Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska.

Jacchusia

Rekomendowane odpowiedzi

Pustka w głowie gwarantowana...

Zostań z nią...nikt nie ma ochoty z Tobą się nią dzielić.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Pustka pustką... Ale deczko słynnego i w sumie - trafnego "ubogacenia" - chciałbym mieć :)))

jestem niewierzący i niepraktykujący.

dziś katolicy wymyślili sobie jakieś święto i przez to ja nie mogę zrobić zakupów.

dlaczego w całym kraju są skepy zamknięte ?

czy jesteśmy państwem wyznaniowym ?

czuje się, jako niewierzący, dyskryminowany.

jak dla mnie to sklepy powinny być w każdą niedziele zamknięte - żal mi ludzi którzy muszą stać za ladą za pół darmo gdy prawie każdy odpoczywa

<br />żal mi ludzi którzy muszą stać za ladą za pół darmo gdy prawie każdy odpoczywa<br />

Nie chcom, niech nie stojom, nikt onych nie zmusza.

za trollowanie powinna być opcja minusów i jak wpis dostanie minimum -5 to osoba powinna dostawać bana na dzień w wątku - trzeba zapodać pomysł

sklepy powinny być w każdą niedziele zamknięte - żal mi ludzi którzy muszą stać za ladą za pół darmo gdy prawie każdy odpoczywa

uszęśliwianie ludzi na siłę to jeden z problemów koscioła; niedzielny przymusowy "odpoczynek", krzyże w świeckich miejscach publicznych itp itd.

w kwestii kościoła to ja jestem ateistą - jak kościół niby uszczęśliwia ludzi na siłę bo nic takiego nie zauważyłem - wiem jedynie że straszą piekłem i sądem bożym oraz mamią niebem

jeżeli niedziela jest dla ciebie "odpoczynkiem" to nic nie poradzę

Chciałbym wrócić do meritum, czyli do brutalnego prześladowania Kościoła Katolickiego, gorszego niż za komuny. Przyklad takiego prześladowania mamy w Szczecinie gdzie Prezydent Krzystem, złowrogi postkomunista w wyrafinowany sposób prześladuje i dręczy Matkę naszą, Kościół Katolicki:

"Budynki i teren po byłym szpitalu miejskim o łącznej powierzchni 1,5 ha położonej między al. Wyzwolenia, ul Lubomirskiego i Ofiar Oświęcimia miasto przekazało archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej w marcu 2010 r. Nieruchomość wartą prawie 20 mln zł archidiecezja kupiła za 0,1 proc. wartości: 19 tys. zł."

Krzystek to w ogóle niezwykły sadysta i siepacz pozostający na wiadomo czyich usługach.

"w ciągu 10 lat miasto przekazało Kościołowi - w formie nieruchomości, dotacji i darowizn - majątek wart co najmniej 24,5 mln zł. Strona kościelna zapłaciła za to wszystko w sumie niewiele ponad 100 tys. zł."

A przeciez Kszystek to tylko jeden prezydent jednego miasta. Jak sie pomyśli jakich prześladowań doznaje Kościół w całym kraju to włos jeży sie na głowie i czlowiek nie może zasnąć z przerażenia!

Na koniec zdjęcie Prezydenta Krzystka wypijającego krew z tętnicy podobojczykowej metropolity szczecińsko-kamieńskiego abp Andrzej Dzięgi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

nic nowego .Przez caly czas przesladowany kosciol rosnie w hektary i domy i tak od 2000lat.Co jakis czas zlodziejom uda sie troche ukrasc ale to musi byc rewolucja.

czerwona.

Chciałbym wrócić do meritum....

Czyżby?

...czyli do brutalnego prześladowania Kościoła Katolickiego, gorszego niż za komuny.

Zanim ponownie ktoś napisze że jestem trollem zacytuję ten fragment (całość) gdzie mowa jest o czymś co można by zakwalifikować do "prześladowania KK" może w końcu przestaniesz manipulować.

"Panie Premierze! To, co wyprawia Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, przypomina tamte czasy i to, co wyprawiali Cyrankiewicz i Gomułka.

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji traktuje Ojca dr. Tadeusza Rydzyka jako królika doświadczalnego, a Radio Maryja i Telewizję Trwam jako „eksperyment”. Czy da się zamknąć usta prawdzie, czy da się wierzących zepchnąć do zakrystii i zamknąć ich jak Żydów w getcie, aby nie mieli żadnego głosu w społeczeństwie, bo ich się poniża, ośmiesza i odbiera prawa, które im gwarantuje Konstytucja? Bo jak można nie liczyć się z dwoma i pół milionami podpisów w obronie Telewizji Trwam?!

Patrzę na to, co się teraz dzieje w Polsce, i z bólem stwierdzam, że przy braku reakcji z Pana strony bezkarnie można znieważać Papieża, biskupów, kapłanów, krzyż, Obraz Matki Bożej Częstochowskiej, wartości chrześcijańskie i ludzi wierzących. A przecież to się już działo w PRL i ja tego doświadczałem."

Ukryta Zawartość

Pozwoliłem sobie podkreślić ten fragment który można porównać z Twoim wpisem.

Trzeba coś jeszcze wyjaśnić?

Przyklad takiego prześladowania mamy w Szczecinie...

Mieszkasz tam, czy tak bulwersuje Ciebie ta historia, że wklejasz ją wszędzie tylko nie w tym wątku co trzeba?

Ostatnio raczyłeś się tym dzielić w wątku "O dobrodziejstwach religii i wiary w Boga". Prawda?

A jak było coś nie w zgodzie z prawem zgłoś to w odpowiednim urzędzie co też GW powinna uczynić.

Chciałbyś wrócić do meritum? Czy raczej wykorzystać każdą okazję by przejechać się po KK? ;)

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Maju

Porównywanie sytuacji KK obecnie i za czasów Gomółki to szczyt idiotyzmu.Teraz jest demokracja i każdy może mówić co mu sie podoba i krytykować również.KK w Polsce jest instytucją publiczną i jako taka też może podlegać ocenie czy krytyce społecznej.Abstrachuję od tego czy słucznie czy niesłusznie.Nie widzę powodu aby miał być z tego zwolniony.Po prostu KK i jego funkcjonariusze nie umieją znaleść się w sytuacji pluralizmu i wolności wypowiedzi.Druga sprawa to postępowanie KK,jego ludzi świadczace o głębokim kryzysie toczącym tę instytucję( co przyznał nawet obecny papież) a dającym powody do krytyki.Zamiast się oburzać niech KK najpierw posprząta na własnym podwórku.

Porównywanie sytuacji KK obecnie i za czasów Gomółki to szczyt idiotyzmu....

Powoli, powoli bo znowu wykraczamy poza to co mówi list, nie chodzi w tym porównaniu o "sytuację KK". Prawda?

Panie Premierze! To, co wyprawia Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, przypomina tamte czasy i to, co wyprawiali Cyrankiewicz i Gomułka.

Porównanie dotyczy jak mi się wydaje metod - i tylko tego, że co innego się mówi a co innego robi. ;)

Teraz jest demokracja i każdy może mówić co mu sie podoba i krytykować również...

Co też ksiądz czyni używaja mocnych słów a raczej porównań.

Według mojej wiedzy słusznie.

KK w Polsce jest instytucją publiczną i jako taka też może podlegać ocenie czy krytyce społecznej.Abstrachuję od tego czy słucznie czy niesłusznie.Nie widzę powodu aby miał być z tego zwolniony.

Tu pełna zgoda tyle że tu na forum "każdy" temat jest do tego dobry. Trzeba to zauważyć i to staram się po raz kolejny zaznaczyć.

Po prostu KK i jego funkcjonariusze nie umieją znaleść się w sytuacji pluralizmu i wolności wypowiedzi.

Inaczej to widzę a tak naprawdę to temat na osobną dyskusję.

.Druga sprawa....

To Twoja ocena i znowu nie na ten temat.

Dlaczego wybiegacie ciągle poza list - coś tam jest niewygodne? ;)

za trollowanie powinna być opcja minusów i jak wpis dostanie minimum -5 to osoba powinna dostawać bana na dzień w wątku - trzeba zapodać pomysł

Uważaj, bo możesz być pierwszy. A na przyszłość - nie piter. Już Cię kiedyś prosiłem.

Dlaczego wybiegacie ciągle poza list - coś tam jest niewygodne? ;)

Ano wybiegamy, bo bezczelność pracowników KK jest tak niebywała, że warto pokazywać ją palcem. A może by tak nasi czarni Koledzy zaczęli przejmować się prawem i zaczęli je przestrzegać? Może to by pomogło? Z tego, co wiem wniosek Czarnego Tatula miał braki formalne. Nie mógł najzwyczajniej w świecie zapłacic jakimś fachowcom żeby napisali go prawidłowo? A moze po prostu nie dało się a cała rzecz to szwindel?

Jestem Europejczykiem.

Ano wybiegamy, bo bezczelność pracowników KK jest tak niebywała, że warto pokazywać ją palcem.

Widzę to zawsze i wszędzie, tą krytykę oczywiście! ;)

A może by tak nasi czarni Koledzy zaczęli przejmować się prawem i zaczęli je przestrzegać? Może to by pomogło?

Ja w kontekście listu ten apel proponuję skierować nie tylko do księży?

Z tego, co wiem wniosek Czarnego Tatula miał braki formalne. Nie mógł najzwyczajniej w świecie zapłacic jakimś fachowcom żeby napisali go prawidłowo?

Teraz to się nazywa "braki formalne"? Bardziej przekonujące było "nie mieli kasy".

Że zapytam ci fachowcy to z TVN-u czy z Polsatu mieliby być? ;))

A moze po prostu nie dało się a cała rzecz to szwindel?

I tu się zgadzam, choć pewnie z innych powodów, im dłużej na to patrzę to jest to wyraźniej widać.

Może trzeba było dać? ;)

A poważnie, co to znaczy "nie dało się"?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Teraz to się nazywa "braki formalne"? Bardziej przekonujące było "nie mieli kasy".

Że zapytam ci fachowcy to z TVN-u czy z Polsatu mieliby być? ;))

Podmioty ubiegające się o miejsce w multipleksie miały obowiązek przedstawić swoje wyniki finansowe. Luks Veritas odmówiła przedstawienia tychże.

Zatem nie chodzi o to, że nie mieli pieniędzy. Chodzi o to, że fundacja rydzykowa postawiła się ponad prawem.

Podmioty ubiegające się o miejsce w multipleksie miały obowiązek przedstawić swoje wyniki finansowe...

To fakt, chociaż niektóre "podmioty" nie miały za bardzo czego przedstawić skoro nie wykazały żadnych zysków a jedynie obiecany kredyt bankowy pod warunkiem że dostaną koncesję. ;))

Luks Veritas odmówiła przedstawienia tychże.

Kłamstwo! To niżej również.

Zatem nie chodzi o to, że nie mieli pieniędzy. Chodzi o to, że fundacja rydzykowa postawiła się ponad prawem.

Podmioty ubiegające się o miejsce w multipleksie miały obowiązek przedstawić swoje wyniki finansowe. Luks Veritas odmówiła przedstawienia tychże.

No właśnie o tym pisałem: może by tak nasi Czarni Koledzy zaczęli przejmować sie takim "drobiazgiem" jak obowiązujące prawo? Bo na razie przy każdej okazji bredzą coś o prześladowaniach.

Jeżeli Kościół Katolicki jest prześladowany to zwykli obywatele są eksterminowani ;-).

Jestem Europejczykiem.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

szczegóły tutaj:

Ukryta Zawartość

Artykuł bardzo ciekawy i jasno wyjaśnia problem. Rydzyk po prostu przekombinował.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

No właśnie o tym pisałem:

O to ciekawe. Czyli dobrze powiedziałem znaleziono pretekst pt. "braki formalne". ;))

....może by tak nasi Czarni Koledzy zaczęli przejmować sie takim "drobiazgiem" jak obowiązujące prawo?

Co masz na myśli to pisząc?

Swoje insynuacje "czarni koledzy" również?

Czy KRRiT która jest postawiona ponad prawem i uznaniowo przydziela stosując sobie znane kryteria oceny?

Nie kłamstwo, choć uogólnienie.

szczegóły tutaj:

Niestety czytając tak jak napisałeś to jest kłamstwo!

A jeżeli o resztę chodzi dziwi "troska" KRRiT o przyszłość multipleksu skoro podmioty które dostały koncesję, okazuje się są w takiej kondycji że lekką rączką rozkłada im się to na raty!

Może nie jest ważna komu dano te koncesje, ale kto za nimi stoi.

Jeszcze jedno, sugerowanie jak w tym linku, że KRRiT dobrze zrobiła nie dając bo być może uniknięto złamania prawa to już kompletny idiotyzm. Tak jak troska o dług który faktycznie zaciągnięto u Redemptorystów, czyli tak jakbym pożyczał w rodzinie, a do 2019 nikt nie będzie domagał się zwrotu! ;))

O to ciekawe. Czyli dobrze powiedziałem znaleziono pretekst pt. "braki formalne". ;))

Nie pretekst! Przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem zamiast powtarzac kłamstwa Ojca Inkasenta.

Jestem Europejczykiem.

Nie miej do Maju pretensji. Robi po prostu swoje:))

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie dziwota, bo za same dobre chęci to może co najwyżej mieć kostkę brukową ze swoim nazwiskiem w piekle.:)))

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

zamiast powtarzac kłamstwa Ojca

Gdzie te kłamstwa?

Lubię jasne sytuacje.

Klamstwem jest twierdzenie o jakichs prześladowaniach a już szczytem wszystkiego urządzanie jakichś masówek w obronie własnych biznesów.

"Aby podsumować: ojciec Rydzyk mógł uzyskać pieniądze od redemptorystów jako darowiznę i zapłacić od tej darowizny podatek CIT. Mógł też uczynić z tych pieniędzy kapitał zakładowy spółki, ale wówczas musiałby płacić podatek CIT od zysków wypracowanych przez spółkę (również w wypadku, gdyby te zyski służyły tylko i wyłącznie odzyskaniu poczynionych inwestycji). Ojciec Rydzyk wybrał trzecią drogę: potraktował te pieniądze jako pożyczkę dla fundacji, podlegającą zwrotowi w ściśle określonym terminie. I tym sposobem przekombinował."

"Ludzie Radia Maryja rozpuszczali wieści, że z powodu niedopuszczenia TV Trwam do multipleksu, oglądanie tej telewizji przestanie być możliwe. Jest to kłamstwo: odmowna decyzja KRRiTV w żaden sposób nie zamknie tych kanałów rozpowszechniania TV Trwam, które już istnieją."

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.