Skocz do zawartości
IGNORED

Kable i transmisja w kablach USB - wplyw na dzwiek

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie ze nie musze udowadniac ;) wystarczy posluchac :)))

Wielu mierzy, ale niewielu publikuje... bo po co...? ;)

Moja rada, posluchaj kilku topowych kabli USB w systemie - innej rady nie ma.

udzie którzy się tym zajmują i PUBLIKUJĄ te dane niejednokrotnie udowadniali już że pewne rzeczy nie grają roli, a później pojawia się taki jak ty, czy inny "złotouchy" i wygłasza swoje fantazje jako pewnik, na zasadzie "wiem, ale nie powiem". może jednak spróbuj być chociaż ciut ciutek wiarygony i uchyl rąbka tajemnicy opisując przebieg pomiaru? dlaczego tacy jak ty zawsze boja się dowodów.

Przyjdzie pora beda i publikacje bardzo konkretne.

Niestety taka jest prawda. Wiele jest kabli, które są mocno odległe parametrami od norm przyjętych dla USB i ma to wpływ na jakość przepływu danych w urządzeniach z jakąkolwiek transmisją izochroniczną. Dochodzą też zjawiska standardowe zjawiska, niezwiązane bezpośrednio transmisją cyfrową. Jest w końcu i coś jeszcze, co na niektóre urządzenia ma spory wpływ, ale o czym nikt tutaj jeszcze nie napisał, a jest to chyba jeszcze ważniejsze niż ewentualne błędy transmisji (występujące tylko przy najgorszych tanich kablach no-name) lub zjawiskami związanymi z techniką w.cz.

System gra dobrze, albo nie....

Niestety taka jest prawda. Wiele jest kabli, które są mocno odległe parametrami od norm przyjętych....

...Właściwie to prawie cały niszowy audiofilski biznes kablarski tylko na tym się opiera. Tu nabieranie "dystansu" do norm i poprawności to podstawowa droga do dywersyfikacji. Dowolnie spieprzyć można każdy kabel, a i tak większość przyjmie to na klatę tylko jako zaletę (specyfikę).

Choć fakt, w przypadku USB trzeba się pewnie szczególnie mocno postarać. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Kiedyś czytałem jakąś historię o pewnym kablu cyfrowym, który zamiast 75Ohm miał bodajże 150. Tak się składało, że recenzent ze stereophile miał także transport i/lub DAC o identycznej impedancji 150Ohm (czytaj: identycznie sp....ny) i efekt był taki że obwołał ten kabel najlepszym kablem cyfrowym jaki słyszał. A że dobrze grał tylko w jego systemie ...

Połowa firm kablarskich bazuje na sprzedawaniu rzeczy 'innych' jako 'lepsze'. Niektóre są wręcz kpiną z rzetelnej inżynierii. A że i wiele urządzeń z rzetelną inżynierią jest tez na bakier ... więc rodzą się mityczne 'synergie' :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Połowa firm kablarskich bazuje na sprzedawaniu rzeczy 'innych' jako 'lepsze'. Niektóre są wręcz kpiną z rzetelnej inżynierii. A że i wiele urządzeń z rzetelną inżynierią jest tez na bakier ... więc rodzą się mityczne 'synergie' :)

Rzeczywiście można brnąć dalej.... i powiedzieć, że większość audio ( w tym i, a może zwłaszcza Hi-End) na tym bazuje. ;)

Ezoteryka, specyficzne brzmienie, mityczne synergie, sztuka konfiguracji...

P.S.

A co na to ci, którzy mimo wszystko starają się to wszystko zgłębić i ogarnąć, a nawet czasem wydaje im się, że są całkiem blisko poznania prawdy? ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

transport i/lub DAC o identycznej impedancji

Na pewno DAC, jeżeli zagrało dobrze. Transport już niekoniecznie.

System gra dobrze, albo nie....

• 4 tygodnie później...

Kilka miesięcy temu nudziło mi się, a że zostało trochę materiału to zrobiłem sobie pół metrowy kabelek USB do konwertera. Dałem tylko trzy żyły, bo 5V nie potrzebuję. to tak trochę z nudów, trochę żeby się przekonać czy prawdą jest że kabel USB może więcej.

No i może. Nawet maja amatorska robota była wyraźnie lepsza, mówię o brzmieniu oczywiście od każdego USB no-name, który mi się nawinął. Chciałbym zrobić coś lepszego, ale nie wiem jak i nie wiem gdzie zdobyć jakiekolwiek wtyki USB lepsze od tych za 50gr. Oczywiście gram na moim, nie ma powrotu do usb od drukarki.

Jeszcze inny pomysł. Na płycie głównej są złącza do usb, złocone szpilki. Co byłoby gdyby się do nich przylutować bezpośrednio? Ewentualnie do każdego innego wyjścia z kontrolera USB z PPA włącznie?

Miał byłbyś psa na nieodpinanym łańcuchu ale by dobrze szczekał.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kiedyś czytałem jakąś historię o pewnym kablu cyfrowym, który zamiast 75Ohm miał bodajże 150. Tak się składało, że recenzent ze stereophile miał także transport i/lub DAC o identycznej impedancji 150Ohm (czytaj: identycznie sp....ny) i efekt był taki że obwołał ten kabel najlepszym kablem cyfrowym jaki słyszał. A że dobrze grał tylko w jego systemie ...

Elberoth

Konkret, jaki kabel, kto skonstruował, z jakim uprzednim doświadczeniem, kwalifikacjami, do czego był podłączony, nazwa producenta, typ urządzenia.

Bardzo proszę.

Również firmy kablarskie, proszę dokonać podziału, dokładnie na pół, opisać, dokładnie, która firma na czym bazuje, rzetelnie.

Które firmy, w jakich konstrukcjach są nierzetelne?

Czy niemiecki hi end, również podlega pod tą krytykę, czy nie?

Takie brednie pociskane publicznie Koledze nie przystoi pociskać...wstyd.

Skłaniał bym się do stosowania zasady działania w dobrej wierze, skoro dany producent stosuje określone rozwiązanie, to proszę najpierw z nim przedyskutować przesłanki, które skłoniły go do użycia danego sposobu postępowania i dopiero w następnej kolejności po ich uwzględnieniu, proszę dokonywać ocen.

Niestety taka jest prawda. Wiele jest kabli, które są mocno odległe parametrami od norm przyjętych dla USB i ma to wpływ na jakość przepływu danych w urządzeniach z jakąkolwiek transmisją izochroniczną. Dochodzą też zjawiska standardowe zjawiska, niezwiązane bezpośrednio transmisją cyfrową. Jest w końcu i coś jeszcze, co na niektóre urządzenia ma spory wpływ, ale o czym nikt tutaj jeszcze nie napisał, a jest to chyba jeszcze ważniejsze niż ewentualne błędy transmisji (występujące tylko przy najgorszych tanich kablach no-name) lub zjawiskami związanymi z techniką w.cz.

Konkretnie, o czym nie napisano, co dotyczy przewodzenia?

Stasiop

Czy widoczna na zdjęciu stolarka też ma znaczenie ?

Poważnie pytam.

Ma, pożera składowe sygnału.

Kolego 747, widze, ze wymagasz strasznych konkretów od innych sam nie dając nigdy(prawie nigdy) zadnych, czesto operując na poziomie pseudo naukowej pelnej uogolniej paplaniny, niestety jesteś dowodem na to, ze inteligencja techniczna ma tyle wspólnego z inteligencja co kultura fizyczna z kultura

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Tak, bubusia, wymagam, odmawiasz mi symetrii wobec wymagań jakie są stawiane mojej osobie?

Nieładnie, mało elegancko.

Do tego w wpisie przedstawiłem konkret, każdy może sprawdzić jaka jest stratność dielektryczna drewna.

Kolego, ja Ci niczego nie odmawiam, ale np. piszesz ze MBL jest super bo ludzie zerkają na siebie tak a nie inaczej na wystawach, a zaraz potem oczekujesz konkretów, no stary, czy ty nie dostrzegasz w tym smiesznosci, i nie chce sprawiać ci w żaden sposób przykrości, czasem trzeba po prostu się ogarnąć i posluchac innych, a nie tylko siebie

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

bobusia

Jesteśmy daleko od siebie w rozumieniu rzeczywistości.

Kolega ma coś na przeciwko osób, które jako obce wyczuwają zgodność odnoszonych wrażeń, nawiązują rozmowy inicjowane właśnie poprzez porozumiewawcze spojrzenia?

Kolega musi być bardzo samotnym człowiekiem.

Więcej otwartości i odwagi, zachęcam do nawiązywania kontaktów z osobami o podobnej wrażliwości.

• 1 miesiąc później...

Mam do Was dwa pytania.

1. W AV był testowany USB Belkin Pro - który to dokładnie model bo w sprzedaży widzę dwa różne.

2. Potrzebuję kabel USB o długości 5m . Czy ma ktoś z Was PRAKTYCZNE doświadczenie jak długość kabla wpływa na brzmienie ?

Dlugiosc kabla ma znaczenie ale jest to zalezne od jego konstrukcji. I moze tez byc tak w pewnych wypadkach, ze dluzszy kabel zagra lepiej niz krotki. Najlepiej pozyczyc do domu i przeprowadzic testy odsluchowe, innego rozwiazania problemu nie widze.

Mam pytanie, który kabel USB w cenie do 2000 PLN (może być używany) zapewnia najbardziej muzykalny przekaz i do tego jak najlepszą transmisję sygnału. Chodzi mi o unikanie wystepowania ,,trzasków" itp zakłóceń. Pozdrawiam!.

Chodzi mi o unikanie wystepowania ,,trzasków" itp zakłóceń. Pozdrawiam!.

W tej chwili mam podpięty metrowy kabel od drukarki i dwie przedłużki za grosze . Nie mam zakłóceń ani trzasków .

W tej chwili mam podpięty metrowy kabel od drukarki i dwie przedłużki za grosze . Nie mam zakłóceń ani trzasków .

A może ten Belkin z AV?

A może ten Belkin z AV?

Właśnie dostałem wskazówkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W AV Supra była opisana jako ciepła ale to chyba nie ten przedział który szukasz .

Używasz Jplaya ?

Ukryta Zawartość

Właśnie dostałem wskazówkę

Ukryta Zawartość

W AV Supra była opisana jako ciepła ale to chyba nie ten przedział który szukasz .

Używasz Jplaya ?

Na razie używam byle jakiego;-) Wypozyczę na razie USB pewnej znanej firmy kablarskiej i porównam z tym czarnym gratisem który posiadam. Zobaczymy czy coś da się wyczuć;-)

Ukryta Zawartość

ciekawe jak wypadną kable dawnych sław kablarskich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja spotkałem opine że Jcat jest dobry ale bez rewelacji i wiele innych kabli USB jest lepszych np Audioquest Diamond, Wireworld Silver Starlight, Acoustic Revive, Synergistic Research itd. To jak jest?

Jest w sieci jakiś test porównawczy Jcat z Acoustic Revive i Jcat nie wypada znów aż tak rewelacyjnie. Coś jeszcze słyszałem że ktoś właśnie porównywał z czymś znanym i też nie wygrał Jcat. To oczywiście nie znaczy jeszcze że nie jest to świetny kabel ale czy faktycznie lepszy niż inne?

Ja tego nie wiem, nie próbowałem a sam jestem ciekawe co w kablach USB jest najlepsze na rynku.

wg mnie wszystko zalezy od daca, z jednym wypadnie lepiej ten, a z innym tamten, np u mnie belkin i silver starlight wypadly podobnie, co potwierdza teorie, ze w pewnych przypadkach-dacach, roznice miedzy kablami usb sa znikome, zreszta do podobnych wnioskow doszli w AV, co wydaje sie uczciwe z ich strony, przeciez mogli zawsze napisac, ze te niewielkie roznice sa ogromne, napedzajac sprzedaz rzekomo duzo lepszych kabli usb

Skłaniam się do podobnych wniosków jak bubusia, tz prawdopodobnie to dac może decydować o tym jak kabel USB wpisze się w system. Zanim kupiłem JCat'a to miałem na odsłuchu wszystkie kable USB Wire World'a włącznie z topowym Starlight Platinum. Różnice pomiędzy moim pierwszym kablem USB taniutkim drukarkowym Hama z MM a kablami WW były praktycznie pomijalne. Szkoda kasy na upgrade w tym przypadku, może przy innych DAC WW Starlight Platinum pokazuje swoje możliwości. Testy były robione na DAC M2Tech Young z Palmer.

Inaczej było z JCat, natychmiast po wpięciu w system było słuchać poprawę we wszystkich aspektach dźwięku. Dlatego też, ZAWSZE zanim ktoś się decyduje na zakup, odsłuchać za kaucją i dopiero po odsłuchu decydować czy się opłaca czy nie. U jednych dany kabel zagra a u innych nie zagra. Może to wina systemy i braku jego transparentności, ale jeżeli nawet tak jest, to uchroni nas to w danym momencie przed wydaniem niepotrzebnie kasy.

pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Jest w sieci jakiś test porównawczy Jcat z Acoustic Revive i Jcat nie wypada znów aż tak rewelacyjnie. Coś jeszcze słyszałem że ktoś właśnie porównywał z czymś znanym i też nie wygrał Jcat. To oczywiście nie znaczy jeszcze że nie jest to świetny kabel ale czy faktycznie lepszy niż inne?

Ja tego nie wiem, nie próbowałem a sam jestem ciekawe co w kablach USB jest najlepsze na rynku.

Oczywiscie ze sa lepsze bo mozna duzo jeszcze w tej materii, ale w tej cenie Jcat wydaje sie byc bez konkurencji w stosunku cena/jakosc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.