje trochę czytelniejszy, "szybszy" bas, w którym nic nie "zaburczy". Zatem zwolennicy "łuny basu" z pewnością będą zawiedzeni. ;-)
[/quote]
Na AS zwykle w pokojach dudni więc zdyscyplinowany bas będzie bardzo wskazany. Jestem bardzo ciekawy tych kolumn.

palton mnie bardzo niepokoi ilość kolumn. Jeśli są dwa pokoje to właściwie nie będzie żadnego wyboru bo jak widzę mamy dwa zestawy (no trzy jeśli dobrze rozumie, że misiomor i twonk przywiozą te dwie drogi). Swoją drogą dziwi mnie fakt, że tak mało osób chce pokazać efekt swoich często wielomiesięcznych bojów. Czy na forum nic się już nie składa ?

Tych dwudrożnych monitorów, które są "w rezerwie", wolelibyśmy w ogóle nie przywozić. To opcja ratunkowa, gdyby nagle okazało się, że brakuje kolumn. Przecież mnóstwo ludzi z forum robi sobie rozmaite głośniki. A komentarze, że "warszawka" zawłaszczyła oba pokoje, byłyby bardzo przykre...

[quote name='twonk' timestamp='1382893492' post='2974672']
Tych dwudrożnych monitorów, które są "w rezerwie", wolelibyśmy w ogóle nie przywozić. To opcja ratunkowa, gdyby nagle okazało się, że brakuje kolumn. Przecież mnóstwo ludzi z forum robi sobie rozmaite głośniki. A komentarze, że "warszawka" zawłaszczyła oba pokoje, byłyby bardzo przykre...
[/quote]

Zaraz tam zawłaszczyła.............w/g mnie po raz kolejny uratujemy prezentacje.
Kto ma więc wziąć na siebie odpowiedzialność za granie w dwóch pokojach?
Powinien byc to ktoś wreszcie z Warszawy-to nie powinno podlegac zadnej dyskusji-byłoby o wiele łatwiej-gdyż w samym Kaimie mamy ze dwa-trzy
systemy,które można pokazać bez zadnej plamy na honorze dot.audio-lecz są ludzie którzy wpłacili kasę i chca sie pokazać-niech tak będzie.
Zresztą też mam podstawkowce..........tylko,ze już zostały ocenione oraz inne klamoty diy-lecz postanowiłem siedzieć cichutko.
Piatkowe próby ludzi zmeczonych podróżą i ogólnym parciem na swoje wyroby-aby sie pokazać stwarza dość nerwowa atmosferę i jeszcze do
tego ten sam wybór-będący rywalizacją-jest to niewłaściwe posunięcie.
Nie powinniście sie koledzy obrażać za te słowa-bo powinien sie zaprezentować bezwzględnie najlepiej na predce dopasowany system-co
niestety zawsze w takich sytuacjach graniczy niemalże z cudem.
Dwa pokoje jest sporym wyzwaniem.........wiec zapytam wprost-Palton podołasz?
Brak zgrania elementów,zbytni entuzjazm przed komputerem,zbytnio entuzjastyczne i czułe powitania w samym hotelu juz w piatek nie pomoga w
uzyskaniu dobrego dzwieku.Dobór elementów proponuje tylko uszami i na chłodno-wtedy jest prosze Was jakaś nadzieja na w miare dobrą
prezentacje-która jest dla ludzi-którzy będą oceniać przede wszystkim dżwięk.
Oczywiscie liczy sie idea spotkania ludzi z diy przede wszystkim

• Użytkownicy+

[quote name='Benpe' timestamp='1382897806' post='2974748']
Robert,
sprawdź czy mamy kompletny tor (a nawet dwa), tak jakoś też źródeł nie widać, DAC'i są ale transportów zero (poza opcją serwera plików).
Pozdrowienia !
[/quote]

Mamy jeszcze tor analogowy. Gramiak się znajdzie, prawdopodobnie DiY, ew. jozwy jest w zapasie. Z transportami cyfrowymi jest krucho, może jednak Rick weźmie swój na Philipsie pro, ew. mogę zabrać SB T.

[quote name='stary audiofil' timestamp='1382905503' post='2974947']
Zaraz tam zawłaszczyła.............w/g mnie po raz kolejny uratujemy prezentacje.
Kto ma więc wziąć na siebie odpowiedzialność za granie w dwóch pokojach?
Powinien byc to ktoś wreszcie z Warszawy-to nie powinno podlegac zadnej dyskusji-byłoby o wiele łatwiej-gdyż w samym Kaimie mamy ze dwa-trzy
systemy,które można pokazać bez zadnej plamy na honorze dot.audio-lecz są ludzie którzy wpłacili kasę i chca sie pokazać-niech tak będzie.
Zresztą też mam podstawkowce..........tylko,ze już zostały ocenione oraz inne klamoty diy-lecz postanowiłem siedzieć cichutko.
Piatkowe próby ludzi zmeczonych podróżą i ogólnym parciem na swoje wyroby-aby sie pokazać stwarza dość nerwowa atmosferę i jeszcze do
tego ten sam wybór-będący rywalizacją-jest to niewłaściwe posunięcie.
Nie powinniście sie koledzy obrażać za te słowa-bo powinien sie zaprezentować bezwzględnie najlepiej na predce dopasowany system-co
niestety zawsze w takich sytuacjach graniczy niemalże z cudem.
Dwa pokoje jest sporym wyzwaniem.........wiec zapytam wprost-Palton podołasz?
Brak zgrania elementów,zbytni entuzjazm przed komputerem,zbytnio entuzjastyczne i czułe powitania w samym hotelu juz w piatek nie pomoga w
uzyskaniu dobrego dzwieku.Dobór elementów proponuje tylko uszami i na chłodno-wtedy jest prosze Was jakaś nadzieja na w miare dobrą
prezentacje-która jest dla ludzi-którzy będą oceniać przede wszystkim dżwięk.
Oczywiscie liczy sie idea spotkania ludzi z diy przede wszystkim
[/quote]
Pokoje są dwa, jeśli taka będzie wola ludu, w jednym dziel i rządź.

[quote name='stary audiofil' timestamp='1382905503' post='2974947']
(...) Oczywiscie liczy sie idea spotkania ludzi z diy przede wszystkim
[/quote]

Może tego właśnie się trzymajmy (ostatniego zdania). :) Nie ma się co tak napinać. To w końcu zabawa jest. Niczyje życie od tej prezentacji nie zależy i nikt nie będzie się "ciął", jak coś nie wyjdzie...

Ja także mam nadzieję, że mój serwer będzie traktowany jako dodatkowe źródło. Z odsłuchów u siebie stwierdzam, że z CD jest ciągle lepiej, sam nie wiem jak wypadnie w pokoju. Transport płytowy powinien być traktowany jako główny. Jak dobrze zagra z plików to wtedy można myśleć. Mam na nim trochę muzyki, ale jakby ktoś chciał coś dograć, to można przez sieć wrzucać - miejsca jest sporo, tylko trzeba lapka do tego.

[quote name='palton' timestamp='1382906223' post='2974963']

Pokoje są dwa, jeśli taka będzie wola ludu, w jednym dziel i rządź.
[/quote]

Nawet o tym nie myślę-tylko swoje uwagi nadmieniłem,aby nie powielać błędów lat poprzednich.
Jestem tylko obserwatorem.........który bedzie siedział cichutko-bo w tym czasie jestem gdzieś indziej zaangazowany także od piątku,takze na AS zresztą.))

1. Muzg - DAC & Interconnect DIY + ew. wzmacniacz słuchawkowy+ serwer muzyczny
2. Piotr_1 - DAC (SPDIF-->RCA) + pre-bufor + trochę akcesoriów (laptop, lutownica, narzędzia, części awaryjne)
3. benpe - pre phono
4. -------------------
5. _mucha_ - monitory wzorowane na 3SM
6. Bodo_z Pre liniowy, AtidampMK4, i ABOXowa końcówka mocy (choć nie wiem jeszcze która). i jeszcze jakieś sznurówki wezmę.
7. ahaja - Nuda II - dziękuję za pomoc
8. DeTom - Soul (DAC + wzmacniacz) - jak zdążę go ogarnąć odrobinę
9. Jaskiniowiec - wzmacniacze , 4100, 5000, 7100, A45 .
10. misiomor i twonk - kolumny trójdrożne (w rezerwie dwudrożne)
11. Tomek 1685 - liniowe pre lampowe

>>> Zaraz tam zawłaszczyła.............w/g mnie po raz kolejny uratujemy prezentacje.

>>> Zaraz tam zawłaszczyła.............w/g mnie po raz kolejny uratujemy prezentacje.

Jakieś problemy z forum i nie mogłem dokleić komentarza do powyższego cytatu.

"Piotrek Twoja wrodzona skromność zawsze mnie powala.;-)"
pozdr.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

>DeTom
[/quote]

Kilka lat temu chciałem zrobić kolumny ze ścięciem z jednej strony.
Zabrakło mi odwagi. :)
Wyglądają fajnie. Gratuluję.

@Twonk.
Czy RS-52 jest standardowy?
Pytam bo mamy swoje doświadczenia z tym przetwornikiem.

>HarpiaAcoustics
My też mieliśmy trochę kłopotów. Ciężko było dobrać parę, bo nie trzymają parametrów (każda kopułka miała rezonans w innym miejscu - rozjazd sięgał 2 kHz). Dobranie idealnej pary okazało się i kosztowne, i czasochłonne. ;-) I tak to jest z tymi względnie tanimi przetwornikami. A Seasy czy Scanspeaki jakoś potrafią być powtarzalne. ;-) Zresztą podobny problem wystąpił w przypadku membran biernych Daytona. Na szczęście woofery pasowały do siebie idealnie - a te były najdroższe.

P.S. Fajnie, że Ci się podobają. Względy akustyczne zadecydowały o przesunięciu kopułek w jedną stronę (zresztą sam tak robisz). Misiomor bardzo przy tym obstawał, więc spróbowałem jakoś uzasadnić to "przekoszenie" kształtem frontu... :)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nie chodzi mi o powtarzalność parametrów ale o nie same.
Z tym nie ma problemu.
Na co dzień używamy:
RS 150
RS 180
RS 225
i wszystkie są OK.

Powtarzalność SEAS to mistrzostwo świata.
Z SS bywa różnie.
Właściwie powinienem napisać bywało. Od jakiegoś czasu nie korzystamy więc nie wiem.
Przymierzamy się do paczki na berylowym wysokotonowym więc zobaczymy.

Reszta na PW :)

• Użytkownicy+

[quote name='stary audiofil' timestamp='1382911192' post='2975075']
Nawet o tym nie myślę-tylko swoje uwagi nadmieniłem,aby nie powielać błędów lat poprzednich.
Jestem tylko obserwatorem.........który bedzie siedział cichutko-bo w tym czasie jestem gdzieś indziej zaangazowany także od piątku,takze na AS zresztą.))
[/quote]
Czyli tradycyjnie, jestem, ale mnie nie ma... Jak trzeba wziąć odpowiedzialność, to się wycofujesz.
Pytanie, po co więc te słowa? :
[quote][size=4]po raz kolejny uratujemy prezentacje.[/size]Kto ma więc wziąć na siebie odpowiedzialność za granie w dwóch pokojach?

[size=4]Powinien byc to ktoś wreszcie z Warszawy-to nie powinno podlegac zadnej dyskusji-byłoby o wiele łatwiej-gdyż w samym Kaimie mamy ze dwa-trzy[/size][/quote]

Koledzy powyżej dobrze napisali, że najważniejsze jest właśnie samo spotkanie. Jak się uda i zagra, to będzie TYLKO dodatkowy bonus. Nic więcej. Cenię sobie właśnie, te "czułe" powitania, bo one są prawdziwie szczere. Proszę Cię także, żebyś nie mówił o wyłączeniu chłopaków z poza W-wy, bo to wyjątkowo mało eleganckie.

Proponuję ponownie, zajmij się drugim pokojem i pokaż nam, jak ma to wyglądać. Jeśli nie, to proszę daj nam spokój, bo nie po to odblokowałem Cię w temacie, żeby teraz się sprzeczać.

[quote name='palton' timestamp='1382987567' post='2975889']
Koledzy powyżej dobrze napisali, że najważniejsze jest właśnie samo spotkanie. Jak się uda i zagra, to będzie TYLKO dodatkowy bonus. Nic więcej. Cenię sobie właśnie, te "czułe" powitania, bo one są prawdziwie szczere. Proszę Cię także, żebyś nie mówił o wyłączeniu chłopaków z poza W-wy, bo to wyjątkowo mało eleganckie.
[/quote]

palton w pełni się z tym zgadzam. Spotkanie jest najważniejsze, wymiana doświadczeń i dobra zabawa.W trzech hotelach, w pokojach komercyjnych będzie dość napinki i ścigania kto zagra lepiej. My możemy, a nawet powinniśmy ludziom którzy nas odwiedzą pokazać, że audio można się bawić w innym wymiarze. Że można coś sobie udłubać i się tym cieszyć, że to też może zagrać. Ja nie bardzo rozumie starego audiofila. To wszystko co wymienił w kategorii wad jest treścią i sensem tego pokoju. Bez tego byłby to jeszcze jeden pokój z poprawnym graniem. Pokoje komercyjne ok rozumie oni walczą o klienta, o sprzedaż. A niby co my mamy zyskać przez super dobrany zestaw z KAiMu ? Ok ktoś powie: tam to dobrze grało i co ? Czy to będzie jeszcze pokój DIY czy pokój KAiM (od razu dodam, że do chłopaków z KAiM nic nie mam żeby nie było) ? W tym sensie jak pamiętam gdy pokazywałem swoje klocki na AS2006 na pewno nie. To były czasy w których najważniejsze było spotkanie. Jedne sprzęty grały inne nie tak bywa. Czy ktoś to jeszcze pamięta ? A atmosferę i dobrą zabawę to i owszem. Może warto to pielęgnować zwłaszcza w obliczu tego, że coraz mniej ludziom chce się przyjechać i coś pokazać jak widać powyżej na liście.

Ok zmieniając trochę temat. Ja wciąż mam nadzieję, że jednak uda się zorganizować jakieś źródło cyfrowe. Ja całą muzykę kupuje w postaci cyfrowej i taką chcę przywieźć (na dysku). Jeśli nie będę miał jak jej odtworzyć to będę miał problem. Oczywiście zakładając, że będę grał ;-) Chłopaki pomyślcie nad taką możliwością proszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.