Skocz do zawartości
IGNORED

5000PLN - plazma czy LCD, jaki?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Zobaczyłbym, gdybym mógł je znaleźć w ST60:)

W kartonie z TV w worku z dodatkami powinna być przejściówka na Euro - tyle że jest ona "średnia" i na moim DVD za 2500$ widać że pogarsza sygnał niż przy podłączeniu bezpośrednio (na innym TV przez kabel euro-euro).

są wzmianki w necie, ale póki co trzeba po prostu poczekać na rozwój sytuacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ź artykułu pod podanym przez Ciebie linkiem wynika, że firma Singulus wyszła przed orkiestrę w sytuacji, gdy Blu-ray Disc Association wogóle się jeszcze nie wypowiedziało co do standardu, gdyż w jego komitetach trwają dopiero dyskusje w przedmiotowej sprawie.

Ukryta Zawartość

dzięki, ale sam też do tego doszedłem :)

osobiście szanse oceniam na 70:30

dlaczego 70 za? bo jednak żeby się TV 4K zaczęły sprzedawać, to musi być jakikolwiek nośnik filmów 4K, a taki podrasowany Blu-ray to najprostszy i najszybszy sposób, żeby z czymś wejść na rynek.

Też uważam, że BD 4K jest intuicyjnie najbardziej oczywistym i najłatwiejszym rozwiązaniem. Tyle że rozstrzygające zdanie w kwestii standardów należy do BDA. Trochę jestem zdziwiony działaniami zanim tamci cokolwiek powiedzieli.

To jedyny sposób bo transmisji TV w 4K nie będzie chyba nawet za naszego życia.

Rozumiem, że zapomniałeś dodać: "u nas". Albowiem (przepraszam że się powtarzam) w Japonii już jest. I to nawet 8K.

W kartonie z TV w worku z dodatkami powinna być przejściówka na Euro - tyle że jest ona "średnia" i na moim DVD za 2500$ widać że pogarsza sygnał niż przy podłączeniu bezpośrednio (na innym TV przez kabel euro-euro).

Jest na wyposażeniu, nazywa się to adapter AV1 (SCART).

W przypadku sygnału video tak, ale dla sygnału audio nie ma aż tak wielkiej różnicy, ponieważ ogólnie rzecz biorąc, jakość dźwięku w tych TV jest taka sobie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dziś rano zaczęły się cuda - słyszę że mi kompakt robi przerwy w odczycie.

Okazało się że to plazma się wyłącza w trybie stand by (całkowicie) przy włączonym zasilaniu.

Jakiś przekaźnik się zepsuł i co kilkadziesiąt sekund odłącza zasilanie tak jakbym wyłączył listwę.

Jak wróciłem włączam TV i jest dokładnie tak samo - w czasie pracy wyłącza się i włącza co jakiś czas ( co 45 sek. ).

Nie można go normalnie używać.

Proszę doradźcie co zrobić - nie chcę go nigdzie wysyłać bo mi go porysują i Bóg wie w jakim stanie wróci.

Czy taką naprawę można wykonać na miejscu wymieniając jedną część ?

Pomocy

Pygar

P.s.

Plazma kupiona 17-09-2013.

To wina ruskich.Kupiłeś w rocznicę najazdu na Polskę w ramach paktu Ribbentrop/Mołotow. To może być sztuczna mgła, hel albo bomba magnetyczna . Ruski Koń Trojański.

@ Pygar a skąd wiesz, że to wina plazmy? A kabel HDMI sprawdzałeś? A z czym masz to podłączone? Z tym DVD za 2500 papiera? Jakieś inne jeszcze połączenia? Zwarcie kabla?

W jaki sposób połączyć laptop Samsung R519 z telewizorem Panasonic GT30 tak aby można było oglądać filmy na ekranie TV? Samsung nie ma niestety wyjścia HDMI. Posiada tylko wyjście VGA i USB. Kupiłem kabel VGA/HDMI. Jednak brak obrazu na TV. Proszę o instrukcję co należy zrobić aby to działało.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Pewnie w laptopie musisz uaktywnić obraz na zewnętrzny monitor. Najczęściej jest to jakaś kombinacja klawiszy F1-F12 .....

@ Pygar a skąd wiesz, że to wina plazmy? A kabel HDMI sprawdzałeś? A z czym masz to podłączone? Z tym DVD za 2500 papiera? Jakieś inne jeszcze połączenia? Zwarcie kabla?

Wszystko jest podłączone tak jak było i wcześniej działało.

Wątpię w inne możliwości niż wadliwą część.

Coś się sp......... w sekcji zasilania. Telewizor co 45 s. reaguje tak jakbym wyłączał go z listwy (strzela jakiś przekaźnik, gaśnie czerwona dioda na 1-2s. i znów się zapala na czerwono).

Ta sama usterka występuje przy włączonym i przy wyłączonym TV (dioda czerwona lub zielona) następuje odcięcie zasilania i jego samoczynny powrót w podanych wyżej odstępach.

W jaki sposób połączyć laptop Samsung R519 z telewizorem Panasonic GT30 tak aby można było oglądać filmy na ekranie TV? Samsung nie ma niestety wyjścia HDMI. Posiada tylko wyjście VGA i USB. Kupiłem kabel VGA/HDMI. Jednak brak obrazu na TV. Proszę o instrukcję co należy zrobić aby to działało.

W sterowniku graficznym od karty powinien być wybór wyświetlacza ( we wszystkich nowszych są ) .

Jak to jest stara maszyna to kombinacja z klawiatury - najczęściej Fn+F5 lub Fn+F6 .

(Ten klawisz który ma piktogram monitora łamanego przez inny wyświetlacz).

A jak odłączysz TV z sieci to wszysto ok z innymi sprzętami ?

Bo jeśli tak to ewidentnie wina plazmy.

Plazma jest na osobnej listwie z innym monitorem.

Monitor działa a plazma "strzela"- wyłącza się samoistnie - odcina sama sobie zasilanie :-)

To jest wadliwa. Współczuję. Można się załamać gdy wjeżdża nowy sprzęt i dzieją się takie rzeczy. U mnie teź od wczoraj nowy TV i jestem w szoku jaki dobry ma obraz.

Tak, Samsunga F8000SL. I obraz wchodzi przez procesor Crystalio II. Dla mnie rewelacja! Z 1m nie widać żadnego pixela a ekran jest....Duży... :-)

Do tego kolory, czerń jakiej jeszcze nie widziałem. Zrobiłem mu delikatne ustawienia, tak nieco w stronę plazmy, żeby był naturalny i fizjologiczny.

Jestem zdumiony jak oni poszli do przodu. Mam też w innych miejscach C8000 i D8000 ale ten nowy jest....szok. Niewątpliwie pomaga tu Crystalio wpuszczając wszystko jako 1080p bez względu na to jaki sygnał sam dostaje.

Oko i myśli uciekają mi w stronę tego S9 ale cena nie do zaakceptowania. Może następca za 2 lata będzie w bardziej realnej cenie.

Proszę doradźcie co zrobić - nie chcę go nigdzie wysyłać bo mi go porysują i Bóg wie w jakim stanie wróci.

Plazma kupiona 17-09-2013.

Spoko, przyjadą i zrobią w domu.

Do tego kolory, czerń jakiej jeszcze nie widziałem. Zrobiłem mu delikatne ustawienia, tak nieco w stronę plazmy, żeby był naturalny i fizjologiczny.

No daj spokój, po co pogarszać obraz ;)

Do tego kolory, czerń jakiej jeszcze nie widziałem.

Widzę w teście czerń na ANSI, na poziomie mojej starej 5 - letniej plazmy Panasa (0,05cd/m2). Choć mierzone bez autodimmingu, a to edge LED. Działa to ustrojstwo coś na poprawienie czerni, czy tylko przy całym czarnym ekranie ? Jeśli tak to jaki rozmiar mniej więcej strefy ?

Nie wiem jaki rozmiar strefy ale wiem co widzę. Miałem plazmę Panasa VT 25 i szybko wymieniłem na Samsunga C8000. To było 4 lata temu. Samsung idealny nie był ale wg mnie lepszy niź ten topowy wówczas Panas. Ale ten nowy Samsung F8000SL jest dużo lepszy. W zasadzie nie widzę żadnych wad. Próbuje je znaleźć tak z ciekawości i nie widzę. Smużenie zero, juddering zero, clouding zero, czerń totalna, kolory super, szybkość matrycy i procesora super, biel to biel a nie szary jak miał Panas, nie ma żadnego migotania. I po skręceniu parametrów w dół ma lepszy obraz niż miał ten Panas po wykręceniu parametrów na maxa. Inną rzeczą jest że nie sensu porównywać TV z 2009r z TV z 2013. Trzeba by postawić Panasa ZT60 który jest dużo lepszy niź był ten VT25. W każdym bądź razie jestem bardzo zadowolony.

No daj spokój, po co pogarszać obraz ;)

Ja np. nie lubię agresywnego obrazu. Też ustawiam łagodne parametry. Nie uważam tego za pogorszenie obrazu. Natomiast nie mógłbym oglądać "pompującej" bieli. To uważam za pogorszenie i to dynamiczne obrazu. Niestety wyłączyć tej "funkcji" w plazmie się nie da.

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak to jest stara maszyna to kombinacja z klawiatury - najczęściej Fn+F5 lub Fn+F6 .

(Ten klawisz który ma piktogram monitora łamanego przez inny wyświetlacz).

Próbowałem nacisnąć klawisz Fn i F4 (są na nim piktogramy, o których mówisz). Na chwilę pojawia się obrazek laptopa, potem jakiś komunikat po angielsku, ale tak szybko znika ze nie dam rady go odczytać. Miałem cały czas kabel podłączony do TV i nic. Obrazu na TV jak nie było, tak nie ma. Nie mam pomysłu. Może coś w instrukcji do laptopa się znajdzie.

Waldek, jak wyskoczy ten komunikat, to spróbuj może szybko zrobić print screen, potem zapisz to zdjęcie i go wrzuć tutaj; zrobimy naradę. Poza tym wejdź w ustawienia ( panel sterowania karty graficznej) i zobacz czy zewnętrzny monitor jest wykrywany?

No właśnie laptop "nie widzi" monitora TV. Już to sprawdzałem. Po włożeniu kabla laptop go nie wykrywa. Może to coś z kablem. Kupiłem takie coś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po podłączeniu TV powinno działać, a może kabel walnięty? Masz możliwość sprawdzenia na jakimś innym sprzęcie? Poza tym czy w TV wybrałeś inne źródło? W lapku wciskając Fn i F4 zazwyczaj jest następująca po sobie kombinacja opcji, bez monitora zewn, oba naraz z monitorem ...

Kluczem w problemie są sterowniki.

Jeśli coś ci się pojawia to prawdopodobnie jest to komunikat, że nie może wyświetlić obrazu ze względu na możliwości TV.

Co to za TV (rozdzielczość) ?

Zmień odświeżanie matrycy w laptopie na najniższe np. 60Hz i spróbuj jeszcze raz.

Generalna zasada jest taka, że po podłączeniu TV kablem trzeba zrestartować system tak by zorientował się że ma coś na wyjściu.

Nie napisałeś czy grafika to Nvidia, czy ATI.

TV jest bardzo dobry.

Pozostaje karta graficzna, może to jakaś integra ?

Czytałeś ten opis na aukcji ?

"Należy pamiętać ze HDMI podaje sygnał cyfrowy, a VGA analogowy, dlatego nie we wszystkich urządzeniach podłączenie bezpośrednie będzie możliwe, jeśli kabel przy bezpośrednim podłączeniu nie działa należy zaopatrzyć się w specjalny moduł zmieniający sygnał cyfrowy na analogowy. Nowe urządzenia elektroniczne często posiadają już taki moduł wbudowany w sobie."

Tu może być pies pogrzebany.

Przy przejściu z D-SUB na HDMI najpewniej jest działać za pomocą konwertera np. takiego:

Ukryta Zawartość

Wtedy zadziała na każdym nawet najtańszym kablu z Media dla Idiotów.

Dwa kable, jeden D-SUB-D-SUB i drugi HDMI-HDMI

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.