Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofile ze Szczecina łączcie się

Rekomendowane odpowiedzi

Zbuj nie twierdze że u mnie grało. Dlatego też sprzęt sprzedany i zabrałem się za remont salonu. Teraz jestem na etapie poszukiwań zasilania do nowych kolumn. Jak już będzie skompletowane to zapraszam. Jednak może to troche potrwać :(

Pozdrawiam

witam

szukam kogoś ze Szczecina zajmującego się naprawa/tuningiem kolumn

kupilem fajne glosniczki Castle w Anglii i jeden troche mi brumi-trzeszczy, czasem to przechodzi samo a czasem wystarczy lekko poruszyć membrana,

chcialbym by ktos je przejerzal

post-19787-100000062 1281872626_thumb.jpg

No to masz problem, jak masz "syf" w szczelinie i nabiegunniku to bez prześwitu pod dolnym resorem może być problem. Spróbuj sprężonym powietrzem skierowanym na cewkę, może wydmuchasz, a może nie. Rozbieranie układu drgającego, da się, (cewka, membrana, zawieszenie) może się skończyć śmiercią tego przetwornika. Nie takie rzeczy się robiło, ale później niekoniecznie działało jak należy.

• 1 miesiąc później...

witam

Panowie, poradźcie gdzie tu w okolichy jaki dobry naprawiacz kasetowych decków jest? Znacie jakiegoś co nie popsuje a naprawi?

pozdrawiam

Jarosław

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• 5 tygodni później...

Forum nie jest nam już potrzebne…

To już określa się kolejnym stopniem rozwoju. :)

Witam. Ma ktoś w Szczecinie preampa AVM V2? A może glośnikowy VDH The Wind Hybrid? Chciałbym się podmienić na parę dni. Szukam preampa i nowych kabli.

Żartowałem!

Oczywiście warto nawiązać znajomości.

Tyle tylko, że na spotkania tu w Wątku anonsowane, przychodziła zawsze ta sama grupa osób. W końcu, przestaliśmy się tu umieszczać. A kilka ostatnich spotkań było arcyciekawych i przede wszystkim sympatycznych.

Ograniczeniem są warunki lokalowe uczestników. Stąd ciężko o jakieś większe spotkania. Tak czy owak powstają małe grupki. Niemniej większą grupa można umówić się w jakimś lokalu przy herbatce ;). Tak zaczynaliśmy.

Kto ma jakieś propozycje?

PS:

Na jedno z następnych spotkań zbudowałem specjalny przełącznik. Będziemy mogli badać (porównywać) kable głośnikowe i IC (RCA), badać biwiring i biamping.

Wreszcie będzie ciekawie. Nie będzie trzeba czekać na przepięcie kabli, lecz natychmiast będziemy je przełączać zdalnie. Będziecie pod wrażeniem ;).

Rozbebłałem nawet kultowe Infinity Kappa7 aby można je sterować w biampingu…

Tak.

Są już po częściowej renowacji.

Oczywiście będę budował coś swojego ;)

One natomiast potwierdzają jedynie słuszna drogę: obudowy zamknięte, duże woofery; ponad 10 cali (te mają 12 cali).

Kto ma jakieś propozycje?

A myślał ktoś może nad założeniem jakiegoś stowarzyszenia np. "Stowarzyszenie A&M". Rozwijać skrótu chyba nie trzeba :)

Wówczas jako stowarzyszenie można starać się otrzymać od miasta jakiś lokal nieodpłatnie na działalność statutową.:)

To byłoby wygodniejsze chyba niż taskanie się po domach ze sprzętem :) Ale to już z drugiej strony wymagałoby jakiegoś zaangażowania, bo to statut trzeba wymyślić, papierologia będzie, z 15 osób chyba minimum potrzeba na zawiązanie.

Albo stowarzyszenie zwykłe, nie podlegające rejestracji w KRS a wystarczą trzy osoby do założenia i utworzenia regulaminu (nie trzeba statutu) a utrzymywanie się możliwe jest tylko ze składek członkowskich. Gwarancji że dostanie się jakiś lokal nie ma oczywiście ale z grupą niesformalizowaną na pewno nikt nie będzie nawet gadał.

Chyba że ktoś ma namiar na jakiś niedrogi lokal i możnaby go ze zrzutek utrzymywać. :)

Ewentualnie jakiś dom kultury osiedlowy gdzie mogliby przygarnąć lub chociaż regularnie wynajmować lokal za grosze np raz czy dwa w miesiącu.

Jest KAiM może powstać i SAiM :))) Ciekawe jak koledzy z KAiM pozyskali lokal na klub.

Edytowane przez jarkog

One natomiast potwierdzają jedynie słuszna drogę: obudowy zamknięte, duże woofery; ponad 10 cali (te mają 12 cali).

Oj chyba Grzegorz7 ma rację, miałem okazję słuchać basu z tych kolumienek, wprawdzie było już późno i słuchaliśmy bardzo cicho to i tak byłem pod wrażeniem. Coś czuję, że moje następne kolumny będą pozbawione rury i małych przetworników niskotonowych.

No właśnie a propos, też poszedłem tą drogą. Zrobiłem na próbę 140 litrowe niskotonowce dla 10 cali seasow wintage z Dynaco (takie miałem akurat) i to mnie zachęciło ale kloce wielkie były. Teraz mam je w ok. 90litrach już w fornirze jednak docelowo będę szukał innych driverów. Jakie byście polecali do OZ i do lampy aby ułatwić jej zadowalający wykop przy nie zagłośnym odsłuchu. Aby uzyskać coś w rodzaju strzału z bata :) kiedy ma byś strzał z bata. :)

Witam, mam stały do mdf-u, paździora i do porządnej piły. Z chęcią podłącze się pod jakiś projekt obudowy zamkniętej, jeżeli są chętni to zapraszam. Stolarkę trochę ogarniam natomiast elektronikę ni w ząb.

Witam, mam stały do mdf-u, paździora i do porządnej piły. Z chęcią podłącze się pod jakiś projekt obudowy zamkniętej, jeżeli są chętni to zapraszam. Stolarkę trochę ogarniam natomiast elektronikę ni w ząb.

Skąd dokładnie jesteś (jak dzielnica)?

Pozdrawiam serdecznie. Marek

Piotr, ja rezyduję na Podjuchach.

Również pozdrawiam

Witam panow :) z racji tego ze tez mieszkam w szczecinie okolice dabia mam pytanie jak u nas w miescie z mdf bo kiedys w timbexie bralem ale troszke lipawej jakosci :/ Pozdrawiam Audiomaniakow ze szczecina i okolic

Wydaje mi się, że połowa Szczecina jak nie cały korzysta z mdf-u Timbexu, a co to znaczy lipnej jakości, czy mogą się różnić?

Bralem tam dwa razy dechy i niestety nie byly one idealne :) krzywe wiec zaprzestalem od nich brac i pozostala tylko castorama wiorowka :)

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich SZCZECINIAKÓW:) łączę się z wami i pozdrawiam!!! Jest ktoś może z os. Żelechowa badź Warszewo?

O prosze. Witam sąsiada :)

Zbuj. Sprzęcik już hula więc jak znajdziesz chęci to zapraszam :)

Pozdro

• 2 tygodnie później...

Powody?

Ludzi nie interesują takie wydarzenia.

Za duży trud.

Może są zaganiani za pracą i zwyczajnie zmęczeni?

Chociaż pub`y wypchane, ale tam Herbie`go nie grają (no ten sprzed 25 lat by się nadał ;).

Jeszcze jakby było lato (ciepełko) i za darmo w teatrze letnim (jak pamiętny koncert sprzed chyba dwóch lat – Carmina Burana).

Wówczas nawet okazało się, że Szczecinianie znają się na klasyce ;)…

czyli jednak Szczecin to kulturalna dziura? Ktoś wie czemu tak się dzieje?

ludzie w naszym kraju nie prezentują tego poziomu kulturalnego co np we Francji, gdzie można organizować festiwale jazzowe w małych miastach o randze światowej

pocieszające jest jednak istnienie takie forum, gdzie spotykają się (wirtualnie) ludzie lubiący muzykę również wyższego lotu

winą za zaistniałą sytuację obarczam media = TV i radio

pozdr mariusz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.