Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

To na jakiej nietradycyjnej technice kolega słucha muzyki?

Proszę może wrócić do normalnej formuły rozmowy, nie jestem w nastroju aby droczyć się z kimkolwiek, jest nowe potężne narzędzie plikowe, Bug Head Emperor, proszę wypróbować albo pozwolić mnie się nim bawić, polecam wszystkim.

Tak długo go wyciągałeś, czy co??

Nie, drut to skrót, to w rzeczywistości potężna wiązka przewodów pogrupowana w autorski sposób, będący sam w sobie wynikiem rocznej pracy doświadczalnej.

Wiązka zawiera druty w średnicach od 0,02 do 0,7 mm.

Może wtedy jego urządzenia w końcu potrafiłyby zagrać jak przyzwoite stereo.

To nie są złe urządzenia, to są urządzenia, które działają tak jak są zbudowane, proszę się zastanowić, to nie jest krytyka, to opis sytuacji rzeczywistej.

To już brzmi lepiej...praca nad geometrią, rozkładem pól itp,,,

Tak praca, aby zneutralizować wpływy pojemności oraz indukcyjności wewnętrznych.

Wynikiem tej pracy, prowadzonej z przerwami od 15 lat jest system opisany matematycznie.

system i Ty

Jak będę budował indywidualny system hi end, to nie omieszkam o tym powiadomić społeczności forum, będę wtedy otwarty na wszystkie wskazówki i sugestie Szanownych Kolegów, nie omieszkam też zaznaczyć wysokości kwoty, przeznaczonej na pokrycie jego kosztów.

System, pod nadzorem forum, będę budował przez kilka lat, pożyczając i opisując wskazane przez sympatyczne grono Kolegów komponenty.

Jaki to system?

Nazwa nic Koledze nie powie, oparty jest na redukcjach wektorowych, tylko tyle mogę przekazać, jest skomplikowany, opiera się na twierdzeniu że idealny balans magnetyczny jest niemożliwy do osiągnięcia, na tym łez padole.

747 ...nie pitol proszę tylk napisz na czym teraz grasz?

Kleopatra czy Amator?

...

bo już się pogubiłem.

Nawet Bóg czy inny guru musi czasem pokazać poziom odniesienia.

Pytam bo na razie prawiąc takie dyrdymały môwisz mi/nam, że jestem/śmy głupi. Chcę zmądzeeć i mieć z Tobą jakiś poziom odniesienia do dalszej dyskusji.

Prosze?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak będę budował indywidualny system hi end, to nie omieszkam o tym powiadomić społeczności forum, będę wtedy otwarty na wszystkie wskazówki i sugestie Szanownych Kolegów, nie omieszkam też zaznaczyć wysokości kwoty, przeznaczonej na pokrycie jego kosztów.

System, pod nadzorem forum, będę budował przez kilka lat, pożyczając i opisując wskazane przez sympatyczne grono Kolegów komponenty.

Już dobrze, dobrze 747... everything's gonna be alright

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

rozszerzać horyzonty innych...

85% jakości dźwięku to elektroenergetyczna linia zasilająca posiadająca właściwą specyfikacje.

Reszta to sprzęt.

Linia musi być wykonana z użyciem transparentności na poziomie najwyższej klasy kabli głośnikowych, zaś sekcja dla źródeł, na poziomie najwyższej klasy interconektów, obrazowo pisząc.

Linia taka swoimi własnościami, kształtuje przekaz w sposób bezdyskusyjnie dominujący, w stosunku do pozostałych czynników mających wpływ na parametry przekazu.

Zastosowanie tak przygotowanej energetyki, wymusza również bardziej wygórowane wymagania odnośnie wszystkich innych kabli w systemie.

Izolatory w całości okablowania, wyłącznie teflonowe, najlepiej perforowane.

Urządzenia działające w zestawieniu otrzymują komfortowe warunki pracy, które nie mogą być zakłócone istnieniem wąskiego gardła wewnątrz nich.

Żadnych kondensatorów elektrolitycznych opartych o przewodnictwo jonowe, tylko Black Gate.

Żadnych przewodników metalowych poniżej 6N wewnątrz urządzeń.

Żadnego srebra, nie pochodzącego od topowego producenta metalurgii.

Żadnego aluminium w cewkach głośników, aluminium miedziowane prostokątne, ledwo dopuszczalne.

Zwrotnica w kolumnach łączona punkt w punkt, żadnych blokad dla swobodnego przepływu powietrza w pobliżu jej elementów.

Montaż elementów zwrotnicy, tylko na bazie i w otoczeniu teflonu.

Uruchamiamy i gra muzyka, mamy już absolutną pewność, że znaleźliśmy to czego szukaliśmy.

Uważaj o czym marzysz, gdyż marzenia się spełniają.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Można liczyć na szczyptę poezji z przesłuchań Passa czy mam się ograniczyć do YT?

Od poezji a nawet powiedziałbym opowieści fantasy mamy kilku asów ;)

Co chcesz wiedzieć Macieju?

Na moje, trzeba jeszcze poczekać, aż się set ustoi, psycho/ wibroakustyka...

Poza tym, nie wykluczone, ze z czasem, wymagał będzie dopieszczenia w/g własnych preferencji.

Chodzi mi o ogólne wrażenia. Jak na te chwilę oceniasz ten set. namacalność, lokalizacja, budowa sceny, czy jest równy w paśmie, a może nieznacznie faworyzuje jaki zakres... jak góra, średnica w odniesieniu do np. Tenor Audio 175s?

O bas nie pytam, bo z pewnością jest lepszy niż MBLa :)) cokolwiek, to "lepszy" nie miałoby znaczyć.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Żadnego aluminium w cewkach głośników, aluminium miedziowane prostokątne, ledwo dopuszczalne.

Zwrotnica w kolumnach łączona punkt w punkt, żadnych blokad dla swobodnego przepływu powietrza w pobliżu jej elementów.

Montaż elementów zwrotnicy, tylko na bazie i w otoczeniu teflonu.

Piszesz tu o ulepszaniu tego co już jest - cewki w głośnikach / zwrotnice.

Ale to przecież jest zło konieczne.

Każdy kto raz słyszał cebulki MBL lub magnetostaty Magnepana i elektrostaty Martina Logana zdaję sobie sprawę że żaden głośnik dynamiczny nie jest w stanie nawet się zbliżyć do trójwymiarowości sceny stereo.

Oczywiście ma inne zalety ale mówimy konkretnie o hologramie.

Wywołuje to efekt promieniowania fali dżwiękowej nie tylko do przodu ale wokół siebie dzieje się to analogicznie jak w naturze. Głośnik dynamiczny nigdy tego nie osiągnie choćby cewki były ze złota - bo z założenia sposób rozpraszania fali jest ułomny. Ale wygodny w aplikacji (dla producentów to nieoceniona zaleta).

Skłaniał bym się w kierunku pogodzenia cech obu domen dynamicznej i statycznej

tak aby powstał jakiś nowy twór audio do wytwarzania dżwęków niż ciągłe dłubanie w tym co już się dawno jako rozwój skończyło. Wtedy byłby to jakiś postęp a tak.... badania kosztują i bawimy się w tej samej piaskownicy.IMO

Co do zwrotnic to już całkowicie bezsensowny wywód dający do myślenia.

Każdy kto słyszał dobry głośnik szerokopasmowy wie ile zwrotnica robi szkód w sygnale audio - więc znowu mamy dopracować to co z założenia jest złe.

Postępem będzie głośnik pełnopasmowy (jednorodny materiałowo) , bez spadków i oczywiście co kluczowe bez podziałów i zwrotnic np 10 - 30 000 Hz (+/- 0,1 db).

Kogo wtedy będą obchodzić jakieś cewki , odległości i druty 6N.

A tak to dalej ta sama piaskownica,problemy,ograniczenia,zniekształcenia,podziały oraz oczywiście zabawki.

Na razie to Sci-Fi ale może kiedyś na jakimś USS Enterprise......

Producenci audio dla rynku pro już dawno poszli po rozum do głowy i sklecili głośniki aktywne eliminując tą upierdliwą bolączkę w postaci zwrotnicy .Natomiast problem podziału pasma nadal istnieje bo został przeniesiony na wzmacniacze w tych głośnikach . Czyli też ze spójności dupa.

Niestety muszą działać na tym co im oferuje rynek a w nim tylko te starocie czyli cewki , zwrotnice i głośniki dynamiczne.

Więc czekają jak my aż nadejdzie coś zupełnie nowego.

Piszesz tu o ulepszaniu tego co już jest - cewki w głośnikach / zwrotnice.

Ale to przecież jest zło konieczne.

Każdy kto raz słyszał cebulki MBL lub magnetostaty Magnepana i elektrostaty Martina Logana zdaję sobie sprawę że żaden głośnik dynamiczny nie jest w stanie nawet się zbliżyć do trójwymiarowości sceny stereo.

Oczywiście ma inne zalety ale mówimy konkretnie o hologramie.

Wywołuje to efekt promieniowania fali dżwiękowej nie tylko do przodu ale wokół siebie dzieje się to analogicznie jak w naturze. Głośnik dynamiczny nigdy tego nie osiągnie choćby cewki były ze złota - bo z założenia sposób rozpraszania fali jest ułomny. Ale wygodny w aplikacji (dla producentów to nieoceniona zaleta).

Skłaniał bym się w kierunku pogodzenia cech obu domen dynamicznej i statycznej

tak aby powstał jakiś nowy twór audio do wytwarzania dżwęków niż ciągłe dłubanie w tym co już się dawno jako rozwój skończyło. Wtedy byłby to jakiś postęp a tak.... badania kosztują i bawimy się w tej samej piaskownicy.IMO

Co do zwrotnic to już całkowicie bezsensowny wywód dający do myślenia.

Każdy kto słyszał dobry głośnik szerokopasmowy wie ile zwrotnica robi szkód w sygnale audio - więc znowu mamy dopracować to co z założenia jest złe.

Postępem będzie głośnik pełnopasmowy (jednorodny materiałowo) , bez spadków i oczywiście co kluczowe bez podziałów i zwrotnic np 10 - 30 000 Hz (+/- 0,1 db).

Kogo wtedy będą obchodzić jakieś cewki , odległości i druty 6N.

A tak to dalej ta sama piaskownica,problemy,ograniczenia,zniekształcenia,podziały oraz oczywiście zabawki.

Na razie to Sci-Fi ale może kiedyś na jakimś USS Enterprise......

Producenci audio dla rynku pro już dawno poszli po rozum do głowy i sklecili głośniki aktywne eliminując tą upierdliwą bolączkę w postaci zwrotnicy .Natomiast problem podziału pasma nadal istnieje bo został przeniesiony na wzmacniacze w tych głośnikach . Czyli też ze spójności dupa.

Niestety muszą działać na tym co im oferuje rynek a w nim tylko te starocie czyli cewki , zwrotnice i głośniki dynamiczne.

Więc czekają jak my aż nadejdzie coś zupełnie nowego.

Poczytaj, może Ci się coś rozjaśni z tymi zwrotnicami :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Poczytaj, może Ci się coś rozjaśni z tymi zwrotnicami :)

http://www.wisdomaudio.com/

Wolę zaczekać gdy już je wyeliminują.Mam czas.

Folie też mają ograniczenia( i tak je kocham) i nie myśl że zszywanie z subwooferem(który proponują ze względu na spadki) to nie zwrotnica . Będzie to słychać.

Dlaczego szczytowy ML jest wielgachny ale całkowicie foliowy......jak myślisz czy jednorodność materiałowa ma znaczenie dla efektu uzyskanego brzmienia ?

jak myślisz czy jednorodność materiałowa ma znaczenie dla efektu uzyskanego brzmienia ?

Myślę że uroki elektrostatów (bardzo lubię dźwięk choćby takich HE90, czy starszych modeli Staxa) niszczy własnie generowanie dźwięku dużą płaszczyzną. Tak że np. MBL-e grają gorzej co do eteryczności ale obraz generowany przez nie jest bardziej realny.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

jest bardziej realny

(MBL)...To jest oczywiste jako jedyne naśladują oryginalnie promieniujące instrumenty - w każdym kierunku (pomijam bas).

Cała reszta to i tak dużo w porównaniu z konkurencją bo aż przód / tył .

(MBL)...To jest oczywiste jako jedyne naśladują oryginalnie promieniujące instrumenty-w każdym kierunku (pomijam bas).

Cała reszta to i tak dużo w porównaniu z konkurencją bo aż przód/tył .

Oj tam oj tam, posłuchaj np.Von Schweikertów od modelu Vs-5 Na prawdę jest więcej podobnych konstrukcji.

Efekt ambient po prostu jest, nawet lansowany ostatnie parę lat WA go używa z różnym efektem

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Oj tam oj tam, posłuchaj np.Von Schweikertów od modelu Vs-5 Na prawdę jest więcej podobnych konstrukcji.

Efekt ambient po prostu jest, nawet lansowany ostatnie parę lat WA go używa z różnym efektem

Przy odsłuchu jak zapragnę wejść Za bazę tych kolumn potrafią utrzymać namacalną i ostrą lokalizację instrumentów.

Bo cebulki to potrafią - można ich słuchać z dwóch stron (jak jest ochota/potrzeba).

Te co polecasz tez ?

Bo naśladowców było sporo tylko te naśladowanie nie bardzo wychodziło...

Przy odsłuchu jak zapragnę wejść Za bazę tych kolumn potrafią utrzymać namacalną i ostrą lokalizację instrumentów.

Bo cebulki to potrafią - można ich słuchać z dwóch stron (jak jest ochota/potrzeba).

Te co polecasz tez ?

No dobrze jeśli masz taka potrzebę słuchania z tyłu za kolumnami to Tylko Cebulki :)

Ale jak masz duże kolumny i krzepę to możesz sobie je obrócić dla sportu ;)

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

No dobrze jeśli masz taka potrzebę słuchania z tyłu za kolumnami to Tylko Cebulki :)

Ale jak masz duże kolumny i krzepę to możesz sobie je obrócić dla sportu ;)

Tu pełna zgoda.

Czekaj ale chyba jednak nie .

Bo mi się przypomniało że jak w barze gra kapela i idę się do kibelka odpryskać to nie muszą swoich instrumentów obracać w moim kierunku abym mógł ich zlokalizować i cieszyć się świeżą i nośną barwą.

Ale to tylko detal......

Dobra kończymy offtopa....bo może się to żle skończyć.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Na moje, trzeba jeszcze poczekać, aż się set ustoi, psycho/ wibroakustyka...

Poza tym, nie wykluczone, ze z czasem, wymagał będzie dopieszczenia w/g własnych preferencji.

Chodzi mi o ogólne wrażenia. Jak na te chwilę oceniasz ten set. namacalność, lokalizacja, budowa sceny, czy jest równy w paśmie, a może nieznacznie faworyzuje jaki zakres... jak góra, średnica w odniesieniu do np. Tenor Audio 175s?

O bas nie pytam, bo z pewnością jest lepszy niż MBLa :)) cokolwiek, to "lepszy" nie miałoby znaczyć.

Ten zestaw oceniam jako najlepszy tranzystor jaki dane było mi słyszeć.

Nie chodzi o to ,że gra on jak lampa ( jak to niektórzy potrafią twierdzić) bo to oczywiście bzdura , ale szczerze mówiąc lampa w C8 i brak jakiejkolwiek w dalszym torze audio nie jest tak odczuwalna jak np. na Burmesterze czy D'Agostino.

Co dziwne ten PASS gra dźwiękiem przyjemniejszym niz np. hybrydowy Ypsilon.

Bass jest obszerniejszy ale nie jest rozlazły , jak dla mnie fenomenalny szczególnie przy głośniejszym słuchaniu.

Nie jest z nim tak jak to było w kilku innych tranzystorach tzn. efekt walenia kijem w karton po TV czyli pusto i sucho.

Wysokie tony są również b.dobre . Detaliczność , wgląd w nagranie i ich prezentacja super bez typowego dla tranów jazgotu przyprawiającego o ból zębów.

Mam w kolumnach zwory wysokich tonów ustawione na "+1" i nic nie kroi uszu.

Prezentacja sceny porównywalna z Tenorem.

To o co pytasz czyli faworyzowanie jakichś częstotliwości raczej nie zauważyłem . PASS gra liniowo tzn. nie uwypukla niczego.

Jestem na prawdę zaskoczony ,że tranzystor może tak przyjemnie zagrać ale domyślam się ,że główną zasługą jest tutaj jego praca w klasie A (SE).

Oczywiście nie jest to dźwięk z dobrej lampy takiej jak KONDO , brakuje jednak tej magii i czaru ale ... ja mógłbym na to przymknąć oko ;)

Wady:

- brak wyłącznika głównego i trybu stdby w pre.

- brak triggera

- instrukcja "nie dla idiotów"

- z racji pracy w klasie A czas na osiągnięcie 100% parametrów pracy końcówek szacuje na o.k. 1,5 - 2,0 godz.

Końcówki mają trigger i wyłączanie w stand by przez trigger ale on nie jest na minijacku tylko na 2 gniazdach-czarne i czerwone. To jakiś inny standard. Nie wiem jak ten preamp, ale topowy XS ma też ten trigger i włączasz pilotem cały system tzn pre i obie końcówki.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

O.K. dzięki za info.

Zwrócę uwagę co jest napisane w instrukcji.

Dam znać.

Coś tam jest napisane ale do końca nie jestem pewny.

Dopytam u dystrybutora.

Wygląda na ich jakiś 12V system kontroli przy podłączeniu kolejnych monobloków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.