Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa z minimalną ochroną

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Ze schematu (i gabarytów) wynika, że ten Leviton jest ochronnikiem do instalacji 3 fazowej. W wiekszości przypadków w mieszkaniach mamy tylko 1 fazę i takie urządzenie jest troche na wyrost. Ten sam efekt (ochronny) dla 1 fazy można uzyskać taniej i bez potrzeby sprowadzania towaru zza granicy kupując 2 sztuki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Oczywiscie masz racje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 miesiące później...

Witam

Czy sensowne jest zastosowanie listwy przeciwprzepięciowej np. Gigawatt PF-1 do wzmacniacza pracującego w drugiej klasie ochronności ?

Jeśli tak to jaki będzie efekt ?

• 3 miesiące później...
  • Redaktorzy

Furutech Pure Power 6 - nie ogranicza absolutnie niczego, filtrować też niczego nie filtruje, absolutny high-end

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Poproszę o poradę bo mało się znam w temacie listw zasilających.

Potrzebuję listwę, która jest maksymalnie przezroczysta akustycznie, a potrafi jednocześnie zapewnić pewną ochronę przed nagłymi zjawiskami mogącymi zniszczyć sprzęt.

Miałem doczynienia z listwami Furutech TP80E i Enerr Ultrapower. Obie moim zdaniem ograniczały dynamikę i zmieniały dźwięk na niekorzyść.

Czekam na sugestie i opinie. Kable sieciowe jakie mam zamiar do niej podłączyć to MIT Oracle ZIII. Jako sieciówkę od gniazdka pragnę użyć Oyaide Tunami z wtykami 046.

Zakupilem listwe bez filtracji , bo taka jest najlepsza a jeszcze lepiej to prosto do sciany a filtracje zostawmy w spokoju bo kazdy element czy to cd czy wzmacniacz i tak jest filtrowany a jesli chodzi o kable sieciowe to sa niczym innym jak filtrem bo dzialaja podobnie jak kondensator z tad slyszymy roznice miedzy kablami itp

Zakupilem listwe bez filtracji , bo taka jest najlepsza a jeszcze lepiej to prosto do sciany a filtracje zostawmy w spokoju bo kazdy element czy to cd czy wzmacniacz i tak jest filtrowany a jesli chodzi o kable sieciowe to sa niczym innym jak filtrem bo dzialaja podobnie jak kondensator z tad slyszymy roznice miedzy kablami itp

Testowałem różne wynalazki za wiele tysięcy PLN. Nic mnie nie przekonało do siebie jakością dźwięku. Dlatego podłączyłem wzmacniacz bezpośrednio do gniazdka bo tak po prostu najlepiej.

• Redaktorzy

Testowałem różne wynalazki za wiele tysięcy PLN. Nic mnie nie przekonało do siebie jakością dźwięku. Dlatego podłączyłem wzmacniacz bezpośrednio do gniazdka bo tak po prostu najlepiej.

Jak będziesz miał okazję rzuć uchem na PP6 - on jest na prawdę "przekonywujący" ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Furutech Pure Power 6 - nie ogranicza absolutnie niczego, filtrować też niczego nie filtruje, absolutny high-end

Tak jest, to wybitne urządzenie. Czystość ale i muzykalność w jednym.

Zakupilem listwe bez filtracji , bo taka jest najlepsza a jeszcze lepiej to prosto do sciany

Zgoda co do pierwszej tezy, aktywna filtracja pogarsza dźwięk. Z tego też powodu kupiłem listwę Base w wersji na Furukawie, którą składają w Krakowie Nautiliusy:-) To jest typowo minimalistyczna listwa, w zasadzie typowy przedłużacz/rozgałęźnik zrobiony na dobrych gniazdach i kablach.

Co do drugiej już nie, może jedynie przy końcówce mocy włączenie w gniazdko się sprawdza. Na CD i pre listwa niejako przedłuża sieciówkę, dźwięk jest bardziej czysty.

Zrobiłem podobnie - najlepsze zasilanie w gniazdku w ścianie.Nie obeszło się jednak bez listwy[ minimalistycznej ] którą firmuje Accustic Arts z wmontowanym kablem

sieciowym 2 metrowej dłg.i dobrej jakości. Firma AA nie żyje z produkcji kabli czy listew a jedynie uzupełnia ofertę do swoich urządzeń więc ceny są naprawdę

umiarkowane.

Jak będziesz miał okazję rzuć uchem na PP6 - on jest na prawdę "przekonywujący" ;-)

Nawet cena jest przyzwoita ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Tak jest, to wybitne urządzenie. Czystość ale i muzykalność w jednym.

Zgoda co do pierwszej tezy, aktywna filtracja pogarsza dźwięk. Z tego też powodu kupiłem listwę Base w wersji na Furukawie, którą składają w Krakowie Nautiliusy:-) To jest typowo minimalistyczna listwa, w zasadzie typowy przedłużacz/rozgałęźnik zrobiony na dobrych gniazdach i kablach.

Co do drugiej już nie, może jedynie przy końcówce mocy włączenie w gniazdko się sprawdza. Na CD i pre listwa niejako przedłuża sieciówkę, dźwięk jest bardziej czysty.

tak zgadza sie tez to zauwazylem , wzmak prosto do sciany a z otwrzaczen cd to roznie bywa ? mam tez listwe z filtracja i to bardzo mocno filtrowaną , nieraz..... podlacze odtwrzacz . Mozna tez kupic kabel zasilajacy za 12 tysi ( ktos napisze ) i obejdzie sie bez listwy bo kabel bedzie dzialal jako filtr , nastepny sie wypowie ze kazda filtracja degraduje dzwiek itp Najlepeij niech kazdy wyprobuje sam i zdecyduje . Filtr ponizej do cd , tv, podobno znakomity.

Wypróbuj listwę AA i porównaj z wynalazkiem Made in Japan - sam nie uwierzysz ile przepłacasz.

O jakim wynalazku opowiadasz,i o jakim przepłacaniu?

Czyżbym zrobił zakup,o który nie wiem.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Redaktorzy

Wypróbuj listwę AA i porównaj z wynalazkiem Made in Japan - sam nie uwierzysz ile przepłacasz.

Magnepan - ta listwa AA wygląda jak połączenie zwykłej "serwerówki"z DIY - wtyk Balsa, przewód Lappa, albo łudząco podobne. Nie uważasz, że AA mogło "trochę" bardziej się postarać?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Magnepan - ta listwa AA wygląda jak połączenie zwykłej "serwerówki"z DIY - wtyk Balsa, przewód Lappa, albo łudząco podobne. Nie uważasz, że AA mogło "trochę" bardziej się postarać?

Na pewno mogli. Ile ta listwa AA kosztuje 2 tyś PLN?

Ja natomiast uważam że cena 36 tyś PLN za Furutech PP6 to tragikomedia. Czy Furutech wykonał ją z tytanu? A może jest pokrywana platyną?

• Redaktorzy

Ja natomiast uważam że cena 36 tyś PLN za Furutech PP6 to tragikomedia. Czy Furutech wykonał ją z tytanu? A może jest pokrywana platyną?

Po osobie, która w tym wątku popełniła poniższy wpis spodziewałem się większej otwartości :-/

Testowałem różne wynalazki za wiele tysięcy PLN. Nic mnie nie przekonało do siebie jakością dźwięku.(...)

Nasuwa się pytanie ile to było te "wiele"

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Po osobie, która w tym wątku popełniła poniższy wpis spodziewałem się większej otwartości :-/

Nasuwa się pytanie ile to było te "wiele"

Otwarty to ja jestem na sensowne propozycje. Listwa w cenie małego miejskiego samochodu? Bez jaj.

Jakbym wygrał w totka i nie miał co robić z pieniędzmi to bym kupił kondycjoner Accphase, przynajmniej wali po oczach złotem i ma podświetlany wskaźniczek, kobiety się nim zainteresują;-)

Wiele to do 7-8 tyś PLN. Wiele więcej mnie już nie interesowało...

Polecam pasywna listwe acoustic Revive RTP 4 EU Ultimate.

Normalnie kosztuje ponad 5 k euro, ale jest na audio markt od paryskiego dealera ex demo za 2,3 k euro. Drogo, ale warto imo , no i okazja.

Sam jej używam z kablem power reference tego samego producenta.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

tak zgadza sie tez to zauwazylem , wzmak prosto do sciany a z otwrzaczen cd to roznie bywa ? mam tez listwe z filtracja i to bardzo mocno filtrowaną , nieraz..... podlacze odtwrzacz . Mozna tez kupic kabel zasilajacy za 12 tysi ( ktos napisze ) i obejdzie sie bez listwy bo kabel bedzie dzialal jako filtr , nastepny sie wypowie ze kazda filtracja degraduje dzwiek itp Najlepeij niech kazdy wyprobuje sam i zdecyduje . Filtr ponizej do cd , tv, podobno znakomity.

U mnie podłączenie bezpośrednio do ściany w przypadku CD się nie sprawdzało, nawet tania listwa Sun Leiste dawała istotną przewagę czystości i nasycenia barw. Ale u mnie straszny syf w sieci, wojuję z Beskidzką Energetyką od 6 lat o jakość dostarczanego prądu. Na razie udało mi się wymusić postawienie w bezpośrednim sąsiedztwie nowego trafo, a czekam na całą nową instalację w dzielnicy;-) Przy lepszej jakości prądu w sieci można próbować podłączenia CD prosto do ściany, tu polecam zastosowanie gniazdka Furutecha.

Kable też działają na swój sposób jako filtr, przy czym ja to nazywam filtracją pasywną, bez żadnych elementów RLC. Pomijam oczywiście druty MIT i Transparent. Mam wrażenie, że filtry na sieciówkach to nie jest właściwy kierunek, podobnie na listwach. Najlepsze efekty dawałoby podłączenie szeregowo kilku dobrych sieciówek. Taką rekomendację dali mi ładnych parę lat temu Bazodrut i Czarek z Grajpudeł i to się faktycznie sprawdza.

Franz nie sądziłem że listwa Furutecha PP6 kosztuje 36.000 zł [!!!!!] i powiem Ci że gdybym musiał wydać takie pieniądze na Furutecha oddał bym całą kwotę na

biedne dzieci z Domu Dziecka ze szczegółami ' wydatkowymi ' dyrekcji DD na mój akt darowizny.

Dla porównania

Listwa sieciowa Accustic Arts wykonana z bardzo dobrych materiałów na 8 gniazd sieciowych wraz z bardzo dobrym kablem zasilającym [ w cenie ] kosztuje w detalu

1.800 - 2.000 zł i zapewniam Cię że nie będzie wcale gorsza od Furutecha za 36.000 zł.

Tak oto Japończycy [ których lubię i szanuję ] stali się mistrzami nie tylko w Kendo i Sumo ale i nabijaniu w butelkę [ cenową ] szeregu polskich audiofilów na produkty

które są warte jeśli już to 1/10 żądanej ceny.

Producent

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Model Power Strip Passive

AccusticArts_POWERSTRIP.jpg

Ukryta Zawartość

Taką rekomendację dali mi ładnych parę lat temu Bazodrut i Czarek z Grajpudeł i to się faktycznie sprawdza.

To są dla mnie tacy ludzie co powinni wejść razem do pomieszczenia z napisem WC i tam się spełnić!!

Powinienes nad każdym soim wpisem się zastanowić,a nie pisać o jełopach jako wzorach!!

Owszem-tosą wzorce ale dla dzieci i naiwnych ludzi............to jest prawda i tergo się trzymajmy.

Poproszę o poradę bo mało się znam w temacie listw zasilających.

Potrzebuję listwę, która jest maksymalnie przezroczysta akustycznie, a potrafi jednocześnie zapewnić pewną ochronę przed nagłymi zjawiskami mogącymi zniszczyć sprzęt.

Miałem doczynienia z listwami Furutech TP80E i Enerr Ultrapower. Obie moim zdaniem ograniczały dynamikę i zmieniały dźwięk na niekorzyść.

Czekam na sugestie i opinie. Kable sieciowe jakie mam zamiar do niej podłączyć to MIT Oracle ZIII. Jako sieciówkę od gniazdka pragnę użyć Oyaide Tunami z wtykami 046.

Poszukaj w dobrym sklepie elektrycznym, czegoś o klasie ochronnej D.Tylko najpierw musisz wyzbyć się przekonania, że coś to ograniczy. To nie będzie nic, czym można się pochwalić przed audioznajomymi, za to na pewno lepiej ochroni Twój sprzęt niż audiofilska konstrukcja.

A z audiofilskich, to fajna byla prezentacja Isotek Aquarius na Audioshow - wprawdzie to by juz bardziej pod kondycjoner podchodzilo, ale dynamiki nie ograniczalo. Moze ich listwy tez cos daja?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To są dla mnie tacy ludzie co powinni wejść razem do pomieszczenia z napisem WC i tam się spełnić!!

Powinienes nad każdym soim wpisem się zastanowić,a nie pisać o jełopach jako wzorach!!

To Twój pogląd, ja mam zupełnie inny:-) A jakbyś Ty Stary wdrożył tę zasadę o zastanowieniu się nad każdym swoim wpisem...

Ech, to tylko marzenie;-)

Kable też działają na swój sposób jako filtr, przy czym ja to nazywam filtracją pasywną, bez żadnych elementów RLC. Pomijam oczywiście druty MIT i Transparent

Elementy RLC, to w elektronice elementy pasywne czy też jak ktoś woli, bierne.

Parker's Mood

To Twój pogląd, ja mam zupełnie inny:-) A jakbyś Ty Stary wdrożył tę zasadę o zastanowieniu się nad każdym swoim wpisem...

Ech, to tylko marzenie;-)

Widzisz taka jest różnica między nami,że ja sobie jajca robię,natomiast Ty masz samozwańczych nauczycieli,których

sobie stawiasz za wzorce ,a to sa dla mnie tłumoki i ..............tego sie trzymał będę tzn. tłumok czy tłuk wsiorawno.

A powiem Ci jeszcze,że mam trzy kondycjonery dwa pasywne tzn. shunyata hydra v-ray,oraz audio power wedge enhancer-to takie urządzenie z zeszłego tysiąclecia,oraz mmcintosha 40-sto kilowy aktywny ma razie jedyny w kraju.

Wiesz a taki Pan od ruchańców-tzn. obrazków,albo Pan ze swoimi zasilającymi to nie sa dla mnie zadne autorytety

w audio..............to sa lumpy,wręcz kloszardzi w audio,a prezentacje ich to jakieś pajacowaniew jest.

Jeszcze Pan od ruchańców wystawia się na Audio Show.........robiąc z siebie pośmiewisko-taka jest prawda.

Jak dla CIEBIE TAKIE OSOBY to WZORY DO NASLADOWANIA ,TO Z TOBA JEST BARDZO NIEDOBRZE.

Po prostu błądzisz jak zbieracz grzybów po lesie mając w koszyku,bądż wiaderku same muchomory i szatany-wspólczuję Ci

Ten aluminiowy sarkofag Furutecha, jest pierwszym ustrojstwem prądowym, które nie degraduje dźwięku mojej końcówki dodając co nieco w bonusie. A jak działa... kol. Milimetr miał okazję się przekonać - może wpadnie i coś skrobnie. Cena, ceną, dla jednego wysoka, a dla drugiego znośna.

pozdr.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Może będę monotematyczny ale ..... "co wam powiem ,to wam powiem ale wam powiem" , że aby wypowiadać się na temat wpływu lub jego braku listwy zasilającej należy najpierw wypróbować listwę zasilającą Siltech Octopus (srebro/złoto).

Po wpięciu waszych kabli zasilających do tej listwy rozwiane zostaną wasze wątpliwości czy i jak listwa wpływa na dżwięk.

Do Furutecha to możecie sobie co najwyżej żelazko podłączyć.

Być może po wyprasowaniu kanty w spodniach będą ostrzejsze :)

Ten aluminiowy sarkofag Furutecha, jest pierwszym ustrojstwem prądowym, które nie degraduje dźwięku mojej końcówki dodając co nieco w bonusie. A jak działa... kol. Milimetr miał okazję się przekonać - może wpadnie i coś skrobnie. Cena, ceną, dla jednego wysoka, a dla drugiego znośna.

pozdr.

Umka, zwał go jak zwał ale ta cena to tylko dla ' audiofilskich jeleni ' których widać nie brakuje.Ręce i majtki opadają jak się czyta o takich wynalazkach Made in Japan.

Jarek, plusuję za ten tekst. Ciekawe czy byłaby to jakaś inspiracja dla pogadanek kabaretowych......

' Do Furutecha to możecie sobie co najwyżej żelazko podłączyć.

Być może po wyprasowaniu kanty w spodniach będą ostrzejsze :) '

Umka, zwał go jak zwał ale ta cena to tylko dla ' audiofilskich jeleni ' których widać nie brakuje.Ręce i majtki opadają jak się czyta o takich wynalazkach Made in Japan.

Powiedz to ludziom, którzy mają systemy od pół bańki w górę, to nawet nie jest 10% ceny. Furutech kieruje te produkt w ich stronę. Dla zwykłego Kowalskiego ma inne propozycje. Dla każdego coś miłego.

pozdr.

Powiedz to ludziom, którzy mają systemy od pół bańki w górę, to nawet nie jest 10% ceny. Furutech kieruje te produkt w ich stronę. Dla zwykłego Kowalskiego ma inne propozycje. Dla każdego coś miłego.

pozdr.

Umka wiem że cenisz niektóre marki z Kraju Kwitnącej Wiśni bo pozwalają Ci żyć, ale na litość cała ekipa Furutecha powinna zostać psychiatrycznie badana

4 razy do roku aby nie robić więcej takich głupstw i wstydu.

Zapewniam Cię że od dzisiaj nie kupię żadnego produktu tej firmy i swiadomie powymieniam wszystkie wtyki Furutecha na Oyiade bo są lepiej wykonane i są tańsze.

aaaaaaaaaaaaa

A co ma dla Magnepana??............może banana??

Stary A , banany to raczej dla Ciebie z uwagi na braki w .............. Przyjeżdzaj do nas, załatwię Ci równie dobrych specjalistów i zdecydowanie tańszych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.