Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

Dlaczego nie Harbeth 40.1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Bo religia polega na tym, że nie trzeba wiedzieć. Wystarczy wierzyć :)

Bardzo ciekawe spostrzeżenie... można też religie studiować nie wierząc w nie, ale Ja w Ciebie HarpioAcoustics wierzę. Dziwnym jest fakt, że polski diler czy też dystrybutor nie ma na stanie demo modeli Harbertha 40.1, które można pożyczyć do domu i wysłuchać co i jak, tym bardziej, że model ten nie pochodzi przecież z jakiejś hajendowej stratosfery...

Parker's Mood

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Dzwoniłem dziś do znajomego dystrybutora Harbeth w innym kraju.

Chciałem skrócić męczarnie "dd6" :)

Niestety sytuacja jak u nas.

40,1 tylko na zamówienie. Czas oczekiwania ponad 3 miesiące ( bez gwarancji terminowości)

Wszystko jedzie do Chin.

Pozostałe modele od ręki.

Niestety sytuacja jak u nas.

40,1 tylko na zamówienie. Czas oczekiwania ponad 3 miesiące ( bez gwarancji terminowości)

Wszystko jedzie do Chin.

Zupełnie niepoważna sytuacja... nie wiem, o kim nie najlepiej świadcząca. Z tego co się zorientowałem, to jeden ze sklepów - Acoustic Sounds - posiada 40.1 nawet w sprzedaży wysyłkowej... ale też niestety back order w kolorze cherry lub special order w eukaliptusie. Unikaty unikatowe te czterdziestki point jedynki!

Parker's Mood

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

A swoją drogą to gratuluję wspaniałej kolekcji płyt. Dla mnie to marzenie, może pewnego dnia będę posiadał choć 25 % Pana zbiorów. Jak tylko dokończę nową inwestycję w pracy, to kolejne pieniążki będą przeznaczone na płyty. To musi być wspaniałe uczucie , włączamy sprzęcik i...... mamy tyle muzyki do wyboru. Ech.... marzenie.... po prostu zazdroszczę :) Ale jak to mówią , marzenia warto mieć i je spełniać :)

Dziękuję. Kolekcjonuję od wielu lat. Gdyby je sprzedać to zapewne kupiłbym 40.1 i Harpię (Harbetha dla wokali a capella a Harpię dla muzyki pozostałej), napędziłbym Lebenem 1000 i..... No własnie! Czego bym słuchał?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Zupełnie niepoważna sytuacja... nie wiem, o kim nie najlepiej świadcząca.

Fakt , ale próba jej wyjaśnienia została już w tym wątku podjęta.Z powodu dzikiego bogacenia się Azji nie tylko Harbeth ma takie przygody, ma je także wiele większych manufaktur.

Jeśli zaś chodzi o "nadawanie się" projektu LS3/5A do słuchania muzyki, to wierzę jednak i Johnowi Atkinsonowi i Kenowi Kesslerowi, przy całym szacunku dla osób o odmiennym zdaniu.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie wiem czy nie wznowie awantury :) ale grałem dość długo na zestawie Harbeth + REL.

Moim zdaniem da się to pożenić.

wojtas a tak z ciekawości, co skłoniło Cię do porzucenia H?i to w tak przeciwstawną stronę?

Tutaj w komentarzach wypowiedział się specjalista od akustyki i znawca tematu ;)

http://www.hi-fi.com.pl/testy/kolumny/1257-harbeth-monitor-40-1.html#comments

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

wojtas a tak z ciekawości, co skłoniło Cię do porzucenia H?i to w tak przeciwstawną stronę?

Zmiana pomieszczenia na sporo większe i troche też ciekawośc czegoś innego. Słuchałem na H-h prawie 10 lat...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Zmiana pomieszczenia na sporo większe i troche też ciekawośc czegoś innego. Słuchałem na H-h prawie 10 lat...

Rozumiem,cóż może jeszcze kiedyś wrócisz?:)

Tutaj w komentarzach wypowiedział się specjalista od akustyki i znawca tematu ;)

Stefek, grunt to dobre samopoczucie:) najlepiej bez dokonań.Ile naczytałeś się "opracowań" że Bravo! nie mają prawa grać?a jakoś mam nieodparte wrażenie,że w domu w ciszy nie siedzisz.

Edytowane przez jamówię

Rozumiem,cóż może jeszcze kiedyś wrócisz?:)

Nie wykluczone. Niestety w moim pomiesczeniu musiałby to być już duży kaliber. SHL5 mogłyby nie wystarczyć. Chociaż...

Na szczęście ML-e też kulawe nie są i narazie dają dużo radości :)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie wykluczone. Niestety w moim pomiesczeniu musiałby to być już duży kaliber. SHL5 mogłyby nie wystarczyć. Chociaż...

Na szczęście ML-e też kulawe nie są i narazie dają dużo radości :)

Nigdy nie słuchałem Loganów(tylko na AS) jak średnica w porównaniu do H?

jak widac moga dobrze grac i w pokoju 16m2,wzm tez nie byl mocarny tylko 25W!!!!

Nigdy nie słuchałem Loganów(tylko na AS) jak średnica w porównaniu do H?

Na moje ucho, to męskie wokale lepsze na Harbethach - lepiej wypełnione, prawdziwsze w barwie, żeńskie bardziej mi sie podobają na ML.

W dużym skrócie to Harbethy grały bradziej zadziornie, ML-e są grzeczniejsze i bardziej do relaksującego słuchania.

Moje wygądały tak:

http://pokazywarka.pl/audio/

CAD -300SEI(300B)ktory posiadam ma 15W mocy,jak wiadomo posiada lampy 300B,pytanie czy to prawda ze moc tych lamp porownujac do tranzystora, to przeklada sie 15X3=45W,czyli 45W mocy?

Dziękuję. Kolekcjonuję od wielu lat. Gdyby je sprzedać to zapewne kupiłbym 40.1 i Harpię (Harbetha dla wokali a capella a Harpię dla muzyki pozostałej), napędziłbym Lebenem 1000 i..... No własnie! Czego bym słuchał?

O tak ! Z pewnością :) Byłby niezły sprzęt, ale osobiście to nie zamieniłbym płyt na klocki :) U sprzedającego Lebena dowiedziałem się , że jest posiadaczem około 1000 szt. winyli. Myślałem sobie , ale to ogrom. No , ale Pana zbiór zaskoczył mnie całkowicie :) Pozytywnie .

Oby jak najwięcej osób myślało tymi kategoriami.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Na moje ucho, to męskie wokale lepsze na Harbethach - lepiej wypełnione, prawdziwsze w barwie, żeńskie bardziej mi sie podobają na ML.

W dużym skrócie to Harbethy grały bradziej zadziornie, ML-e są grzeczniejsze i bardziej do relaksującego słuchania.

Moje wygądały tak:

http://pokazywarka.pl/audio/

Piękne,eh klasyka...

jak widac moga dobrze grac i w pokoju 16m2,wzm tez nie byl mocarny tylko 25W!!!!

mirek mogą dobrze zagrać do pewnego pułapu, później ogranicza je pomieszczenie,koniec! tego nie da się przeskoczyć, aby to wiedzieć, trzeba posłuchać ich w większym pomieszczeniu i J. Kłos posłuchał i swoje wie.On 5 popędzał w tym pokoju i na 5 te 16 metrów to też jest za mało.Jasne,że i w 10m2 z 40.1 wydobędzie się dźwięk i nic po za tym.

Musze odwiedzic moj ulubiony sklep w Londynie!dawno nie zagladalem,trzeba cos odsluchac,tam czesto mozna cos nowego zobaczyc i posluchac!40.1 tez sa:

http://www.kjwestone.co.uk/kj-westone/

On 5 popędzał w tym pokoju i na 5 te 16 metrów to też jest za mało

Dokładnie tak.

W Audio Systemie w większej sali,czyli ok.40m,5tki zagrały na 100% możliwości.

To samo 40tki,trzeba je najpierw zobaczyć na żywo,by wiedzieć jakie to gabaryty :).

To jak z telewizorem,który w sklepie wydaje się nie taki wielki,a po przyniesieniu do domu w inny metraż doznajemy wstrząsu :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość rochu

(Konto usunięte)

dziwne jest to!!! ze te firmy angielskie produkujace Harbethy i Audio Note maja tak samo wielu entuzjastow jak i przeciwnikow,trudno to zrozumiec,gdzie nie sluchalem tych kolumn to byly rewelacyjne,czasami chce mi sie smiac, bo zadaje sobie pytanie,czy wszyscy maja dobry sluch?a moze braki w sluchu,ale prawda chyba jest taka, ze chyba inne gatunki muzyki sluchamy, bo to nie jest mozlwe, aby bylo tylu przeciwnikow!

Jedni oczekują muzyki a inni DŹWIĘKU.

Jedni szukają i znajdują, inni jedyny sens znajdują w pogoni za NIRWANĄ.

Mirek10, w takim razie bierz swego Carego i idź do kj-westone na odsłuch 40.1

Na jakich lampach jedzie Twój Cary? – podaj dokładne nazwy wszystkich lamp.

Dziwne zestawienie, bo na wejściu 6SN7, i dodatkowo 6SN7 jako sterujące dla 300B – przy słabych lampach będą z tego mocne ograniczenia na skrajach i średnica mało selektywna!

Kup sobie Marconi Osram B65 Metal Base 6SN7GT i Sylvanie JAN-CHS-6SN7W Metal Base – to będzie najbardziej neutralne/prawdziwe z tych lamp, bo tak w ogóle ogrom lamp 6SN7 to zdechlaki z upośledzonym brzmieniem, a przy 300B stosuje się szybkie precyzyjne lampy sterujące, ale jak widać są wyjątki.

Z 300B również szukaj najlepszych lamp, a nie jakiś zamulaczy, tak aby ten Cary miał jaja hehe ;-)

Harbeth ma ewidentny własny styl, którego lepiej nie dublować wzmacniaczem, bo może zrobić się mdło hehe ;-).

I zobacz jakie kapcie masz do wysterowania :-) …

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Mirek10, w takim razie bierz swego Carego i idź do kj-westone na odsłuch 40.1

Na jakich lampach jedzie Twój Cary? – podaj dokładne nazwy wszystkich lamp.

Dziwne zestawienie, bo na wejściu 6SN7, i dodatkowo 6SN7 jako sterujące dla 300B – przy słabych lampach będą z tego mocne ograniczenia na skrajach i średnica mało selektywna!

Kup sobie Marconi Osram B65 Metal Base 6SN7GT i Sylvanie JAN-CHS-6SN7W Metal Base – to będzie najbardziej neutralne/prawdziwe z tych lamp, bo tak w ogóle ogrom lamp 6SN7 to zdechlaki z upośledzonym brzmieniem, a przy 300B stosuje się szybkie precyzyjne lampy sterujące, ale jak widać są wyjątki.

Z 300B również szukaj najlepszych lamp, a nie jakiś zamulaczy, tak aby ten Cary miał jaja hehe ;-)

Harbeth ma ewidentny własny styl, którego lepiej nie dublować wzmacniaczem, bo może zrobić się mdło hehe ;-).

I zobacz jakie kapcie masz do wysterowania :-) …

wiem ze zartujesz i mi dobrze zyczysz!!!wiadomo ze te kolumny maja tylko 84db i mozna zapomniec aby moj Cary je napedzil!!napisz mi tylko czy to prawda ze moc lampy liczy sie razy trzy, czyli 15W ma moj wzm to(3X15W=45W)odpowiednik 45W wzm tranzystorowego?

co do wymiany lamp w moim Carym to masz 100% racji,czytalem wlasnie na jakie lampy mam to wszystko w nim wymienic,teraz na tym "szajsie" super gra, to co bedzie jak mu sie wymieni na prawdziwe audiofilskie lampy........!!!

Niektórzy potrafią tak mówić, że np. 100W z KT88 gra jak 300W z tranzystora :-)

Same monobloki McIntosh'a MC2301 na KT88 mają 300W – Erling Neby napędza nimi średnie i wysokie tony w Everest DD66000, a basy tranzystorowymi McIntosh'ami MC1.2KW ... musi to grać kozacko!!

Ale musiał dla lampy i tranzystora rozwiązać problem wysterowania dróg jednakową głosnością. Podobno jest firmowy patent na to. Szkoda, że na AS w Warszawie tak nie zagrali.

W wątku ktoś wyłożył różnicę w jakości środkowotonowego głośnika 8 cali w sytuacji, gdy obsługuje on pasmo od środka po sam dół (mniejsze modele) i gdy gra tylko w środku pasma (model 40.1). Nie wiem w czym problem, aby to samo zrobić z pomocą dodanego subwoofera przy jeszcze dodatkowym zysku właśnie w postaci niższego zejścia oraz możliwości wysterowania bardzo mocnym tranzystorem.

Ale musiał dla lampy i tranzystora rozwiązać problem wysterowania dróg jednakową głosnością. Podobno jest firmowy patent na to

Na czym ten problem polega?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jak masz jeden wzmacniacz, to zwrotnica w kolumnie dzieli moc dostarczaną do różnych głośników. Jeśli w bi-ampingu nie zastosujesz identycznych wzmacniaczy (mocowo), to w jakiś sposób musisz wyręczyć zwrotnicę. W poście była mowa o 100 W i 1200 W. Fajna idea, tylko na rynku niemal nie ma gotowców, żeby ją wdrożyć.

Edytowane przez Wuelem

Problem obrazowo polega na tym że jednocześnie jedziesz samochodem osobowym i ciężarówką i bardzo ciężko o jednakową dynamikę jazdy tych dwóch pojazdów.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Trochę to bez sensu, co piszecie, bo każda aktywna kolumna ma wzmacniacze różnej mocy dla sekcji nisko i wysokotonowej. Cała filozofia polega na współczynniku wzmocnienia: nazywa się to 'pokrętło głośności". Jak się mylę, to błagam, niech mnie ktoś oświeci.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Użytkownicy+

Mylisz się. Jest przynajmniej kilka problemów, z podłączeniem różnych wzmacniaczy. Są lepsi eksperci na forum niż ja, może ktoś z nich zechce się odezwać. Jedna z przyczyn, to zgodność czasowa i fazowa. Po przepłynięciu przez wzmacniacze, sygnał dotrze do głośników w różnym czasie. Szczególne różnice są, jeśli zastosuje się tran na basie i lampę na górze. To może nieźle brzmieć, ale szanse na skopanie, są spore...

Mirek10, pamiętaj o tym, że w miejsce 6SN7 możesz wstawić lampy 6F8G/VT-99.

Choćby takie jak: Tung-Sol VT-99, National Union 6F8G, General Electric 6F8G, Sylvania VT-99, RCA 6F8G, Marconi Radiotron 6F8G i wiele innych, nawet Marconi BL63.

Ja tam najbardziej lubię wszelkie lampy od Sylvanii :-)

Bardzo fajne są Sylvanie VT-99 – ze znakomicie wyważoną tonalnością dźwięku … świetna naturalność i selektywność średnicy, jest rozdzielczość, detal i zróżnicowanie. Bas również bez zastrzeżeń: wyrazisty, zróżnicowany, rytmiczny, bez pogrubiania/zaokrąglania.

RCA 6F8G – również fajna, ale to już nie to co Sylvania, bo zaczyna pokazywać swój charakter, niby jej nic nie brakuje, ma wszystko od dołu po górę. Gra z większym basem – trochę w stronę wypełnienia, a nie jakości, choć nie można powiedzieć, że jest zaokrąglony czy rozlazły, jest okay. Podobnie jak bas, średnica z górą dostają trochę niepotrzebnego zagęszczenia koloru/barwy typowej dla lamp RCA ;-/

Grając fado na Sylvanii jest nokaut, kapitalna naturalność, selektywność wokali/średnicy i detali, scena w pełni poukładana i kontrolowana – nic się nie wyrywa, nie załamuje.

Wystarczy, że zmienię na RCA i w bardzo znaczącym/wyraźnym stopniu przepada niesamowita naturalność i selektywność średnicy.

Bez względu na rodzaj muzyki, czy to Jazz, Klasyka, Elektroniczna, Rock, Metal – górą będzie Sylvania.

Mimo to, RCA 6F8G trzyma wysoki poziom, przy którym RCA 6SN7-GT VT-231 (tzw. szaraki) to istne ciemniaki/zdechlaki, padło – odradzam każdemu ten chlew! 6F8G są szybsze, równiejsze z dużo lepiej dopracowanym i rozbudowanym pasmem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.