Skocz do zawartości
IGNORED

DSD i hardware - przełom?

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Lista mocno nieaktualna. Skoro jest np Esoteric K-03 a nie ma K-01? Dochodzi DAC Esoteric D-01 i D-02. Niższe modele czyli D-05 i 07 chyba też czytają DSD. No i nie ma najnowszego Gryphona Kalliope, który być może jest najlepszy z nich wszystkich, a na pewno w ścisłej czołówce 3 najlepszych.

triode, a co w tym dacu teaca z xlr jest nie tak ? - bo z tego co gdzieś w sieci po wykopywałem to nie sa to proste pochodne wyjsca SE, raczej jest odwrotnie. o xlr w matrixie nie wiem bo z tych 2 dacy to bardziej mnie teac interesuje.

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Ok, Dzieki :) zatem jeszcze doczytam.

Nie chce obecnie mega super daca bo w tej dziedzinie technika idzie jeszcze do przodu.

Planowalem z w/w teacem przeczekac do ustabilizowania sie spraw z dsd dxd itp.

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

a jezeli porownamy pliki 24/96 do dsd czy dzwiekowo slyszalna jest przewaga dsd?

Na Luminie nie. Robiliśmy testy, wiecej tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , od postu 91.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

DSD wchodzi już pod strzechy -

Ukryta Zawartość

Ciekawe z jaką ceną. :)

Ukryta Zawartość

DSD wchodzi już pod strzechy -

Ukryta Zawartość

Ciekawe z jaką ceną. :)

Disponible au prix indicatif de 399 € dès le mois de février 2014.

Chyba nie trzeba tlumaczyc ?:)

I zdjecie srodka dla elektronikow :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

No proszę - z ceną 1600 pln. ciekawostka jak nic.

Szału zapewne nie będzie, ale to zawsze jakiś krok w dobrą stronę.

AL24 w latach dziewięćdziesiątych kosztował krocie, a tu proszę , AL32 =znaczek pocztowy. :)

Jak gram po kablu z ipod touch do usb amplitunera to bardzo przyzwoita jakosc, na poziomie itunes.

Niestety przy strumieniowaniu do Aurendera z Ipada pojawiaja sie problemy , chyba z predkoscia transmisji w sieci domowej, pojawiaja sie przerwy.

Jak chodzi o jakosc to jest slyszalnie slabiej , niz ripy cd.

A w kwestii jakosci DSD, oto link do bardzo pozytywnej recenzji dac'a Chordette Ted'a Brady , uzaleznionego ( tak o sobie pisz ) od DSD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Disponible au prix indicatif de 399 € dès le mois de février 2014.

Chyba nie trzeba tlumaczyc ?:)

I zdjecie srodka dla elektronikow :

Ukryta Zawartość

Będzie tak samo jak z odtwarzaczami DVD czytającymi SACD, DVD-Audio i mp3 sprzed kilku lat...były do kupienia za 600 PLN. Za dwa lata odczyt DSD będzie dodawany w standardzie do wież audio. Jak wiemy liczy się jakość wnętrza urządzenia a nie znaczka. On sam nigdy nie zagra;-)

Czy dobrze gdzieś widziałem że pisałeś coś o Auralic Vega? Miałeś okazję go przetestować? Dla mnie to ,,najtańsze" źródło DSD które przekonuje mnie swoją konstrukcją i rozwiązaniami uzytkowymi. Niestety słuchałem w kiepskich warunkach akustycznych i nie na plikach DSD. ;-(

Ukryta Zawartość

Za dwa lata odczyt DSD będzie dodawany w standardzie do wież audio.

Worek chyba się rozwiązał na dobre ... w cenie w/w DENONa, są już do nabycia pudełka

czytające DSD, DXD na SABRE !!! XLR-y i pilot to tylko mały dodatek.

Zapowiada się ciekawie na tej półce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co powiecie na Lampizator level 5 DSD ???

Lampizator level 4 jest kilerem sam w sobie, to piątka powinna być już niepokonana ... zwłaszcza w aspekcie DSD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

DSD w stosunku do PCM to jak uśrednione stany logiczne tranzystora do liniowej pracy lampy lub telewizor o rozdzielczości 576 linii w porównaniu do najnowszego UHD czyli 4K. To jest nowa jakość nagrań w zaciszu domowym, porównywalna ze studiami nagraniowymi. DSD to przyszłość audio, czekamy tylko na gigantów i ich wydania w tym formacie. Bez wsparcia producentów płyt to tylko niedoszłe marzenie.

Wolę PCM 24 bit 96 kHz

A co powiecie na Lampizator level 5 DSD ???

Lampizator level 4 jest kilerem sam w sobie, to piątka powinna być już niepokonana ... zwłaszcza w aspekcie DSD.

Powiadasz że Level 4 jest killerem? Być może ale w jakim przedziale cen? Do 2000 zł czy do 3000zł ?

Powiadasz że Level 4 jest killerem? Być może ale w jakim przedziale cen? Do 2000 zł czy do 3000zł ?

Ha,ha,ha ...

Jak dla mnie spokojnie do 30k zł ...

Nie słyszałem lepszego DAC/CD w warunkach domowych.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja dzis zamawiam matrix mini pro z USA Mam nadziej,ze za tydzień będzie już u mnie.

Napisz jak posłuchasz jakie wrażenia? Wygląda całkiem nieźle jak na swoją cenę. Fajny wyświetlacz.

To nie był żart. Miałem to i porównywałem. Szkoda gadać. Do 30 tys?....raczy kolega żartować!

Słuchałem Lampizatora w wersji 4 z lepszą lampą i kondensatorami. Ja i kilku znajomych jednoznacznie stwierdziliśmy, że gra znakomicie. Znacznie lepiej niż M2TECH Young + PALMER i najnowszy DAC-06 Stelmacha. A oba grają dobrze.

Takiego wypełnienia i barwy, szczegółowości nie dawał żaden DAC. Nie porównywaliśmy z droższymi. Ale wcześniej słuchałem dCS (jakiś starszy), Accuphase, wysoki Ayon. Z Lampizatorem można być bliżej realnej muzyki a dla mnie to się liczy najbardziej - realizm.

sly30, w którym aspekcie wg Ciebie Lampizator jest słaby ? Dlaczego uważasz, że gra jak DAC za 2-3k zł ? Wiem jak grają takie DAC i w żaden sposób nie potrafię wyobrazić sobie, że ktoś słyszy to samo z Lampizatora ...

Ale może jestem głuchy ...

Ja sluchalem chyba Level 4 u siebie , jednak nie moglem sie skupic na dzwieku , kolega Wiesiu skupil cala uwage na sobie :)

Wydaje mi sie, ze dzwiekowo ten DAC ma spory potencjal, jednak w tym rejonie cenowym powinien lepiej sie prezentowac.

Konkurencja szczegolnie z Korei Pld wyglada duzo lepiej.

Konto w trakcie usuwania

A ja sie sklaniam do stwierdzenia (zmieniam swoje stanowisko) ze DSD gra ostatecznie duzo gorzej anizeli PCM, na pewnym poziomie DSD gra gladziej cieplej ale przychodzi poziom ze zauwaza sie ze gora w DSD jest rozmazana a bas buczacy. Prawdziwa czytelnosc jak i obcowanie z Muzyka daje PCM najlepiej wysokie PCM. Ale i stare nagrania 44.1/16bit poprzez to ze byly rezlizowane z jeszcze nie tak starych tasm matek brzmia czasami lepiej niz wspolczesne geste wydania PCM

mozna wiedziec na czym opierasz swoja opinie o rozmazaniu i buczacym basie?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ja mam takie doswiadcznie z PCM - mysle ze ze wzgledu na bardzo dobry modul upsamplingu w La Fontaine ( STARS 32/384) - ze ripy cd z dobrych plyt brzmia czesto lepeiej, niz slabe realizacje hires. Dopiero dobre hires sa naprawde lepsze od 16/44,1.

Nawet slabe nagrania plyt cd brzmia z ripow dzieki upsamplerowi wyraznie lepiej ,niz grane z napedu.

Co ciekawe, ripy plyt hybrydowych sacd zachowuja w duzej mierze swoja przewage przstrzennosci nad klasycznymi PCM.

Konto w trakcie usuwania

Porownuje te same nagrania w DSD oraz w PCM 96k czy tez 192K, kiedys wszystkie nagrania w DSD uchodzily w moim systemie za lepiej grajace bardziej plastyczne gladsze, teraz jak dokonalem duzych zmian w swoim systemie (wzrosla rozdzielczosc) okazuje sie ze tam jednak nie ma rozdzielczosci i barwa instrumentow jak i lokalizacja ulega pogorszeniu. PCM pokazuje dla mnie prawde instrumentow i lokalizacji, roznice sa duze, jak na chwile obecna.

Ja mam takie doswiadcznie z PCM - mysle ze ze wzgledu na bardzo dobry modul upsamplingu w La Fontaine ( STARS 32/384) - ze ripy cd z dobrych plyt brzmia czesto lepeiej, niz slabe realizacje hires. Dopiero dobre hires sa naprawde lepsze od 16/44,1.

Nawet slabe nagrania plyt cd brzmia z ripow dzieki upsamplerowi wyraznie lepiej ,niz grane z napedu.

Zgadzam sie, ale to chyba nie jest sprawa upsamplera ale tego ze robione byly z jeszcze nie z tak starych tasm matek (takie mam domniemanie) ale niech ktos poprawi jesli sie myle.

Co ciekawe, ripy plyt hybrydowych sacd zachowuja w duzej mierze swoja przewage przstrzennosci nad klasycznymi PCM.

Mariusz ale o jakich rippach ty piszesz SACD, bo jedyne rippy to mozna robic z warstwy CD warstwa DSD jest szyfrowana i potrzeba do tego PS3 i sporo jeszcze innego softu...to jest duza zabawa, bawisz sie w to?

Porownuje te same nagrania w DSD oraz w PCM 96k czy tez 192K, kiedys wszystkie nagrania w DSD uchodzily w moim systemie za lepiej grajace bardziej plastyczne gladsze, teraz jak dokonalem duzych zmian w swoim systemie (wzrosla rozdzielczosc) okazuje sie ze tam jednak nie ma rozdzielczosci i barwa instrumentow jak i lokalizacja ulega pogorszeniu. PCM pokazuje dla mnie prawde instrumentow i lokalizacji, roznice sa duze, jak na chwile obecna.

Zgadzam sie, ale to chyba nie jest sprawa upsamplera ale tego ze robione byly z jeszcze nie z tak starych tasm matek (takie mam domniemanie) ale niech ktos poprawi jesli sie myle.

Mariusz ale o jakich rippach ty piszesz SACD, bo jedyne rippy to mozna robic z warstwy CD warstwa DSD jest szyfrowana i potrzeba do tego PS3 i sporo jeszcze innego softu...to jest duza zabawa, bawisz sie w to?

Napisalem wyraznie - z plyt hybyrdowych sacd, tzn takich, ktore da sie odtworzyc na kazdym napedzie cd.

Jak rozumiem, robiac ripp z takiej plyty , zgrywam tylko czesc rejestrowana w PCM. Mimo to taki ripp daje wyraznie lepsze zjawiska przstrzenne od "zwyklego" pcm, moze wynika to z ustawienia mikronfonow przy rejestracji ( klasyka i nie tylko , np plyty sacd Stockfish 'a)

Konto w trakcie usuwania

Ja sluchalem chyba Level 4 u siebie , jednak nie moglem sie skupic na dzwieku , kolega Wiesiu skupil cala uwage na sobie :)

Wydaje mi sie, ze dzwiekowo ten DAC ma spory potencjal, jednak w tym rejonie cenowym powinien lepiej sie prezentowac.

Konkurencja szczegolnie z Korei Pld wyglada duzo lepiej.

Lampizator level 4 kosztuje z ulepszeniami ok. 14-15kzł.

Jaki DAC jest w tym zakresie cenowym lepszy ? Proszę o konkrety. Ewentualnie proszę o podanie DAC, który jest tańszy a lepszy od Lampizaotra.

Wymienione typy posłucham i porównam z Lampizatorem.

Lampizator level 4 kosztuje z ulepszeniami ok. 14-15kzł.

Jaki DAC jest w tym zakresie cenowym lepszy ? Proszę o konkrety. Ewentualnie proszę o podanie DAC, który jest tańszy a lepszy od Lampizaotra.

Wymienione typy posłucham i porównam z Lampizatorem.

Mysle ze Auralic jest lepszy.

Piopio,

Proponuje na poczatek Calyx Femto, nie slyszalem go , kieruje sie dobrymi o nich opiniami. Nastepnie Auralic Vega, dokladnie cena Lampi 4.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.