Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

S10 to wiem i faktycznie słabo gra. Może z BADA lepiej ale sam z siebie jest cienki.

Dlatego pewnie wiele osób się go pozbywa. Myślę że W20 jest jednak znacznie lepszy.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kilka rdzeni bardziej może się przydać na Windzie niż Linuxie, gdzie odpowiednio programując soft, i na wystarczającym procku, można by tak wydzielić czasy procesora pomiędzy różne zadania, że nie będzie różnicy. Nie wiem czy istniejące programy są tak napisane, ale na pewno jest taka możliwość.

Czy ktoś jest sprawdzić umiejętność Jplay korzystania z wielu rdzeni? Gotów jestem się założyć o dobrą butelczynę, że nie.

No ja sprawdzałem. Otwiera 8 wątków, aktywne są dwa. Przy technologi HyperThreadingu, dwa wątki w pełni niezależnie mogą być obsłużone przez jeden rdzeń. Poza tym w aplikacjach pisanych na Windows, programista jedynie odpowiednio przygotowuje dane, w celu równoległego przetwarzania, a także ma możliwość tworzenia, zatrzymywania, wznawiania, usuwania wątków. Tym jak to się rozdziela pomiędzy rdzenie zarządza już system operacyjny i sam sprzęt. To w tak dużym uproszczeniu. Może byc tak, że jeden wątek odpowiada np. za dekompresje flaca, drugi steruje przesyłem do USB etc. Może to dać bardziej predyktywne (ale i tak niedokładne) czasy wykonywania poszczególnych operacji. Wątki mogą również działać na jednym rdzeniu i bez HT, odpowiednio są wówczas wywłaszczane czasy, ale mogą się wzajemnie blokować. (Zresztą mogą się zawsze wzajemnie blokować, jeżeli chcą operować na tych samych danych - synchronizacja). Ale nie ma sensu abym opisywał tutaj techniczne szczegóły.

System gra dobrze, albo nie....

No S10 i pewnie W20 to zwykly nedzny komputer tylko w ladnym blyszczacym pudeleczku ;)

Hardware to zwykly komputer, jednak to soft i zgranie obu czesci decyduje o sukcesie w audio. Wziac tyle z kompa , ile jest minimalnie potrzebne i zrobic dobrego softa. Proste. Tylko dlaczego tak niewielu umie to zrobic?

Fortepian to tez tylko troche metalu na strony i plyte, troche klawiszy i obudowa. Jednak niewielu umie to zrobic , zeby zagralo.

S10 to wiem i faktycznie słabo gra. Może z BADA lepiej ale sam z siebie jest cienki.

Dlatego pewnie wiele osób się go pozbywa. Myślę że W20 jest jednak znacznie lepszy.

Jak nie bylo W20 , to S10 byl jedynym dostepnym serwerm audio , ktory wiele osob uznalo za najlepsze zrodlo - latwo to w necie znalezc. Tak jak pisalem , polaczenie Fontanny z S10 nawet z AP1 dawalo lepszy dzwiek ,niz to co wczesniej mialem z napedow cd, w koncu niezlych ARC Ref 8 i Esoteric X-05.

Dodanie Bada przenosi to na poziom, ktory wg Marcina Utopii jest na rownym poziomie po spdif , co W20. Akurate moim zdaniem jest na podobnym poziomie , co S10 bez Bada, oczywiscie nie badalem jak u Ciebie opcji ominiecia Daca. Ale wtedy Akurate jest tylko transportem , ktory wg Filipa Kulpy nie jest znaczaco lepszy od Squeezboxa , a kosztuje bez porownania drozej.

Tak jak pisalem , S10 z Bada to jest nie tylko w mojej opinii topowe zrodlo cyfrowe.Jak sie trafi uzywanego S10 , mozna je miec za ok 20 k pln. Za te cene nie ma lepszego transportu plikow na dzis.

W20 mozna zapewne dostac z niezlym rabatem ale jednak za duzo wiecej, na pytanie -czy warto -musi sobie sam kazdy odpowiedziec. Wiadomo , ze w hiend obowiazuje prawo malejacej krancowej uzytecznosci, czyli za coraz wiecj kasy dostajemy proporcjonalnie mniejsza poprawe wartosci uzytkowej.

Dla tych , ktorzy dopiero mysla o przejsciu na pliki wazne jest , ktore rozwiazanie wybiora - Nas plus strumieniowanie, czy serwer z wbudowanym transportem.

Ty wolisz to pierwsze rozwiazanie, ja to drugie , taka miedzy nami roznica.

Konto w trakcie usuwania

Z tego co się dowiedziałem to Pan Kulpa nie testował Akurate DS jako transport więc coś tu nie tak. Testował najtańszy Sneaky. Za to ja miałem Aurendera S10 u siebie w bezpośrednim starciu z Akurate DS jako transportem i bardzo chciałem kupić tego S10 bo fajniej wygląda, a byłem na etapie kupna transportu do drugiego systemu. Ale starcie S10 po USB vs Akurate DS po BNC(Stealth Sextet BNC) zdruzgotało Aurendera tak bardzo, że Pan Hans Van der Brug, poprzedni dystrybutor nie mógł w to uwierzyć, a był u mnie kilka godzin i był świadkiem.

Kilka razy oglądał podłączenia czy wszystko jest OK bo Akurate pliki 16/44 grał lepiej niź Aurender ten sam materiał z 24/96. Kabel USB to był Audiomica i u mnie nic nie trzeszczało.

Później miałem tego S10 jeszcze tydzień, może 1.5 tygodnia i odesłałem. Chcąc nie chcąc musiałem kupić drugiego Akurate DS (nie DSM).

W dalszych testach zauważyłem, że Aurender lepiej grał ciągnąć pliki z mojego NAS-a niź ciągnąc z własnych dysków. Potwierdziła się tym samym znana teza, że wbudowane dyski sieją zakłócenia i pogarszają ogólne brzmienie.

Co ciekawe po pojedynku u mnie, ok miesiąc później dystrybutor Aurendera się zmienił.

Nie wiem czy Pan Hans zrezygnował słysząc jak to gra. Na to wygląda.

Być może W20 ma tą wadę mniej uciążliwą. Powinien być lepszy. Ale nadal wbudowane dyski zniechęcają mnie do kupna. Pomijam już cenę i kiepski program sterujący, który fatalnie chodzi z NAS-ami.

Ale zimą wezmę go na test i zobaczymy. Za tą kasę powinien zagrać dużo lepiej niż Akurate DS jako sam transport.

Co ciekawe po pojedynku u mnie dystrybutor Aurendera się zmienił.

Cytat roku :)

(oczywiście nieprawdziwy)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wiem dlaczego się zmienił ale miesiąc później Hans Van der Brug nie był juź dystrybutorem Aurendera i takie są fakty. Być może były inne powody. Będąc u mnie obiecywał uaktualnienia softu i zapewniał że z czasem Aurender powinien mieć soft tak dopracowany jak ma Linn.

Bynajmniej nie jestem fanem firmy Linn i jeśli pojawi się na rynku coś lepszego to chętnie zamienię oba moje Akurate DS na coś nowego, ale musi grać lepiej i mieć wygodną obsługę.

Póki co czekam na nowości. Linn pewnie też szykuje coś nowego.

A ja wczoraj żułem gumę Orbit, i proszę - dzisiaj mamy piękne słońce !

;)

AF po prostu sprzedaje tak dużo sprzętu, że jak sobie upatrzy jakąś firmę (szczególnie niewielką) to zazwyczaj ją dostaje.

Tak samo miesiąc temu przejął dystrybucję MSB.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z tego co się dowiedziałem to Pan Kulpa nie testował Akurate DS jako transport więc coś tu nie tak. Testował najtańszy Sneaky. Za to ja miałem Aurendera S10 u siebie w bezpośrednim starciu z Akurate DS jako transportem i bardzo chciałem kupić tego S10 bo fajniej wygląda, a byłem na etapie kupna transportu do drugiego systemu. Ale starcie S10 po USB vs Akurate DS po BNC(Stealth Sextet BNC) zdruzgotało Aurendera tak bardzo, że Pan Hans Van der Brug, poprzedni dystrybutor nie mógł w to uwierzyć, a był u mnie kilka godzin i był świadkiem.

Kilka razy oglądał podłączenia czy wszystko jest OK bo Akurate pliki 16/44 grał lepiej niź Aurender ten sam materiał z 24/96. Kabel USB to był Audiomica i u mnie nic nie trzeszczało.

Później miałem tego S10 jeszcze tydzień, może 1.5 tygodnia i odesłałem. Chcąc nie chcąc musiałem kupić drugiego Akurate DS (nie DSM).

W dalszych testach zauważyłem, że Aurender lepiej grał ciągnąć pliki z mojego NAS-a niź ciągnąc z własnych dysków. Potwierdziła się tym samym znana teza, że wbudowane dyski sieją zakłócenia i pogarszają ogólne brzmienie.

Co ciekawe po pojedynku u mnie, ok miesiąc później dystrybutor Aurendera się zmienił.

Być może W20 ma tą wadę mniej uciążliwą. Powinien być lepszy. Ale nadal wbudowane dyski zniechęcają mnie do kupna. Pomijam już cenę i kiepski program sterujący, który fatalnie chodzi z NAS-ami.

Ale zimą wezmę go na test i zobaczymy. Za tą kasę powinien zagrać dużo lepiej niż Akurate DS jako sam transport.

taka techniczna informacja :-)

Aurender czy gra z dysku wbudowanego czy z nas, to zawsze kopiuje zadana płytę na swój dysk SSD.

Aurender czy gra z dysku wbudowanego czy z nas, to zawsze kopiuje zadana płytę na swój dysk SSD.

Wiem ale ponoć to właśnie dyski SSD sieją zakłócenia jeszcze bardziej niż HDD.

Czy jeśli ściąga z NAS-a to też kopiuje to na swój SSD?

To ciekawe, bo jednak różnica była na plus gdy ciągnął z NAS-a.

A ja wczoraj żułem gumę Orbit, i proszę - dzisiaj mamy piękne słońce !

;)

AF po prostu sprzedaje tak dużo sprzętu, że jak sobie upatrzy jakąś firmę (szczególnie niewielką) to zazwyczaj ją dostaje.

Tak samo miesiąc temu przejął dystrybucję MSB.

Być może tak było. Teraz jeszcze MSB? A kiedy ma być MSB DAC V? DAC IV jest już kilka lat.

<br />Wiem ale ponoć to właśnie dyski SSD sieją zakłócenia jeszcze bardziej niż HDD.<br />

Ja nie chce z Toba polemizować bez końca, czytałem to już w jednym z Twoich wczesniejszych postow gdzie powolywales się na swojego znajomego pisząc o tym , ze dyski HDD " sieja".

Nie chce mi się wierzyc , ze ludzie z Korei pracujący od wielu lat nad hiendowymi serwerami nie potrafia tego zmierzyć i oferują w nieswiadomosci wyrob niedopracowany. I w dodatku plasują cenowo swoje produkty wysoko, a branza spi i nikt tej wady dotad nie zauwazyl. Ty to przyjmujesz za pewnik pisząc "Potwierdziła się tym samym znana teza, że wbudowane dyski sieją zakłócenia i pogarszają ogólne brzmienie".

Czy możemy poznac jakies dane z pomiarow, które ten znajomy robil? Czy ktoś inny to potwierdzil?

A co do testow Akurate przez Kulpe , jest dotepny w nr 12/2011, otrzymal rekomendacje, jednak opinia nie była tak entuzjastyczna jak w późniejszym teście S10.

W zasadzie - co już pisałem - jesteś jedyna osoba , która tak wyraźnie daje Akurate przewagę na S10. Wszyscy , którzy porównywali tez sprzęty w znanych mi recenzjach, wyżej cenili dźwięk , jakość i funkcjonalność Aurendera.

Konto w trakcie usuwania

Słyszałem to od 2 osób siedzących mocno w temacie plików. Sam nie mam żadnych pomiarów.

Przy czym twierdzili że bardziej sieją SSD niż HDD.

Koncepcja rozdzielenia transportu plików i magazynu gdzie są składowane musi też mieć swój sens.

Łatwiej przecież wszystko wpakować do jednej obudowy.

A to że jakieś firmy oferują coś niedopracowanego mnie akurat nie dziwi.

Ci sami ludzie z Korei wypuścili S10 z USB które miało być super i co?

Dziś już wiadomo, że USB w S10 jest kiepskie. A jednak ci ludzie wypuścili wyrób niedopracowany skazując

klientów na konieczność dokupienia BADA i dobrego kabla AES/EBU czyli min 10 000zł nieprzewidzianych wydatków trzeba dołożyć.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Koncepcja rozdzielenia transportu plików i magazynu gdzie są składowane musi też mieć swój sens.

Sylwek, żaden transport plików nie gra on the fly. Wszystkie gdzieś buforują dane.

Siedzę w branży telekomunikacyjnej gdzie mam do czynienia z wyjątkowo specjalistycznym sprzętem nadawczo-odbiorczym dla użytkowników, o których mi nawet nie wolno wiedzieć, że istnieją :)

W serwerach pracujących w bardzo newralgicznych miejscach, gdzie tzw "sianie" pola elektromagnetycznego jest z różnych względów absolutnie nie wskazane stosuje się dyski SSD, ponieważ najbardziej sieją napędy w HDD (silniki). Z tego samego powodu w takich serwerach stosuje się chłodzenie pasywne.

Oczywiście mowa tu o zjawiskach fizycznych, nie wiem, może w audiofilskich dyskach są inne zasady :)

Gdzieś, coś od kogoś, 'podobno' słyszałem - panowie, zachowujmy minimum powagi w dyskusji..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chińczykom chyba trochę zabrakło schematu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
<br />Ja nie chce z Toba polemizować bez końca, czytałem to już w jednym z Twoich wczesniejszych postow gdzie powolywales się na swojego znajomego pisząc o tym , ze dyski HDD " sieja".<br />

Oczywiście , chodzilo mi o dyski SSD , które wg Twojego znajomego sa gorsze od HDD, miało być , " ze dyski SSD sieja", sorry za pomylke.

<br />Dziś już wiadomo, że USB w S10 jest kiepskie. A jednak ci ludzie wypuścili wyrób niedopracowany skazując<br />klientów na konieczność dokupienia BADA i dobrego kabla AES/EBU czyli min 10 000zł nieprzewidzianych wydatków trzeba dołożyć. <br /><br />Użytkownik sly30 edytował ten post dziś, 17:52<br />

Nie do końca tak. To Kulpa w teście Aurendera uznal wyjście usb za najlepsze. Kiedy miałem kłopoty z polaczeniem La Fontaine z S10 , korespondowałem z gośćmi z Korei. Oni mówili już wtedy , ze wlozyli te usb glownie do wgrywania plikow , a nie do transmisji do Dac'a .Na początku to w ogole nie gralo.Jedynie w ramach aktualizacji udostępnili taka fukcjonalnosc, której wcześniej nie było. Już w ubiegłym roku informowali uczciwie, ze pracuje nad prawdziwym usb do transmisji audio.

A praktyka pokazala, ze da się pobic wyjscie AES/EBU S10 instalując dobry konwerter, czego nikt się nie spodziewal.

Konto w trakcie usuwania

• Redaktorzy

Z tego co piszą na CA to Lumin jest lepszy od Linna. Poczytajcie komentarze do recenzją ludzi którzy mieli Linna i zamienili na Lumina. Lumin ma lepszy soft, jest lepiej wykonany (przynajmniej niż Majik i Akurate - bo to z tymi konkuruje ceną) i co najważniejsze lepiej gra.

Na forum Linna mardzo dużo osób przesiadło się na soft Lumina.

Opóźnienie o którym pisze Sly wynika z faktu, że aplikacja Lumina zaciąga przy pierwszym włączeniu wszystkie okładki z dysku i przechowuje je potem lokalnie na dysku iPada. Powoduje to dużą zwłokę przy pierwszym uruchomieniu, ale potem już dla odmiany działa dużo szybciej i pewniej.

Aby stwierdzić czy Linn ma dobre wyjście cyfrowe, trzeba by go porównać do Berkelya Alpha USB. Aurender S10 to w tym przypadku chłopiec do bicia, bo wiadomo że ani przez wyjścia cyfrowe, ani przez USB, szału nie ma.

Co innego W20 - to jest już zupełnie inne półka. I faktycznie - tak jak pisze marslo - obecnie dla W20 nie ma alternatywy. Namówiłem na kupno W20 swoich dwóch najbliższych znajomych. Sam bym kupił, gdyby nie braki w budżecie.

Lumina pod względem jakości wykonania a i pewnie brzmienia wypadałoby porównywać z Klimaxem Linna a nie z modelami niższymi, poza tym Klimax ma dla mnie jedną, ale dyskwalifikującą wadę - nie posiada wyjścia cyfrowego audio (HDMI w DSMie jakoś mnie nie przekonuje) i drugą, równie irytująca przypadłość - cofniętą względem płyty górnej ścianę tylną uniemożliwiającą podpięcie większości porządnie zakonfekcjonowanych kabli zasilających.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Tak na szybko odnośnie USB.

S10 niema kiepskiego usb, to nic innego jak podłączone bezpośrednio do płyty głównej Intela to co ma być w nim kiepskiego?.

W20 tam siedzi płyta główna jakiś OEM jest między płyta a samym usb separacja galwaniczna i zasilanie z dodatkowego zasilacza.

tu nadal się nic nie zmieniło.

Marslo obstawiam , że jak podłączysz fontane z s10 po usb i między nimi dasz jakaś separację galwaniczna z dodatkowym zasilaniem, to nie będzie sie to dużo różniły od W20

No ja sprawdzałem. Otwiera 8 wątków, aktywne są dwa. Przy technologi HyperThreadingu, dwa wątki w pełni niezależnie mogą być obsłużone przez jeden rdzeń. Poza tym w aplikacjach pisanych na Windows, programista jedynie odpowiednio przygotowuje dane, w celu równoległego przetwarzania, a także ma możliwość tworzenia, zatrzymywania, wznawiania, usuwania wątków. Tym jak to się rozdziela pomiędzy rdzenie zarządza już system operacyjny i sam sprzęt. To w tak dużym uproszczeniu. Może byc tak, że jeden wątek odpowiada np. za dekompresje flaca, drugi steruje przesyłem do USB etc. Może to dać bardziej predyktywne (ale i tak niedokładne) czasy wykonywania poszczególnych operacji. Wątki mogą również działać na jednym rdzeniu i bez HT, odpowiednio są wówczas wywłaszczane czasy, ale mogą się wzajemnie blokować. (Zresztą mogą się zawsze wzajemnie blokować, jeżeli chcą operować na tych samych danych - synchronizacja). Ale nie ma sensu abym opisywał tutaj techniczne szczegóły.

Ja widzę to samo co Ty i nie ma w tym żadnej niespodzianki. Wielowątkowość przy odtwarzaniu muzyki........ zostawmy to:)

marslo,

Co Ty ciągle tak z tym Panem Kulpa.......Rozumiem, że lubisz czytać recenzje ale masz przecież swoje uszy.... a już tym bardziej wydajesz swoja kasę.

Kupujesz sprzęt dla siebie a nie dla Pana Kulpy.

Pytam bo już któryś raz się na niego powołujesz jak na "prawdę uniwersalną" a przecież to ziemianin:)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czy możemy poznac jakies dane z pomiarow, które ten znajomy robil? Czy ktoś inny to potwierdzil?

Nikt przy zdrowych zmysłach nie potwierdzi takich bredni.

Przy technologi HyperThreadingu, dwa wątki w pełni niezależnie mogą być obsłużone przez jeden rdzeń. Poza tym w aplikacjach pisanych na Windows, programista jedynie odpowiednio przygotowuje dane, w celu równoległego przetwarzania, a także ma możliwość tworzenia, zatrzymywania, wznawiania, usuwania wątków.

Nie jestem programistą, więc poproszę o sprecyzowanie. Czy należy rozumieć, że w Windows nie ma możliwości napisania aplikacji, która będzie otwierać proces dla każdego rdzenia komputera, pilnując przy tym, żeby to były procesy działające na innych rdzeniach? Czyli w procesorze dwurdzeniowym otworzy dwa procesy, a czterordzeniowym cztery? W Windowsie po prostu zajmie się tym system i sam sobie przydzieli wątki do takich rdzeni, jak mu się to będzie podobało? Przepraszam za te nadmiernie techniczne pytanie, ale to bardzo interesujące w aspekcie zachwalania Jplay.

Gdzieś, coś od kogoś, 'podobno' słyszałem - panowie, zachowujmy minimum powagi w dyskusji..

Na tym cała zabawa polega, że zwolennicy pewnych teorii nigdy jeszcze nie przedstawili żadnych pomiarów. ;)

Akurat co do usb w Aurenderze S10 , to Sylwek ma chyba racje, a moze po prostu dla Kulpy to byl bardzo dobry dzwiek , co sie u mnie nie potwierdzilo. Porownywal do Mac'a z audirvana jesli sie nie myle.

Cytuje go czesto , bo akurat on byl prekursorem popularyzacji grania z plikow na polskim rynku. Poza tym juz kiedys pisalem , mam zaufanie do jego ocen, bo sprawdzalem sprzety , ktore dobrze ocenial i zostawaly u mnie. Moje uszy potwierdzaly jego opinie.

Tak kupilem Electry 1037 be czy ARC ref8 w przeszlosci, tak wzialem na odsluchy Fontanne od Audio Aero. Aurendera kupilem wczesniej, niz opublikowal swoj test , tak w kwestii doprecyzowania.

Lubie jeszcze jedna rzecz u niego - nie testuje sprzetow kosmicznie drogich, ma wzglad na polska sile nabywcza.

Czy to moj guru ? nie, ale wiarygodny recenzent.

Czytam wieu innych , ale jego opinie sa mi blizsze, niz np Stereophile'a.

Nie wiem czy macie tak samo, ale zazwyczaj interesuje sie sprzetami , ktore ktos bardzo dobrze ocenil , a potem weryfikuje w domowch warunkach.

Lubie highfidelity, sixmoons, audio.com.pl czy Positive Feedback. Od lat prenumeruje HIFI Muzyka i wlasnie Audio Video.

Wiele tez dowiedzialem sie na naszym forum , zarowno kiedy mialem Amplifona , jak i obecnie, np wyrocznia w sprawie konwerterow jest dla mnie Elb.

Konto w trakcie usuwania

Akurat co do usb w Aurenderze S10 , to Sylwek ma chyba racje, a moze po prostu dla Kulpy to byl bardzo dobry dzwiek , co sie u mnie nie potwierdzilo. Porownywal do Mac'a z audirvana jesli sie nie myle.

I widocznie zagrało lepiej. Zawsze jest tak, że coś uważamy za najlepsze, dopóki nie usłyszymy czegoś lepszego.

Moim zdaniem Filip pisze jedne z najlepszych, najbardzie4j konkretnych i rzetelnych testów ze wszystkich recenzentów których testy czytuję.

Realna cena S10 to jakies 20-25 tys pln , zaleznie od zrodla zakupu i negocjacji.

Pisalem ,ze nie testuje kosmicznie drogich , jak Magico Q7 , czy nawet Twoich Grandow:)

Rzadko testuje sprzety powyzej 100 k pln co uwazam za polska granice rozsadku , niedawno w drodze wyjatku testowal Momentum Stereo, to byl najdrozszy testowany przez niego wzmak w historii.

Co do rzetelnosci zgadzam sie z Elbem.

Konto w trakcie usuwania

StaryM...jestem ciekaw do kogo ty się zawracasz w tym wątku ze swoim zarzutem, że nikt nie przedstawia dowodów?

Tu ludzie słyszą różnice w kablach, w transportach, w DAC-ach a dla ciebie wszystko gra tak samo!

Rozmawiamy tu sobie o transportach plików i oczekujemy, że kolejne modele będą coraz lepsze.

Ale dla ciebie każdy transport gra tak samo. Bit Perfect i musi być to samo.... :-)

Nikt przy zdrowych zmysłach nie potwierdzi takich bredni.

Nie jestem programistą, więc poproszę o sprecyzowanie. Czy należy rozumieć, że w Windows nie ma możliwości napisania aplikacji, która będzie otwierać proces dla każdego rdzenia komputera, pilnując przy tym, żeby to były procesy działające na innych rdzeniach? Czyli w procesorze dwurdzeniowym otworzy dwa procesy, a czterordzeniowym cztery? W Windowsie po prostu zajmie się tym system i sam sobie przydzieli wątki do takich rdzeni, jak mu się to będzie podobało? Przepraszam za te nadmiernie techniczne pytanie, ale to bardzo interesujące w aspekcie zachwalania Jplay.

Na tym cała zabawa polega, że zwolennicy pewnych teorii nigdy jeszcze nie przedstawili żadnych pomiarów. ;)

Można otwierać proces.... tylko po co... jeśli algorytm jest sekwencyjny to nie ma go jak zrównoleglić. Ale otworzyć można wszystko... tylko pusto tam będzie.

Nie jestem programistą, więc poproszę o sprecyzowanie. Czy należy rozumieć, że w Windows nie ma możliwości napisania aplikacji, która będzie otwierać proces dla każdego rdzenia komputera, pilnując przy tym, żeby to były procesy działające na innych rdzeniach? Czyli w procesorze dwurdzeniowym otworzy dwa procesy, a czterordzeniowym cztery?

Proces a wątek to dwie różne rzeczy. Generalnie proces ma swoją własną tzw. domenę aplikacji, tj przydzieloną pamięc, w której przechowuje dane. Jeden proces może mieć wiele wątków. W tym przypadku, JPlay otwiera jeden proces, który ma 8 wątków. Nie wiem jak są tworzone te wątki, bo nie wiem w czym i jak JPlay jest napisany. Są różne biblitoteki do różnych języków pozwalające odpowiednio zarządzać wątkami w obrębie procesu. Jest możliwe sprawdzenie ilości rdzeni, lub "witualnych" procesorów i utworzenie odpowiedniej ilości wątków, podzielenie danych lub zadań. Jest to możliwe także na Windowsie. Przy czym CHYBA pod Windows nie ma bibliotek pozwalających na konkretnie przydzielanie poszczególnych wątków do konkretnych procesorów (4 rdzeniowy procesor, może "udwać" np. 8 wirtualnych procesorów - HyperThreading). Nie ma możliwości natomiast pisania aplikacji spełniających wymogi pracy w czasie rzeczywistym (z różnych przyczyn) i o tym pisałem. Odnośnie JPlaya, to pracują dwa wątki z ośmiu utworzonych.

PS. Stasiop pisał, że JPlay lepiej mu brzmi na welordzeniowych procesorach. Byłoby to OD BIEDY możliwe (chociaż nie wierzę aby to było słyszalne), że on zawsze otwiera 8 wątków i jak procesor sprzetowo ich nie potrafi obsłużyc, to spada wydajność, bo wystąpi konieczność ich przełączania. Natomiast jeżeli obciążenie będzie na poziomie kilku procent, to nawet z przełączaniem wątków nie powinno być różnicy. Zwłaszcza, że jak pisałem w rzeczywistośc pracują tylko dwa. A technologia HyperThreading jest implementowana przez Intela już chyba od czasów Pentium II lub III, więc nawet jednordzeniowy procesor z dwoma wątkami sobie bardzo dobrze poradzi.

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.