Skocz do zawartości
IGNORED

DC-blocker - pozytwne zaskoczenie

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, przemak napisał:

Chyba że urządzenie i urządzenie to nie to samo urządzenie, wtedy wszystko jasne

Przecież do DC blokera podłącza się trafo, które jest częścią drugiego urządzenia. To determinuje prąd jaki jest pobierany przez ukłąd (urządznie) dc blokera. 

Teraz, jar1 napisał:

Przecież do DC blokera podłącza się trafo, które jest częścią drugiego urządzenia. To determinuje prąd jaki jest pobierany przez ukłąd (urządznie) dc blokera. 

Ja rozumiem - do urządzenia podłącza się urządzenie i jeżeli urządzenie pobiera tyle prądu, że może uszkodzić urządzenie, to w urządzeniu powinien zadziałać bezpiecznik. Jasne 😉

nagrywamy.com

16 minut temu, przemak napisał:

Ja rozumiem - do urządzenia podłącza się urządzenie i jeżeli urządzenie pobiera tyle prądu, że może uszkodzić urządzenie, to w urządzeniu powinien zadziałać bezpiecznik. Jasne 😉

No wlaśnie. 🙂 Czyli w tym przypadku autor deklaruje 6,5 A . Diody to wytrzymają, natomiast mam wątpliwości co do kondnsatorów. Te długo na takich prądach nie popracują raczej.

Wtedy zacznie stopniowo rosnąć ESR kondensatorów, tym samym będzie się na nich odkładać coraz większe napięcie.  Do mementu, gdy zaczną przewodzić diody. To ma uchronić kondensatory od wybuchu a bezpiecznik powinien w trakich przypadku odłączać zasilanie.

Edytowane przez jar1
No wlaśnie.  Czyli w tym przypadku autor deklaruje 6,5 A . Diody to wytrzymają, natomiast mam wątpliwości co do kondnsatorów. Te długo na takich prądach nie popracują raczej.
Wtedy zacznie stopniowo rosnąć ESR kondensatorów, tym samym będzie się na nich odkładać coraz większe napięcie.  Do mementu, gdy zaczną przewodzić diody. To ma uchronić kondensatory od wybuchu a bezpiecznik powinien w trakich przypadku odłączać zasilanie.

Jedyny problem ze to produkt firmowy Tumanek zaprojektowany przez księgowych więc zabrakło budżetu na bezpiecznik.
Jeśli zwolenników Tomanka uraziłem Tumankiem to informuję, że wszelkie podobieństwo było zamierzone i nie przypadkowe a budowa urządzenia to uzasadnia.

Czekam na budowę DIY kolegi z naszego forum a Tumanek będzie na sprzedaż w dobrej cenie. Z ludzkiej i koleżeńskiej uczciwości odradzam zakup.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
4 godziny temu, McGyver napisał:

A gdzie to zwarcie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz już mi nie chodzi o zwarcie, tylko o R1. Kto to dorysował i po co? Ten rezystor rozwala całą ideę blokowania DC.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

2 minuty temu, terminus napisał:

Teraz już mi nie chodzi o zwarcie, tylko o R1. Kto to dorysował i po co? Ten rezystor rozwala całą ideę blokowania DC.

Prawda. Obrazek wziąłem z netu.  Chodziło mi o to że przebicie a diodach nie spowoduje zadziałania bezpiecznika, spowoduje jedynie że DC nie będzie już blokowane. 

Ok, a ja pisząc o zwarciu na wyjściu AC OUTPUT, miałem oczywiście na myśli zwarcie np. na trafie.

10 godzin temu, jar1 napisał:

Maks moc obiążenia to lekka przesada. Te kondensatory długo nie pożyją przy 6,5 A. One nie są przystosowane do takich prądów. 

Przy AC to tak nie działa. Inne prawa fizyki. Dla przykładu → prehistoryczne wzmacniacze z kondensatorem na OUT.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Efekt odwracanie wtyczki ma inne podłoże. 

Cześć Grzegorz, ale o co chodzi?

W dniu 20.09.2021 o 14:38, Marcin Wielgus napisał:

a ty skąd się kolego urwałeś ? czytałeś wątek czy tak sobie wpadłeś błysnąć i znikasz ?

proszę czytać ze zrozumieniem moje starsze wpisy choć wiem, że to cecha mniejszości społeczeństwa. 

tak nie znam się ale jeszcze słysze bez aparatu słuchowego. stary tomanek wycinał 70-80% buczenia trafo (mechanicznego) a nowy na granicy percepcji działa. ten sam sprzet, to samo gniazdko , ten sam prąd , te same zakłócacze w domu. dzisiaj to myślę, że sobie wmawiam że działa. opinia nie tylko moja bo 2 kupiłem. 

jeśli w DC Blokerze mają być 2 kondy i mostek to po kiego są inne projekty które na pomiarach pokazują swoje działanie? (były linki powyżej innych konstrukcji z innymi elementami) dlaczego pojemność kondów ma byc dobrana do VA trafo w sprzęcie co wynika z szerokiego artykułu opisującego działanie powyżej) ? 

a może po prostu pokaż swój projekt który działa ! nie gorzej niż stary tumanek i nawet piwo ci postawię.

a to dlaczego viktor khomenko założyciel BAT w instrukcji zwraca uwagę na to aby koncowka mocy i pre były podłaczone do w taki sam sposob ? to jest aby neutral i goracy były tak samo ? musisz napisać do niego nt swojej teorii braku wpływu w prądzie zmiennym bo on to na pewno sie nie zna. 

a wystarczyło zacząć zdanie od .".... moim zdaniem" a nie od wyśmiewania

to naprawdę pokazuje z kim się rozmawia niezalezenie od wiedzy technicznej ktora i moze masz 

Ze względu na pewne pętle prądów, które mogą się wytworzyć pomiędzy urządzeniami. Nie ma to nic wspólnego z blokowaniem napięcia stałego w zasilaniu. Problem dotyczy mas i uziemienia. Nie masz kolego podstawowej wiedzy, jednak mimo to jesteś agresywny w stosunku do osób, które to tobie uświadamiają.

Ze względu na pewne pętle prądów, które mogą się wytworzyć pomiędzy urządzeniami. Nie ma to nic wspólnego z blokowaniem napięcia stałego w zasilaniu. Problem dotyczy mas i uziemienia. Nie masz kolego podstawowej wiedzy, jednak mimo to jesteś agresywny w stosunku do osób, które to tobie uświadamiają.

skądże znowu poprostu była to moja stonowana reakcja na wpis miłego kolegi który mi zarzuca wypisywanie głupot - ot taki miły wpis kolegi ... Oraz pomimo tego że już n-ty raz napisałem że się nie znam a ten sam przyjaciel pisze "nie masz podstawowej wiedzy" - chlopie ja to już 3 razy napisałem a ty w kółko to samo - to tak apropos bycia agresywnym .

A teraz - zakładam że przeczytales wątek - poproszę znawcę tematu posiadającego wiedzę aby wyjaśnił mi i innym nieznającym się , w jaki sposób "pewne pętle prądów" powodują że jeden tomanek działa a drugi nie BTW ten sam model tylko z różnych lat produkcji bo tego moje pytanie dotyczyło ... No chyba że nie czytałeś całości i tak sobie komentujesz wyrwany post w zadumie swojej wiedzy ? Liczę na to że twoj kolejny post coś wniesie w sprawie

Czekamy na wyjasnie i pozdrawiam bez agresji choć z przekąsem.

P.s. tak na przyszłość to zamiast "głupoty wypisujesz" można "wg mnie nie masz racji ponieważ .... " , "Mam inne zdanie .. poniewaz" , " nie zgadzam się z tobą ..." - głupek powie przecież to to samo , ale ja jednak liczę na to że ty dostrzegasz różnice
Ja wiem że świat chamieje ale przynajmniej się starajmy ... Bo to strasznie podnosi jakość odbioru tego co się napisało

Jest 2:14 i trafo .... Zamilkło . Czyżby to był dowód potwierdzający twoja wiedzę? Czyżby masy i uziemienia się w nocy zmieniały ? A może ilość impulsowych zasilaczy w okolicy jest mniejsza ? No ale ja nie mam podstawowej wiedzy więc wyjaśnij ... Uświadom mnie.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Jest 2:14 i trafo .... Zamilkło

2:14 powiadasz? U mnie milknie zazwyczaj nad ranem. I tak mniej więcej do 7-8 pracuje cichutko. A raczej pracują. Bo problem jest wspólny dla końcówki mocy, subwoofera i przedwzmacniacza. A potem budzi się dzień i znowu bucy 😬

W dniu 20.09.2021 o 14:03, piotrek7 napisał:

Porównałem z działaniem pożyczonego dc blokera innej marki (Supra)

czy można poprosić o sesję rozbieraną tej Supry? i starego Tomanka

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

2:14 powiadasz? U mnie milknie zazwyczaj nad ranem. I tak mniej więcej do 7-8 pracuje cichutko. A raczej pracują. Bo problem jest wspólny dla końcówki mocy, subwoofera i przedwzmacniacza. A potem budzi się dzień i znowu bucy 😬

myslę, że to "nasze lokalne uwarunkowania" . liczę na to, że dobrze skonstruowany DC Blocker pomoże. 

już nie długo będę się mogł przkonać i dam znać no i liczę na to że usunięcie zakłuceń nie pociagnie za soba zamulenia systemu. 

4 godziny temu, artw napisał:

i starego Tomanka

miałem pożyczonego i już nie mam. może ktoś z forumowiczów ...

• 4 miesiące później...

Witam

Nie jestem nowym użytkownikiem, ale przez zapomnienie hasła, w oczekiwaniu na reset, założyłem nowe konto które po odzyskaniu poprzedniego usunę.

Wracając do wątku.
Moim zdaniem. Diody/mostek nie muszą być na nie wiadomo jakie prądy i napięcia. Idea jest taka, że dla prądu stałego (rzędu max 100-150mV - tak przypuszczam) diody nawet nie będą "pracować" bo nie zostanie przekroczone napięcie złącza. I o to właśnie chodzi, to napięcie DC ma nie przejść przez diody. Jeśli będzie jakieś napięcie stałe to kondensatory ( a właściwie jeden z nich ) naładują się właśnie do napięcia stałego które potencjalnie będziemy mieć w sieci. Dla prądu zmiennego te kondensatory powinny być jak najbardziej transparentne. Im mniejszy ich ESR tym lepiej, będą niższe straty i mniej ciepła. Za niedługo popełnię taki DC Blocker i zamierzam nie dawać dwóch kondensatorów o niebotycznej pojemności a 2 baterie kondensatorów połączonych równolegle i tak powstałe baterie już w szereg. Dzięki takiemu połączeniu zyskujemy niski ESR. Myślę, że dobrze będą się nadawać kondensatory do pracy impulsowej one z natury mają mieć jak najmniejszy ESR, też nie bez przyczyny w zasilaczach impulsowych stosuje się kilka kondensatorów o mniejszej zamiast jednego o większej pojemności. Nie muszą to też być kondensatory na nie wiadomo jakie napięcie pracy moim zdaniem 16V wystarczy. Mostek 10A też chyba będzie wystarczający...

Jeśli moje przemyślenia są błędne to proszę o uwagi.

I jeszcze jedno jeśli chodzi o skuteczność. Jak sama nazwa wskazuje DC Blocker ma blokować składową stałą która może się pojawić, kolokwialnie pisząc, w gniazdku. Jeśli takowego napięcia stałego nie mamy to DC Blocker jest niepotrzebny, nie będzie mieć co blokować i w takim przypadku trudno się doszukiwać jego pozytywnego wpływu. Może wręcz być pogorszenie ze względu na jego np. lipną konstrukcję z elementów kiepskiej jakości.

Godzinę temu, Paweł1 napisał:

Za niedługo popełnię taki DC Blocker i zamierzam nie dawać dwóch kondensatorów o niebotycznej pojemności a 2 baterie kondensatorów połączonych równolegle i tak powstałe baterie już w szereg. Dzięki takiemu połączeniu zyskujemy niski ESR.

Dobre zalozenia, tak robia w najdrozszych listwach sieciowych z dc blocker.

4 godziny temu, Paweł1 napisał:

Diody/mostek nie muszą być na nie wiadomo jakie prądy i napięcia. Idea jest taka, że dla prądu stałego (rzędu max 100-150mV - tak przypuszczam) diody nawet nie będą "pracować" bo nie zostanie przekroczone napięcie złącza. I o to właśnie chodzi, to napięcie DC ma nie przejść przez diody.

Diody powinny być mocniejsze od wartości amperażu bezpiecznika, jaki jest przed nimi. To on ma zadziałać w przypadku, gdy kondensatory stracą np. pojemność. Co z czasem nastepuje. Rośnie m  ESRWtedy na nich zaczyna się odkladać coraz wyższe napięcie, grzeją się i wzrasta dalej napięci itd itd.  Zaczynają przewodzić diody aż do momentu, gdy zjara się bezpiecznik. Przed takimi sytuacjami należy się też zabezpieczyć. Stąd wartości prądu dla diód nie powinny być za małe. Również napięcie dopuszczalne na kondensatorach, żeby w przypadku awarii nie wystrzeliły zanim nie zadziała bezpiecznik. Trzeba więc przemyśleś dany układ w  zależności gdzie ma działać i z czym.

8 godzin temu, jar1 napisał:

Diody powinny być mocniejsze od wartości amperażu bezpiecznika, jaki jest przed nimi. To on ma zadziałać w przypadku, gdy kondensatory stracą np. pojemność. Co z czasem nastepuje. Rośnie m  ESRWtedy na nich zaczyna się odkladać coraz wyższe napięcie, grzeją się i wzrasta dalej napięci itd itd.  Zaczynają przewodzić diody aż do momentu, gdy zjara się bezpiecznik. Przed takimi sytuacjami należy się też zabezpieczyć. Stąd wartości prądu dla diód nie powinny być za małe. Również napięcie dopuszczalne na kondensatorach, żeby w przypadku awarii nie wystrzeliły zanim nie zadziała bezpiecznik. Trzeba więc przemyśleś dany układ w  zależności gdzie ma działać i z czym.

Pozwolę sobie na podejście z lekkim uśmiechem do Twojej wróżby armagedonu.
Przeciętna instalacja domowa ma przeważnie zabezpieczenia obwodów rzędu 10-16A, co daje 2-3kW z hakiem, to dość dużo jak na sprzęt domowy. Listwy mają z reguły 10A bezpieczniki. Każde podłączone urządzenie ma własne zabezpieczenie adekwatne do pobieranej mocy, konstrukcji... itd.
Ale to i tak jest bez większego znaczenia. Jeśli przeanalizujemy zasadę działania DC Blockera to w momencie kiedy kondensatorom wzrośnie ESR owszem mogą się grzać ale i tak będą się grzały nawet jeśli damy 100A diody. Jeśli ich rezystancja wzrośnie tak bardzo że zaczną przewodzić diody to uwierz chyba tylko głuchy nie usłyszy buczących traf. Zrób eksperyment i podłącz trafo przez diody podłączone przeciwstawnie. Nie piszę, że to mają być 1A diody ale mostek 60A to przesada tym bardziej że on w ogóle nie pracuje. Jakikolwiek prąd przez niego popłynie w chwili gdy kondensatory będą już w bardzo kiepskiej kondycji albo za małe do obciążenia jakim potraktujemy DC Blocker-a. Jeśli przebije diody i dostaną zwarcia na kondensatorach nie będzie napięcia, czyli na jakie napięcie są nie ma w takim przypadku znaczenia. Jeśli diody dostaną "przerwy" to kondensatory musiałyby być na kilkaset wolt, ale to i tak w sytuacji kiedy ich pojemność stała by się ułamkiem pierwotnej pojemności co by uniemożliwiało normalną pracę podłączonych do tak uszkodzonego DC blokcer-a. I w tym przypadku czy będą na 16V czy 63V nie ma znaczenia. Bo jeśli dojdzie do sytuacji iż będzie na nich 16V taki DC blocker nie będzie się nadawał do użytku. I wolę dać baterię kondensatorów na np. 16V niż jeden na 63V, pomijając ESR to prawdopodobieństwo uszkodzenia wszystkich jednocześnie jest nikłe.

Paweł1 już z odzyskanego konta dzięki administratorowi Espectro za co jeszcze raz dziękuję.

9 godzin temu, jar1 napisał:

Zaczynają przewodzić diody aż do momentu, gdy zjara się bezpiecznik.

Jeszcze odniosę się do tego zdania. Żeby doszło do zjarania się bezpiecznika w DC blocker to musi zostać pobrany prąd przekraczający jego możliwości. Taka sytuacja nastąpi tylko i wyłącznie wtedy gdy przeciążymy DC blockera podłączając więcej niż możemy go obciążyć. Wszelkie uszkodzenia w samym blokierze nie są w stanie "zjarać" bezpiecznika w nim zainstalowanego. Nawet jak wszystko w nim dostanie zwarcia ( diody, kondensatory ) to i tak nie spowoduje to żadnego zwarcia i spalenia się bezpiecznika. DC blocker jest szeregowym elementem "wpinanym" w linię zasilania.

38 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Pozwolę sobie na podejście z lekkim uśmiechem do Twojej wróżby armagedonu.

Z jakiegoś powodu każde urządzenie zabezpieczane jest bezpiecznikiem na wejściu. 😉

I czasami się jednak zdarza, że się przepali, co oznacza, że w danym przypadku, z jakiegoś powodu, przez urządzenie zaczyna płynąć prąd dla niego zbyt duży i grożący jego uszkodzeniu. Bezpiecznik zapewnia wtedy odłączenie urządzenia od sieci - takie jego zadanie.  Wartość tego bezpiecznika określa więc też, jakie eksstremalne prądy powinny wytrzymać elementy znajdujące się za nim. Zasady projektowania...

Jeśli chodzi o baterię kondensatorów, to wystarczy zamiast tego stosować równolegle do elektrolitów kondensator MKP do pracy przy napięciu sici  rzędu pojedyńczych uF by nie tłumić szybkich impulsow prądowych, które powstają w momentach przełączania diód w zasilaczu. 

6 minut temu, jar1 napisał:

Z jakiegoś powodu każde urządzenie zabezpieczane jest bezpiecznikiem na wejściu.

Wszystkie oprócz DC Blockera TOMANKA 😉

7 minut temu, jar1 napisał:

Jeśli chodzi o baterię kondensatorów, to wystarczy zamiast tego stosować równolegle do elektrolitów kondensator MKP do pracy przy napięciu sici  rzędu pojedyńczych uF by nie tłumić szybkich impulsow prądowych, które powstają w momentach przełączania diód w zasilaczu.

Baterię kondensatorów robi się z zupełnie innego powodu, na pewno nie by tłumić efektu przełączania diod.

O jakich diodach i jakiego zasilacza piszesz?

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Błąd w sztuce, jak dla mnie, oczywiście.

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

O jakich diodach i jakiego zasilacza piszesz?

W urządzeniu podłączonym przez DC blocker.

Warto sobie zdawać sprawę, jakie i ile urządzeń ma być podłączonych do dc blockera. Jestem zdania, że robienie jednej  "uniwersalnej"  listwy dla wszystkich uzrądzeń nie ma sensu, bo wymagania mogą byc naprawdę duże.

Weźmy przykłądowo jedno urządzenie (wzmacniacz ) z trafem 200W (np, monoblok). Sam prąd rozruchowy może być rzędu 3-4A.

Takie pomiary kiedyś robiłem 

Jak się posumuje wszystkie możliwe prądy rozuchowe wszystkich urządzeń, to wyjdzie całkiem nieźle 😉 A kto komu zabroni włączyć wszystko na raz jednym przyciskiem z takiej listwy? 😉

Uważam, że najlepiej robić osobne dc blokery wewnątzr każdego z urządzeń, przynajmniej w końcówkach mocy, tam, gdzie pobory pradu są istotne. 

1 godzinę temu, jar1 napisał:

W urządzeniu podłączonym przez DC blocker.

Wątek jest o DC blocker, nie o zasilaczach urządzenia doń podłączonego.

1 godzinę temu, jar1 napisał:
2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Błąd w sztuce, jak dla mnie, oczywiście.

A może chodzi o to by bezpiecznik nie gonił bezpiecznika...

Godzinę temu, jar1 napisał:

Uważam, że najlepiej robić osobne dc blokery wewnątzr każdego z urządzeń, przynajmniej w końcówkach mocy, tam, gdzie pobory pradu są istotne. 

DC blocker ma uzasadnienie tylko i wyłącznie do urządzeń z transformatorami toroidalnymi o mocy powyżej kilkuset wat. Takie transformatory mają bardzo małą rezystancję dla prądu stałego. Oczywiście nie zaszkodzi mniejszym i nietoroidalnym transformatorom. Jest bezsensem stosowanie DC blockera dla urządzeń z przetwornicami.

Ale to już zostało w tym wątku napisane.

15 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wątek jest o DC blocker, nie o zasilaczach urządzenia doń podłączonego.

Sorry, ale po co komu DC bloker bez urządzeń do niego podłączonych 😉

Do czegoś on służy, coś musi obsłużyć, ma temu podołąć i być bezpieczny. 

PS. Pisałem o normalnym zasilaniu, nie impulsowym W normalnym zasilaczu są też diody prostuące. To one się przełączają zgodnie częstotliwością sieci.

Jeden tranasformator kilkuset wat w rozruchu może wywalić bezpieczniki 10A w mieszkaniu, więc prąd jest spory.  Po to się stoauje również układy softstartu. Te nieco ten prąd ograniczają, ale w piku może dochodzić do paru ładnych A.

Edytowane przez jar1
3 minuty temu, jar1 napisał:

Sorry, ale po co komu DC bloker bez urządzeń do niego podłączonych 😉

Do czegoś on służy, coś musi obsłużyć, ma temu podołąć i być bezpieczny. 

Zaorałeś i tyle...

Jar odpłynął...

9 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

DC blocker ma uzasadnienie tylko i wyłącznie do urządzeń z transformatorami toroidalnymi o mocy powyżej kilkuset wat.

Niekoniecznie.

Nie rozmawiamy o układzie miękkiego startu... 😉

5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Jar odpłynął...

Niekoniecznie.

Nie rozmawiamy o układzie miękkiego startu... 😉

Mogłeś zacytować też kolejne moje zdanie, bo tak to taka trochę manipulacja.
Rezystancja traf mniejszej mocy jest na tyle duża, że potencjalne DC w sieci nie powoduje większych anomalii w ich pracy.
Mowa jest tylko i wyłącznie o DC blocker, wplątanie w to soft startów, filtrów EMI, kondensatorów na diodach w zasilaczach urządzeń to odrębny wątek.

Czy miał ktoś do czynienia z tym:

Ukryta Zawartość

W porównaniu do innych jest wyjątkowo estetyczny i nie wymaga dodatkowego kabla ale czy działa efektywnie?

Przy okazji jest jeszcze też od iFi podobnie wyglądający eliminator pętli masy. ( "GND defender" )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01
  • Pokaż nowe odpowiedzi