Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw do specyficznej muzyki do 10k zł

Lukkor

Rekomendowane odpowiedzi

cześć!

Poszukuję zestawu kolumny + napęd do nich + cd (w najgorszym razie póki co zamiast cd dobry DAC) do 10k zł.

Jednakże mam dosyć szczególne upodobania muzyczne i musi im odpowiadać charakterystyka brzmieniowa takiego systemu.

Muzyka której słucham to:

duże formy symfoniczne (ok 45%) , zależy mi zatem na świetnej dynamice, dobrej szczegółowości, ale i rozciągnięciu w basie (dobra transmisja kontrabasów, gran cassy, fagotów, czasem organów)

mocne brzmienia, prog rock, symphonic metal, heavy metal, powermetall, mocny rock (ok45%). Zatem system musi też dobrze sprawdzać się w środkowym zakresie pasma, musi mieć dynamikę nadążającą za szybkimi uderzeniami "stopa werbel".

Jeżeli chodzi o najniższe częstotliwości, lubię szybki, dynamiczny bas, z rozciągnięciem w dół, ale taki który się czuje jak to się mówi "na klatce piersiowej" :)

Oczywiście wiem że do rocka to zestaw NAD+focal albo paradigm. do klasyki triangle, dynaudio, B&W

ale może macie jakieś inne sugestie połączenia amp + kolumny ?

pozdrawiam serdecznie

Zacznij od podciągnięcia budżetu do 12-15k i posłuchaj kolumn z aktywnym basem Definitive Technology BP8040 (cena 7900 brutto/para)

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=kolumny_podlogowe&produkt=11893,definitive-technology-bp-8040st-bp8040st-kolumny-podlogowe-bipolarne-2szt-

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

DAC z preampem i pilotem np. audio-gd NFB-10.32 - 2600 PLN

Używana końcówka mocy np. CA 840E - 3000 PLN, albo wzmacniacz n.p. NAD M3, Krell

Reszta na kolumny, najlepiej też używane i chyba najtaniej będzie polskie.

Wzmacniacz musi być mocny i dobry, inaczej guzik z tego, co chiałbyś usłyszeć. Kolumny z aktywny basem to ogólnie dobre rozwiązanie, ale zamiast tego można mieć też do basów osobny wzmacniacz.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nad to byłoby super rozwiązanie, ale NAD M3 to wydatek, nawet w wersji używanej, około 10000 tys, czyli w zasadzie całego budżetu...

Wzmacniacz dobry i mocny? Może jeszcze jakieś inne sugestie oprócz wcześniej wymienionych?

Jeśli chodzi o kolumny? to co polskiego moglibyście polecić?

DAC z preampem i pilotem np. audio-gd NFB-10.32 - 2600 PLN

Używana końcówka mocy np. CA 840E - 3000 PLN, albo wzmacniacz n.p. NAD M3, Krell

Reszta na kolumny, najlepiej też używane i chyba najtaniej będzie polskie.

Wzmacniacz musi być mocny i dobry, inaczej guzik z tego, co chiałbyś usłyszeć. Kolumny z aktywny basem to ogólnie dobre rozwiązanie, ale zamiast tego można mieć też do basów osobny wzmacniacz.

A co waszym zdaniem byłoby lepszym rozwiązaniem do moich zastosowań, dwie duże kolumny podłogowe czy dwa monitory podstawkowe + subwoofer np 12"?

pozdr

Niestety łączenie sub-a z monitorami w 90% jest nieudane.

Przekaz się rozjeżdża, sub nie łączy się w całość z resztą, ewidentnie

słychać oddzielnie bas i resztę.

Takie koncepcje można zrealizować pomyślnie ale z drogim, bardzo szybkim subem.

Nie w tym budżecie.

Owszem bas będziesz miał potężny aż za bardzo ale jakość całego przekazu niska.

Rozglądałbym się jednak za dużymi kolumnami.

Musisz mieć też świadomość ograniczeń w tym budżecie.

Kolega Rafko dobrze doradził kolumny z aktywnym basem.

To tak jakbyś miał 2 subwoofery ale lepiej się to wszystko łączy w całość

a przecież o to chodzi.

Powodzenia.

Witaj,

namawiałbym na zwiększenie budżetu i zakup systemu, opartego na przedwzmacniaczu z odtwarzaczem sieciowym i DAC NAIM NAC 172 XS oraz kolumn aktywnych Genelec G Three (http://q21.pl/genelec-g-three.html). Jest to konfiguracja, która moim zdaniem idealnie wpasowuje się w Twoje wymagania.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

spore wymagania jak na deklarowaną kwotę....tylko używki....po 3 kzł za element to niewiele ale zawsze można spróbować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety łączenie sub-a z monitorami w 90% jest nieudane.

Przekaz się rozjeżdża, sub nie łączy się w całość z resztą, ewidentnie

słychać oddzielnie bas i resztę.

No to żeś pan zajechał. Nie zgodzie się z tezą szczególnie przy zastosowaniu i dobrym zestrojeniu subów RELa w zestawie.

P.S- Kolego Lukkor poczytaj w necie na temat zastosowania dwóch subów w systemie.

Skup sie na poszukiwaniach kolumn podłogowych (lub większych monitorów) grających dobrze średnicą i wysokimi. Niskie tony nie muszą być wybitne. Kup dwa suby rel T5 lub T7 zależnie od wielkości pomieszczenia. Do tego wcale nie musi być kilowatowy wzmacniacz który przeważnie jest drogi i prawdopodobnie będziesz miał mega wystrzał w swojej ustalonej kwocie i nie będziesz musiał dokładać drugich 10 tysięcy żeby osiągnąć podobny (lub słabszy) efekt.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Nad to byłoby super rozwiązanie, ale NAD M3 to wydatek, nawet w wersji używanej, około 10000 tys, czyli w zasadzie całego budżetu...

Skąd taka cena? Używane NAD M3 wyceniane są na ok. 6000,- zł.

Ot, choćby na Allegro:

http://allegro.pl/wzmacniacze-i-pokrewne-wzmacniacze-20120?closed=1&order=d&string=nad+m3&search_scope=closed

Można nawet skontaktować się ze sprzedającym, jeśli nie było ofert kupna.

Jeśli jakieś suby REL z DSP to pewnie można bo REL marką jest dobrą ale w łącznym budżecie 10000zł za kolumny, sprzęt i suby to

raczej możliwe nie jest.

Kolega sly30 niestety ma rację.

Nie wiem co wam sie rozjeżdża i nie łączy z resztą pasma. Na pewno mieliście suby rela w swoim systemie dobrze ustawione i zestrojone ? U mnie gra idealnie, nikt też nie słyszy żadnych braków pasma czy rozjazdów. Mało tego sub (w konstrukcji zamkniętej) jest dokładniejszy i nie tak rozlazły w stosunku do podłogówek (trzy modele) które miałem i generalnie jakość i kultura basu jest znacznie wyższa przy zachowaniu niższych kosztów.

Zapewne basu jest dużo i może się to komuś podobać ale czy ma to odpowiednią szybkość i rozdzielczość na basie to już inna sprawa.

Nie znam tych sub-ów REL-a.Jeśli mają DSP to efekt może być OK, jeśli nie mają to są to suby tylko i wyłącznie zestrojone pod kino domowe gdzie DSP ma procesor kinowy(amplituner kinowy) i to on ustawia korekcję dla subwooferów.

Suby bez DSP nie nadają się do stereo...w ogóle.

a zestawy monitor audio? podłogowe? na papierze schodzą nisko (32, 35hz) ale jak prezentuje się dynamika?

generalnie wolałbym może kupić na początku samą końcówkę mocy/wzmacniacz i kolumny, a później dopiero CD/DAC...

Zapewne basu jest dużo i może się to komuś podobać ale czy ma to odpowiednią szybkość i rozdzielczość na basie to już inna sprawa.

Nie znam tych sub-ów REL-a.Jeśli mają DSP to efekt może być OK, jeśli nie mają to są to suby tylko i wyłącznie zestrojone pod kino domowe gdzie DSP ma procesor kinowy(amplituner kinowy) i to on ustawia korekcję dla subwooferów.

Suby bez DSP nie nadają się do stereo...w ogóle.

I to jest świetne w Definitive, robi kolumny aktywne z subami z DSP :):):)

a zestawy monitor audio? podłogowe? na papierze schodzą nisko (32, 35hz) ale jak prezentuje się dynamika?

generalnie wolałbym może kupić na początku samą końcówkę mocy/wzmacniacz i kolumny, a później dopiero CD/DAC...

Nie sugeruj się za bardzo takimi danymi, bo lepsza kolumna niżej schodzi mimo tego, że na papierze jest gorsza, tak to wygląda w praktyce. Bardzo ważny jest też wzmacniacz.

Co do subów, to i tak nie są po to, żeby odtwarzać całe pasmo niskotonowe a jedynie jego najniższą część. No i w tym budżecie nic sensownego raczej nie kupisz. Oczywiście odtwarzanie tego najniższego basu jest fajne, daje taki dodatkowy smak całej muzyce, ale to nie jest priorytet jak się chce wydać tylko 10 tys.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

a gdyby zmienić kierunek poszukiwań i zainwestować w dobry cd/sacd z wyjściem zbalansowanym xlr i monitory APS AEON?

albo też aktywne i też polskie Sveda Audio :-)....tylko, ze potrzebne jest DOBRE regulowane wyjscie albo preamp z XLRami - w tym zakresie cenowym szalu nie bedzie. No, moze jakby Krell KRC-3 z dobrej ręki.., to tak. Ale i na dobre CD nie styknie.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Sveda Audio....bardzo ładnie zagrały z subem na audio show (jeśli dobrze pamiętam cena kolumienek 7-8 kzł para)....jednak nie zapominajmy, że mamy do wydania na cały system 10 kzł.....NAD M3 za 6 kzł to dobra cena ...ale 4 kzł na kolumny i cd to porażka o kablach już nie wspomnę

Nie znam tych sub-ów REL-a. Suby bez DSP nie nadają się do stereo

Jak nie znasz subów rel to czemu piszesz że sie nie nadają do stereo ?

suby tylko i wyłącznie zestrojone pod kino domowe - bez DSP

Słyszałeś ? Jak nie znasz tych subów to czemu piszesz że sie nie nadają do stereo ?

Suby bez DSP nie nadają się do stereo

Za bardzo ufasz gadżetom typu dsp a nie swojemu słuchowi.

DSP jest potrzebny przy subach z bas-reflexem. Chociaż Velodyne chyba montuje we wszystkich wyższych modelach a rel jednak nie ma takiej potrzeby. Czy to oznacza że rel jest strojony pod kino ? Bez urazy może powinieneś pracować w biurze projektowym audio i minąłeś sie z powołaniem ?

sly30 patrzy z innej perspektywy

I z punktu widzenia tej perspektywy ma rację ... ;-)

tomgda - jak kiedyś osiągniesz poziom sly30 to zrozumiesz ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tomgda, generalnie jest tak, źe subwoofery w ogóle nigdy nie służyły i nie miały służyć do stereo.

Wymyślono je pod kina domowe i nie stosowano DSP gdyź funkcje te przejmował sterujący procesor kinowy czy

w wersji uproszczonej amplituner kinowy.

DSP szczególnie dla basu nie jest żadnym gadżetami tylko elementem niezbędnym.

Basy to zakresy częstotliwości z którymi są zawsze największe problemy a wynika to z akustyki.

Poczytaj w zakładce o akustyce jak ludzie walczą z tym problemem i jak trudne to jest.

W zależności w jakim miejscu pokoju stoi źródło basu to bas jest odtwarzany zupełnie inaczej.

Czasem buczy, albo dudni, albo snuje się po podłodze, albo nie ma nad nim kontroli.

Nadal rzadko używa się subów do stereo gdyź trudno zapanować nad tym co z siebie wydają a jeszcze trudniej zszyć

w jedną całość przekaz z suba i z kolumn. A jest to konieczne dla dobrej klasy stereo.

Poza tym zdecydowana większość subów jest strojona pod kino domowe i są one za wolne do stereo.

Z czasem jednak zaczęto eksperymentować z użyciem subwooferów do stereo i przekonano sie, że wówczas

muszą być zupełnie inaczej zestrojone, muszą być znacznie szybsze i koniecznie mieć swoje DSP gdyź w stereo

preampy nie mają swojego DSP jak procesory kina domowego.

Nie jest prawdą że DSP potrzebują tylko suby z BR.

Każdy subwoofer koniecznie potrzebuje DSP bo jakość basu jaki jest odtwarzany z DSP a bez DSP to różnica gigantyczna. W ogóle nieporównywalna.

Sytuacja o której piszesz jest mi znana. Tych subów REL nie znam ale wiele innych testowałem.

Teź byłym zawsze fanem dobrego basu i nadal nim jestem ale dziś wiem, że dużo nie znaczy dobrze.

Moźna używać kinowych subwooferów do stereo.

Kto tobie zabroni? Nikt. Ale to nigdy nie daje dźwięku wysokiej próby.

Moźe będzie jako tako, może trochę gorzej a bywa że fatalnie.

Jak nie znasz subów rel to czemu piszesz że sie nie nadają do stereo ?

Słyszałeś ? Jak nie znasz tych subów to czemu piszesz że sie nie nadają do stereo ?

Za bardzo ufasz gadżetom typu dsp a nie swojemu słuchowi.

DSP jest potrzebny przy subach z bas-reflexem. Chociaż Velodyne chyba montuje we wszystkich wyższych modelach a rel jednak nie ma takiej potrzeby. Czy to oznacza że rel jest strojony pod kino ? Bez urazy może powinieneś pracować w biurze projektowym audio i minąłeś sie z powołaniem ?

Gdyby było tak różowo - to większość miałaby zestaw - minitory + sub:) Idealne panaceum:)

Niestety i bez urazy...

Nie ma suba, który byłby uniwersalny i współpracowałby IDEALNIE ze wszystkimi, większością, czy wieloma kolumnami. Choćby nie wiem jaki szybki był. Nie tylko o to chodzi.

Nawet z tymi specjalnie dedykowanymi, czy wbudowywanymi w kolumnę różnie bywa...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Do słuchania takiej muzyki ja kolega odradzam jakiekolwiek małe monitory, nawet z subem. Symfonika, duże składy, koncertowy wykop, tego nie będzie z małych wooferków, ja mam podobne preferencje jak kolega, chodzi bardziej o charakter dźwięku niż typ muzyki, i mimo że mam mały, niecałe 15m2 pokój w którym 90% forumowiczów wstawiłaby pudełka do butów na 13cm wooferkach, to wybrałem dla siebie kolumny podłogowe po 2x18cm sztuka. Żeby nie było, próbowałem różnych konstrukcji mniejszych, większych i mimo że dla wielu znajomych co było u mnie małe paczki (również z subem) grały dobrze to dla mnie to nigdy nie było to. Nie chodzi tu o zejście i ilość basu, tylko o ilość dźwięku wypromieniowanego przez taki zestaw. Satysfakcję dawał dopiero zestaw o całkowitej powierzchni z jednego dużego ponad 25cm woofera lub kilku mniejszych najlepiej ponad 17cm. Bardzo podobały mi się właśnie wielkie monitory, klasyczne JBLe L36 na 1x30cm wooferze, tylko że u mnie w mniejszym pokoju ciężko ustawić takie paczki dlatego zdecydowałem się na kolumny podłogowe o podobnej powierzchni ale z większej ilość odpowiednio „mniejszych” (jeśli dla kogoś 18cm to mniejsze) wooferów które mają na krótszej odległości od słuchającego w tak małym pokoju jak mój, lepsze rozpraszanie dźwięku od 30cm potwora. Jeśli jednak kolega ma odpowiednio dużo miejsca śmiało może celować w coś na wielkich wooferach.

Z tych paczek jakich słuchałem / miałem u siebie i mogę polecić, stare Paradigmy serii v2 są bardziej do rocka/metalu niż symfoniki, stara seria z ciepłą elektroniką, nowe nie wiem. Harbethy Compact 7ES lub te większe, 3x drożne odwrotnie, bardziej muzyka dawna „bez prądu”, choć przyznam że słuchałem na 7ES zasilanych Hi-Endowym Musicalem nawet power metalu i dawały radę. Sam jednak zdecydowałem się na Dynaudio Audience 72SE, dla mnie idealne kolumny o naprawdę uniwersalnym brzmieniu, ważne żeby zasilać je odpowiednio wydajnym, niezmulonym wzmacniaczem. Wielu polecało je czasem kiedyś do muzyki klasycznej, z tym że ja nie wiem do końca czy to dobrze, dla mnie one mają swoiste „zrobione” brzmienie, z podrasowanym basem akcentującym mocno wykop stopy perkusji i lekko wyostrzoną górą, a może się mylę bo klasyki bardzo mało słucham, ale do takiej muzyki dobre są chyba bardzo neutralne kolumny.

Co do subów uważam że owszem, to dobry pomysł, z tym że sub bardziej jako uzupełnienie najniższego dołu, tego który bardzo często współczesne kolumny odtwarzają z dziury bas reflex przez co jest miernej jakości. Nawet mając kolumny podłogowe warto pomyśleć o subie, np. ja potrzebowałbym suba by słuchać niektórych nagrań które mówiąc powszechnie kłują w uszy, tych za jasnych, np. wielu heavy-metalowych. Dla większych kolumn podłogowych możliwe że wystarczy tylko jeden sub, choć wiadomo idealnie byłoby mieć dwa i całościowo dostajemy wtedy system wielodrożny z aktywnym dołem. Oczywiście suby w obudowie zamkniętej, zatykamy wtedy bas reflexy w kolumnach i po idealnym zestrojeniu cieszymy się Hi-Endowym basem i potęgą brzmienia ;)

I love the sound of crashing guitars

postaraj sie znalesc kolumny jamo d590 - to koszt okolo 2000 - w zaleznosci od stanu

do tego kup jakiegos chinskiego lampiaka - takiego jakiego chcesz - nie musi byc specjanie mocny - mozesz celowac nawet z 8 watowe na 300b - takie cacko to okolo 3000 plus ewentualny apgrejdzik w lepsze lampki i kondy to okolo 2000

postaraj sie o jakiegos CD pionka z dobrym napedem (kolega forumowy discomaniac podpowie ktore sa pancerne i ktore maja dostepne lasery) - wydatek okolo 500pln

kable do smaku - ale i tak wyjdzie pewnie okolo 1000 jak znam zycie

czyli reasumujac 2000+3000+2000+500+1000=8500

a za reszte spraw sobie dacka

wniosek - mozna za 10k zebrac zestawik na prawde spoko

jelsi nie lubisz lamp albo nie masz ochoty na zabawe ze szklanymi bankami to i tak za 5000 masz wybor na zakup dobrego pieca - te jamo nie potrzebuja duzych mocy zeby zagrac

Każdy subwoofer koniecznie potrzebuje DSP bo jakość basu jaki jest odtwarzany z DSP a bez DSP to różnica gigantyczna. W ogóle nieporównywalna.

Nie słyszałem suba z DSP ale słyszałem wiele kolumn podłogowych i sub w moim systemie daje bas taki jak modele kolumn na które mnie nie stać.

Basy to zakresy częstotliwości z którymi są zawsze największe problemy a wynika to z akustyki.

W zależności w jakim miejscu pokoju stoi źródło basu to bas jest odtwarzany zupełnie inaczej.

Czasem buczy, albo dudni, albo snuje się po podłodze, albo nie ma nad nim kontroli.

Właśnie miałem problem z akustyką przy kolumnach podłogowych. Jak wiadomo odsłuch prowadzi się symetrycznie między kolumnami. U mnie w tym miejscu bas był nie do zniesienia, buczący i bez tzw kick basu.

Moje problemy z akustyką basu w pomieszczeniu skończy się jak pozbyłem się podłogówek na rzecz monitorów i suba. Potem ustawiłem suba tam gdzie bas w miejscu odsłuchu jest najlepiej odbierany. Pojawił sie kick bas i skończyło sie buczenie wyższego basu a sub dźwiękowo zniknął w pomieszczeniu.

Subwoofer może sie jednak okazać pomocny przy problemach z akustyką bo można go ustawić tam gdzie kolumn nie dało by sie ustawić z oczywistych względów i tam z kąd można wydobyć najlepszy bas.

jeszcze trudniej zszyć w jedną całość przekaz z suba i z kolumn.

Nie wiem o czym mówisz. Chyba jestem już zbyt głuchy żeby to odróżnić porównując z podłogówkami.

Co do subów uważam że owszem, to dobry pomysł, z tym że sub bardziej jako uzupełnienie najniższego dołu, tego który bardzo często współczesne kolumny odtwarzają z dziury bas reflex przez co jest miernej jakości. Nawet mając kolumny podłogowe warto pomyśleć o subie, np. ja potrzebowałbym suba by słuchać niektórych nagrań które mówiąc powszechnie kłują w uszy, tych za jasnych, np. wielu heavy-metalowych. Dla większych kolumn podłogowych możliwe że wystarczy tylko jeden sub, choć wiadomo idealnie byłoby mieć dwa i całościowo dostajemy wtedy system wielodrożny z aktywnym dołem. Oczywiście suby w obudowie zamkniętej, zatykamy wtedy bas reflexy w kolumnach i po idealnym zestrojeniu cieszymy się Hi-Endowym basem i potęgą brzmienia ;)

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Oczywiście kolumny (też monitory) muszą mieć swój dobrze słyszalny wyższy i średni bas, bo całego niskiego pasma za pomocą suba nie da się dobrze zgrać z kolumnami wyjałowionymi lub rozmiarów kartonu po mleku.

Proponuje zakończyć temat suba do stereo bo jest na to oddzielny wątek. Jak wszyscy wiemy jest to temat rzeka i każdy na bazie swoich doświadczeń ma inne zdanie. Duży wpływ na te doświadczenia ma akustyka pomieszczenia, podpięty rodzaj kolumn, subwoofera itd.

Pozdrawiam

Miłego wekchendu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.