Skocz do zawartości
IGNORED

Bezdzietne bąki (albo szerszenie)

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

ZUS szykuje karę dla bezdzietnych.

Osoby mające córkę albo syna dostawałyby wyższą emeryturę.

Kto za nią zapłaci? Ci którzy dzieci nie mają.

Mirosława Boryczka z ZUS powiedziała Gazecie Wyborczej, że jej zdaniem byłoby sprawiedliwie, gdyby osoby, które ponoszą "wyższe koszty" na rzecz społeczeństwa, bo mają dzieci, dostawały wyższe emerytury.

A te które koszty ponoszą niższe, bo dzieci nie mają, na te emerytury by płacili.

Wraca "bykowe"

https://www.audiostereo.pl/topic/105169-bezdzietne-b%C4%85ki-albo-szerszenie/
Gość skynyrd

(Konto usunięte)

No, chyba nie - mam dla Ciebie złe wieści - zajmujemy pod względem dietności 212 miejsce na 224 liczonych.

Zwijamy się. Znaczy więcej kitujemy, niz się rodzimy od 1945 roku.

Akurat za moje stuletnie urodziny, których mam nadzieję nie dożyć, będzie nas mniej o osiem milionów.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Krótko mówiąc - pierdolnie w gruzy cały system emerytalny.

Tak prawdę guzik mnie to obchodzi, bo mam dorosłą córkę w Kanadzie, a mnie już nie będzie, ale ten wątek, mam nadzieję pośledzą młodzi ludzie.

Ich wypowiedzi jestem ciekaw.

kuriozum to jest jakieś

Ależ dlaczego?

Za 200 lat będzie tu europejski Kalifat, do czego dążą nasi szmatogłowi bracia.

No to na poważnie.Jeśli przyjmujemy,że emerytura to nie jest świadczenie socjalne ale odłożone składki na starość to jej wysokość powinna być uzależniona jedynie od sumy składek.Jeśli zaś chcemy popierać dzietność to róbmy to np. przez odliczenia od podatku czy dodatki do pensji za każde dziecko.

Czy rodzice , którzy oddali swoje dzieci na wychowanie do Domów Dziecka również mogą liczyć na wyższą emeryturę , pytam w kontekście poniesionych kosztów społecznych ?

Piotr

Uzależnienie emerytury od ilości dzieci - a może by tak jednocześnie obniżyć emerytury i składki ZUS. Dzieciom zostanie w kieszeni i będą mogły pomóc rodzicom bez (kosztownego) pośrednictwa państwa.

A tak w ogóle to wiara że za 30 lat będą jakiekolwiek emerytury (poza mundurowymi może) zakrawa na hurra-optymizm bez pokrycia w rzeczywistości.

Uzależnienie emerytury od ilości dzieci - a może by tak jednocześnie obniżyć emerytury i składki ZUS. Dzieciom zostanie w kieszeni i będą mogły pomóc rodzicom bez (kosztownego) pośrednictwa państwa.

A tak w ogóle to wiara że za 30 lat będą jakiekolwiek emerytury (poza mundurowymi może) zakrawa na hurra-optymizm bez pokrycia w rzeczywistości.

Jestem za !

Piotr

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Do założenia wątku skłoniła mnie lektura pewnego magazynu.

Czy lewi-prawicowy - to całkiem rozsądnie przytacza liczby.

Konkluzja - jeżeli masz powyżej 40-stki - przeżyjesz. później sa schody.

Właśnie w krajach islamu gdzie zazwyczaj nie ma systemu emerytalnego to dzieci utrzymują starych rodziców.

Tam to się nawet sprawdza a u nas coraz częściej starcy zostają sami.

Moim zdaniem nie powinno się łączyć czy uzależniać od siebie systemu emerytalnego z dzietnością.

Dzietność należy pobudzać innymi mechanizmami.

Moim zdaniem nie powinno się łączyć czy uzależniać od siebie systemu emerytalnego z dzietnością.

To zależy , jak się na to spojrzy , z jednej strony wzrost demograficzny napędza gospodarkę , który przełoży się na wyższe emerytury , a tak w ogóle , to uważam , iż znaleźliśmy się w błędnym kole , tzn. pauperyzacja społeczeństwa nie sprzyja prokreacji i wynikającemu stąd wzrostowi gospodarczemu , ten z kolei hamuje dzietność i tak tworzy/ymy błędne koło.

Może powinniśmy zakazać skrobanek ?

Piotr

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

A moze powinniśmy mieć podatki między 10 a 15 % ?

Przypuszczam, ze ten system, który mamy do tej pory, po prostu sobie pewnego dnia jebnie.

Oglądam na History Chanel takich dziwaków, którzy sobie budują schrony i gromadzą jedzenie. Może to ja jestem dziwakiem?

A moze powinniśmy mieć podatki między 10 a 15 % ?

Wysokością podatków nie uporamy się z chciwością i nieuczciwością , a z tą nie radzi sobie żaden system .

Może to ja jestem dziwakiem?

Nie jest pan dziwakiem , to świat , Polska rzeczywistość jest dziwaczna , z wyrazami uznania !

A nie można by adoptować dziecka przed przejściem na emeryturę?

Jeszcze nie weszła w życie ustawa o wyższych emeryturach dla tatusiów , a pan już kombinuje !

P.S.

(Oczywiście , to żart panie Wojciechu (+) )

Piotr

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

No, dobra - jestem zwolennikiem obniżenia podatków.

Wydawania forsy przez obywateli.

Nie zyczę sobie, żeby politycy wydawali moje pieniądze.

Rozumiem, że trzeba budować drogi i przedszkola, ale na to mają aż nadto z naszych podatków.

Ograniczyłbym złodzieji. A szczególnie z PO.

Ograniczyłbym złodzieji. A szczególnie z PO

Jestem ZA , aczkolwiek nie wiem , jak odróżnić złodziei z PO od złodziei z PiS-u i pozostałych partii politycznych ?!

Piotr

• Użytkownicy+

Oznacza pełną szklaneczkę :)

Podatki powinny być znacznie obniżone, zus zlikwidowany (przynajmniej w tej archaicznej formie), a urzędnicy zredukowani o 70%.

Podatki powinny być znacznie obniżone, zus zlikwidowany (przynajmniej w tej archaicznej formie), a urzędnicy zredukowani o 70%.

I za to również wypiję !

Piotr

Jeżeli umiem czytać to autor wątku napisał, że (cytuję): "Osoby mające córkę albo syna dostawałyby wyższą emeryturę.", natomiast nie zauważyłem stwierdzenia w rodzaju: " Osoby bezdzietne dostawałyby niższą emeryturę."

Płynie z tego wniosek, że osoby mające dzieci beda nagradzane zgodnie z postulatami PiS i innych, w tym katolickich fanatyków i dzieciorobów.

Jestem Europejczykiem.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 21 Sierpnia 2013 - nie na temat
Ukryte przez palton, 21 Sierpnia 2013 - nie na temat

Wzorcowy przykład merytorycznego wpisu. Elegancki i na temat.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.