Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

A widać pasjonatów PDP tu pełno.

To wasze wpisy mordowały ten kanał produktowy.

Najpierw wycofał się SONY. Później MANTA.

Może z emocjami wskoczycie na przylepę do jakichś archiwalnych, wspominkowych AV ? To tam na was czekają !

Bo dziś jesteście już po prostu bardzo ŚMIESZNI.

Szkoda prądu.

To już było.

No to przypomnijmy sobie co jeszcze parę miesięcy temu pisałeś o plazmach w innym temacie:

A jak wczoraj zobaczyłem jeszcze raz najlepszą plazmę w historii PANASONIC ZT 60" w EURO AGB Warszawa, Myśliborska 47 to długo szukałem szczęk, obu.

Kier mówił, że za 8-mkę odda !

Doda transport w rejonie wsi MARKI pod Warszawą.

Demo to były dzieła impresjonistów, leciały na pętli.

Obraz to szok. Taki NATURALNY.

Niewiele artefaktów przy 30 fps.

Jasność wystarczająca nawet w promieniach słońca !

:-)

Chcesz więcej?

No to proszę

ps.:

Kiedy wyszedł PIONEER KURO 5090h to nie miał na rynku TV żadnej konkurencji.

I kolejny raz przypomnę także, że nie był drogi.

Kosztował 9 999 zł. I była o nowa polityka cenowa PIONEERa.

Seria "9" była najtańsza i zdecydowanie najlepsza w historii PIONEERa.

Nawet dziś trudno mi zrozumieć dlaczego wtedy zamknęli nagle produkcję plazm KURO.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Oczywiście że to mankamenty. Pytanie tylko dlaczego większość kupujących nie zwraca na to uwagi ? Pewnie dlatego, że skala zjawiska jest niewielka i nie powoduje dyskomfortu. Jest używana tylko w "przepychankach" fanów obu technologii. Większość wad plazm też jest słabo zauważalna i nie powoduje dyskomfortu.

Dokładnie mankamenty które przeszkadzają tylko wideofilom wyczulonym na wszystko. Nie piszę tutaj o jakiś wadliwych egzemplarzach.

No to przypomnijmy sobie co jeszcze parę miesięcy temu pisałeś o plazmach w innym temacie:

:-)

Chcesz więcej?

No to proszę

Nie graktuj tego zbyt dosłownie. Marketingowca trzeba umieć czytać gdyż taki niekoniecznie zawsze reklamuje produkt. Czasami może byc całkiem co innego. Może np reklamowac siec sklepów. A jako ze miala plazme to formulka odpowiednia zeby zachecic do odwiedzenia sklepu.

chwilowy brak działalności w audio.

sittek

Przypominasz mi Mirka, który zachwala Golfa 2 ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sly pisał o nokaucie dla plazmy a taki F8500 bardzo dobrze wygląda na tle Js9500.

Przypuszczam że dobrze trafiłeś (egzemplarz). Pisałem o TV moich znajomych JS9000. Najpierw kupili wersję 55' i ten TV udało mi się wyregulować tak jak lubię że działał naprawdę dobrze. W zasadzie nie miałem zastrzeżeń do obrazu (dotyczy mojego gustu choć znajomi też byli pod wrażeniem). Po dwóch tygodniach podjęli decyzję w ramach akcji Samsunga "zadowolony klient" decyzję o wymianie na wersję 65'. Tego egzemplarza nie potrafiłem doprowadzić regulacjami dostępnymi do stanu mojego zadowolenia. Np ma gorszą czerń od poprzednika i obraz nie jest taki naturalny jak na tym 55'. Pewnie potrzebna jest kalibracja głębsza, ale może to wskazywać to na rozrzuty w jakości produkcji lub regulacji fabrycznej.

a jakiego typu było podświetlanie jeszcze do niedawna w lcd? coś koledze słoma z butów wystaje.

Kolega widzę nie zrozumiał celu mojej wypowiedzi. Żaden TV nawet plazmowy nie emituje naturalnego światła co chyba próbował sugerować 'sittek'. Wszystkie świecą sztucznym światłem. LCD/LED też. Różnica miedzy naturą a TV jest taka że TV zawsze emituje światło a w naturze najczęściej widzimy światło odbite od obiektu z wyjątkiem prawdziwych źródeł światła. TV powinien mieć możliwość imitowania tego światła odbitego co niektórym sprawia kłopot bo trzeba to zrealizować przy pomocy światła emitowanego. Plazmy i OLED też emitują światło.

...jakbym był tak nadziany jak @sly to moze bym i kupił 11-latkowi JS-a

Ja nawet jak bym był "nadziany" ;-) to 11-latkowi JS-a bym nie kupił (zwłaszcza JS9500). Wygoniłbym go na boisko żeby poganiał za piłką a w czasie niepogody starał się znaleźć inne ciekawe zajęcie poza telewizyjne. To był tylko żart, ale oczywiście życzę dojścia do "nadziania" ;-).

A już nie do końca idealna biel w plazmie to już przeszkadza?

Do takiej bieli jak na plazmie też można się przyzwyczaić, choć trzeba przyznać że plazmy Samsunga i ostanie modele Panasonic-a z bielą nie miały problemów. Pytanie tylko jak długo ?

Wytłumaczenie jest proste: bo ci kupujący są to albo prości Janusze

Rzekł skomplikowany Janusz ;-). Wyciągam z tej wypowiedzi wniosek, że profesjonaliści od obrazów ruchomych i stałych używający monitorów LCD to też "prości Janusze". Mam rację ? ;-)

że obraz ze świetlówki LCD jest idealny.

Obraz ze "świetlówki" plazmowej też nie jest idealny. Może nawet jest gorszy od LCD bo jednak profesjonaliści pracują na LCD a i też wiele projektorów operuje w tej technice. W projektorze podświetlenie nie przeszkadza a TV już tak.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Janusz Sittek?

Skomplikowany Janusz 'sittek' ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Panowie proponuje wrócić do meritum tematu czyli telewizorów OLED. Zostawmy kolejny rozdział wojny plazmowców z lcdowcami :) za sobą w myśl zasady: gdzie dwóch się bije tam....OLED wygra :)

Zostawmy kolejny rozdział wojny plazmowców z lcdowcami

To się zaczęło od "wojny" plazmowców z OLED-em. LCD dołączyło później.

za sobą w myśl zasady: gdzie dwóch się bije tam....OLED wygra

Nie mam nic na przeciw, choć czarno (no może szaro) widzę generalną dominację technologii OLED na tle obecnych i wcześniejszych dokonań niektórych firm dotyczących technologii LCD.

Skomplikowany Janusz 'sittek' ;-)

Oczywiście, co wam zostało, skoro obraz nędzny i nie zachęca do śledzenia losów Sułtana, trzeba sobie trochę powycierać kolegę z forum. Wybaczam wam :-)

Przypominasz mi Mirka, który zachwala Golfa 2 ;-)

Super fota, nie widziałem jeszcze :-)))))))))))))

Oczywiście, co wam zostało, skoro obraz nędzny i nie zachęca do śledzenia losów Sułtana, trzeba sobie trochę powycierać kolegę z forum. Wybaczam wam :-)

Przyłączam do końcówki tego zdani czyli: :-)))))))))

Powiedzmy sobie szczerze i bez fałszywego wstydu: za obecną cenę OLED jest wyłącznie produktem dla niszowej garstki snobów i szpanerów z bardzo grubymi portfelami. Nie jest natomiast żadną konkurencją dla LCD. W tej sytuacji grozi nam de facto monopol tych ostatnich. A doświadczenie uczy, że monopol jeszcze nigdy, nigdzie i nikomu nie wyszedł na dobre.

Słusznie prawisz waść.

Za 30.000 czyli cenę 65" 4K OLED można sobie kupić Samsunga 65SJ9500 i w miarę porządne kino domowe ...

A jakość obrazu OLEDa będzie tylko trochę lepsza.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie jest natomiast żadną konkurencją dla LCD.

To na razie nie ma być konkurencja dla LCD (tak myślę). To jest półka hi-end TV na którą na stałe próbuje się wdrapać firma LG. Może kiedyś to będzie konkurencja dla LCD.

Ciekawe kiedy pojawi się promotor sony bo narazie tylko samsung i samsung który i tak zawsze był za sonym...nie wspominając o awariach i padających specjalnie kondensatorach...teściowej padł samsung 6 letni..bracki ma samsunga 5 lat i matryca czarnieje od prawego roku(0k 40 centymetrów) , monitor miałem samsunga (cena ok 1600zl)i po 3 latach zaczął mrugać na zimnym później padł calkiem...ja osobiście samsunga nigdy nie kupię i koniec...to są fakty a nie plotki...

No widzisz a ja mam do dziś 2 monitory Samsunga. Jeden pamietam że ma oznaczenie 214T i chodzi już chyba 15 lat. LCD w domu miałem 4, z czego 2 mam nadal. Zero awarii.

" jest półka hi-end TV na którą na stałe próbuje się wdrapać firma LG."

LG nic nie próbuje tylko już tam jest i obecnie wyznacza kierunki.

Sytuacja taka w TV Hi-Endzie jest wyjątkowo prosta.

SAMSUNG seriami SUHD JS 9500/9000 odskoczył reszcie na kilka metrów.

OLEDA 4k w polskich sklepach nie ma !

Widziałem dziś nowe dema Samsunga ...

Powalają !!!

Jest MIAZGA w nowym stylu.

Jest smażony płat łososia - niesamowite i te kraby na oleju (chyba Kujawski z pierwszego ... ). Wydzielina śliny ma maxa.

Żadne inne TV tego nie zreprodukują.

Proste jak drut ...

A po powrocie z TV JS 9000 i kredytem gasimy światła, wyłączamy tryb sklepowy i zadajemy słynny tryb energo-oszczędny 1 na presecie KINO/FILM z kolorem ciepły i mamy plazmę. Jakie to proste.

Te topowe LED TV stoją w każdym MSH i EURO. Zasilenie w drogie sztuki musi ich kosztować masakryczną kasę, Ale ich jeszcze w 2015 na to stać.

IFA 2015 dowodzi, że japan AV to już drugi plan.

Trzymam kciuki z PHILIPSA, bo to jedyny gracz europejski i już na trzecim miejscu od trzech miesięcy na liście. No i MADE IN POLAND.

DEMA PANASONIC w ZT 60" zniszczyły na zawsze matrycę.

Mam na myśli prezentację malarstwa impresjonistycznego z białymi opisami na czarnym pasku na dolnym marginesie ekranu.

Wypalone napisy widać zawsze.

Byli tacy co próbowali wodą z mydłem to usunąć.

wyłączamy tryb sklepowy i zadajemy słynny tryb energo-oszczędny 1 na presecie KINO/FILM z kolorem ciepły i mamy plazmę. Jakie to proste.

Najpierw obszczekujesz obraz plazmy, a potem przytaczasz ją jako obraz referencyjny. To jak tam? Pijemy coś?

Pijemy , pijemy ...

3:1 na koniec. Sitku. Mam Wuu-wuu zelę.

Po strzale Lewana zadołem z pełnej piersi. Na tarasie z Ip.

Zaraz zadzwoniłem gsm do sąsiada czy go nie przestraszyłem.

On na to: mam browca, żony nie ma = zachadii ...

Jak się opijam to jeszcze bardziej widzę przewagę plazm.

Taki ach naturalny kolor mają.

Ciepły odcień, żółta biel, plastikowy świat wideo oparty na pastelowych kolorach czyli (każdy plastyk to powie ) - bez światła).

To wiocha/słoje (immigrańci do dużych miast) mają takie tradycje bo wiszące latami w ich otoczeniu obrazy to byłu tanie pastele lub wyblakłe płótna olejowe i zakurzone.

Na polskiej wsi nie ma tradycji odkurzania olejnych obrazów. Szkoda prądu.

ps. sąsiad ma LCD średni.

Olał ofertę plazm (kiedy kupował TV) ciepłym mocz ...

Oczywiście, co wam zostało, skoro obraz nędzny

Bardzo lubię ten "nędzny" ;-) obraz na obu moich LCD. Nawet na tym "gorszym". Jest tak "nędzny" że oglądam go godzinami nie mogąc oderwać wzroku. Pewnie jestem masochistą ;-).

Wybaczam wam :-)

My Tobie też ;-).

Nic Wam nie wierze :(

Nie musisz. Jest w końcu wolność i demokracja. Chyba.

Jak się okazuje OLEDy od LG wcale nie są takie doskonałe ...

Dopiero Panasonic pokaże co to jest dobry obraz z OLEDa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za jedyne 8500Ł może być twój !

Ale rozmiar 65 cali ... trochę mało ?

Chyba producenci TV pojęli znaczenie określenia High-End ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.