Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Mozliwe jest ze własnie MBL'e tak grają co byłoby plusem dla nich . Impulsowość reakcji kolumn na bas nie zawsze

sprzyja muzykalnemu graniu i podobny charakter wybrzmiewania basu mają magnepany i za to je lubię [ między innymi ]

Miał, ale nie miał MBL. Czy są za słabe? Tgeo bym nie powiedział te monobloki to wulkan energii. Z Xavianami XN360 robiły co chciały.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Tu nie chodzi o moc ciagla wzmaka, tu bardziej chodzi o to aby wzmak mogl podac duze prady w krotkim czasie.

Najlepszym rozwiazaniem jakie wydaje mi sie byc dla tych kolumn to rozdzielenie sekcji. Na dol dalbym jakas cyfrowke np Mola-Mola a na gore jakis tranzystor w klasie A. Piano myslales o takiej konfiguracji? Cyfrowka na dol bylaby idealna, ona nie ma problemow wydajnosci pradowej i bedzie ten bas mocno trzymac. Ale i tak uwazam ze jakosc basu w duzym % zalezy od samego zrodla, mozna sobie kombinowac z adaptacja akustyczna pulapkami itd... a moze sie okazac ze np zagranie z dobrego analoga spowoduje to ze okaze sie ze to zrodlo robi takie nie mile efekty.

Jednoczesnie takie rozwiazanie jak oferuje (dwa wzmaki na kolumne) mogloby sie okazac stosunkowo tanie a efekty z pewnoscia gdyby to dobrze ustawic i pokombinowac bylyby lepsze niz granie na jednym nawet najlepszym wzmaku.

Najlepszym rozwiazaniem jakie wydaje mi sie byc dla tych kolumn to rozdzielenie sekcji. Na dol dalbym jakas cyfrowke

I to mógłby być właściwy kierunek.

Ale obawiam się, że nie ma tu co się łudzić. Pasmowy bas z MBL nigdy referencyjny nie będzie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Te kolumny tak mają. Odmienność koncepcyjna przetwarzania różnych dróg tak się odzywa. Wprawdzie tylko w warunkach wystawy, ale długo się wsłuchiwałem w ten model. Konstrukcja, która ucina dół na określonej częstotliwości (nagły spadek na wykresie - typowe dla bas refleksu) nie jest w stanie dostarczyć porównywalnej energii, jaką prezentuje pozostałe pasmo. Sztuczne manewry kończą się zbułowaceniem i nierównomiernością dołu pasma. Przy nawet nie najniższym zejściu, ale łagodnym opadaniu krańcowego zasięgu basu (obudowa zamknita) jest zachowywana szybkość. Tutaj tej lekkości i impulsu (energetycznego zszycia ze środkiem) nie będzie. Szczególnie na tle szybkiego środka i góry basowy ogon oraz spowolnienie będzie zwracało uwagę. Pewnie właśnie z tym także nie poradził sobie poprzedni właściciel we Francji. Jakimś tam wyjściem jest niezbyt głośne słuchanie.

Pakowanie pieniędzy w kolejne drogie wzmacniacze, gdy jechało się po doskonałość, jest nieco bez sensu. Im prostsza konstrukcja wzmacniacza, tym lepiej on gra. Podnoszenie mocy zabiera jakość. Według mnie najlepiej napisać do producenta i przemyśleć jego rady. Chyba można uznać, że zna się najlepiej na tych kolumnach.

Ale i tak uwazam ze jakosc basu w duzym % zalezy od samego zrodla, mozna sobie kombinowac z adaptacja akustyczna pulapkami itd... a moze sie okazac ze np zagranie z dobrego analoga spowoduje to ze okaze sie ze to zrodlo robi takie nie mile efekty.

Stasio, nie przesadzaj z tym zródłem bo ARC Ref.7/8 nie jest taki sobie ale w całej rozpiętości pasma bas ma troszeczkę

ocieplony i jest poluzowany ale w dobrym kierunku.

Jesli jest tak jak pisze Sly że kolumny mają 82 db to wzmacniacz musi być piekielnie mocny i wydajny prądowo aby

mieć nad nimi pełną kontrolę i tu należy dobrać odpowiedniego mocarza.

Mola-Mola ma 1kW i cala ta moc idzie w gwizdek a nie na grzanie tranzystorow.

Jak sluchalem w Monachium tych glosnikow bas byl tez bardzo dobry, wiec jakos opanowac to sie daje, moze faktycznie zapytac producenta.

A na innych prezentacjach faktycznie zawsze bylo mocno cos nie tak z tym basem.

Producent powie - Prosze zakupic caly system wtedy zagra :D

Stasio,

Pamiętam:) Pisałeś, pamiętam też, ze nie mówiłem, że nie masz racji:), bo w przypadku 101 pewnie masz.

Co by tu nie mówić Stasiop stał się guru Piano

Czy wieczorem czy też rano Stasiop myśli-doradzę Piano

A że dzisiaj jest niedziela-to kupię sobie chyba skalpela)

Ale obawiam się, że nie ma tu co się łudzić. Pasmowy bas z MBL nigdy referencyjny nie będzie.

W tym stwierdzeniu może być dużo racji, już o tym wspominałem.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Panowie,

Bez przesady!Poluzowanie o którym wspomniałem jest tak minimalne, ze na upartego, mógłbym sobie darować.

Jestem absolutnie przekonany, że z wyższymi monosami np. 9008A czy 90011 zagra perfekcyjnie.

Dlaczego to wiem?Ano dlatego, ze parokrotnie przysłuchiwałem się im długo i z w/w końcówkami było idealnie.

Szymon,

Taki jesteś pewien?!

Przyjmujesz forumowy zakład, że nie sprzedam?

Jeśli zrobię jakikolwiek ruch, to;

- mogę sprzedać, ale tylko z zamiarem przejścia na np. 101 Mk II

- zakup topowych :)))))))

Jeśli przegram, to oddaje 10% wartości sprzedaży na rzecz np. Pokój DIY w 2015 roku, jeśli przegrasz Ty, to dajesz Ty 10% wartości rynkowej + skrzynka dobrego piwa dla mnie.

Wchodzisz?

Czas start; 2014.06.29 godzina.17,22

Jeśli zrobię jakikolwiek ruch, to;

- mogę sprzedać, ale tylko z zamiarem przejścia na np. 101 Mk II

- zakup topowych :)))))))

Czyli pieknie to mi sie podoba znalazles swoj dzwiek poprostu.

Ciekaw bylbym jak to by zagralo z lepszym DAC-em np z Trinity, bedziesz Piano cos kombinowal z lepszym zrodlem?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Panowie,

Bez przesady!Poluzowanie o którym wspomniałem jest tak minimalne, ze na upartego, mógłbym sobie darować.

Jestem absolutnie przekonany, że z wyższymi monosami np. 9008A czy 90011 zagra perfekcyjnie.

Dlaczego to wiem?Ano dlatego, ze parokrotnie przysłuchiwałem się im długo i z w/w końcówkami było idealnie.

Mam wrażenie , poluzowanie basu bardziej wynika z konstrukcji obudowy , niż wydajności wzmacniacza.

Obudowa pasmowo przepustowa tak gra.

Niestety schowany głośnik ma "kontakt" ze światem zewnętrznym;) tylko przez kilkunastocentymetrowe otwory, a do odtworzenia zróżnicowanego basu potrzebna jest duża powierzchnia głośnika.

Miałem ostatnio posłuchać Chario Academy Serendipity z taką obudową i bas pomimo niskiego zejścia był trochę monotonny oraz spowolniony...

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Problemem są 101 i ich potworny apetyt na prąd!

Piano mógłbyś małe co nie co na temat poziomów głośności przy których stwierdziłeś niedosyt w basie,

chodzi mi w szczególności czy niedosyt występuje ciągle (niezależnie od głośności) czy tylko przy dużych poziomach głośności (czyli jest zależny od poziomu).

Zgadzam się ze Stasiopem co do DAC-a. Bardziej zwarty bas np. Trinity lub dCSVivaldi (choć nieco inne są to DACi w swoim charakterze) mogą załatwić problem Piano. Również kable - ale to wszyscy wiedzą.

Miałem dzisiaj okazję słuchać ex-Sftefkowych MBL 126. To 3 drożny minimonitor, z 2 małymi cebulkami wysokotonowymi.

mbl_lounds_126.jpg

U nowego właściciela grają w bardzo dużym pokoju (z 60m2), oddalone ok 2-3m od ścian bocznych i ok 2m od ściany tylnej. Efekty stereofoniczne, głębia, oderwanie dźwięku od kolumn - fenomenalne.

Człowiek napędza to Devialetam 250 i bardzo drogim subem Velodyne (modelu nie pomnę, ale koszt ok 20kzł).

Co ciekawe (nie wiedziałem o tej możliwości), Devialet pełni także rolę aktywnej zwrotnicy - w menu można regulować zarówno filtry górnoprzepustowe (sygnał podawany na zaciski kolumn) jak i dolnoprzepustowe (oddzielny sygnał po RCA do suba).

Grało to naprawdę fajnie - aż byłem zaskoczony. Może nie tak dobrze jak 101, ale kosztuje to tez ułamek ceny.

Potwierdza to tylko moje wcześniejsze spekulacje, że Devialet + 101 to także mogłoby być ciekawe połączenie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Możliwe przyczyny nieznacznego poluzowania;(kolejność przypadkowa)

1. jak wspomniałem we wcześniejszych postach, pułapki nie są umieszczone w narożnikach, a pomiedzy nimi, a ścianą jest pustka powietrzna.Do tego jedna z nich, choć jest nastrojona, to w istocie mało aktywna na wskutek obecnego układu pokoju, mebli, które ją "zasłaniają".Sumując, pułapki zostały strojone na 62Hz wskutek znacznego podbicia tego zakresu w tym pokoju., ale dopiero remont i ich własciwe ustawienie, wpłynie na redukcje wspomnianego zakresu.

2. ARC 7/8 nie jestem pewien czy;

a)6H30 w tym mocy 6550 są OK.Już jakiś czas temu zgłosiłem problem do AudioFast.

b)być moze ARC w kategorii absolutnej, nie jest najlepszym źódłem dla mojego systemu

3.mam pewne zstrzeżenia co do Tara The Two w roli xlr pre-końcówka, bo ten sam The Two pomiędzy ARC i Pre wymieniłem na Pythona i włąśnie bas uległ pewnej poprawie.

Zatem, nie wykluczone, ze wymiana The Two na Pythona w pre- end, wniesie kolejną poprawę, bo Tara pogrubiała ten zakres.

Pythona mam mieć za jakiś czas.

4. monosy o których już pisałem.

5 mój pokój zawsze miał spore problemy z tym zakresem, a ze pełni też funkcję salonu, a nie tylko studia:), to nie sposób wyeliminować wszystkiego złego i zrobić równo ja stół.

Acoustic Lab i tak (na ile mu pozwalała aranżacja i funkcja pokoju) zrobił b.dobrą robotę.Uprzedzał, ze równo jak stół nie będzie.

W celu eliminacji w/w, muszę wpierw;

a) dokonać remontu, aby częściowo zdemontować wcześniejsze ustroje i wpasować strojone pułapki, a to wiąze się z całkowitym, kapitalnym remontem pokoju.

b) zakupić monosy

Sumująć, mam trochę roboty do zrobienia.

Vottorio,

Słuchaliśmy na sporych poziomach.

a) dokonać remontu, aby częściowo zdemontować wcześniejsze ustroje i wpasować strojone pułapki, a to wiąze się z całkowitym, kapitalnym remontem pokoju.

b) zakupić monosy

A co na to żona... !?

Parker's Mood

piano - życzę ci oczywiście sukcesów w walce z basem (i tu na pewno wszystkie czynniki które wymieniłeś mają znaczenie), ale charakter basu 101 to coś, z czymś MBL zmaga się już od bardzo dawna. Podobno największa różnica w najnowszych 101E mk 2 jest właśnie w basie - tu najwięcej poprawiono.

Ciekaw jestem jak grałyby 101 gdyby wyłączyć ich bas, i zastosować jakiś dobry sub z obudową zamkniętą.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wszystko zależy jak jest cięty ten oryginalny. Torus to na pewno dobry sub. Jest jeszcze Velodyne. JL Audio podobno też fajne suby robi - ale nie wiem czy ktoś to w PL sprzedaje.

Zawsze możesz też zrobić coś customowego, na kilku Scanach czy Pearlesach i jakimś gotowym plate amp. Tylko wtedy to trochę loteria, no i nie będziesz miał aktywnej korekcji basu z mikrofonem, tak jak jest to w najlepszych subach.

Może też tak być. Czy dobrze pamiętam, że zasilany jest z oddzielnych terminali głośnikowych ?

Jeżeli tak, to możesz dać jakiś wzmacniacz impulsowy na bas (do tego akurat się dobrze nadają), a przed nim zastosowac jakąś aktywna korekcję - np. kupić starego TacTa RCS, ale dBpeaker -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tego diwajsa maja w audio systemie, tylko nikomu nie chciało się poświęcić dnia aby to uruchomić, więc nawet nie wiem jak działa; w recenzjach piszą że dobrze).

Była jeszcze taki analogowy korektor basu Rives Audio. Tez by się nadał. Znajomy chyba ma jeszcze gdzieś na strychu. W razie czego to mogę go poprosić, to ci pożyczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jedna opcja….nie przejmować się i cieszyć się z basu jaki jest. Lekko poluzowany bas, to taki trochę lampowy. Nie jest może chirurgicznie precyzyjny ale za to przyjemny, nasycony, ma swoją masę i pasuje do wielu gatunków muzyki. Słyszałem wiele par kolumn z mega precyzyjnym basem i faktycznie był super punktowy, konturowy, mega szybki, na pomiarach pewnie rewelacja tylko…jakoś tak dziwnie nie chciało się tego dłużej słuchać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.