Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych.

RauRaau

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda następująco: tydzień temu kupiłem sobie nowe kolumny JBL E80 i nowy amplituner Harman/Kardon HK3490. Podłączyłem cały zestaw i zawiodłem się, otóż dźwięk który słyszę wydaje mi się mało przestrzenny i płaski a poza tym według mnie zestaw gra zbyt cicho i brakuje mu powera. Nie jestem audiofilem i powiem szczerze że jest to mój pierwszy zestaw stereo.

Co jest nie tak, czy chodzi o to że nie słucham muzyki z oryginalnych płyt (nie mam jeszcze playera) dlatego jakość dźwięku jest słaba? A może po prostu kupiłem przereklamowany sprzęt i nic więcej z niego nie wykrztuszę?

Proszę o wypowiedź siedzących dłużej w temacie wyjadaczy. Z góry dzięki:)

Amplituner jest bardo dobry kolumny jednak przeciętne choć nie najgorsze. Opcje są dwie:

1. masz za duże wymagania od posiadanego sprzętu

2. źródło, i nie chodzi tu o sam player tylko płyty, pliki itp. Miałem jakiś czas temu klienta który do dość dobrego sprzętu podłączył iphone i puścił MP3 marnej jakości, mądrowali się z kolegą jakieś 10 minut jak to słabo gra, dźwięk płaski itp. Jest takie przysłowie z gów.. bata nie ukręcisz. Każdy element toru jest ważny a najważniejsze jest źródło !

Weź jakiegoś flaca czy dobrze zrealizowane CD i sprawdź jak gra.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Wszystko jest subiektywne. Być może nie ustawiłeś odpowiednio ampli, może coś pomieszane na equalizerze... Jeśli się wszystko ustawi jak należy, jeden powie: no teraz to to gra, a drugi powie, że dopłaci komuś, żeby to zabrał sprzed jego oczu...

Natomiast jeśli wszystko jest prawidłowo podłączone i ustawione, to kolejne przyczyny sam prawidłowo wymieniłeś. Może to być wina kiepskiej jakości plików (sprawdź jakąś oryginalną płytę, jak nie masz to od kogoś pożycz), druga sprawa to źródło... Pewnie jest nim komputer?

Po trzecie...

kupiłem przereklamowany sprzęt i nic więcej z niego nie wykrztuszę?

Może?

OOO, jak pisałem posta jeszcze nie było wypowiedzi branży ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Podlaczyles sredni ampli i czego oczekujesz ? To nie zestaw stereo. Sluchalem ampli za 6k byl slaby w stereo. Oprocz tego te jbl to kupa. Coz, czlowiek sie uczyc na bledach

Sprawdz czy masz dobrze podłączone kable glosnikowe.

Chodzi o to czy obie kolumny sa podłaczone w zgodnej fazie.

Po ludzku to znaczy że trzeba tylko w jednej z kolumn zamienic końcowki kabla o 180 stopni W miejsce plusa włacz minus i na odwrót i zabacz jak to zagra.

Jeśli będzie gorzej to znaczy ze podłaczenie było OK a wine nalezy szukac gdzies indziej.moze to byc kwestia ustawienia kolumn wewnatyrz pomieszczenia znoszenia sie niskich fal subiektywnego braku niskich czessotliwosci. itd.

Znam kilka przypadków że sam głosnik niskotonowy wewnatrz był podłaczony na odwrot i gralo to wlasnie bez wykopu.

Podłączyłem cały zestaw i zawiodłem się, otóż dźwięk który słyszę wydaje mi się mało przestrzenny i płaski a poza tym według mnie zestaw gra zbyt cicho i brakuje mu powera.

To jest cecha większości słabych amplitunerów. Dźwięk jest przytłumiony i pozbawiony sceny. Dlatego nie ma się co więcej spodziewać od tego zestawu, bądź co bądź stworzony został do KD i efektów a nie wysublimowanego dźwięku w stereo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

dźwięk rzecz obiektywna, ale ryknąć to powinno..

A skoro cicho to coś nie hallo....

Może fotki jakieś wrzuć, (zadniej strony ampli z połączeniami) bo tak to wróżenie z fusów

Właśnie podłączyliśmy ze szwagrem jego odtwarzacz (też Harman) do mojego zestawu. Rzeczywiście jest o niebo lepiej, jaj nie urywa ale itak w pełni spełnia moje oczekiwania a piosenki Sade z oryginalnych płyt brzmią wręcz magicznie:D:D:D Jestem fest zadowolony z efektu a co do braKU powera, o którym pisałem to wyszła całkiem głupia sprawa- komputer, z którego puszczałem muzykę był dość wyciszony i przez to brakowało hałasu. Powiedzcie mi jeszcze drodzy koledzy na jakie kolumny zamienilibyście moje JBL E80, mam na ten cel ok. 3tys. zł.

Dzięki za odpowiedzi, te które były i te których mi jeszcze udzielicie:)

Uwielbiam gdy wypowiadają się osoby które nie widziały na oczy tego sprzętu- hk3490

Wydaje mi się że problemem jest źródło :-) podaj do ilu na skali głośności ustawiasz i mówisz że jest cicho tj -20 dB?

Uwielbiam gdy wypowiadają się osoby które nie widziały na oczy tego sprzętu- hk3490

Wydaje mi się że problemem jest źródło :-) podaj do ilu na skali głośności ustawiasz i mówisz że jest cicho tj -20 dB?

Nie znam hk3490, ale kiedyś kupiłem sobie hk970, miałem bardzo podobne wrażenia. Po tygodniu zacząłem sie zastanawiać po co to kupiłem... Głośno potrafił zagrać, ale często gęsto włączały mu sie zabezpieczenia przy głośnym słuchaniu, na kolumnach 8 ohm, a sam dźwięk był płaski, blady, bez kopyta. Ot taka nauczka za 2kzł.

Zastanawiające poniekąd - podlogowe 2 x 2 7'' woofery , amplituner stricte stereo , choc poniektorzy w watku z góry przekreslają temat bo...... to w koncu ampli do KD :-))) (pogratulowac odgórnego uprzedzenia dla tzw zasady) a dzwiek niby cienki.

1. Albo watkotworca jechal od malego całymi dniami na Altusach 140 z glowa miedzy nimi w odleglosci 0,5 m od kazdego przy glosnosci 80% oraz bass/treble max .

2. Albo cos tu jest walniete.

2. Albo mamy nowy trend - do poziomu ceny, przyjmijmy xxx kPLN producenci oferują dzwiek z rodzaju dzwieku uzyskiwanego z radioodbiornika typu np. Jowita 2 IC bo za lepszy to trzeba zaplacic , dopiero duzo powyzej xxx powoli zaczyna byc cos sensownego.

Do wyboru i koloru.....

Sittek! ile kielonków w twoim organiżmie już?!:))))

Ja nie piję, jednakże jestem przekonany, że to ten HK 3490 gra jakby był nawalony jak autobus w Bangladeszu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja mam 3490 podlaczony z MA GS 20 i przyznam ze przy 25-30 dB glosniki po malu zaczynaja sie pocic..sam dzwiek jak na taki amplituner stereo jest na dobrym poziomie..zapewne cos masz zle podlaczone albo uszkodzone..sprobuj podkrecic equalizer..

To najpierw założyłeś temat na forum , a później sprawdziłeś poziom głośności w komputerze???

Gratuluję.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

To najpierw założyłeś temat na forum , a później sprawdziłeś poziom głośności w komputerze???

Gratuluję.

Nie bądź taki kolego ważny, napisałeś to tak, jak bym powinien dostać za to kilka lat odsiadki:PP

maxglow moze i troche zlosliwie na koniec spuentował ale w dobrym jednak tonie jest napisać w jaki sposób problem został rozwiązany.

Wystarczyło tylko podgłosnic do 0dB na źródle czyli komputerze?

Tak właśnie było, wystarczyło że podgłośniłem komputer:P Co do mojej karty dźwiękowej to nie wiem bo nie mam tego we właściwościach, zapewne jest scalona z płytą główną.

Tak właśnie było, wystarczyło że podgłośniłem komputer:P Co do mojej karty dźwiękowej to nie wiem bo nie mam tego we właściwościach, zapewne jest scalona z płytą główną.

Jak jest zintegrowana z płytą główną to radzę ją szybko zmienić na jakiegoś asusa xonar albo creative sb x-fi nawet nie wiesz jak mocno te zintegrowane karty zniekształcają dźwięk.

Jak jest zintegrowana z płytą główną to radzę ją szybko zmienić na jakiegoś asusa xonar albo creative sb x-fi nawet nie wiesz jak mocno te zintegrowane karty zniekształcają dźwięk.

Dobrze że piszesz, a jeśli dokupię DACa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.