Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Acha, czyli sam tego telewizora nie posiadasz i nie wiesz jak odtwarza obraz ale jednocześnie ganisz tych którzy inne telewizory w domu mają. druga sprawa to sama rozdzielczość czyli jak ktoś o zdrowym umyśle może porównywać TV 4K do TV 2K - chyba tylko idiota i nie mam na myśli Ciebie Sly tylko wszystkich którzy postępują nieuczciwie.

a sekcja zwłok jest potrzebna bo gadanie jeden z drugim ogólnikowo nic nie wnosi pozytywnego tylko same kłótnie, więc gdyby tak zacząć od np. czerni poprzez inne aspekty obrazy (ale po kolei i nie na chybcika) to szybko okazałoby się w końcu który jest lepszy.

nie można pominąć też ceny poszczególnych modeli bo gadanie że F22 jest jest lepszy od awionetki jest idiotyczne.

Ta obrona Częstochowy w wykonaniu kilku osób jest śmieszna. Jak dzieciaki w piaskownicy, broniący swoich foremek i kłócące się czyje "moje" jest mojsze. Świat idzie do przodu. Za 1-2 lat będą jeszcze lepsze TV.

A ty nie bronisz swoich "foremek"? Naprawdę nie widzisz tego? Bo jak można nazwać to, że nie mając argumentów na każdym kroku obrażasz nas?

Zdajesz sobie sprawę z tego tekstu?

Zresztą krawędziowy JS9000 też ma obraz nieosiągalny dla plazm.

Przecież to bzdura. Na czym ta nieosiągalność ma polegać? Przecież obraz z LCD jest nadal ten sam. Wady pozostały te same, pomimo wielu nowoczesnych technik maskujących je w sposób lepszy lub gorszy. Bo co znaczy ileś tam set żarówek LED podświetlających matrycę do kilku milionów świecących komórek plazmowych? Nigdy nie dogonią plazmy i z tym należy się pogodzić. To ma przełożenie na czerń, której LCD NIGDY nie osiągną, choćbyście wypisywali tu miliony superlatyw. Po prostu w technice LED nie da się. I już

I jeszcze jedna ważna rzecz. Zamiast obruszać się jak przedszkolaki, powinniście się cieszyć, że TV są coraz lepsze i że technika idzie do przodu.

Jak na razie poza cenami i nachalnym marketingiem technika LCD stanęła w miejscu. Matryce LCD nie osiągnęły jakiejś rewolucji, nawet jeśliby miało podświetlać ja tysiące lamp LCD. Po prostu doszły do granicy opłacalności.

OLED nie rozwija się tak szybko jakbyśmy chcieli, jest stopowana przez lobby LCD.

Bo te wyprodukowane miliony egzemplarzy LCD trzeba jakoś sprzedać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Acha, czyli sam tego telewizora nie posiadasz i nie wiesz jak odtwarza obraz ale jednocześnie ganisz tych którzy inne telewizory w domu mają.

Kolejny który się źle czuje? Gdzie ja kogoś ganie? Zwariowałeś? Rozmawiamy o różnych TV i stwierdzam fakty. Nie posiadam takiego TV, ani nie ganię innych osób, które mają stare LCD, plazmy czy inne wynalazki. Ale co ma jedno do drugiego? Czym innym jest coś tam posiadać, a czym innym mieć trzeźwe spojrzenie na realny świat. Nowe LCD są po prostu dużo lepsze.

A ty nie bronisz swoich "foremek"? Naprawdę nie widzisz tego? Bo jak można nazwać to, że nie mając argumentów na każdym kroku obrażasz nas?

Nie muszę nikogo obrażać, ani nie mam takiego zamiaru, ale takim zachowaniem sami się kompromitujecie i ośmieszacie. Ja nie muszę nic robić.

Wady plazm też pozostały te same. To nigdy nie były idealne TV. No może poza ostatnią topową serią, która nadal jest dobra.

LCD się rozwija a plazmy powolutku dogorywają. Takie są fakty.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie muszę nikogo obrażać, ani nie mam takiego zamiaru,

Janusz Sittek?....w sumie na to wychodzi... :-)

Z tobą jest coś nie tak! ... Reszy twoich wywodów nawet nie warto komentować.

Innym albo słoma z butów wystaje, albo zasługują na leczenie. Co za buractwo kmiotka!!

nie ganię innych osób, które mają stare LCD, plazmy czy inne wynalazki...

Módlcie się dalej do swoich plazm. Dziewice w raju już czekają... :-)

Twoja logika jest na poziomie dzieciaka i ta chora podejrzliwość

Jak ktoś przyzwyczai się do wyblakłych kolorów plazmy i ciemnego obrazu z szarością zamiast bieli, to potem trudno mu przestawić się na inny obraz. Absurdem jest twierdzenie, że plazma ma naturalne kolory..

To poczytaj teraz swoje wpisy. Poza tym to wycięte z kontekstu wpisy,a wpisu o Kmiotku nie pamiętam, a już na pewno nie do twojej osoby. Takie wycinanie z kontekstu to manipulacja.

To poczytaj teraz swoje wpisy.

Ale ja wcale nie zarzekałem się że nikogo nie obrażam i nie szydzę z tego co posiada. Wprost przeciwnie.:-)

Takie wycinanie z kontekstu to manipulacja.

Naprawdę coś manipulowałem? No weź przestań.

Sly wygłosił kolejny manifest swojego chciejstwa i bezinteresowne (?) peany na cześć nowych Samsungów.

Moje nie mają szans z tymi nowymi....niestety.

Zaklinasz rzeczywistość. W technologii LCD nie wydarzyło się pomiędzy rokiem 2014 a 2015 nic tak znaczącego, żeby tłumaczyło aż tak rewolucyjne zmiany w jakości obrazu jakie tutaj co poniektórzy próbują wciskać w charakterze kitu.

Podświetlanie matrycy lampami zawsze zabijało i zabijać będzie tę technologię. Nawet jeśli zastosuje się tysiąc lamp nic to nie da. Koszta wzrosną a sprzedaż będzie nieopłacalna, bo albo ceny wzrosną albo zyski spadną. Nastąpiła ściana technologiczna dlatego wymyślono OLED.

OLED TV masowo chce wejść do naszych kin domowych i najpewniej mu się to uda szybciej niż nam się wydaje.

To tytuł nowego tekstu Maćka Kopera.

Bardzo warto poczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest zapowiedź testu 4K OLED

" Podsumowując telewizyjną część wystawy widzimy, że firma (LG) skupia się prawie całkowicie na promowaniu OLEDa jako technologii przyszłości. Jeszcze w tym roku w polskich sklepach pojawią się modele OLED Ultra HD od LG. Obserwujcie nasz portal gdyż ich testy znajdziecie szybciej niż Wam się wydaje ".

@ambra śledzi panasa na rynku niemieckim:

Ukryta Zawartość

Ten OLED stoi w Saturnie w Europa Center w Berlinie !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podświetlanie matrycy lampami zawsze zabijało i zabijać będzie tę technologię.

W OLED też jest podświetlenie matrycy z filtrami. Brakuje tylko "zaworków" regulujących przepływ światła LCD. zamiast tego jest 100% matryca białych diod OLED (100% "local dimming"). Rozumiem że sugerujesz, że to "zabije" technologię OLED tak jak "zabiło" technologię LCD ;-) ?

Nawet jeśli zastosuje się tysiąc lamp nic to nie da.

W OLED zastosowano n-milionów "lamp".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W OLED też jest podświetlenie matrycy z filtrami. Brakuje tylko "zaworków" regulujących przepływ światła LCD. zamiast tego jest 100% matryca białych diod OLED (100% "local dimming"). Rozumiem że sugerujesz, że to "zabije" technologię OLED tak jak "zabiło" technologię LCD ;-) ?

W OLED też jest podświetlenie? Z tego co wiem, to organiczny materiał w panelach OLED-wych emituje światło sam z siebie, gdy jest naładowany, więc nie jest potrzebne osobne podświetlenie.

Nic nie jest wieczne, pewnie po OLED przyjdzie może wreszcie czas na technikę laserową.

Z tego co wiem, to organiczny materiał w panelach OLED-wych emituje światło sam z siebie, gdy jest naładowany, więc nie jest potrzebne osobne podświetlenie.

Tak jest w technologiach stosowanych przez inne firmy niż LG. W LG jest inaczej. Już o tym pisałem (matryca kolorowych filtrów RGB podświetlana matrycą białych diod OLED) . Pewnie z tego powody matryce OLED LG mają pewne niewielkie problemy z oglądaniem pod kątem. W tej drugiej technologii (Samsung i Sony) za to jest problem z dużo mniejszą żywotnością niebieskiego OLED-a co powoduje stosunkowo szybką utratę balansu tonalnego i potrzebę kalibracji.

Nic nie jest wieczne, pewnie po OLED przyjdzie może wreszcie czas na technikę laserową.

Mało prawdopodobne. TV jest za gruby na współczesne wymagania.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Za gruby? A jak przez lata schudły LCD? Nie wierzysz w postęp inny niż LCD?

Przecież jestem jednym z głównych sympatyków OLED, ale myślałem że to jest stabilniejsza technologia. Sympatykiem oczywiście pozostaję i trzymam za nią kciuki. Może nawet niedługo (2-3 lata) pomyślę o wymianie jednego z moich LCD-ków na OLED-a ?

Lasery raczej mają małą szansę na mocne schudnięcie, choć mi grubość TV nawet 15-20 cm by nie przeszkadzała. Nie jestem fanem cienkości. Oczywiście chodzi o TV.

Panowie jestem oczywiście dużo bardziej "plazmowym" niż "lcdekowym" zwolennikiem... Kto nie czytał tego testu to zapraszam... :

Ukryta Zawartość

Jest tam bezpośrednie porównanie czerni do st50...

...ale weźmy też pod uwagę cenę tych dwóch egzemplarzy, gdzie jeden jest HI-END-ową nowością , a drugi ( starszym modelem) średniakiem wśród serii panasonica...

...ten test pokazuje też ,że cyferki specyfikacji lub rzetelnych pomiarów ( tak kochane przez niektórych Forumowiczów i nie tylko) nie zawsze zgadzają się z tym co widzą nasze gałki oczne... ;) :).. i nie zawsze mówią o lepszej jakości obrazu... w tym przypadku chodzi mi o zmierzony kontrast ,który mówi zupełnie co innego niż bezpośrednie starcie ( zdjęcie porównawcze) ...

Oczywiście i tak bym wybrał plazmę bo bardziej mi odpowiada ogólna plastyka obrazu... :)

Ukryta Zawartość

Tak dla ścisłości biały OLED niczego nie doświetla, tylko zastępuje inne diody, np. przy generowaniu koloru białego (który generalnie powinien być wygenerowany przy pełnej mocy diod rgb. Genialnie proste rozwiązanie i póki co chyba jedyne jakie się sprawdza - co pokazała porażka ekranów oled samsunga, które nie miały białego subpiksela.

Co prawda jak Wiecie teraz jestem na innym etapie... Co nieKtórzy twierdzą ,że wmawiam sobie, że jest dobrze ( prawda Bobcat ;) ), ale dla mnie wielkość obrazu w zaciszu domowym ma wielkie znaczenie nawet kosztem jakości czerni ( nieporównywalnie lepszej niż w publicznym kinie, o ostrości i kolorystyce nie wspomnę)... i żeby nie było, wybrałem to świadomie po dość długiej obserwacji tego typu rozwiązań zrobionych zgodnie ze sztuką..

...ale oczywiście miło by było gdyby kiedyś skonstruowano np.oleda 100" i więcej, zwijanego jak ekran projekcyjny i żeby był w zasięgu mojego portfela... w co wątpię tzn.w zasięg mojego portfela :) ;) ...

Ja nie rozumiem. Może się nie znam, oświećcie mnie. Popatrzyłem na zdjęcia ST60 VS JS9500 i owszem, czerń jest, światło jest ale jest i to co widzę we wszystkich lcdkach, czyli gubienie detali i w światłach (NB, w cieniach jest bardzo podobnie, co jest dla mnie novum jeśli chodzi o lcd). Tam gdzie na plaźmie jeszcze widać odcienie skóry na jasno oświetlonej twarzy, na lcdku jest już biała wypalona plama...

Tak dla ścisłości biały OLED niczego nie doświetla, tylko zastępuje inne diody, np. przy generowaniu koloru białego (który generalnie powinien być wygenerowany przy pełnej mocy diod rgb.

W technologi Kodak/LG nie ma diod OLED RGB. Są same białe. trzy subpiksele świecą przez pasywne filtry RGB a czwarty biały (W) bezpośrednio bez filtra.

Technologia z diodami OLED RGB stosowana jest przez Sony w monitorach studyjnych i była też w próbnych seriach rynkowych Samsunga. Na razie Samsung zrezygnował z niej w TV. Podobno wstrzymana do czasu zwiększenia trwałości niebieskiej diody OLED.

Ja nie rozumiem. Może się nie znam, oświećcie mnie. Popatrzyłem na zdjęcia ST60 VS JS9500 i owszem, czerń jest, światło jest ale jest i to co widzę we wszystkich lcdkach, czyli gubienie detali i w światłach (NB, w cieniach jest bardzo podobnie, co jest dla mnie novum jeśli chodzi o lcd). Tam gdzie na plaźmie jeszcze widać odcienie skóry na jasno oświetlonej twarzy, na lcdku jest już biała wypalona plama...

...ST50... ;)

Tam gdzie na plaźmie jeszcze widać odcienie skóry na jasno oświetlonej twarzy, na lcdku jest już biała wypalona plama...

Na moich LCD tego nie ma. Ciekawe dlaczego ? Chyba że materiał wyjściowy (nagranie) jest spieprzony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.