Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

No trochę mówi - 10 tygodni w teście to jakiś niecały roczek normalnego używania w domu.

Tak, godzinowo się to zgadza, tylko w domu oglądanie nie polega chyba na telewizorze włączonym codziennie po wiele godzin na tej samej stacji TV, w dodatku na maksymalnej jasności i kontraście? W takich warunkach jakie TV ma w sklepie czyli wiele godzin bez wyłączania, nie ma szans żeby TV odpalił wygaszacz czy inne sposoby oszczędzania matrycy. W tym kontekście takie testy są właśnie tylko ciekawostką, mnie interesuje konkretna odpowiedź na pytanie, czy wypalenia to realny problem przy normalnym użytkowaniu w domu, a nie przy katowaniu w sklepie czy na jakimś bzdurnym serwisie internetowym.

tylko w domu oglądanie nie polega chyba na telewizorze włączonym codziennie po wiele godzin na tej samej stacji TV

No nie mówicie, że nie usypiacie przed telewizorem :-) albo że nie oglądacie non stop waszego ulubionego kanału.

No nie mówicie, że nie usypiacie przed telewizorem :-)

Prawie nigdy, a jeśli już to i tak mam włączone automatyczne wyłączanie po okresie bezczynności :)

albo że nie oglądacie non stop waszego ulubionego kanału.

Zdecydowanie nie... Już prędzej oglądam ulubione filmy i seriale lub gram w ulubione gry :)

Fajnie że napisałeś o tym wypalonym OLEDzie w sklepie, daje to nieco do myślenia, ale nadal chciałbym konkretne dane odnośnie ryzyka wypalenia w domu, a nie w sklepie czy w pseudotestach.

Fajnie że napisałeś o tym wypalonym OLEDzie w sklepie, daje to nieco do myślenia, ale nadal chciałbym konkretne dane odnośnie ryzyka wypalenia w domu, a nie w sklepie czy w pseudotestach.

Myślę, że przy normalnym użytkowaniu nie ma się co obawiać.

Od dwóch lat mam EC930 i nie zauważyłem żadnych wypaleń. Od razu zaznaczam, że nie zamierzam ich szukać na podstawie żadnych plansz itp, bo gdyby jakimś cudem tam były (powtarzam, że są niezauważalne przy normalnym użytkowaniu) to by mi już z głowy nie wyszły ;)

Nie namawiam do rat w MSH/EURO.

Trzeba by być nieźle.... Żeby kupić tv w euro. Jak będzie wada to nie ma szans na zwrot a to produkt dość niepewny i nierownomierny jakościowo. To juz lepiej w ciemno z sieci.

chwilowy brak działalności w audio.

SATURN/MM to niemiecka sieć dystrybucyjna.

Opłaty za korzystanie z logo trafiają do niemiec i zerują zysk do opodatkowania w Polsce.

"Niemiaszki" robią tak by zero zeta trafiło do budżetu PL. Ja jednak mocno stawiam na polskie firmy.

Temat to off top ale akurat dla mnie ma znaczenia.

EURO zwraca kasę za TV z wadą lub wymienia.

To raczej MSH zakleja folią zwroty i wstawia na półkę jako nowy.

Temat taki, że wielu zabawia się w "wynajem" TV na 14 dni.

Test tzw gratisowej kalibracji OLED-a który ktoś zakupił we właśnie takim znanym sklepie który chwali się że daje kalibracje gratis :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wynik testu :

Dużo gorszy stan niż jak na ustawieniach fabrycznych!

''nabywca kupił super telewizor, być może czytał nasz test, ucieszył się, że jeszcze będzie miał kalibrację gratis, a tu taki dramat.''

Ukryta Zawartość

Hehe.

A może to jest dobry sposób tego sklepu na ponowną sprzedaż zwróconego wcześniej telewizora. Tak jak Maciej napisał.

Nie da się zweryfikować tego, czy to aby na pewno nowy egzemplarz.

Sasmung zaprezentował swoje opracowanie technologii micro LED na samo-emisyjnych pikselach:

''micro LED ma konkurować z OLED .... Bazuje podobnie jako OLED na samo-emisyjnych pikselach, jednak różnica polega na wykorzystywaniu materii nieorganicznej. Z powodu prostszej budowy, wyświetlacze miałyby być również tańsze w produkcji.

Ukryta Zawartość

EDIT:

A technologię micro LED wynaleźli prof. Hongxing Jiang i prof. Jingyu Lin z Texas Tech University

Ukryta Zawartość

No trochę przesadziłeś z tymi "plackami". Oczywiście, że w OLED jest lepiej, bo tam każdy piksel emituje własne światło, ale w LCD też nie ma z tym aż takiej tragedii. Więcej stref wygaszania - lepszy efekt czerni, bo jeden bardzo jasny obiekt nie będzie rozświetlał pikseli obok, które powinny być czarne, czyli efekt aureoli. Ale biorąc pod uwagę, że praktycznie wszystkie budżetowe LCD mają podświetlenie krawędziowe i poza wideofilami mało kto narzeka na efekt o którym piszę, to chyba nie ma co tak demonizować.

Mnie bardziej martwi efekt wypalania się pikseli w OLEDach, który jest dużo poważniejszym problemem.

Dlatego myślę, że dla technologii OLED będzie przyszły rok. W tym roku efekty już są o wiele lepsze, ale ludzie jednak oczekują gwarancji bezawaryjności.

Promocje "składane" na 65" B7 OLED LG powodują, że za 65 OLED B7 zapłacimy dziś 8 500 zeta w EURO. Płatność w marcu a pierwszą ratę płaci sklep !!!

TOALNY szok cenowy. Owszem trzeba jeszcze spylić jakąś konsole na allegro ale wynik to miazga.

Ale jazda ...

I jeszcze tak:

LG POLSKA dostarczyło właśnie na magazyn dla EURO ponad 1000 szt OLED B7 (55/65").

Gość

(Konto usunięte)

Ale w EURO wszystko jest wkalkulowane ;) - na rynku europejskim ten telewizor kosztuje 65C7D (nie V, czyli z podwojnymmi tunerami) 11900.- PLN standardowa cena a w EURO maja cene 12800.- PLN te pol roku i ich rate SAMI sobie zaplacicie tylko pozniej o pol roku. Konsola XBOX One jest wyprzedawana i oscyluje kolo 130EUR wiec za ile odsprzedamy ja na Allegro ??? Dajecie sie sprzedac za 650PLN (350+300) w wysoko oprocentowany kredyt ....

Jest mi bardzo przykro, ale OLED TV 2017 właśnie trafia do "Kowalskich" na święta. Nikt już nie interesuje się jakimś wynalazkiem SAMUNG QLED TV produkcji chińskiej całkowicie w FOXCOMM na Słowacji.

Wszystkie OLED TV są produkowane w Polsce.

Jedyna firma, która nie produkuje TV OLED to SAMSUNG. Warto znać źródło i kto to będzie pisał źle naszym ukochanym ...

OLED by PHILIPS jest w EURO całkowicie sprzedany ...

Nowy test LG HD :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz, jest aktywny temat PHILIPS to nie Philips ...

SONY to nie SONY, SHARP to nie SHARP, PANASONIC to nie PANASONIC ...

Jedyny prawdziwy TV z EUROPY to właśnie PHILIPS.

Koledzy od reklamy wpisują takie tak opinie jak wyżej by uzasadnić pobierane wysokich honorariów ...

Myślą, że "Kowalscy" to akurat czytają to i inne fora i wtedy decydują.

Tak nie jest, ale aktywność zatrudnionej przez agencje PR grupy przedłuża im pobieranie wynagrodzenia.

Tym czasem wszystkie TV OLED PHIOLIPS się sprzedały i nic już nie kupisz.

Cztery nowe modele OLED PHILIS wejdą na rynek w 2018.

SONY A1 55/65" także jest dziś poza rynkiem. Szkoda. Brak dostaw.

Ile razy można pisać, że LG Display rozdaje karty ...

Przecież prima-aprilis jest w kwietniu,a tu już takie głupoty w grudniu na mikołaja można przeczytać;) Akurat telewizory Philipsa są najczęściej zwracanymi na naszym rynku .Kiepskie matryce IPS w LCD,kiepski android w OLED ,najgorszy serwis - czyli tzw "chinśka bylejakość"."Kowalscy" już nie są tak naiwni i mają wybór więc bardzo szybko poznają się na dziadostwie.

" T.zn. chinole zasuwają na Słowacji? "

Oczywiście, że nie. Słowacja należy do UE. Każdy Polak chce, by "niewolnik" z Vietnamu, Chin, Syberii pracował u "JaśniePana". Za 5 zeta za godzinkę netto do ręki i bez podatku i na czarno.

Sam szukam pracownika (6 zeta/h netto i na czarno) za skopanie mojej działki łopatą pod trawnik.

Dodatkowe opcje: śniadanie (jajecznica na maśle 4 jajka, pieczywo, obiad za free, kolacja z alkoholem do oporu, wypłata 50 zeta cash na dobranoc. Opcje: znajomość jęz. polskiego nie jest wymagana.

Myślę, że teraz nawet młodzież niemiecka z UE da się skusić na moją ofertę pracy w PL.

Jest taki tu nowy chwast i aktywny pisarz: ar2d4. Niestety dorwał się do tego forum.

To Xisiek od GMER/KOPER. Niszczy wszystkie fora 2017. Taki PMCOMP to pryszcz.

Firma JOLED wypuściła pierwszy na świecie 21,6-calowy panel organiczny EL 4K, JOLED to firma, która została załozona w 2015 roku przez Sony i Panasonic :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest taki tu nowy chwast i aktywny pisarz: ar2d4. Niestety dorwał się do tego forum.

To Xisiek od GMER/KOPER. Niszczy wszystkie fora 2017. Taki PMCOMP to pryszcz.

Cóż mogę odpisać na takie oszczerstwa.Po pierwsze to inteligentny człowiek wysuwając zarzuty sprawdziłby ich zasadność ( na forum o którym wspominasz mam taki sam nick).Po drugie to ty masz wiele wcieleń i jesteś traktowany wszędzie jak troll (bluray,2018 - nawet twój idol kiki cię zbanował :)).

Po wpisach typu :"Niemcy wykupują PUS6561,czy "HDR wypala oczy",nie wiem czy śmiać się czy płakać (takich głupot nie powstydziłby się pacjent Tworek).

Skoro piszesz o mnie jako "chwaście",ja po analizie twoich wpisów mogę napisać że jesteś chyba jednym z tych "pokrzywdzonych" ustawą ,która odebrała część dochodów za współpracę z pewnymi służbami.Sądzę tak dlatego że nie potrafisz poprawnie sklecić prostego zdania, a tacy delikwenci za czasów "komuny" nadawali się tylko do trzymania pały (słabo piśmienni i ciężko myślący).Podaj numer konta na priv to poratuję tymi paroma groszami, abyś nie musiał dorabiać pisaniem "głupot' na zamówienie po 30 groszy za post. (wyjdzie to na zdrowie wszystkim ,a może inni czytelnicy się dorzucą).

Co do tematu to jedyne co jet dobre w Oledzie Philipsa to matryca od LG ,niestety chińscy inżynierowie TPV nie są w stanie tego wykorzystać.

Co do tematu to jedyne co jet dobre w Oledzie Philipsa to matryca od LG ,niestety chińscy inżynierowie TPV nie są w stanie tego wykorzystać.

Tu się nie zgadzam, a ty kolego skoro takie rzeczy piszesz to mógłbyś to jakoś argumentować (tylko daruj sobie tylko zestaw obowiązkowy o jakości wykonania i mulącym Androidzie), a nie tylko wypisywać swoje widzimisię :)

Osobiste przytyki załatwiajcie sobie gdzieś poza głównym wątkiem, bo robi się śmietnik. Chociaż te słynne cytaty o Niemcach i HDR to akurat sam miałem przytoczyć i w tej kwestii masz rację ;)

,nie wiem czy śmiać się czy płakać (takich głupot nie powstydziłby się pacjent Tworek).

Skoro piszesz o mnie jako "chwaście",ja po analizie twoich wpisów mogę napisać że jesteś chyba jednym z tych "pokrzywdzonych" ustawą ,która odebrała część dochodów za współpracę z pewnymi służbami.Sądzę tak dlatego że nie potrafisz poprawnie sklecić prostego zdania, a tacy delikwenci za czasów "komuny" nadawali się tylko do trzymania pały (słabo piśmienni i ciężko myślą)

... coś w tym jest o czym piszesz :) ;).... bo do tego gość tęgo popija i często pisze nawalony, a jak wiadomo to "hobby" dla tych osobników... czyli mamy pełny obraz ... ;) :)

Macie najnowsze info po Angielsku, są dwie strony :

Ukryta Zawartość

Czyli w skrócie, Japończycy już mają opanowaną technologię OLED i mają ambicję konkurować z LG, ponadto ich technologia ma być tańsza w produkcji.

Ukryta Zawartość

Piszą tak już od dwóch lat i jedynie.... piszą.

Oled Philipsa wygrywa wszystkie testy i wszystkie porównania.

Świadczy to o tym , że to właśnie inżynierowie Philipsa najlepiej potrafią wykorzystać wiedzę.

Philips teraz też się rzucił bo oprócz super ceny na najlepszy Oled w klasie cena do jakości w Europie - daje jeszcze na święta gratis zestaw HUE.

Czyli w skrócie, Japończycy już mają opanowaną technologię OLED i mają ambicję konkurować z LG, ponadto ich technologia ma być tańsza w produkcji.

To że mają opanowaną to wiadomo od dawna, nie wiadomo tylko czy zapanowali nad trwałością niebieskiego sub-piksela. Technologia WRGB jest na razie zablokowana przez LG i jej szersza propagacja zależy od tej firmy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No to czas na ciekawe / nieco tajne informacje o OLED :

- bardzo duże dostawy TV OLED w listopadzie się sprzedały !!!

Wszyscy są mocno zaskoczeni.

- Oled PHILIPS/SONY dziś (06.12.2017) nie mają na magazynach zapasów,

- LG samotne na rynku oferuje wartościowe promocje,

- CES 2018 LAS VEGAS USA nic nowego w sprawie OLED się nie pojawi,

- ekrany 43/49" zostaną zapowiedziane ale bez ofery rynkowej 2018r.,

- sprawa wypaleń nie zostanie omówiona.

- 60% zwiększenie podaży TV LG OLED w 2018 wymusza niskie ceny i kończy obecność LCD LED PREMIUM na rynku.

ZALECENIE:

65" LG B7 można kupić w Polsce za 9 K pln. BRAĆ nie pytać ...

Ale najgorsze jest to, że "Kowalski" nie czyta wcale treści na niby to "specjalistycznych" forach AV.

I ma rację. To dziś kupa oszustów ... To My ...

Dziś taki zasobny Kowalski przychodzi do sklepu patrzy i kupuje. To OLED TV.

Jakiś QOLED w ogóle nie istnieje ...

Piszą tak już od dwóch lat i jedynie.... piszą.

Oled Philipsa wygrywa wszystkie testy i wszystkie porównania.

Świadczy to o tym , że to właśnie inżynierowie Philipsa najlepiej potrafią wykorzystać wiedzę.

Philips teraz też się rzucił bo oprócz super ceny na najlepszy Oled w klasie cena do jakości w Europie - daje jeszcze na święta gratis zestaw HUE.

Co za bzdury Krzysztof.

" Japończycy już mają opanowaną technologię OLED "

LG opanowało w 100% produkcję OLED TV w 2009 roku.

SONY i SAMSUNG opanowały produkcję OLED TV w tym samym czasie ale w wersji RGB. W/w producenci szybko i ze znacznymi stratami wycofali się z projektu.

W przypadku LG proces wdrożenia trwa już 9 lat.

Powstaje pytanie; gdzie będzie LG za 9 lat a gdzie SONY ?

Czy akcjonariat SONY jest gotowy wyłożyć MEGA środki na technologię OLED w sytuacji znakomitej kondycji LG ? Lepiej chyba kupować matryce od LG D.

Zresztą ... co mnie/nas to obchodzi co będzie za 9 lat !

Czekam na LG 49" B8 za 4 tyś. pln w 2018.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.