Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Na obecnym etapie nadmierny zachwyt nad OLED-ami, których jakość tak naprawdę ciężko jest ocenić, będzie zawsze podejrzany. Jest to technologia przyszłości, tylko jeszcze nie teraz. Nikt nie kupuje wyścigówki F1 aby pośmigać sobie między garażami albo na polanie pod lasem.

Mój tekst o magazynie AudioVideo i Panu red. Filipie Kulpa to była prowokacja.

Tak lubię.

Udało się Was sprowokować.

To teraz biegusiem przyznaj się dowcipasie, że twoje narzekania na Kuro też jest sprytnie zaplanowaną i misternie realizowaną prowokacją, i że żadne logo ci się nie wypaliło.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie pisze bzdur ze wciąż za drogo jak na oled to sa fakty oled technologicznie jest zblizony cenowo do lcd a nawet tanszy w produkcji wiec tanio to dopiero jak zrownajasie ceny z lcd.... ja wiem ze to fdopiero początek woec i koszty produkcji wyższe ale nie mkw ze jest to tanie bo nie jest.

Niektórzy płacą tyle za KAWAŁEK KABLA(!!!) i to dopiero są jaja. :)

Bólu d*** z tego powodu nie mam, gdybym jednak miał przeznaczyć swoje pieniądze na TV OLED czy kawałek kabelka to wybór jest chyba oczywisty? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie interesują mnie i nigdy nie interesowały te wielce uczone deliberacje pod hasłem odległość w funkcji wielkości ekranu i rozdzielczości....

Wiem, bo często tu zaglądam czytam tematy dotyczące TV i okolic, wiem nawet jakie masz telewizory i że ich wielkość też nie ma (nie miała) dla Ciebie większego znaczenia. Kłuci się to z tym faktem że odległość oglądania TV jest proporcjonalna do wielkości TV....praw fizyki nie zmienisz....po co oglądzć np. 4K z odległości która pozwala jedynie rozdzielczość HD zauważyć?

Kupowanie 8K w sytuacji gdy nie ma za wiele materiału 4K nie ma na razie sensu tak jak oglądanie 8K z odległości z której rzeczywista rozdzielczość jaką możemy dostrzec jest przynajmniej o rząd wielkości mniejsza licząc tylko na rzekomą lepszą plastyczność obrazu.

Czy ekran pow. 100 cali to jeszcze TV i czy 8k będzie wprowadzone z bitrate stosownym do jakości jaką ta technologia pozwala wykazać, mam wątpliwości no i pewnie niezbyt szybko to nastąpi. ;(

Pytanie zadałem bo miałem nadzieję że zmieniłeś swoje poglądy w tej materii, jednak widzę że nie.

A wracając do tematu potwierdzam że nie tyle sam panel co materiał z którego korzysta LG przy promocji oled-a mnie nie przekonał, przejaskrawione cukierkowate kolory i nic poza tym w warunkach sklepowych nie jest się w stanie ocenić, można potwierdzić niezłą czerń i pomimo tych przejaskrawień kolory....ale przepaści między tradycyjnymi lcd nie da się zauważyć.

Ps. Zolty (post wyżej) ma rację kontrast jest ok. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ten kontrast robi na mnie wrażenie - naprawdę, ale czekam aż jakaś firma zrobi dobrze oprogramowanego, płaskiego OLEDa z podstawką

Tak. Widzę ich przyszłość na wiatach przystankowych.

Niedawno byłem w jednym z BOK UPC. Na ścianie wisiała duża plazma Panasa z serii VT. Obraz był naprawdę niezły, nawet z ich kablówki. W trakcie mojej rozmowy z technikiem stwierdziłem, że ładny mają obraz i jest to niezła zachęta. Zapytałem się też co zrobią gdy im padnie ta plazma. Odparł szybko, że nie ma obaw, w magazynie mają jeszcze trzy nowe.

po co oglądzć np. 4K z odległości która pozwala jedynie rozdzielczość HD zauważyć

Nie do końca jest to przekonujące. Chyba każdy wchodząc do marketu i widząc na przeciwległym krańcu (nieraz > 20 metrów) ścianę telewizorów rozpozna bez pudła na którym leci materiał HD, a na którym SD. Przeczy to ogólnie przyjętym wzorkom matematycznym i temu co piszesz.

pewnie niezbyt szybko to nastąpi.

W Japonii za rok (telewizja publiczna NHK).

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie do końca jest to przekonujące. Chyba każdy wchodząc do marketu i widząc na przeciwległym krańcu (nieraz > 20 metrów) ścianę telewizorów rozpozna bez pudła na którym leci materiał HD, a na którym SD. Przeczy to ogólnie przyjętym wzorkom matematycznym i temu co piszesz.

Chyba przez lornetkę albo gdy obraz SD jest dodatkowo celowo spieprzony co jest normą w sklepach i na wystawach kiedy promuje się "lepszy" standard. Porównaj w kontrolowanych warunkach i matematyczne wzorki się potwierdzą bo nie może być inaczej. A oglądaj z odległości jakiej chcesz i co chcesz, to wolny kraj. To czy ma to sens to zupełnie inna sprawa.

Nie do końca jest to przekonujące. Chyba każdy wchodząc do marketu i widząc na przeciwległym krańcu (nieraz > 20 metrów) ścianę telewizorów rozpozna bez pudła na którym leci materiał HD, a na którym SD.

Zakładając, że TV będzie miał np. 50"? No właśnie że nie rozpozna (sam nie rozpoznasz) ... chyba, że na jednym leci reklama z TV regionalnej, a na drugim film z BR.

Chyba przez lornetkę albo gdy obraz SD jest dodatkowo celowo spieprzony co jest normą w sklepach i na wystawach kiedy promuje się "lepszy" standard. Porównaj w kontrolowanych warunkach i matematyczne wzorki się potwierdzą bo nie może być inaczej. A oglądaj z odległości jakiej chcesz i co chcesz, to wolny kraj. To czy ma to sens to zupełnie inna sprawa.

Popieram

W Japonii za rok (telewizja publiczna NHK).

... jak na stałe mieszkasz w Japonii to myślenie o 8K ma sens ... pod warunkiem, że nie będzie to 40" oglądane z 3 metrów .

Teorie i teoryjki. Wzory i wzorki. Wykresy i wykresiki. Obejrzyjcie może najpierw 8K "w akcji", potem porozmawiamy. Na 85". Jak ja. Na razie rozmowa się nie klei. Ja mówię co widziałem i co jest, Wy - co Wam się wydaje że być powinno, bo tak sobie wydumaliście i wyczytaliście w jakichś materiałach napisanych przez jajogłowych akademików.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

No rozmowa się nie klei bo zobaczyłeś fajny obraz na tych 85" i wyciągnąłeś z tego faktu niekoniecznie poprawne wnioski. Do tego wizyta w Japonii - wiadomo, miłe wspomnienia zostają w pamięci i ja to rozumiem. Ale gdzie sens gdzie logika?

A z kolei porównywanie w markecie dwóch różnych TV na nieznanych ustawieniach i nieznanej jakości sygnale to Ty już wiesz co o tym myślę...

Ci "jajogłowi akademicy" tworzą te telewizory lub obraz na nich oglądany, jakby nie umieli policzyć prostych rzeczy to te urządzenia po prostu by nie działały. Ty tylko oglądasz i porównujesz. To różnica.

Nie do końca jest to przekonujące. Chyba każdy wchodząc do marketu i widząc na przeciwległym krańcu (nieraz > 20 metrów) ścianę telewizorów rozpozna bez pudła na którym leci materiał HD, a na którym SD. Przeczy to ogólnie przyjętym wzorkom matematycznym i temu co piszesz...

Sądzę, iż takie twierdzenie jest zasadne tylko z tego tytułu, iż na telewizorze FullHD wyświetla się obraz SD; na 99,99% to TV to LCD, które dobrze sobie z SD raczej nie radzi.

O widzialności różnic pomiędzy SD a HD z "poza normatywno regułkowych" odległości można się przekonać IMHO jedynie w przypadku porównywania paneli o różnej rozdzielczości wykonanych w tej samej technologii i otrzymujących dokładnie ten sam sygnał.

Jeśli dodamy do tego różne sposoby podłączania różnego sygnału do TV w sklepie (to na czym jest większa marża - HD przez HDMI a to na czym mniejsza - SD poprzez component), to niepotzreba sokolego oka do rozróżnienia co jest co. Różnica nie tylko w "suchej" rozdzielczości, ale także w jakości sygnału.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Chłopaki wy naprawdę nie widzicie różnicy pomiędzy obrazami nadawanymi w SD i HD? W sklepach, i nie miało to znaczenia czy był to LCD czy PDP, różnica dla mnie była od razu zauważalna. Czy ktoś specjalnie grzebał w nastawach TV aby coś ukryć? Chyba nie, tym bardziej, że zazwyczaj w sklepie jest sygnał SD ( chodzi mi o telewizyjny) i jest beznadziejny. Gdy można było zobaczyć oba sygnały naraz różnica była nie tylko dostrzegalna, ale bardzo dobrze widoczna. Chodzi mi o odległości ok. 3-5 metrów.

KOLEGO SITTEK:

W sklepach nie wolno odtwarzać żadnych materiałów SD/HD.

Jeżeli sprzedawca wykupi sobie prawa do retransmisji do sygnału nadawy w salonie sprzedażowym to zobaczysz coś w sklepie !

Tu "forumowi experci" nie mają telewizorów w domach tylko piszą za 20 gr. od postu z kontraktu !

Dajcie sobie spoko z tą UHD !

Lepicie taką LIPĘ, że się z was wszyscy śmieją.

"GIMNZJALIŚCI: Jak Tata i mama wyjdą z domu to sobie piszta !!

A później to uzbierajcie pieniążki na TABLET !

A teraz OLED TEMAT PLEASE !!!

Są nowe testy i Wy na to nic !

Czy to nie piękne - kupić "za mały" telewizor i cieszyć się dobrym obrazem nawet EskaTV czy VOD.pl.... ;-).

Sam to przerobiłem kiedy oddałem stary TV rodzinie, która ogląda 37" z 4.5 metra. Każde g... na tym dobrze wygląda, przy tym nie ma problemów z kątami....

Co do HD/UHD/SD - wystarczy kupić dwa egzemplarze Samsunga H7500 (jeden na AUO drugi na matrycy Samsunga) i na tym samym materiale będą różnice większe niż między SD i HD.

MZ UHD jeszcze nie ma u nas sensu (dopóki nie będzie nośników i same wymagania techniczne nie będą doprecyzowane). Poza tym jak wspomniano - takie porównania tylko w kontrolowanych warunkach, bo przesunięcie kilku suwaków typu "Reality Creation" (u Sonego) robi znaczną różnicę.

To napisałem ja - Żółty, właściciel TV UHD.

Dajcie sobie spoko z tą UHD !

Lepicie taką LIPĘ, że się z was wszyscy śmieją.

"GIMNZJALIŚCI: Jak Tata i mama wyjdą z domu to sobie piszta !!

A później to uzbierajcie pieniążki na TABLET !

Że co proszę? Janunio = wszyscy?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Chłopaki wy naprawdę nie widzicie różnicy pomiędzy obrazami nadawanymi w SD i HD? W sklepach, i nie miało to znaczenia czy był to LCD czy PDP, różnica dla mnie była od razu zauważalna. Czy ktoś specjalnie grzebał w nastawach TV aby coś ukryć? Chyba nie, tym bardziej, że zazwyczaj w sklepie jest sygnał SD ( chodzi mi o telewizyjny) i jest beznadziejny. Gdy można było zobaczyć oba sygnały naraz różnica była nie tylko dostrzegalna, ale bardzo dobrze widoczna. Chodzi mi o odległości ok. 3-5 metrów.

No właśnie. Nie chodzi o 3-5 metrów tylko jak napisał Bobcat - odległości rzędu 20 metrów w markecie, a więc na 2 różnych nieznanych tv na różnych nieznanych ustawieniach na różnym nieznanym sygnale. Chodzi o porównanie SD-HD w takich warunkach - ma to sens Twoim zdaniem? Widać różnice?

Przez lornetkę na pewno, tu się zgodzę :)

KOLEGO SITTEK:

W sklepach nie wolno odtwarzać żadnych materiałów SD/HD.

Jeżeli sprzedawca wykupi sobie prawa do retransmisji do sygnału nadawy w salonie sprzedażowym to zobaczysz coś w sklepie !

A skąd to wiesz skoro nie zajmujesz się zawodowo dystrybucją sprzętu audio-video? W internecie pisali?

I w ogóle twoja odpowiedź jest nie na temat. Jeżeli ktoś sobie wykupi to będzie udostępniał sygnał i SD i HD. czy to jest taki problem dla wielkopowierzchniowych salonów? Od lat lecą tam na nielegalu?

Witam dodam cos od siebie..Brat kupil samsunga uhd Hu7500 55cali...opisze w skrocie..jest poprawa spora(dla kazdego subiektywna)roznica z dekodera z kanalami hd z odleglosci 3m jest spora..nie ma pixeli i dodaje smaczku ktorego ja nie mam u siebie,taka ostrosc.. nie wspomne o lepszym kontrascie (posiadam sony hx850)aczkolwieg mi sie nie oplaca kupywac takiego tv gdyz roznica nie warta doplaty w moim przypadadku(dopoki nie wyjda 4k) majac model sonego...Czern podobnej jakosci choc jeszcze nie zestawialismy(ALE PLANUJEMY)postawic je obok siebie..Wlaczcie sobie costaryke 4k i phantom 4k na youtubie>>to powoduje ekstra wrazenia z 4k na 4k...Teraz wisienka na torcie...telewizor brata okazal sie wadliwy i pojechal do gwarancjii ,rozmazuje sie obraz tzn wlosy ludzi sie ciagna i powoduja czerwona poswiate na jasych tlach..Sprawdzalismy rozne modele w sklepach nawet z nizszych seri i zaden tego nie mial..Bracki jest wkurzony gdyz mieszkamy w Irlandii i musial Tv spowrotem do Polski wysylac kurierem..serwis go odebral i oddal niby naprawiony ale siostra mowi ze dalej to samo i zaczyna sie polka...aha tu w sklepie widzielismy reklamy meczu barcelony w 4k i to zrobilo na mnie najwieksze wrazenie..nie da sie przejsc obok tego obojetnie, lecz ja czekam na oleda 4k koniec i kropka czern priorytetem dla mnie..zaluje ze nie mam plazmy gdyz nie moglem tu dostac ale trudno..

iż na telewizorze FullHD wyświetla się obraz SD; na 99,99% to TV to LCD, które dobrze sobie z SD raczej nie radzi.

SONY EX720 radzi sobie z wyświetlaniem SD jeśli nie lepiej niż plazma, to przynajmniej tak samo, jak najlepsza plazma.

Chodzi mi o odległości ok. 3-5 metrów.

Na dostatecznie dużym ekranie, różnica będzie widoczna na dystansie 6-10 metrów, więc samo podanie odległości i stwierdzenie że różnica jest, nie ma sensu.

Niedawno byłem w jednym z BOK UPC. Na ścianie wisiała duża plazma Panasa z serii VT. Obraz był naprawdę niezły, nawet z ich kablówki. W trakcie mojej rozmowy z technikiem stwierdziłem, że ładny mają obraz i jest to niezła zachęta. Zapytałem się też co zrobią gdy im padnie ta plazma. Odparł szybko, że nie ma obaw, w magazynie mają jeszcze trzy nowe.

niezłe dyrdymały pitolisz :). Żenada

Teraz wisienka na torcie...telewizor brata okazal sie wadliwy i pojechal do gwarancjii ,rozmazuje sie obraz tzn wlosy ludzi sie ciagna i powoduja czerwona poswiate na jasych tlach..Sprawdzalismy rozne modele w sklepach nawet z nizszych seri i zaden tego nie mial..

A jesteście pewni, że sygnał TV w domu nie wprowadza zakłóceń ?

niezłe dyrdymały pitolisz :). Żenada

Masz jakiś problem? Coś ubodło w boku?

Mamy już (AVSforum) pierwszego posiadacza OLED UHD 65".

Kupił w piątek Audio Video Center, Santa Monica, Ca.

Czyli LG dostarcza pierwsze partie do sklepów !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jh87 (właściciel) zachwyca się pasywnym 3D.

Tego można się było spodziewać.

Oj daleko, daleko LG uciekło reszcie.

Od czasu serii nr.9 PIONEERA KURO nie było tak na rynku TV.

Pokazy w marketach:

Wyłącznie dema przekazane przez producentów dla potrzeb demonstracji.

Nigdy nie spotkałem się z sytuacją odtwarzania filmu z BD.

Chyba, że "Kowalski" miał swoją płytkę lub pena.

Regułą jest, że na pozostałych ekranach widzimy spreparowane materiały, które są najczęściej anty-reklamą.

Z demami także bywa różnie, choćby słynne demo 4k od SONY.

Te z Zamkiem Królewskim.

Epizody sportowe tam zawarte to doskonała anty-reklama ich produktu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żeby cos więcej jak czern i przejaskrawiony obraz ocenic trzeba skalibrować TV i wlaczyc zwykly film.

No właśnie ciągle mnie to nurtowało czy kupujemy produkt finalny czy do "obróbki"?

Kupując okrzyczany rewelacją z najwyższej półki produkt spodziewam się że będzie gotowy bez profesjonalnych niedostępnych i niemożliwych do wykonania przez laika regulacji pokazać wszystko na co go stać.

Nie mówię o jakiś regulacjach których nie widać gołym okiem ale wyraźnych podbarwieniach czy słabszym np. kontraście.

Ja też znam loga stacji telewizyjnych, to żadna sztuka je z tej odległości poznać..... a poważnie widzę że zaczynasz rozmowę do farsy sprowadzać, o rozdzielczości piszesz????

Może jeszcze z tej odległości rozpoznajesz "bez pudła" z jakim bitrate sygnał jest przekazywany. :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ile razy trzeba mówić, że w plazmach z nowszych serii problem trwałych wypaleń nie istnieje? Chyba że rano włączałeś jeden program i tak leciał (on i tylko on) do późnego wieczora. I tak nonstop przez wiele miesięcy. Wtedy być może coś takiego miałoby szanse wystąpić

Niestety u mnie w nowym 55st60e doszło do wypalenia loga stacji tvn, doszło do tego tak że moja żona która teraz opiekuje się dzieckiem zawsze rano odpalało dzień dobry tvn i tak to leciało godzinami, wiadomo jakieś przerwy na reklamy były bez loga stacji, i zaś później logo i tak przez dwa czy nawet 3 tygodnie aż się kapłem co się dzieje, ruchomy pixel był włączony od początku ale nie uchroniło to przed wypaleniem

Bo z plazmą trzeba wiedzieć jak się obchodzić, zrobiłeś błąd ale to nie znaczy że plazma jest be.

właśnie jakbym wiedział to od razu kazałbym przełączać aspect na 4:3 rozszerzony podczas oglądania tej stacji bo wtedy logo znika , a oglądać się to jakoś da.

Teraz po 11 miesiącach użytkowania(2500 godzin), oglądania tvn-u w 80% na aspect 4:3 rozszerzony wypalone logo zbladło, kiedyś było wyraźnie widać że to logo tvn , teraz jest taka rozmazana okrągła plama,ale nie liczę już na to że zniknie ona całkowicie, także reasumując trzeba było lepiej rozpocząć użytkowanie tego TV :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.