Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet z YT slychac, ze dzwiek jest wysokiej proby, ale ja bym te smaczna potrawe nieco inaczej doprawil. Moje glowne zastrzezenie dotyczy klujacej gory, ale moze to efekt YT.

Konto w trakcie usuwania

Azus nie wiem czemu mają służyć takie prezentacje.To jest dobre dla Stasiopa. Dla mnie to Cat Stevens ewidentnie pływa jakby były zwalone obroty. Gość śpiewa jakby przytył ze 100 kg.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Widać, że ten talerz jest też coś "nie teges". Widać jak światło na krawędzi co chwila się buja. Rozumiem, że ciągły ruch kamery ma na celu maskowanie pewnych niedoskonałości.

Pozdrawiam.

P.S.

To jaka już jest cena "gramofonu"?

Edytowane przez qqrydza

200 zł jak w skupie.

Widać, że ten talerz jest też coś "nie teges". Widać jak światło na krawędzi co chwila się buja. Rozumiem, że ciągły ruch kamery ma na celu maskowanie pewnych niedoskonałości.

Pozdrawiam.

P.S.

Ogólnie nie wiem dlaczego to robię, inni polscy producenci gramofonów tego nie robią, nie pokazują swoich produktów w trakcie pracy, ja się nie wstydzę...dlaczego?,...pewne moje detale nie sa dopracowane wizualnie , to jest kwestia poleru, 15 kilowy talerz więc to jest ciężko wypolerować ręcznie , praktycznie to wyoblenie ma wadę wizualną.

mosiężne łożysko, stabilność, wyważenie ramion jest na prawidłowym poziomie, jeśli ktoś chciał by talerz z nierównomiernym za obleniem, tak jak pisze qqrydza, to nie wiem czy mi się to następnym razem uda.

200 zł jak w skupie.

No, to ze wszystkimi honorowymi zasadami oferty napiszę - KUPUJĘ !

Możesz oderwać ten patyk, nawet z wkładką - tutaj potrzeba solidnego ramienia, ale to

już nie Twój problem - coś tam dopasujemy ratując tą kowalską konstrukcję - może się uda.

Pozdrawiam.

P.S.

A co, chcesz zbić cenę ? Masz ochotę na "gramofon" ?

200 zł jak w skupie.

Ogólnie nie wiem dlaczego to robię, inni polscy producenci gramofonów tego nie robią, nie pokazują swoich produktów w trakcie pracy, ja się nie wstydzę...dlaczego?,...pewne moje detale nie sa dopracowane wizualnie , to jest kwestia poleru, 15 kilowy talerz więc to jest ciężko wypolerować ręcznie , praktycznie to wyoblenie ma wadę wizualną.

mosiężne łożysko, stabilność, wyważenie ramion jest na prawidłowym poziomie, jeśli ktoś chciał by talerz z nierównomiernym za obleniem, tak jak pisze qqrydza, to nie wiem czy mi się to następnym razem uda.

Talerz w moim Zonteku ma chyba 23 kg ale chodzi równo. Czyli mozna. A do tego jest podparty ... powietrzem :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Szkoda, bo był plan zrobienia z tego karuzeli dla chomików,

więc swoim brakiem honoru zalazłeś im właśnie za skórę.

A chomiki to pamiętliwe dranie, potrafią się zemścić ...

witam,

polecam kolumny A.R.T. emotion signature 12 classic, to wspaniala 3 drozna konstrukcja pieknie wykonana z poteznym brzmieniem, lub kolumny A.R.T. AlNiCo 12 ..to jeden z ostatnich produktow braci Dunlop ze Szkocji...przepieknie wykonane, wysoko skuteczna i przepieknie brzmiaca,....jezeli ktos mial doswiadczenie z kolumnami Emotion...to AlNiCo 12 jest poteznym krokiem do przodu. :-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

witam,

polecam kolumny A.R.T. emotion signature 12 classic, to wspaniala 3 drozna konstrukcja pieknie wykonana z poteznym brzmieniem, lub kolumny A.R.T. AlNiCo 12 ..to jeden z ostatnich produktow braci Dunlop ze Szkocji...przepieknie wykonane, wysoko skuteczna i przepieknie brzmiaca,....jezeli ktos mial doswiadczenie z kolumnami Emotion...to AlNiCo 12 jest poteznym krokiem do przodu. :-).

Skuteczność A.R.T. emotion signature 12 classic wynosi ok. 92dB/m/1W, to niestety i na pewno nie spełnia podstawowego waruńku wątku "Wysokoskuteczne kolumny HI-END!". Chociaż skuteczność to parametr względny, wedlug mnie 95-97dB jest absolutne minimum by tak dużą kolumnę bezproblemowo wysterować przez SET lampę do 10W mocy.

PS: Ogólnie ale bardzo fajne kolumny!

Edytowane przez elektroboy

Dokładnie, skuteczność to parametr względny. Mam tannoy stirling 91 dB i napędza 3,6 W feliks audio. I kolumny i wzmacniacz przerobione przez Sonus Oliva i napędza je wyśmienicie!!!

Edytowane przez Tomek Koko

Dokładnie, skuteczność to parametr względny. Mam tannoy stirling 91 dB i napędza 3,6 W feliks audio. I kolumny i wzmacniacz przerobione przez Sonus Oliva i napędza je wyśmienicie!!!

Oczywiście że i z taka mocą mogą grać fajnie, Ale bez jakiejkolwiek rezerwy,

Zakładając że ten twój wzmacniacz miał by przynajmniej 10-15W*, wtedy Tannoy Stirling na pewno grał by jeszcze lepiej przy twojej ulubionej mocy 2-3W na kanał. Bo została by 6-12dB rezerwa potrzebna na impuisy oraz utrzymania zniekształceń pod kontrolą.

Chyba że lubisz grać bardzo pocichutku.lub wyłącnie akustyczną muzykę. Zakładam, że dla elektronicznej muzyki takie kolumny nie kupowałesz. Ewentualnie możesz miec małe pomieszczenie 2x3m.

W takich 25-30m2 juz moc wzmacniacza 2-3W przy 91db głośnikach jednak zdecydowanie za mało.

*Producent zaleca dla tego modelu moc wzmacniacza 20-170W!

Edytowane przez elektroboy

hmm pokój mam 25m. I oryginalnie brakowało ciut wszystkiego. Po przeróbce jest rewelacyjnie. Pan Witek zrobił nową zwrotnicę i wymienił przewody na srebro. CO ciekawe trochę mnie wystraszył bo powiedział że skuteczność trochę spadła ale jak wróciłem i podłączyłem to stwierdziłem że subiektywnie chyba wzrosła i to sporo. Słucham Kenny G, Katie Melua , Norah Jones itp czyli spokonie i małe składy muzyczne. Lampy 2A3 są chyba do tego stworzone

Edytowane przez Tomek Koko
  • 3 tygodnie później...

Moze ktos z kolegow napisze jak sprawdzaly sie wysokoskuteczne kolumny na AS w Warszawie z wzm lampowymi i gramofonami,moze cos na temat tego pokoju gdzie graly

kolumny monitory ,ktore kiedys bralem pod uwage kupna i tu grajace z pieknym zestawem polskim i tu kolega wspomnial:

dc10audio Berlin R Reference w systemie ze wzmacniaczem, przedwzmacniaczem i gramofonem od Zontek'a – też nieźle (w kategorii kolumn podstawkowych), cieplejsze, dobra szybkość, trochę detalu.

Do lamp 300B jesli nie moje :-/ to Ocellia Kaderos polecam konfigurację z Air Tight ATM 300, wspaniałe walory przestrzenne, detal, naturalność, ekspresja sily powiązana kulturą, wszystko z 8 watt.

• Pokaż nowe odpowiedzi