Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze najlepsze i najgorsze zakupy audio?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Gratulacje kupiles zapewne podrobke. Same wtyki to koszt 725zl . Potwierdzenie że w obiegu większość kabli to takie " okazje".

Co furutecha...

załączam fotki, oceńcie sami.

Nie wiem, czy czułbym się lepiej płacąc za niego np. 999 PLN.

Grunt, że gra lepiej, niż ostatnio używany qed reference audio evo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-38342-0-23080300-1450446951_thumb.jpg

post-38342-0-45589700-1450446964_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielka jest siła autosugestii

Jak w przypadku...wszystkich kabli...o ile trzymają normy, wykonane są poprawnie (miedź OFC, przewlekana srebrem i odpowiedniej grubości), pomijam zasilające...

Ta siła jest ogromna. Ale jak ktoś nie słyszy różnicy pomiędzy kablem za 100 a za 2000 pln (to przykład, odniesienie) to niech tak będzie.

Jako ciekawostke: podłączyłem qed silver xt na zmianę z audioquestem slate i 4/4 osoby będące w pomieszczeniu usłyszały różnice w basie na korzyść tego ostatniego, w tym moja żona;)

Ta siła jest ogromna. Ale jak ktoś nie słyszy różnicy pomiędzy kablem za 100 a za 2000 pln (to przykład, odniesienie) to niech tak będzie.

Jako ciekawostke: podłączyłem qed silver xt na zmianę z audioquestem slate i 4/4 osoby będące w pomieszczeniu usłyszały różnice w basie na korzyść tego ostatniego, w tym moja żona;)

Różnica w basie...może wynikać...z...grubości kabli, które miałeś. Zbyt grube kable idące od wzmacniacza do kolumn zachowują się jak filtry...bo gruby kabel ma dużą pojemność elektryczną...o czym pisałem.

Najlepszy zakup:

Dynaudio DM 2/7. Mam te kolumny już pięć lat. Bardzo mi odpowiadają, co nie znaczy, że nie chciałbym wyższego modelu.

Najgorszy zakup:

Przedwzmacniacz gramofonowy Whest Two. Wspaniała scena, analityczność doprowadzająca do szału, słabiutki bas przy wkładce MC.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Kupiłem sobie panele akustyczne do przedzielenia pomieszczenia i je zamontowalam .

(Akustyka pomieszczenia) Po 5 tygodniach ich nie używania wylądowały w garażu ;) kurka 600 euro.

Najlepszy zakup , mój sprzecik :)

Najgorszy zakup: Cedek YBA Delta. Dźwięk cieniutki jak bulion z kostki. Padła płyta główna. Firma wymieniała miesiąc.

Najlepszy zakup: bez dwóch zdań, kolumny Duntech Crown Prince. Innych nie potrzebuję.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Najgorszy zakup: DAC Beresford 7520 - złom totalny, zamulacz absolutny, dżuma kompletna, po 5min odłączony i szybko sprzedany.

Najlepszy zakup: Rotel Ra 931. Nie oznacza to, że ten wzmacniacz jest jakiś doskonały, chodzi o moment w mojej przygodzie - tzn. przejście ze wzmacniacza Technicsa (chyba Su-v570) na Rotela 931. Efekt był szokujący, dźwięk wyszedł spod zamulenia Technicsa o 2-3 poziomy wyżej, brzmiał tak bezpośrednio, blisko...

Oba zakupy były dobrych kilka lat temu.

Mógłbym dodać jeszcze do najlepszych: IC Albedo Blue, zasilające Furutecha i lampkę Cayin a88t.

Najgorszy zakup: DAC Beresford 7520 - złom totalny, zamulacz absolutny, dżuma kompletna, po 5min odłączony i szybko sprzedany.

Ten Beresford nadal pojawia się na aukcjach. Niedawno widziałem ciekawostkę - ktoś wystawił to na olx i allegro za 300. Zostało sprzedane. Chwilę po, widzę ponownie ten sam model...tym razem za 400 :E

Ile dałeś?

Ps - dziwne, że Rotel w niższych modeli nie dawał pilota. Pilota ma chyba dopiero 971, a na pewno 972.

To było może ze 4 lata temu. Wtedy koło 600-700zł były ceny tego Beresforda chyba.

Dodam, że miałem wcześniej zwykłą lampucerę i to był mój punkt odniesienia (w sumie mam ją jeszcze i niebawem zmieniam).

I taki prosty DAC za 300zł gra ze 2 poziomy wyżej od Beresforda.

Inna sprawa, że może ten Beresford był niewygrzany, może należało kilka godzin go rozgrzać. No ale grał tak fatalnie, że nie dało się słuchać. Nienawidzę wycofanego zamulonego zlepionego dźwięku, nie ma nic gorszego chyba.

• 9 miesięcy później...

Moim najgorszym zakupem jest mini wieża LG CM2521. Kupiłem ją, kiedy byłem jeszcze w trzeciej lub czwartej klasie podstawówki. Minęło trochę czasu, odkąd kupiłem to gówienko. Z roku na rok sprzęt stawał (i wciąż staje się) starym, zrupieciałym gratem. Brzmieniowo - kiedyś myślałem, że jest super, ale, co takie małe dziecko mogło wiedzieć o dźwięku. Teraz twierdzę, iż jest to dno dna. Zamiast miękkiego dołu słyszę walenie w plastikowe pudło i pukanie do drzwi. Trochę za dużo jest tonów średnich. Co do wysokich tonów - muszę powiedzieć, że nie jest tak koszmarnie, jak z niskimi, ale można by je trochę, że tak powiem, "ulepszyć". No ale ulepszyć się nie da, bowiem wieża ta posiada tylko zaprogramowany korektor (JAZZ, ROCK, CLASSIC, BYPBASS, BASS BOOST - wzmocnienie basów, którego nie słychać). Brakuje mi manualnego korektora dźwięku - pokręteł Bass, Treble. Muszę cierpliwie czekać na wymarzony sprzęt, zebrać kasę. Ktoś coś może doradzić, jaki sprzęt można kupić, cena w granicy 2000-3000 zł, o dobrej jakości? Jestem absolutnie "zielony" w temacie audio, więc jeżeli ktoś wie, co wybrać, to niech doradzi.

Yamaha Pianocraft

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Co jakiś czas coś kupujemy, sprzedajemy. Czasami jest to przemyślane a czasami zupełnie spontaniczne. Czasami trafiamy idealnie a czasami brzmienie rozczarowuje tak, że aż płakać się chce. Pochwalcie się swoim życiowym best buy - zakupem, który wywarł wpływ na Wasze dzisiejsze doświadczenie w audio. Nie chodzi o jakieś okazje cenowe - bardziej o to, co oceniliście jako brzmieniową sensację lub ... wtopę na maxa. A może coś sprzedaliście i żałujecie do dziś?

Może być ciekawie :) Pochwalcie się.

Żałuję do dzisiaj sprzedaży Eposów ES 14.Szukałem własnie tego konkretnego modelu kilka miesięcy i tak łatwo Je sprzedałem.Mogłem pogonić wzmacniacz,który bruździł muzyce!

De gustibus non est disputandum

Najlepszym zakupem były klipsch rb 81 , a najgorsze było to że musiał je sprzedać :d

A najgorszy zakup jakaś wierza LG , kiedyś się jarałem a teraz tego bym głuchoniemym nie polecił :D

szukam sam nie wiem czego :P

Nie wiem, czy czułbym się lepiej płacąc za niego np. 999 PLN.

Grunt, że gra lepiej, niż ostatnio używany qed reference audio evo

Niekoniecznie podróbki, furutech często to DIY z jego konfekcji, taki _prawie furutech_ :)

Ps - dziwne, że Rotel w niższych modeli nie dawał pilota. Pilota ma chyba dopiero 971, a na pewno 972

To raczej o rok produkcji chodzi.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Best Buy:

Neotech NEI-3004 z metra, genialny IC

Kolumny Harpia Acoustics Amstaff - kupione za 6,5 tys. genialne kolumny nawet w oryginalnej cenie (x2)

Oppo-105D - transport, DAC, strumieniowiec, odtwarzacz od CD do BR. I gra dobrze.

Bad Buy:

Onkyo A-9000R kiepski wzmacniacz, błędy młodości. Bardzo kiepski.

Kimber Silverstreak - zupełnie nie podszedł

chińskie DAC-ki - dobre na start i tyle.

Mój best buy to KD "jednopudełkowe" Samsunga- jedynysprzęt tej firmy, do którego nie miałem uwag. Nie pamiętam symbolu, ale w ich hierarchii jeden z wierzchołka. Wydaje mi się, że przecenili go przez pomyłkę na 249zl :-)

Poszedł dalej po ok 1,5 roku za więcej, jak kosztował w sklepie, jak za komuny :-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.