Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

Rekomendowane odpowiedzi

Jest mały błąd, przekaźnik trzeba albo wlutować w płytkę od spodu, albo zmienić nóżki od cewki. Można także zastosować inny przekaźnik bez polaryzacji i nie będzie problemu.

Cóż , zdarza sie najlepszym .... ważne że wystarczy zastosować przekażnik bez wmontowanej diody .

Tu nie chodzi o wmontowaną diodę przeciwprzepięciową, ale o wstępne spolaryzowanie obwodu magnetycznegi przekaźnika. Po dodaniu pola magnetycznego od przepływającego prądu przekaźnik "łapie" - ale wymaga to zachowania określonego kierunku przepływu prądu. Dzieki temu przekażnik może pewnie działać przy mniejszch prądach.

Pozdrawiam i życzę super dzwięku !

Tu nie chodzi o wmontowaną diodę przeciwprzepięciową, ale o wstępne spolaryzowanie obwodu magnetycznegi przekaźnika. Po dodaniu pola magnetycznego od przepływającego prądu przekaźnik "łapie" - ale wymaga to zachowania określonego kierunku przepływu prądu. Dzieki temu przekażnik może pewnie działać przy mniejszch prądach.

Pozdrawiam i życzę super dzwięku !

Dzięki za wyjaśnienie.

Chwilę się nie odzywałem, bo byłem na trochę spóźnionych wakacjach, ale od jutra wracam do parowania, pakowania i wysyłek kompletów dla osób, które przelały. Słucham także zmontowanego z elementów, z zamówienia egzemplarza i gra cudnie! Potrzebuje tylko parę godzin na wygrzanie i można się zasłuchiwać.

Przypominam także o wpłatach, jak na razie lista wygląda następująco:

1. wojtekkom

2. Rogalaf - zapłacił

3. Michał Zieliński

4. Atmeg - zapłacił

5. krashan_2 - zapłacił

6. dariuszn

Atmeg widzę ze pomocnika masz do robienia zdjęć, bo ktoś musiał zrobić tę fotkę jeśli załapałeś się na zdjęciu. ;) Chyba że to właśnie pomocnik, bo mnie taki to właśnie przeszkadza kradnie części z biurka i ciąga po podłodze.

Atmeg widzę ze pomocnika masz do robienia zdjęć, bo ktoś musiał zrobić tę fotkę jeśli załapałeś się na zdjęciu. ;) Chyba że to właśnie pomocnik, bo mnie taki to właśnie przeszkadza kradnie części z biurka i ciąga po podłodze.

Może nie pomocnik ani nie Ja , to moja Kocurra (tak ją nazywam) , moja kotka która jest osobistością bardzo ciekawską !Mam teorie iż myślała ze wzmacniacz Knut to jest coś co da sie zjeść , coś smacznego.

Edytowane przez atmeg

Wzmacniacze myślę, że już są u większości osób które wpłaciły. Chciałbym zatem zamieścić kilka słów przed tym, jak zaczniecie je składać uruchamiać. Na PCB umieściłem wartości większości elementów, więc składanie powinno być mocno ułatwione.

Oryginalnie HDP01 jako rezystory w źródłach (R13,R14,R105,R106) posiadał 22R. W komplecie jest przewidziane 8szt dużych KOA 2W - 4szt jako źródłowe i 4szt w filtracji zasilania stopnia wstępnego (R11, R12, R104, R107). Jako opcja są także rezystory Panansonic 10R 2W do wypróbowania jako R13,R14,R105,R106 - może to pozytywnie to się przydać przy sterowaniu słuchawek o niskiej impedancji (polepszy bilans strat pomiędzy mocą wydzielaną na tych rezystorach, a mocą wyjściową). Na PCB jest jeszcze jeden 22R - R305 i w to miejsce przewidziany jest taki niebieski rezystor z kompletu.

W komplecie znajdziecie także rezystory węglowe Kamaya Ohm 1k i 100R. 1k przewidziany jest jako R1, R3, R108, R109, a 100R - R18, R19, R117, R118. Jako, że rezystory tego typu posiadają spory rozrzut parametrów postanowiłem je parować w jak najlepsze czwórki z 50szt. Najważniejsze jest, aby zadbać o dobre sparowanie rezystorów R3 i R109 jeżeli montujemy tam węglowe, także możecie wybrać najbardziej podobne jeżeli nie macie 4szt. identycznych. Po parowaniu powinno być nie gorzej jak 1%, a najczęściej ok. 0,1%. Oczywiście w zestawach są też DALE RN55D w to miejsce.

Sparowałem też Wam helitrimy 50R jako, że 1/2 ich wartości jest rezystorem ustalającym prąd poszczególnego JFETa.

Do zasilania wzmacniacza służą 4 wielkie pady przy kondensatorach zasilających. Niestety tylko dwa w środkowej części PCB są opisane, ale pozostałe leżą na tej samej linii na skrajach PCB. PCB V3.2 można zasilać z jednego lub dwóch zasilaczy. Jeżeli jest to jeden zasilacz to kable zasilające łączymy przy jego wyjściu i korzystamy z jednego wejścia masy na środku PCB (są tam 3 pady). Jeżeli są to dwa osobne zasilacze symetryczne wykorzystujemy masę z pomiędzy kondensatorów zasilających.

Jako C1, C107 oraz RGND1 i RGND2 stosujemy zworkę. Jest to taki mały rezystor z jednym, czarnym paskiem z zestawu. Pola C2, C109, C3, C4, C108, C110 pozostawiamy wolne. C304 nie ma oznaczonego plusa, ale lutujemy go minusem na masę.

Nie zapomnijcie, że wykorzystując przekaźnik dostarczony w zestawie, należy go albo wlutować od spodu PCB, albo zamienić wyprowadzenia do cewki (te lecące do D301). Można także zastosować przekaźnik bez polaryzacji np. niebieską takamisawe 12V.

Układ zabezpieczeń posiada także opóźnione załączenie wzmacniacza i wykrywanie zaniku napięcia zasilania w celu eliminacji wszelakich stuków podczas załączania i wyłączania wzmacniacza. Niezbędne do jego pracy jest podłączenie zasilania pod pad AC znajdujący się obok D300. Należy tam podać albo napięcie zmienne z zasilacza od strony plusa (dla zasilacza z dwoma mostkami), albo VCC gdy nie chcemy korzystać z tej opcji. Napięcie zmienne zalecam podać poprzez kabel ekranowany.

Przed podaniem zasilania należy prawidłowo wyregulować wzmacniacz. Helitrimy P1 i P100 powinny być ustawione w około środkowej pozycji (pomiędzy środkową nogą, a bocznymi powinna być taka sama rezystancja). Od biedy one fabrycznie są mniej więcej dobrze ustawione, więc pewnie nie trzeba ruszać nawet. Do ustawiania prądu spoczynkowego służy potki P2 i P101. Przed podaniem zasilania regulujemy je tak, alby rezystancja była maksymalna (dwie nogi są zwarte, więc rezystancja pomiędzy pozostałymi dwoma).

Oczywiście należy zadbać o odpowiednie odprowadzanie ciepła i 6 tranzystorów mocy umieścić na sporym radiatorze i odizolować. Polecam profil RAD-A4291/40 lub SK85/37.5/SA.

Teraz możemy podać zasilanie. Na pierwsze uruchomienie polecam w szereg z 4 liniami zasilania umieścić rezystor 100R. Przy braku prądu spoczynkowego powinno być na nim ok. 1V gdy wzmacniacz uruchomi się prawidłowo. Najpierw należy przejść do regulacji prądu spoczynkowego. Wywalamy rezystory z linii zasilania. Kręcąc potencjometrem P2 ustawiamy spadek napięcia na R13 dla jednego kanału i P101/R105 dla drugiego. Przykładowo dla 50mA i rezystora 10R ustawiamy spadek 500mV (0,5V), dla 100mA jest to 1V. Dla rezystorów 22R jest to 2,2x więcej. Oczywiście każdy według swojego uznania może ustawić inny prąd według wzoru U(R13)=R13*I (dla jednego kanału).

Następnie przechodzimy do regulacji składowej stałej. Przy wejściu zwartym do masy (np. potencjometr głośności maksymalnie wyciszony) mierzymy napięcie pomiędzy masą, a R17/R115 (nieważne z której strony) i kręcąc P1/P100 ustawiamy wartość jak najbliżej 0mV.

Obydwie regulacje polecam powtórzyć, jak wzmacniacz się trochę nagrzeje (po 30 minutach). Jeżeli jest wszystko ok przekaźnik powinien pstryknąć po ok 2sec od załączenia.

Chyba tyle, jak mnie coś natchnie to jeszcze napiszę. Zamieszczam też pliki.

BOM nie mogę zamieścić, bo ani ODS, ani XLS forum nie łyka.

Myślę, że najłatwiej montuje się, gdy widzimy jak coś ma być zamontowane dlatego stworzyłem galerię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uwaga na przekaźnik! :)

Tranzystory umieszczone są od siebie o 1". Jeżeli wyznaczymy sobie środek radiatora to 1/2" od niego na boki mamy pierwsze tranzystory i co 1" następne. Otwory polecam wywiercić na wysokości ok. 20mm od PCB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Muzg

Polutowałem i uruchomiłem płytke wzmacniacza z grupowego zamówienia .Wszystko przebiegło bez przykrych niespodzianek .Układ ruszył od pierwszego załączenia , regulacje prądu jak i symetri (ofsetu) działają , nie ma problemów z stabilnością układu .

.........................

Teraz , SPECJALNE PODZIĘKOWANIA dla autora tematu kol. Muzg za włożoną prace oraz rzetelność .

Także podziękowania dla innych userów którzy pomagali w projekcie , np. wspierali robiąc różne ważne pomiary lub zgłaszali celne uwagi .

...............................

Koty za płoty i pierwsze dzwięki popłyneły ,heh musiałem posłuchać jak gra nawet na prowizorycznym zasilaczu i radiatorku z kawałka aluminium..

Super! Cieszę się, że coraz więcej osób będzie mogło się również cieszyć brzmieniem wzmacniacza.

Dziękuję także za dobre słowo, które płynie pod moim adresem w wątku i na PW. Podziękowania należą się także Knutowi. ;)

Po uruchomieniu podzielcie się wrażeniami i obserwacjami offsetu oraz prądu spoczynkowego.

Myślę także, że bez szaleństwa z prądem spoczynkowym i jakiś grubszy płaskownik, czy kątownik by wyrobił z odprowadzaniem ciepła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kolegów

Osobiście poskładałem już też wzmacniacz,

jeszcze nie uruchamiałem i nie słuchałem

do tego muszę się przygotować, nie chcę na łapu capu

zamieszczam tez kilka fotek,

podziękowania dla Konrada za tak dobre przygotowany projekt .

Ukryta Zawartość

post-998-0-23225800-1362297509_thumb.jpg

post-998-0-04146700-1362297655_thumb.jpg

post-998-0-74795800-1362297672_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bodo_z , te "kombinowane" radiatory zwiastują użytkowanie w klasie A wzmacniacza ?

ja docelowo myśle o 100 może 150mA ale nawet na 10mA "gra" interesująco .

Edytowane przez atmeg

bodo_z , te "kombinowane" radiatory zwiastują użytkowanie w klasie A wzmacniacza ?

ja docelowo myśle o 100 może 150mA ale nawet na 10mA "gra" interesująco .

Nawet te najmniejsze radiatory z pierwszego zdjęcia wystarczą aby wzmak pracował z prądem 150mA.

Pamietać jedynie należy, że im większy prąd tym większy spadek napięcia na rezystorach "emiterowych" 22R i należało by ich wartość zmniejszyć.

Atmeg, jakiego zasilacza używasz?

Uklad mam podpięty pod zasilacz warsztatowy DIY , zresztą widać go na jednym ze zdjęć , to pudełko na którym leży lutownica , jest to +/- 12V z układów LM .

Ale spokojnie , zdaje sobie sprawe z ułomności takiego zasilania , to tylko prowizorka na czas kiedy wzmacniacz nie doczeka sie docelowej budki (obudowy) bo niewątpliwe jest że zostanie u mnie .

Mam też jakieś myśli aby stopień wejściowy zasilić z oddzielnych stabilizatorów zamiast filtru RC , następną kwestią jest to czy jeśli zastosuje sie dobry aktywny zasilacz to czy nie należałoby uciec od dużych pojemności 1000uF a wstawić tylko kilka uF ? Ale w tym momencie to tylko takie myśli na przyszłość do przetestowania . Na dziś układ uruchomiony i z przypadkowym zasilaczem "gra" dobrze , zaryzykuje że bardzo dobrze. Nazwe to tak , uczestnictwo w tym forumowym projekcie to strzał w 10 tke z kilku powodów .

Dorwałem radiatory po 5 zeta w Interchipie w Olsztynie. A że napatrzyłem się na radiator Konrada to pomyślałem że jest potrzebny spory gabaryt. W sumie cieszę się ze tak duży nie będzie konieczny łatwiej będzie umieścić go w obudowie. A ze radiatorki są przykręcone do aluminiowej blachy to je odkręcę i będzie ok. Ale to dopiero po uruchomieniu gdy zacznę walczyć z obudową.

Hej.

Kolejny odpalony! jeszcze nie słuchany :-) Nie mam sensowniejszego zasilacza, więc jest na pojedynczej "Kubocie". Czy offset też u Was pływa +-10mV? Bias 120mA. Radiator żeberka 3,5cm, 4cm wysoki i dość ciepły (przy 150mA robił się "gorącawy")

Pozdr

Łukasz

Edytowane przez ja_brzoza

Dorwałem radiatory po 5 zeta w Interchipie w Olsztynie. A że napatrzyłem się na radiator Konrada to pomyślałem że jest potrzebny spory gabaryt. W sumie cieszę się ze tak duży nie będzie konieczny łatwiej będzie umieścić go w obudowie. A ze radiatorki są przykręcone do aluminiowej blachy to je odkręcę i będzie ok. Ale to dopiero po uruchomieniu gdy zacznę walczyć z obudową.

Daj spokój , radiatorki fajne , sporo prądu można puścić . Niechodzi o żadne skręcanie . No co ty.autentycznie pomyślałem że przygotowujesz układ do większych prądów tak z 250mA .

Edytowane przez atmeg

Czy offset też u Was pływa +-10mV? Bias 120mA.

U mnie dryf max 3mV ale przy bardzo małym prądzie około 15mA ,mały radiator(kawałek cienkiego płaskownika alu) oraz słabiutki tymczasowy zasilacz , przy dużym poziomie głośności dla 32 om słuchawek nie ulega zmianie.

Edytowane przez atmeg

Pływa po kilkanaście mV, teraz widzę. Słuchawki 32ohm. No i podłączyłem słuchawki :-) gra!

Użytkownicy

1088 postów

Napisano dziś, 19:26

Porównywaliście może z HA lub BCL ?

jak na razie nikt w temacie nie napisał jak to brzmi , a swoją drogą to rozumiem doskonale .:) wzmacniacz brzmi bardzo dobrze , chyba nie chodzi o to co jest lepsze lecz o to co komu bardziej pasuje ,odpowiada brzmieniowo ?

No i podłączyłem słuchawki :-) gra!

:)

Edytowane przez atmeg

chyba nie chodzi o to co jest lepsze lecz o to co komu bardziej pasuje ,odpowiada brzmieniowo ?

Zgadza się. Nie pytałem który lepszy jeno o różnice ;)

Dajcie mu tylko czasu trochę, mój egzemplarz dopiero po ok 6h zaczynał grać w miarę, a na starcie się przestraszyłem go! :)

a na starcie się przestraszyłem go! :)

ja sie nie wystraszyłem .A w ogóle kto nastawia sie na oceny w kilka minut ? aby oceni / docenić konstrukcje trzeba tygodni .

Muzg - ale ten wstępny przestrach wyparował ? :)

Dajcie mu tylko czasu trochę

ha ha ha hi hi hi fi hi fi hi end hi end .

Edytowane przez atmeg

Tak, paręnaście godzin i jest zjawiskowo. ;)

Co do zasilania, trzeba spróbować zaimplementować zamiast rezystorów 22R w zasilaniu powielacz pojemności + wtedy zmniejszyć kond przy topniach napięciowych. Myślałem nawet o jakiś takich małych PCB w miejsce rezystora, w sumie 3 piny trzeba.

Tak, paręnaście godzin i jest zjawiskowo. ;)

no dobra , jest przecietnie(zarcik).

chyba nie zrozumiałeś że niechodzi o jakies wygrzewanie układu lecz o ustabilizowanie odbioru bodzca przez sapiensa ! :)wzmacniaczyk jest cudny Muzg , podziekowania!!!

Edytowane przez atmeg

Hej.

Kolejny odpalony! jeszcze nie słuchany :-) Nie mam sensowniejszego zasilacza, więc jest na pojedynczej "Kubocie". Czy offset też u Was pływa +-10mV? Bias 120mA. Radiator żeberka 3,5cm, 4cm wysoki i dość ciepły (przy 150mA robił się "gorącawy")

Pozdr

Łukasz

Układ jest zaprojektowany dla 30mA, więc jeżeli masz jak w oryginale to lepiej zmniejsz przynajmniej do 50mA.

Już wcześniej go skręciłem do 100mA. Teraz dałem 50mA za Twoją radą, jakby grał trochę gorzej...Jest jeszcze kwestia zrobienia dobrego zasilacza i może chwili czasu jak napisał Muzg :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi