Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska.

Jacchusia

Rekomendowane odpowiedzi

Ani kościelny , ani radiomaryjny... Taki zwyczajny buc .

Ani kościelny , ani radiomaryjny... Taki zwyczajny buc . Jak z takim gadać?

doktorku

A czemu to KK w Polsce nie miałby zajmować takiej pozycji jak w Irlandii?Czy tam u was też jest nagonka na biednych księży?

Wojciechu!

W porównaniu z tym, co dzieje sie u nas w Irlandii mamy do czynienia z prawdziwą jatką. Pisalem o tym w wątku o KK ale pewnie Ci umknęło. Tam były oficjalne rządowe komisje do spraw pedofilii księży i równie oficjalnie stwierdziły one, że Kościół jako instytucja przez dziesiątki lat mataczył i krył przestępców.

Wyobrażasz sobie coś takiego u nas?

Jestem Europejczykiem.

W porównaniu z tym, co dzieje sie u nas w Irlandii mamy do czynienia z prawdziwą jatką....Tam były oficjalne rządowe komisje do spraw pedofilii księży i równie oficjalnie stwierdziły one, że Kościół jako instytucja przez dziesiątki lat mataczył i krył przestępców.

Pisalem o tym w wątku o KK ale pewnie Ci umknęło

Nie przypominam sobie akuratnie Ciebie jako piszącego, ale mogę się mylić, zresztą nieważne.

Może wystarczy podać link do informacji o tych "jatkach" i "dziesiątkach lat mataczenia" z jakiś oficjalnych źródeł!

Na razie to wygląda na cytowany z antykościelnych stron bełkot a przyrównywanie do Polski idiotyczne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

.

i to jest warte dyskusji co takiego jest tu a nie ma tam mimo ze byli bardziej katoliccy niz my ze tu nie da sie dobrac do tej holoty.

Nie przypominam sobie akuratnie Ciebie jako piszącego, ale mogę się mylić, zresztą nieważne.

Może wystarczy podać link do informacji o tych "jatkach" i "dziesiątkach lat mataczenia" z jakiś oficjalnych źródeł!

Na razie to wygląda na cytowany z antykościelnych stron bełkot a przyrównywanie do Polski idiotyczne.

Nie rób z siebie totalnego już idioty i wyguglaj sobie albo poszukaj co pisałem gdzieś w okolicy marca-kwietnia.

Skoro wkleiłeś linka to proszę bardzo, co lepsze fragmenty:

"W lipcu 2011 ministerstwo sprawiedliwości Irlandii opublikowało raport[91] dotyczący przypadków molestowania seksualnego dzieci przez duchownych w diecezji Cloyne. Był to już czwarty z rządowych raportów dotyczących seksualnego wykorzystywania dzieci i Kościoła katolickiego. Różnił się od pozostałych tym, że dotyczył okresu, kiedy wytyczne dotyczące zgłaszania przypadków molestowania były już jasno ustalone."

Po opublikowaniu raportu premier Irlandii Enda Kenny powiedział w przemówieniu w parlamencie m.in.:

"Ustalenia raportu z Cloyne postawiły rząd, irlandzkich katolików i Watykan w bezprecedensowej sytuacji.

Nie będzie przesadą powiedzieć, że po raportach Ryana i Murphy Irlandia jest już chyba niezdolna do bycia wstrząśniętą przez cokolwiek, co wiąże się z seksualnymi przestępstwami wobec dzieci. Cloyne okazało się jednak sprawą innego rzędu.

Gdyż – po raz pierwszy w Irlandii – śledztwo dotyczące seksualnego napastowania nieletnich odsłoniło wysiłki Stolicy Apostolskiej, mające zakłócić dochodzenie w suwerennym, demokratycznym Państwie…, i to zaledwie trzy lata temu, a nie przed trzema dziesiątkami lat.

Raport z Cloyne odsłonił tym samym dysfunkcyjność, oderwanie, elitaryzm, dominujące w kulturze Watykanu aż do dziś.

Gwałty i męczenie dzieci były bagatelizowane albo radzono sobie z nimi tak, żeby tylko utrzymać zwierzchność instytucji, jej władzę, pozycję oraz „reputację”. "

Nie powiedział tego jakiś tam dziennikarz tylko premier Irlandii.

Jestem Europejczykiem.

Zaraz Ci napisze, że premier Irlandii myśli inaczej, że on tak musiał z wiadomych względów - albo że to agent Mosadu.

Maju może i premier mówił ale kto udowodni , że nie sobowtór . I już masz problem z głowy . Takie katoliki gorsze od Judasza , ten przynajmniej nie miał wyjścia . Maju gdyby nie doniósł twojej wiary by nie było .

śledztwo dotyczące seksualnego napastowania nieletnich odsłoniło wysiłki Stolicy Apostolskiej, mające zakłócić dochodzenie w suwerennym, demokratycznym Państwie…, i to zaledwie trzy lata temu, a nie przed trzema dziesiątkami lat.

Zależy co się rozumie przez zakłócić?! Bo przecież chyba nie przywozili statkami złoto dla prokuratorów/policjantów/świadków ;p

P.S.

U nas premiereem(wickiem) był swego czasdu Pan Lepper, a moze być palikot....rózne rzeczy z ich ust wychodziły...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Skoro wkleiłeś linka to proszę bardzo, co lepsze fragmenty:

Ty chyba naprawdę nie bierzesz mnie poważnie?

Myślisz że cytując to co dla Ciebie jest korzystne i polityka a nie cytując konkretnych informacji z linka dotyczących tego o czym pisałeś uwiarygodnisz to? Myślisz że wkleiłbym to nie czytając?

• "biskup John Magee fałszywie oznajmił rządowi i przedstawicielom ochrony zdrowia, że wszystkie oskarżenia o nadużycia są zgłaszane władzom; biskup także celowo wprowadził w błąd osoby zajmujące się przypadkami nadużyć tworząc dwie różne wersje dokumentu opisującego przebieg spotkania z księdzem podejrzanym o wykorzystywanie dziecka – inny dla Watykanu, inny na potrzeby diecezji
  • diecezja Cloyne nie wprowadziła – pomimo wielokrotnych zapewnień, że tak się stało – w życie procedur ustalonych przez Kościół dotyczących zgłaszania przypadków nadużyć seksualnych
  • w jednym z przypadków opisanych w raporcie wikariusz generalny diecezji – Denis O’Callaghan – zataił przed władzami personalia sprawcy i chciał wpłynąć na dochodzenie próbując wyznaczyć konkretnego oficera policji do zajmowania się sprawą
  • poruszające wyniki dochodzeń były dodatkowo pogłębione postawą Watykanu, który wspierał osoby przeciwstawiające się wytycznym ustalonym przez Kościół w Irlandii; raport stwierdza, że postawa Watykanu była „całkowicie nieakceptowalna”
  • komisja przygotowująca raport, która poprosiła nuncjusza apostolskiego o informacje dotyczące prowadzonego dochodzenia, otrzymała odpowiedź, że nuncjatura „nie może w tym względzie pomóc”."

Tu masz te "straszne" przestępstwa jeżeli są inne to je przedstaw.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ty chyba naprawdę nie bierzesz mnie poważnie?

Myślisz że cytując to co dla Ciebie jest korzystne i polityka a nie cytując konkretnych informacji z linka dotyczących tego o czym pisałeś uwiarygodnisz to? Myślisz że wkleiłbym to nie czytając?

• "biskup John Magee fałszywie oznajmił rządowi i przedstawicielom ochrony zdrowia, że wszystkie oskarżenia o nadużycia są zgłaszane władzom; biskup także celowo wprowadził w błąd osoby zajmujące się przypadkami nadużyć tworząc dwie różne wersje dokumentu opisującego przebieg spotkania z księdzem podejrzanym o wykorzystywanie dziecka – inny dla Watykanu, inny na potrzeby diecezji
  • diecezja Cloyne nie wprowadziła – pomimo wielokrotnych zapewnień, że tak się stało – w życie procedur ustalonych przez Kościół dotyczących zgłaszania przypadków nadużyć seksualnych
  • w jednym z przypadków opisanych w raporcie wikariusz generalny diecezji – Denis O’Callaghan – zataił przed władzami personalia sprawcy i chciał wpłynąć na dochodzenie próbując wyznaczyć konkretnego oficera policji do zajmowania się sprawą
  • poruszające wyniki dochodzeń były dodatkowo pogłębione postawą Watykanu, który wspierał osoby przeciwstawiające się wytycznym ustalonym przez Kościół w Irlandii; raport stwierdza, że postawa Watykanu była „całkowicie nieakceptowalna”
  • komisja przygotowująca raport, która poprosiła nuncjusza apostolskiego o informacje dotyczące prowadzonego dochodzenia, otrzymała odpowiedź, że nuncjatura „nie może w tym względzie pomóc”."

Tu masz te "straszne" przestępstwa jeżeli są inne to je przedstaw.

I znowu, Majuniu, brniesz w czarną dupę. :)

I znowu, Majuniu, brniesz w czarną dupę. :)

Patrzę i oczom nie wierzę! Coś się chyba chłopu pokręciło, albo przejrzał na oczy i wreszcie postanowił stanąć po stronie prawdy.

Ale jakoś w to nie wierzę, chyba się biedaczysko w tym kręceniu, motaniu i zaprzeczaniu pogubił. Jeszcze chwila i zacznę mu współczuć :-).

Jestem Europejczykiem.

Patrzę i oczom nie wierzę! Coś się chyba chłopu pokręciło, albo przejrzał na oczy i wreszcie postanowił stanąć po stronie prawdy.

Nigdy nie ukrywałem prawdy.

Ale jakoś w to nie wierzę, chyba się biedaczysko w tym kręceniu, motaniu i zaprzeczaniu pogubił. Jeszcze chwila i zacznę mu współczuć :-).

Tylko się nie zrozumieliśmy.

Tam były oficjalne rządowe komisje do spraw pedofilii księży i równie oficjalnie stwierdziły one, że Kościół jako instytucja przez dziesiątki lat mataczył i krył przestępców.

To co zacytowałem nie upoważnia Ciebie do tak kategorycznych stwierdzeń.

To że kilku miało coś na sumieniu nie znaczy by można było obciążać cały KK.

Komisje i nie tylko państwowe bo również kościelne i mieszane wskazały winnych a nie "stwierdziły że KK jako instytucja..." - zauważasz tą różnicę?

Dodatkowo insynuowałeś że coś podobnego ma działo się (dzieje) w Polsce, ale jest ukrywane przez KK a powstanie takich komisji konieczne ale niemożliwe. ;)

To kolejne nadużycie.

Skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia to po co ty za klawiature łapiesz?

Załoz sobie wątek o idiotycznych docinkach i tam wylewaj morze swoich dow..cipnych spostrzeżen.

Nigdy nie ukrywałem prawdy.

Tylko się nie zrozumieliśmy.

To co zacytowałem nie upoważnia Ciebie do tak kategorycznych stwierdzeń.

To że kilku miało coś na sumieniu nie znaczy by można było obciążać cały KK.

Komisje i nie tylko państwowe bo również kościelne i mieszane wskazały winnych a nie "stwierdziły że KK jako instytucja..." - zauważasz tą różnicę?

wskazanie na Watykan chyba wyraźnie określa instytucje jako taką. Naprawdę tego nie widzisz???

Jestem Europejczykiem.

Naprawdę tego nie widzisz???

"....wyniki dochodzeń były dodatkowo pogłębione postawą Watykanu, który wspierał osoby przeciwstawiające się wytycznym ustalonym przez Kościół w Irlandii..."

Widzę, jeżeli o to chodzi, tyle że to mi nic konkretnego nie mówi, a nie musi od razu znaczyć tego co sugerowałeś.

nie zabieraj mu przyjemności z jego nadinterpretowania i ulubionego sugerowania:) zaraz ci wciśnie czarny berecik na głowe i wyzwie od sekciarzy smoleńskich.

Pomaska pomstuje na ołtarz postawiony na środku drogi rowerowej... I burza na Twitterze

"Ołtarz na środku drogi rowerowej... Z przyczepką i dwójką maluchów w środku byliśmy bez szans, hm..." - ten wpis Agnieszki Pomaski na Twitterze opatrzony odpowiednim zdjęciem wywołał burzę. Posłankę PO oskarżono o antykościelne zapędy i poradzono jej, aby następnym razem w takiej sytuacji nie "histeryzowała", tylko zeszła z roweru i pomodliła się z dziećmi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znanej z zamiłowania do jazdy na rowerze od razu zawrzało. Komentatorzy podzielili się na tych, którzy pomstowali na brak wyobraźni kościelnych działaczy, i tych, którzy w uwadze Pomaski dopatrzyli się znamion... "antykościelnego hejtu".

"Katotaliban przeszedł w fazę opresji..."

"Faszystowskie ołtarze wyrastają na ścieżkach rowerowych. Katotaliban przeszedł w fazę opresji", "Ponieważ pani poseł ma immunitet, nic nie może jej zatrzymać!" - pisali jedni. "A może wystarczyło się zatrzymać i pomodlić z dziećmi? Nie umarłaby Pani od tego :)", "Otóż modlić się można wszędzie :) Proszę porozmawiać ze swoim proboszczem, wytłumaczy" - pisali do posłanki jedni.

Ciekawe czy strefy kibica podczas Euro Pani poseł również przeszkadzały?

no bo to oczywiste, że potrzeby iluś tysiecy katolikow mają się nijak do prawa swobodnego przemieszczania dziuni z bachorami na rowerze.

Ukryta Zawartość

no bo to oczywiste, że potrzeby iluś tysiecy katolikow mają się nijak do prawa swobodnego przemieszczania dziuni z bachorami na rowerze.

Wyjątkowo debilna uwaga nawet jak na jacusia. Przecież to Matka Polka była! ;pewnie dzieciątka słodkie na mszę wiozła albo na procesje a tu taki klops! Ani to objechać ani przeskoczyć. Ja patrząc na zdjęcie byłem przekonany, że to ktoś kredens porzucił, być może w trakcie ucieczki.

Jestem Europejczykiem.

Procesje ci przeszkadzają?

Ale pewno gdyby ścieżkę rowerową zatarasowała PROCESJA takich nowoczesnych i postępowych Polaków to byś się ucieszył:

2728779512_bb2ef7cb67.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wyjątkowo debilna uwaga nawet jak na jacusia. Przecież to Matka Polka była! ;pewnie dzieciątka słodkie na mszę wiozła albo na procesje a tu taki klops! Ani to objechać ani przeskoczyć. Ja patrząc na zdjęcie byłem przekonany, że to ktoś kredens porzucił, być może w trakcie ucieczki.

Już cię kiedyś prosiłem, jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie pisz.

Jakbyś nie zrozumiał sytuacja to wpisuje się idealnie w to co pisze Ks. Infulat.

Katolikom ,choć są większością w Polsce, odmawia sie prawa do rzeczy z którymi inni nie maja kłopotu, nie dlatego ze są to ich jakieś szczególne prawa, a tylko i wyłącznie dlatego że są katolikami.

Czy ty jacus w ogóje czytasz te brednie które to wypisujesz???

Pierdzielisz, że katolikom odmawia się prawa do czegośtam a jak rozumiem przykladem ma być fakt, że zatarasowali ścieżkę rowerową a jakaś kobitka śmiała o tym napisać.

To kto i jak odmówił imprawa skoro tak naprawdę zrobili co chcieli? Zaiste popierniczona logika.

Jestem Europejczykiem.

Procesje ci przeszkadzają?

Ale pewno gdyby ścieżkę rowerową zatarasowała PROCESJA takich nowoczesnych i postępowych Polaków to byś się ucieszył:

widac ze tego pasjonuja okreslone...modele.Podswiadomosc

a to tylko jedno z wielu....jakie ma.

Rusz tą jedna szara komórą która posiadasz.

Przecież tu nie chodzi o fizyczny zakaz skoro procesja się odbyła.

że zatarasowali ścieżkę rowerową a jakaś kobitka śmiała o tym napisać.

No własnie o to tu chodzi! Udajesz czy załapałeś?

Ona napisała, a ty tego nawet nie rozumiesz co sie stało?

Ciekawe, że przy okazji innych imprez, niewątpliwie utrudniacych innym zycie, także to w ten sposob postrzega i wpierdziela na bloga?

Wydaje mi się , że nie. Dalej nie rozumiesz czy zwyczajowo palisz głupa?

Tego ołtarzu nikt tam nie postawił bez powodu, chodzi o bezpieczeństwo i wygodny dostep tysięcy ludzi bioracych udział w procesji ( która obchodzi znaczną część miasta/parafii) do miejsca modlitwy,. Trudno, żeby ktoś z powodu biednej pani z rowerkiem, która musiała zsiąść z siodełka i obejsc po trawie ołtarz, zbudował go w lesie!

Capichi?!

Ona pewnie mądrzejsza jest i to rozumie.

Tego ołtarzu nikt tam nie postawił bez powodu, chodzi o bezpieczeństwo i wygodny dostep tysięcy ludzi bioracych udział w procesji ( która obchodzi znaczną część miasta/parafii) do miejsca modlitwy

jak na razie to katolicy uzurpują sobie prawo do zajmowania przestrzenii publicznej która należy do wszystkich - w tym do ateistów.

dlaczego jakieś dziwne obrzędy religijne uprawiane są w miejscu publicznym tego nie wie nikt. to że pseudo większość (bo na pewno nie większość) tak robi to nie znaczy że to dobre; to jedna z podstawowych zasad demokracji - to że większość coś wybiera nie legitymizuje tego wyboru jako prawidowy.

skoro tak biadolisz o prześladowaniu to zastanów się, jak na razie to katolikom nikt nie odmawia prawa do wtrącania swojej wiary - w dośc inwazyjny sposób - w przestrzeń miejską. kwestionowanie waszych guseł nie jest prześladowaniem. próba krytykowania tych którzy się w te bzdury bawić nie chcą - to jest prześladowanie.

Oni przestaną mówić o prześladowaniach chyba dopiero wtedy, gdy Polska zamieni się w jakiś katolski Iran, w którym świeckie prawo przestanie obowiązywać na rzecz kanonicznego.

Po jacchooyku, czołowym pzpw na tym forum, trudno się spodziewać czegoś innego.

to jedna z podstawowych zasad demokracji - to że większość coś wybiera nie legitymizuje tego wyboru jako prawidowy.

Wooow... swoiście pojmowana demokracja. :)

Ja nie jestem entuzjastą demokracji ale teraz w końcu rozumiem czemu nasze światłe demokratyczne rządy nie zrobiły referendum, zanim posłały swych siepaczy, by zabijali partyzantów w Iraku czy Afganistanie. Oraz kobiety w ciąży (Nangar Khel).

Otóż: referendum nie było, bo najlepszy dla władzy sondaż dawał... 84% głosów przeciw! :)

No ale wiadomo - to, że większość Polaków wybiera pokój, nie legitymizuje tego wyboru jako prawidłowy.

Świetne! :)

Nikt też Polsków nie pytał o zdanie gdy US-mani zbudowali sobie w Starych Kiejkutach izbę tortur dla złapanych partyzantów.

skoro tak biadolisz o prześladowaniu to zastanów się, jak na razie to katolikom nikt nie odmawia prawa do wtrącania swojej wiary - w dośc inwazyjny sposób - w przestrzeń miejską.

Ale skoro taka to jest trauma dla ciebie to przecież zawsze możesz wyjechać do wolnego kraju, gdzie z religią sobie poradzono w imię... HGW w sumie, w imię czego, bez znaczenia.

Ale poradzono sobie z gusłami i z wiarą, że człowiek jest czymś więcej, niż małpą bez włosów.

Korea Północna zaprasza! Kuba zaprasza!

Jeśli chodzi o mnie, to mając wybór - co chcę widzieć za moim oknem: procesję na Boże Ciało, marsz komunistycznych żołnierzy, czy paradę pederastów... wybieram procesję.

Bez zastanowienia.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

doktorek zastanawiasz się co piszesz . Więc ty u władzy i wywiad w referendum będzie strategię ustalał a co tydzień raport w mediach .

Sąsiedzi byliby zachwyceni , zamiast szpiegów prenumerata gazety

Wooow... swoiście pojmowana demokracja. :)

Ja nie jestem entuzjastą demokracji ale teraz w końcu rozumiem czemu nasze światłe demokratyczne rządy nie zrobiły referendum, zanim posłały swych siepaczy, by zabijali partyzantów w Iraku czy Afganistanie. Oraz kobiety w ciąży (Nangar Khel).

Otóż: referendum nie było, bo najlepszy dla władzy sondaż dawał... 84% głosów przeciw! :)

No ale wiadomo - to, że większość Polaków wybiera pokój, nie legitymizuje tego wyboru jako prawidłowy.

Świetne! :)

Nikt też Polsków nie pytał o zdanie gdy US-mani zbudowali sobie w Starych Kiejkutach izbę tortur dla złapanych partyzantów.

doktorze. to że rządy wykorzystują demokrację dla swoich własnych celów to jest jasne i żadna tajemnica. rządy robią tak bez względu na ustrój.

i to nie jest kwestia mojego postrzegania świata ale kwestia logiki: wybór większości to tylko wybór większości w danej sytuacji - a większość nie ma monopolu na prawdę, czy to ze decyzja jest prawidłowa, jest po prostu decyzją większości. większość ludzi korzysta z facebooka - to nie do końca prawidłowy sposób spędzania wolnego czasu, ale ludzie mają do niego prawo.

Ale skoro taka to jest trauma dla ciebie to przecież zawsze możesz wyjechać do wolnego kraju, gdzie z religią sobie poradzono w imię... HGW w sumie, w imię czego, bez znaczenia.

gdzie napisałem że trauma ? nigdzie, proszę bez nadinterpretacji.

to raczej ksieża biadolą - chociaż praw w tym kraju mają jak mało kto. ateiści nie biadolą że są dyskryminowani. księża i "katolycy" non stop, ale takie biadolenie jaki chrześcijanizm - mierne.

Jeśli chodzi o mnie, to mając wybór - co chcę widzieć za moim oknem: procesję na Boże Ciało, marsz komunistycznych żołnierzy, czy paradę pederastów... wybieram procesję.

Bez zastanowienia.

i super, a ja wybieram nie patrzec w okno bo żadna z tych rzeczy mnie nie interesuje. każda z tych grup ma prawo protestować czy też paradować, kwestia by robić to tak aby tym prawem nie wkraczać w swobodę innych ludzi, wyznaniową, społeczną, jakąkolwiek. a kościóło tym zapomna, co więcej, jest pyszny jak paw, bo jak tylko przypomnieć mu że nie ma monopolu na ludzi to zaraz jeden z drugim stułę drą że dyskryminacja. diabeł ubrał się w ornat i na mszę dzwoni, czy jakoś tak to szło. czysta hipokryzja.

teraz w końcu rozumiem czemu nasze światłe demokratyczne rządy nie zrobiły referendum, zanim posłały swych siepaczy, by zabijali partyzantów w Iraku czy Afganistanie. Oraz kobiety w ciąży (Nangar Khel).

populizm to twoje drugię imię.

można napisać tak jak ty:

rząd wysłał siepaczy by zabijali partyzantów i kobiety i dzieci.

albo tak:

rzad wysłał wojsko żeby przypodobac się stanom i mieć z tego profit i niestety, jak to na wojnie bywa, zginęła ludnośc cywilna.

aha, zapomniałbym, część tych wojaków jedzie na ochotnika a większość nosi krzyżyki na szyi i się żarliwie modli z kapelanami przed misją.

go figure.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.