Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Temat HDR w OLED powraca jak bumerang.

Ja to od dawna interpretuję jako objaw problemów z implementacją HDR dla matryc 9600.

LG EG9600 obsługuje HDR. To, że telewizor Panasonica tego nie robi nie oznacza, że matryca jest do bani, tylko Panasonic nie dowiózł na czas odpowiedniego softu. Pisze jasno w tekście, że po aktualizacji firmware HDR będzie obsługiwany - znaczy to tyle, że sprzętowo telewizor jest do tego gotowy. Nie widzę tu żadnej teorii spiskowej, do której można by się było podczepić :) Przecież maksymalna jasność tej matrycy już dawno była zmierzona jako lepsza niż w samsungach z serii 9***.

Brak informacji o dawno obiecanej implementacji HDR dla 9600.

Może coś przeoczyłem, ale było by głośno o tym.

Kiedyś napisano, że mimo mniejszej jasności OLED od Sam SUHD 9000 efekt jest lepszy bo jest zerowa czerń ale głównie za sprawą braku podświetlenia w OLED.

I to się trzyma kupy.

To racja należało zapuścić demo LG z Oleda.

Są przecieki, że 9200 z HDR szybko wejdzie do RP.

LG EG9600 obsługuje HDR.

Po co wam ten HDR? Jak na razie to nie ma telewizji Full HD z prawdziwego zdarzenia i HDRu przez najbliższe kilka lat też nie będzie. No chyba że będziecie cały dzień oglądać jakieś demo.

"Po co wam ten HDR? Jak na razie to nie ma telewizji Full HD z prawdziwego zdarzenia i HDRu przez najbliższe kilka lat też nie będzie. No chyba że będziecie cały dzień oglądać jakieś demo".

To samo jest z 4K,materiału prawie nie ma a wszyscy chcą się zesrać...

Podaj link do SENSACYJNEJ informacji, że PANASONIC oferuje player UHD HDR.

PLEASE !!!

KIT z OLED PANASONIC przypomina mi KIT PANASONIC z playerem UHD / HDR.

Tak samo robiła SONY z innowacyjnymi produktami na pokazach AV przez kilka ostatnich lat.

Obie w/w japońskie firmy są dziś za burtą.

Wieloletnie deficyty liczone w mld USD spowodowały, że akcjonariusze w/w firm zablokowali harce marketingowe działów marketingowych (SONY/PANASONIOC).

Tutaj masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie zaszaleli z ceną. Wiadomo, podatek od nowości ale ciekawe kto im to kupi za taką kasę. Ja tam wolę stare, sprawdzone PC/HTPC gdzie nie jestem ograniczony przez producenta urządzenia, jakieś blokady iso, cinavie i inne, mam większą funkcjonalność niż tradycyjne playery wszystkie nowinki techniczne jako pierwsze są implementowane, np kodi czy VLC. Niech jeszcze tylko wydadzą zewnętrzne napędy UHD i będzie pełne dla filmów 4k z płyt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale Samsung i tak był pierwszy - z zapowiedzią playera UHD :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KIT z OLED PANASONIC

Dlaczego używasz określenia "KIT" do OLED Pansonic ? Jeden sklep na portalu Skąpiec deklaruje że ma ten produkt na stanie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zapewniam, że ten sklep handluje kitem właśnie.

???

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Brak informacji o dawno obiecanej implementacji HDR dla 9600.

Może coś przeoczyłem, ale było by głośno o tym.

Hmm flatpanelshd.com testował ostatnio EG9600 obsługującego HDR. Jak nie czytałeś, to zapodaję linka :)

Ukryta Zawartość

Cytuję: "Let’s move on to HDR (high dynamic range). As you might have heard, LG will roll out a software update to enable HDR on EG9600 (still not entirely clear if it will also get HDMI 2.0a), and our set already supported HDR. To enable HDR, LG has implemented support for the PQ EOTF and increased maximum brightness by using a new organic material inside the OLED pixels. On a 100% full white screen we measured brightness to 150 cd/m2, which is higher than last year’s OLED TVs. For comparison, plasma TVs struggled to reach half of that. In a small white 10% window and a black background the TV can reach approximately 400 cd/m2, which is the current peak brightness for HDR on EG9600."

Bardzo ciekawa recenzja, polecam przeczytać całość :)

Ukryta Zawartość

OK, dzięki ale coś mi tu nie gra;

" ... To enable HDR, LG has implemented support for the PQ EOTF and increased maximum brightness by using a new organic material inside the OLED pixels "

No to czy nowa wersja matrycy w 9600 ?!

Rasmus zmodyfikował test i nie ma już wskazanej sentencji.

Przyznali REFERENCE STATUS.

Cytuję minusy 9600:

- Banding on darkest tones

- Motion resolution can be improved

- Curved

- Input lag too high

- Risk of burn-in.

Ogólnie, test bardzo mi się podoba. Bez emocji i obiektywnie.

Sporo robią w opcji HDR.

Komentarze są w opcji [FORUM].

Każdy TV ma minusy. To trywializm.

Jedyna istotna uwaga, jak dla mnie, dotyczy poprawy rozdzielczości w ruchu.

Ale to dotyczy wszystkich TV.

To z powodów plusów, a nie minusów należy kupować 4K OLED już dziś.

No i FLAT, FLAT, FLAT ...

Czyli tak jak sądziłem, że OLED jeszcze nie jest dopracowany.

Będziesz czekał na dopracowanie technologii ? To może trochę potrwać. W końcu plazmy do końca nie zostały dopracowane w 100%. Zresztą firmom raczej nie zależy na szybkim dojściu do maksymalnych możliwości technologii. Postęp należy dozować powoli, wtedy najwięcej się zarabia.

Pisałem wcześniej:

55"FLAT to mój wybór.

Poczekam.

Zmieniam temat;

Plazmy to nawet do 25% sprawności i unifikacji nie doszły.

W wersji Full HD to było 2-3 % rynku.

Całe szczęście, że wszyscy pozamykali fabryki plazm.

Dziś już nikt nie lamentuje o "takim nadludzkim naturalnym obrazie plazm".

Nowa moda to to, że OLED jest cały czas niedopracowany !!!

No pewnie, jak czytam nowy wątek o żółtym bandingu na AVForum to zaraz lecę kupować LCD/LED od Samsunga.

Teraz czas na link do oszołoma (zapewniam, że to delegowaby pracownik SAMSUNG-a z R&D) rodem z USA:

Ukryta Zawartość

To taki przykład czarnego P&R na światową skalę oddziaływania AVS forum.

Jeden dyskutant ale uporczywy. Zakłada wątki w temacie, w temacie którego nikt nie widzi. Wprowadza nawet skale technologicznych błędów fabryk z MEXICI i POLAND.

Kolega @fafrd. Do poczytania Jego wyczyny ws. OLED TV na AVSforum.

Ukryta Zawartość

Mnie w HDR nie podoba się to, że to jest jednak ulepszasz i nie wychodzi on z właściwości samego ekranu, ale z pewnych algorytmów, jeśli się nie mylę. Ale koniec końców efekt jest pożądany i niezaprzeczalny. Szczególnie na blogu Sz. Adamusa było widać jak działa to w praktyce (był na IFA) no i nie da się ukryć, że ta funkcja po prostu działa.

EURO RTV nie jest drogim sklepem więc na nizsze ceny w sieci nie ma co liczyć na razie. Z takimi cenami przy możliwosciach finanosowych w bolandii to szału nie zrobią niestety....

z

Ale jak kupisz to jesteś ugotowany. Jak trafisz na bubla to podwójne. Zwrotu nie przyjmą.

To juz lepiej w sieci kupić a nie u cwaniakow.

chwilowy brak działalności w audio.

Euro Rtv agd to najgorsze miejsce żeby cokolwiek kupić.

Dlaczego ? Ja kupiłem tam parę drobiazgów i jestem/byłem z nich zadowolony. Spełniły swoją rolę.

Chyba że drobiazgów ;-);-) Nie przyjmują zwrotów co nie stanowi problemu w Saturnie czy Media. Natomiast sprzedawcy nie mają pojęcia co sprzedają.

Chyba że drobiazgów ;-);-) Nie przyjmują zwrotów co nie stanowi problemu w Saturnie czy Media. Natomiast sprzedawcy nie mają pojęcia co sprzedają.

Z reguły jak tam chodzę (bardzo rzadko) to jestem dokładnie przygotowany czego chcę. Nie zakładam zwrotu chyba że to co kupiłem jest z wadą. Fakt że jak byłem ostatnio w celu nabycia kuchenki mikrofalowej (pilna potrzeba), to tych które były w polu moich zainteresowań (były w ekspozycji) nie można było kupić a te co mieli na stanie mi nie odpowiadały. Zniechęciłem się wtedy do odwiedzania ich w potrzebie.

Chodziło mi o zwroty sprzętu który kupiony był u nich i zaraz po rozpakowaniu okazał się uszkodzony.

Jak były takie przypadki to nie kupować tam.

Często nie majà pojecia ale i często sprzedają to z czego mają profity... np.przychodzi taki przedstawiciel danej marki tv i dla sprzedawcy który sprzeda najwięcej danego modelu ma przygotowaną jakąś wieżę lub inną elektronikę... i taki sprzedawca poleca i zachwala ten badziew w ciemno ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.