Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Normalny człowiek ogląda TV wtedy kiedy ma na to ochotę i tak oświetlonym (lub nie) pomieszczeniu jak lubi.

To idź do kina i poproś by nie gasili świateł podczas seansu :)

Czekam na wrażenia z jakimi wrócisz po obejrzeniu filmu w takich warunkach.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

To idź do kina i poproś by nie gasili świateł podczas seansu :)

Po co takie niedorzeczne eksperymenty robić ? Poza tym nie lubię chodzić do kina. Znam zakończenia wszystkich filmów, nawet tych których nie widziałem ;-), no prawie wszystkich. Rzadko jestem zaskakiwany.

Czekam na wrażenia z jakimi wrócisz po obejrzeniu filmu w takich warunkach.

A zobaczę coś ? W takich warunkach to tylko coś można posłuchać, ale to też wolę robić w domu - lepsza jakość.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Trudno polemizować ze zdaniem o takim poziomie merytorycznym.

Polemizować nie musisz, po prostu odpowiedz. Nie powinieneś też mieć większych kłopotów z odpowiedzią, ponieważ merytoryki w twoich wypowiedziach za wiele nigdy nie było. Wypowiedź w stylu : " Zgadza się to bardzo wszechstronna technologia. Sprawdza się w zastosowaniach profesjonalnych i amatorskich. Dlatego została na rynku...." jest tego dobitnym przykładem. Treść jakby wycięta z foldera reklamowego, kiedy na siłę chce się zachwalić coś co w rzeczywistości nie ma żadnej większej wartości.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Lechu ma rację. LCD zostało na rynku bo ma wiele zalet. Plazma zdechła. Co do oświetlenia to 50 calowa plazma nie jest kinem. Poza tym funkcje TV w domu są szersze niż tylko oglądanie seansów filmowych w zaciemnieniu.

Tyle że te przykłady dotyczą plazm Panasonica ze starych serii PX i PY. Nowsze serie S, G, V, Z począwszy od numeru 10 są wolne od tej przypadłości. Ja na przykład na swoim G30 nigdy czegoś takiego nie zauważyłem.

A nieprawda, bo nie pamiętasz widzę naszych rozmów o nowych seriach 50, mówiłem że algorytm tworzenia obrazu zmienili i dopiero od tej serii można mówić o prawie wyeliminowaniu "duchów"

Lech pyta co jest przyczyną takiego efektu - odpowiedź jest powyżej.

Jak nie masz nic do roboty to możesz zgłębić swoją wiedzę w tym temacie, wójek Google chyba coś tam jednak wyświetli. Oczywiście decyzja należy do Cibbie.

Sittek, to nie żaden kabel - nie baw się w gdybanie bo nic dobrego z tego nie wynika

pewnie jak bym miał LCD-ka takiego jak Ty to też wolałbym bezwzględnie plazmę

Stanowczo protestuję przeciwko takiemu dezawuowaniu mojego LG LV 5500. Wielokrotnie pisałem, że jestem z niego bardzo zadowolony, uważam obraz za bardzo dobry. Obraz na plazmie uważam za jeszcze lepszy i tylko tyle.

LV5500 jest w prostej linii bezpośrednim następcą Twojego LE8500.

Sittek, to nie żaden kabel - nie baw się w gdybanie bo nic dobrego z tego nie wynika

To nie gdybanie, ja tak miałem, gdy mój młody na jakimś szmatławym kabelku chciał dobie trochę pogiercać.

Efekt identyczny. Po zmianie kabla na Profigolda już nic takiego nie miało miejsca.

Lechu ma rację. LCD zostało na rynku bo ma wiele zalet. Plazma zdechła.

Bez obaw, wejdzie OLED to LCD też zdechnie. I tyle będzie z tych waszych opisów ich zalet :-)

Kupa śmiechu dla potomnych pozostanie.

Czyli ekspert od plazm kupił gorszą plazmę z powodu banalnego kabelka? Mając kiepski kabel sądził, że to wina plazmy? Zamiast wybrać Panasa, wziął gorsze LG? Ale jaja... :-)) A tu poucza innych i dokazuje. Okazuje się, że nie ma pojęcia o plazmach... :-)

No jak bzdety? Przecież sam piszesz, że błędy obrazu u kolesia wzięły się z nędznej jakości kabelka. A on jest przekonany, że jego plazma LG jest lepsza niż Panasa właśnie ze względu na te błędy w obrazie Panasa. To ty sam nie rozumiesz treści swoich wpisów?

Nie jarzysz sly

Dokładnie napisałem co było u mnie przyczyną.

A to co piszesz to są twoje durne wnioski.

Czaisz sens?

To nie gdybanie, ja tak miałem, gdy mój młody na jakimś szmatławym kabelku chciał dobie trochę pogiercać.

Efekt identyczny. Po zmianie kabla na Profigolda już nic takiego nie miało miejsca.

a co ma kabel do algorytmu?

Bez obaw, wejdzie OLED to LCD też zdechnie

O to chyba chodzi. Ja nie będę tak przeżywał odejścia LCD jak wielu tu plazmy. Nie jestem aż tak przywiązany do technologii. To tylko TV.

ale green ghosting to zupełnie coś innego

Możesz coś więcej na ten temat napisać ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Stanowczo protestuję przeciwko takiemu dezawuowaniu mojego LG LV 5500

Przepraszam Twojego LV 5500. To było niezamierzone. ;-)

Ja tak samo. Jak tylko wejdzie coś lepszego to tylko się cieszyć.

Dlatego jest ten wątek. Jest szansa na coś lepszego a tu od początku tylko szukanie dziury w całym.

Bo plazmowcy nie zdzierżą czegoś lepszego... :-) zawsze będą sobie wmawiać, że ich plazmy są lepsze, aż całkiem padną.

Jak będą oszczędzać i poprawnie eksploatować to mogą starczyć na bardzo długo. Życzę im tego.

a ja jestem plazmowco-lcdcowcem i co?????:)fajne powiedzenie ,ktore slysze w pracy na codzien pasuje do tego watku ostatnio

,,the same shit ,different day,,

ilez mozna drazyc temat.. pzdr

Jeszcze tylko 118 postów.

Bo plazmowcy nie zdzierżą czegoś lepszego... :-) zawsze będą sobie wmawiać, że ich plazmy są lepsze, aż całkiem padną.

OLED ma duże szanse godnie zastąpić pdp, tylko niech tego nie spieprzą. LCD to niższa liga.

W klasyfikacji zawsze będzie na 3 miejscu :-)

W klasyfikacji zawsze będzie na 3 miejscu :-)

Patrząc całościowo - tak. Rozważając poszczególne modele to nie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jasne, pocieszaj się... :-) Chętnie przyjąłbym JS9500, a plazmy żadnej, nawet najlepszej za darmo nie chcę. Ale ważne, że jesteś zadowolony. W końcu chodzi o to, żeby dobrze się czuć ze swoimi zakupami. Ja to rozumiem.

Patrząc całościowo - tak. Rozważając poszczególne modele to nie.

Albo oceniamy technologię albo poszczególne modele. Jeśli chodzi o modele - to co piszesz to oczywista oczywistość. Ale założenia technologii OLED są po prostu sensowniejsze i... lepsze niż LCD. Jak dla mnie nowe modele LCD odjeżdżają już w jakiś kosmos - z kwantową kropką, nanokryształami, pierdylionem stref wygaszania. To wszystko jest maskowaniem agonii tej technologii. OLED ma po prostu diody wrgb bez żadnych dodatkowych upgradów (póki co) i jest w stanie dawać lepszy obraz niż LCDki. Z tym nie ma sensu polemizować...

Owszem, tylko póki co technologia nie daje trwałości tych TV. Co ciekawe jak pojawiały się pierwsze zwiastuny OLED, chyba ok 10 lat temu to już wtedy mówiono, że "na razie jest problem z trwałością tych paneli" i dlatego premiery przesuwano w czasie. Mamy rok 2015 i jak się okazuje problem nie został rozwiązany. Może być tak, ze w ramach OLED nie da się tego rozwiązać i wtedy będziemy czekać na inną, lepszą technologię. Ale to znowu może potrwać kolejne 10 lat, a nawet więcej. W tym czasie LCD-ki z każdym rokiem będą coraz lepsze.

Chętnie przyjąłbym JS9500

Każdy przyjąłby JS9500. Nawet najzagorzalsi zwolennicy plazm ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Każdy przyjąłby JS9500. Nawet najzagorzalsi zwolennicy plazm ;-)

Tego jestem pewien. Już to pisałem. Sittek czy ten spec Witek piali by z zachwytu,ale że jest jak jest to...jest jak jest... :-)

LCD to niższa liga.

Powiedz to profesjonalistom od obrazu. Oni jeszcze tego nie odkryli.

OLED ma po prostu diody wrgb

OLED od LG nie ma diod "wrgb". Ma tylko diody białe z których 3 świecą przez filtry RGB a czwarta bezpośrednio (dla jednego piksela). Diody OLED rgb występują tylko w technologii używanej przez Samsunga. Niżej rysunek poglądowy przedstawiający obie technologie (ten na dole strony).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Owszem, tylko póki co technologia nie daje trwałości tych TV. Co ciekawe jak pojawiały się pierwsze zwiastuny OLED, chyba ok 10 lat temu to już wtedy mówiono, że "na razie jest problem z trwałością tych paneli" i dlatego premiery przesuwano w czasie. Mamy rok 2015 i jak się okazuje problem nie został rozwiązany.

Został rozwiązany w technologii Kodak/LG (wrgb). W technologii stosowanej przez Samsunga i Sony (monitory profesjonalne) dalej występuje subpiksel niebieski (niebieska dioda OLED), który ma trwałość dużo mniejszą od dwóch pozostałych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.