Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu wmawia się skutecznie ludziom, że LED jest lepszy

Ale gdzie się wmawia ? Tu przecież nie (chyba raczej odwrotnie). Wszystkie portale testujące TV - plazmy najlepsze ! W sklepie (MM) kiedyś przysłuchiwałem się rozmowy prezentera z kupującymi i nie było jakichkolwiek sugestii że plazma jest gorsza (możliwe, że był to wyjątek). Takiego zmasowanego marketingu pro plazmowego jak obecnie nie było w historii (tak mi się wydaje). To w czym tkwi problem ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja mam inne wrażenie. Nasze forum nie jest o tematyce HDTV. Popatrz na fora branży HDTV.

Poczytaj co tam się lansuje. Mało tego jak wzmacnicze ,, niszczą'' plazmy. Nic tylko powidoki, wypalenia i bankrutctwa po otrzymaniu rachunku za prąd. Zajdź do obojetnie jakiego marketu RTV, zapytaj sprzedawcę o fajny TV. Jestem pewien co usłyszysz.

Zajdź do obojetnie jakiego marketu RTV, zapytaj sprzedawcę o fajny TV. Jestem pewien co usłyszysz.

Trzy razy zdarzyło mi się rozmawiać ze sprzedawcą w MM (raz była dziewczyna). Muszę przyznać, że informacja była bardzo rzetelna (dziewczyna była w czołówce - nie ze względu na wygląd tylko wiedzę). Nikt nigdy nie degradował plazmy wręcz odwrotnie. Może w trójmieście jest inaczej niż w innych miastach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Co do ilości zużycia prądu, to tutaj jest sporo racji. Ludzie w sklepach to przeciętny Kowalski, dla którego jakość ma znaczenie drugoplanowe, a na pewno nie w takim rozumieniu jak nam się wydaje. Człowiek przychodzi, wybiera na dzień dobry i zabiera do domu. Nie czyta for, testów.

Więc jeśli ma podjąć decyzję o zakupie w sklepie to zużycie prądu ma znacznie. Jest akcja UE aby były naklejki z informacjami na ten temat. Jak kupujesz lodówkę to nie chcesz by żarła Ci prądu, tak samo jest w przypadku TV.

Jakość jest pozorna. Osobiście znam masę "Kowalskich" co mają w domu TV kupiony w dobrej cenie, zużywający mało prądu. Dla ogromnej ilości ludzi to jest ważne.

A ogromna część z nich nie wie, co to znaczy to mało prądu i ile kasy faktycznie oszczędzają.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Dlaczego podli?

Przecież nie pracują w pomocy społecznej tylko dla zysku swojego i swoich akcjonariuszy.

Istnieje w teorii ekonomii pojęcie "zysków niegodziwych". Niewtajemniczonych śpieszę poinformować, że nie stworzył tego pojęcia żaden Marks ani Lenin, tylko David Ricardo, klasyk ekonomii, XVII wiek, Anglia.

A ogromna część z nich nie wie, co to znaczy to mało prądu i ile kasy faktycznie oszczędzają.

Dokładnie, to jest właśnie przewrotne, ale jakieś punkty odniesienia trzeba mieć. "Kowalski" ma właśnie takie i jeszcze pewnie kilka innych, jak cena, wielkość itp.

Mało kiedy "Kowalski" przychodzi i mówi że chce LED lub PLAZMĘ, po prostu chce TV.

Może jestem nieco przewrażliwiony ale po prostu dziwi mnie (a nawet wzbudza pewne podejrzenia) że jest tutaj aż taka zapalczywość i stosowanie różnych technik psychomanipulacyjnych w tak sporej ilości w reklamowaniu plazmy bo nawet jak coś jest w czymś lepsze to aż takiej zapalczywości w wsród fanów danej technologii zwykle się nie obserwowało (?), dlatego przychodzą mi na myśl takie kwestie czy aby przypadkiem :

>po prostu sporo plazm zalega jeszcze w magazynach (?)

>po prostu jest na nich lepszy zarobek niż na LCD (?)

>być może można wziąć na sklep sporo taniej plazmy (od LCD) ale trzeba ich wziąć więcej niż jest wymagane przy LCD i trzeba bardzo uważać i dołożyć sporo starań aby je zdążyć sprzedać (?)

Może jestem nieco przewrażliwiony ale po prostu dziwi mnie (a nawet wzbudza pewne podejrzenia) że jest tutaj aż taka zapalczywość i stosowanie różnych technik psychomanipulacyjnych w tak sporej ilości w reklamowaniu plazmy bo nawet jak coś jest w czymś lepsze to aż takiej zapalczywości w wsród fanów danej technologii zwykle się nie obserwowało (?), dlatego przychodzą mi na myśl takie kwestie czy aby przypadkiem :

>być może można wziąć na sklep sporo taniej plazmy (od LCD) ale trzeba ich wziąć więcej niż jest wymagane przy LCD i trzeba bardzo uważać i dołożyć sporo starań aby je zdążyć sprzedać (?)

NIE, po prostu obraz jest lepszy, a ja osobiście nie mogę "strawić" że ludzie kupują to co sprzedawca im wciska.

NIE, po prostu obraz jest lepszy.......

Nie wierzę Ci :-).

Jest lepszy @Lechu. Sam kiedyś grałem w drużynie LCD dopóki się osobiście nie przekonałem.

Zaś co do spiskowych teorii @Krak_On: nasze Forum zrzesza koneserów dobrego obrazu i dobrego dźwięku. Dlatego wierzgamy widząc jak ludziom wciska się LCD w sytuacji gdy jednym z podstawowych narzędzi marketingowych ich promocji są kłamstwa na temat PDP.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To rzadkie chwile kiedy się z Bobcatem zgadzamy, ale to szczera prawda co teraz pisze.

Też miałem poprzednio swego czasu najwyższy model Sony i niestety jakość z obecną plazmą dużo, dużo słabsza.

A cena wyższa.

Nie mam zamiaru nikogo na plazmę nawracać bo i po co? Ale szczerze namawiam do wypróbowania przed zakupem również i plazmy. I samemu wyciągnąć wnioski.

A co do trwałości to mój 55VT30 pracuje dosyć intensywnie już dwa lata. I zero jakichkolwiek problemów.

Jak ktoś nie wierzy to zapraszam na jakiś film. Można się samemu przekonać. A nigdy nie był oszczędzany, wygrzewany, ani też też nie były nad nim żadne egzorcyzmy odprawiane.

Jest lepszy @Lechu. Sam kiedyś grałem w drużynie LCD dopóki się osobiście nie przekonałem.

Zaś co do spiskowych teorii @Krak_On: nasze Forum zrzesza koneserów dobrego obrazu i dobrego dźwięku. Dlatego wierzgamy widząc jak ludziom wciska się LCD w sytuacji gdy jednym z podstawowych narzędzi marketingowych ich promocji są kłamstwa na temat PDP.

"Bobcat" (Pozdrawiam !) wyjaśnij co takiego niedobrego jest w plazmach lub dobrego w LCD-kach, że "Kowalscy" nie chcą "zagłosować" na "perfekcję" (mimo zmasowanego marketingu pro-plazmowego czyli pro-perfekcyjnego) i Panasonic zapowiedział zakończenie produkcji plazm (może to też tylko marketing's-wars ?). Naprawdę ciężko mi zrozumieć ten fenomen. Może ta perfekcja wcale nie jest aż taka perfekcyjna ?

P.S. Nie jestem Waszym oponentem (proszę mnie nie "gryźć" ;-) ). Próbuję tylko zgłębić pewien "fenomen" rozrywający się na naszych oczach. Początek dała firma Pioneer kończąc produkcję swoich "ideałów". Teraz zapowiedź Panasonic'a, pewnie chwilę później lub wcześniej (?) Samsung i LG (koniec produkcji plazm). CO SIĘ DZIEJE ? Gdyby plazmy były takie perfekcyjne to sam bym jedną kupił a jakoś nie mogę się przekonać. Wiem jestem "ślepy Kowalski", ale to niestety nic nie wyjaśnia.

Cholera chyba trzeba będzie głębiej przeanalizować naturę człowieka.

Poważnie ?????????? :D:D:D:D:D

Nooooo.... !!! :-), :-) Poważnie ;-). Ciekawość to "lwia" część ludzkiej natury !

Dziwne te Twoje pytania? Wszak wiadomo że to LCD dominuje na rynku a nie PLAZMA, zatem gdyby odpowiedzieć na Twoje pytania twierdząco to w każdym domu stałą by plazma, a tak nie jest. Większość to LCD.

wyjaśnij co takiego niedobrego jest w plazmach lub dobrego w LCD-kach, że "Kowalscy" nie chcą "zagłosować" na "perfekcję" (mimo zmasowanego marketingu pro-plazmowego czyli pro-perfekcyjnego) i Panasonic zapowiedział zakończenie produkcji plazm (może to też tylko marketing's-wars ?).

Fenomen był wielokrotnie wyjaśniany przez mądrzejszych ode mnie. Odpowiadając na Twoje tu postawione pytanie spróbuję w skrócie zrekapitulować:

1. Rzadko kiedy przeciętny "Kowalski" ma sprecyzowaną potrzebę: plazma albo LCD. Przeważnie idzie (zazwyczaj do marketu) kupić telewizor.

2. W tymże markecie jest wielka hala telewizorów. Jarzeniówki ją rzęsiście oświetlają, a całe rzędy LCD (w ustawieniu na tryb sklepowy) dają po oczach efektownie zachęcając do zakupu. Dla plazmy są to fatalne warunki dla ekspozycji, dlatego prezentuje się ona w porównaniu z LCD jak przysłowiowe "brzydkie kaczątko". Do tego plazmy są zazwyczaj w sklepie ustawione na obraz ciemny i blady. Nic więc dziwnego, że "Kowalski" ogląda PDP z niesmakiem, nieraz wspierany przez towarzyszącą mu "Kowalską" (tudzież pociechy): "przecież to słabeczek, nie kupuj tego, zobacz tam (na LCD) jest taki wyrazisty obraz".

3. Do tego dochodzą "fachowe" (inaczej) porady personelu, który sączy "Kowalskiemu" do ucha jad następującej treści: [a] LCD daje bardziej wyraźny obraz, zresztą sam pan widzi; plazma żre znacznie więcej prądu, nie wyrobi pan na rachunki za energię; [c] plazma miga; [d] wypala obraz, są powidoki; [e] plazmę trzeba wygrzewać; [f] szybko się zużywa, po niedługim czasie obraz ulega dergradacji; [g] plazma wycieka z ekranu, trzeba ją uzupełniać (autentyk). "Kowalski" słysząc to horrendum i jest coraz bardziej przerażony. Mały kto zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko od [a] do [g] to jedna wielka, kosmiczna bzdura.

4. Do absolutnych wyjątków należy sytuacja, krórej (przyznaję) miałem farta doświadczyć. W hali panuje półmrok, dostałem pilota i mogłem sobie ustawić plazmę jak chciałem, aby poznać jej prawdziwe możliwości. I wtedy opadła mi kopara (jak mawia młodzież). "Brzydkie kaczątko" okazało się być wspaniałym, przepięknym łabędziem. Jednak rzadko który "Kowalski" dotrwa do tego etapu.

5. Jeżeli "Kowalski" chce użytkować telewizor tak jak większość: włącza po powrocie z pracy i "leci" non stop do północy, czasem ktoś zerknie - to faktycznie, niech kupuje LCD. Plazma wymaga celebry i zaciemnionego pokoju. Ale odpłaca to pięknem obrazu.

6. LCD to zwykła, obecnie dobra wódeczka. Chyba każdy ją lubi. Plazma to koniak z górnej półki, albo najprzedniejsza whisky. Napój dla znawców, koneserów i smakoszy. "Kowalskiemu" zdecydowanie nie smakuje.

7. Pansonic nie ogłosił zakończenia produkcji plazm, a jedynie fakt że rozważa taką opcję. Owszem, kiedyś Pioneer się wycofał. O czym to świadczy? Przepraszam, że się powtórzę, ale według mnie wyłącznie o prawdziwości twierdzenia że gorszy pieniądz wypiera lepszy (prawo Greshama-Kopernika). Ten sygnalizowany przez Ciebie marketing plazm odbywa się tylko na forach takich, jak to nasze. Tu spotykają się znawcy. "Kowalski" tu nie zagląda, nie wie nawet o naszym istnieniu. W życiu codziennym natomiast mamy natrętny marketing LCD, oraz czarny PR odnośnie plazm.

8. Sprzęt dla koneserów zawsze stanowi drobny procent sprzętu dla mas. Tak samo i tutaj.

Pozdrawiam :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

"Bobcat" (Pozdrawiam !) wyjaśnij co takiego niedobrego jest w plazmach lub dobrego w LCD-kach, że "Kowalscy" nie chcą "zagłosować" na "perfekcję" (mimo zmasowanego marketingu pro-plazmowego czyli pro-perfekcyjnego) i Panasonic zapowiedział zakończenie produkcji plazm (może to też tylko marketing's-wars ?). Naprawdę ciężko mi zrozumieć ten fenomen. Może ta perfekcja wcale nie jest aż taka perfekcyjna ?

P.S. Nie jestem Waszym oponentem (proszę mnie nie "gryźć" ;-) ). Próbuję tylko zgłębić pewien "fenomen" rozrywający się na naszych oczach. Początek dała firma Pioneer kończąc produkcję swoich "ideałów". Teraz zapowiedź Panasonic'a, pewnie chwilę później lub wcześniej (?) Samsung i LG (koniec produkcji plazm). CO SIĘ DZIEJE ? Gdyby plazmy były takie perfekcyjne to sam bym jedną kupił a jakoś nie mogę się przekonać. Wiem jestem "ślepy Kowalski", ale to niestety nic nie wyjaśnia.

Cholera chyba trzeba będzie głębiej przeanalizować naturę człowieka.

Nie rozumiem dlaczego starasz się od razu dyskusję sprowadzić do tak kategorycznych stwierdzeń.

Nie wydaje mi się żebym w wypowiedziach osób preferujących plazmy zauważał w głównej mierze stwierdzenia, których jest pełno w Twoich wypowiedziach:

,, perfekcja, zmasowany marketing pro plazmowy, fenomen, ideał, ślepy kowalski, analizy natury człowieka.

Kiedyś napisałem co mnie denerwowało w plazmach oglądanych w różnych sklepach, np w saturnie przez dość długi okres czasu szły obok siebie plazmy i LCD panasonica z tej samej płyty testowej (ale tak zupełnie na spokojnie u siebie w domu nie testowałem i nie porównywałem) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz próbowałem znależć czy w filmowych studiach masteringowych są stosowane plazmy, i akurat znalazłem że tzw starszy kolorysta z Warner bros używa plazmy panasa a do fotografii LCD, pisze tam też coś o CRT :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fenomen był wielokrotnie wyjaśniany przez mądrzejszych ode mnie. Odpowiadając na Twoje tu postawione pytanie spróbuję w skrócie zrekapitulować:.....................

Ad1. Proponuję żeby specjaliści od marketingu Panasonica wykorzystali to niezdecydowanie. Przykład powinni czerpać np. z tego forum. Powinniście na to zwrócić uwagę firmie Panasonic.

Ad2. Co stoi na przeszkodzie ustawić plazmy w sklepie tak samo a nawet "mocniej" jak sąsiednie telewizory ?

Ad3. Ja w dwóch MM nie usłyszałem takiej opinii od sprzedawców. Może tam gdzie mieszkasz jest gorzej. Ale to też wymaga zwrócenia uwagi i Panasonic-owi i kierownictwu sklepu na nieuczciwą informację przekazywaną przez sprzedających. Panasonic w ramach protestu może zakazać sprzedaży swoich perfekcyjnie wyświetlających obraz TV w tych placówkach lub co najmniej wystąpić o przeniesienie nieuczciwego sprzedawcy do innego działu.

Ad4. To znowu jest uwaga do placówki handlowej. Panasonic powinien zadbać o prawidłowe warunki prezentacji. Jaki to problem ? Sądzę że kierownictwo sklepu powinno być też zadowolone bo będą mieli poważne oszczędności w zużyciu energii elektrycznej więc interes jest dwustronny.

Ad5. Tu nie mam uwag, pewnie rzeczywiście plazma wymaga celebry i zaciemnionego pokoju. Z tym że to nie moja opinia. Coś tak jak z gramofonem analogowym ?

Ad6. :-)

Ad7 To nie prawda, że "Kowalski" tu nie zagląda. "My name is Kowalski.... Lech36 Kowalski" (nazwisko zostało celowo zmienione) ;-).

Ad8. Zgadza się ! Ale czy musi ? Przecież zdolności produkcyjne producentów plazm są znacznie wyższe.

Panowie zacznijcie działać na rzecz waszych przekonań w realu a nie tylko wirtualnie. Naciskajcie na producentów plazm. "Kowalscy" niestety nie zrobią tego za Was.

Pozdrawiam ;-)

@ Lech 36

Twój wpis jest zadziwiający. MY mamy promować sprzedaż plazm? Wypowiadamy swoją opinię na Forum i na tym nasza rola się kończy. Czy czytelnicy mają się osobiście zajmować sprzedażą wartościowej literatury aby dać odpór zalewowi tandetnych powieścideł? Chyba mylisz role.

Postulat aby Panasonic wymusił na sieciach handlowych warunki ekspozycji swoich produktów dowodzi (pardon) całkowitego oderwania od rzeczywistości. Żyjesz w wieży z kości słoniowej. Jakbyś nie wiedział, że to markety ustalają i narzucają te warunki. Pobierają tak zwane "opłaty półkowe", każą sobie płacić za ustawienie towaru w bardziej widocznym miejscu. Producent nie ma nic do gadania.

Tutaj jeszcze mój post z wrażeniami z oglądania plazm :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postulat aby Panasonic wymusił na sieciach handlowych warunki ekspozycji swoich produktów dowodzi (pardon) całkowitego oderwania od rzeczywistości. Żyjesz w wieży z kości słoniowej.

Opis fragmentu jednego z dni ubiegłego roku. Lech36 "Kowalski" wchodzi do jednego z dwóch gdańskich MM. Zagląda do swojego ulubionego stoiska z płytami a po stwierdzeniu, że nie ma tej pozycji (płytowej) której szuka postanawia trochę pooglądać sprzętów. Podchodzi do działu TV widzi nowy model TV jednej z firm. Rozpoczyna rozglądać się za kimś z obsługi w celu uzyskania bliższych informacji na temat nowości. Parę metrów dalej widzi charakterystyczną czerwoną bluzę pracownika MM. Podchodzi i prosi o informacje na temat stojącego kilka metrów dalej obiektu zainteresowania (TV). Pracownik podchodzi ze mną do TV. Lech36 zagaja. Po pierwszych dwóch słowach pracownik MM pokazuje na plakietkę przypiętą do jego bluzy. Na plakietce jest imię i nazwisko oraz informacja, że ten pan jest przedstawicielem firmy Samsung. Pan inforuje Lecha, że nie może rozmawiać na temat telewizora wskazanego przeze mnie bo to LG. Proponuje znalezienie innej osoby. Wnioski do wyciągnięcia we własnym zakresie a jeden z nich to że Panasonic powinien się uczyć od Samsunga marketingu.

Bobcat być może ja żyję w wieży z kości słoniowej, ale przynajmniej mam normalne okna otwierające się na świat a nie "plazmatyczne" (że zacytuje jeden z polskich kabaretów) wyświetlacze zastępujące te okna. To ostatnie zdanie dotyczy Ciebie tylko w małym stopniu.

Twój wpis jest zadziwiający. MY mamy promować sprzedaż plazm?

Oczywiście wiem, nie robicie tego :-)

Pozdrawiam !

@ Lech 36

Jeżeli lubię i cenię samochody marki X - mówię to i mogę radzić innym. Ale to nie znaczy, że mam się zajmować ich marketingiem i sprzedażą.

Sytuacja, gdy w markecie są przedstawiciele producenta i służą klientom bezpośrednią radą - jest okazjonalną i sporadyczną akcją marketingową. Sam piszesz, że było to jakiś czas temu. Czy od tego czasu widziałeś kogoś takiego w swoim markecie? Od Samsunga? Lub kogokolwiek innego?

P.S. Skoro @ Lech 36 jest tutaj na Forum - z definicji nie należy do zbioru "Kowalskich".

Lechu czy mógłbyś przestać robić z siebie pajaca? ;)

ST60 ma taki sam filtr co ST50.

Czerń w ST60 jest odrobinę (ciut, ciut) czerniejsza niż w ST50.

Pierwszy raz widziałem jak plazma miga - ST60.

ST60 jest ciut szybszy niż ST50 widać to w szybkich scenach.

ST60 mrowi w ciemnych cieniach tak samo jak ST50 to efekt dhiteringu jak mawia i przekonuje wszystkich Maciek.

Niech teraz Maciek wytłumaczy mi jaki algorytm zastosował i po co producent w jasnych cieniach bo wygłąda to dokładnie tak samo jak dhitering w ciemnych scenych?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.