Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

<br />''Zdrada zdrada podłe oczy gada'' czy jakoś tak:) <br />

No właśnie co za zjelona szkarada, uwolnić cybanty! :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ciiii, bo po kolejnej akcji znowu odbiorą nam część przywilejów;))

A Piano jakiś taki obrażalski ...:)

Zamykać tematy , zabierać zabawki , do innej piaskownicy ;))

Na razie to robi się tutaj Hydepark.

No, używajcie póki możecie, potem przyjdzie Palton i wszystko wymiecie :o)

A żalić się można?

Nie wymiecie , przyłączyłem się do jego akcji - nie obrażam , trochę luzuję cybanty..:))

Ciiii, bo po kolejnej akcji znowu odbiorą nam część przywilejów;))

Nie wymiecie , przyłączyłem się do jego akcji - nie obrażam , trochę luzuję cybanty..:))

Kurde Cybant kameleon a moze dr J i mr H ? :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Piano pewnie słucha muzyki i dobrze mu.

Ja właśnie zapodaję sobie ostatnio polecany w zakładce Muzyka zespół Beardfish i sączę Bernarda.

Fajne, przypomina mi pierwszy okres Genesis.

Polecam!

Jakby ktoś był zainteresowany, to Afghan Whigs daje 14 lutego koncert w Krakowie, a 15 w Wawie.

Mam już bilety, wybieram się z żonką.

Koncertowo są rewelacyjni, miałem kiedyś przyjemność... w 1999 roku :o)

"Tynk pożera dźwięk" 747

Piano, nie znam Cię osobiście, ale bardzo "ciepło Ci z klawiatury patrzy". Założyłeś bardzo wartościowy i ciekawy wątek do, którego zawsze zaglądam w wolnej chwili, mimo, że z firmą MBL miałem doczynienia tylko na AudioShow w zeszłym roku gdzie zestaw wzmacniacza i CD grał z Magico S1 , a także w tym roku gdzie grały głośniki  bodajże model niższe niż Twoje.

Nie jestem zwolennikiem głośników o wysokiej, bo tubowej, a także tak niskiej skuteczności jak cebulki, gdyż utrudnia im to jak dla mnie, w obu tych przypadkach,  zbliżenie się do żywego dźwięku, ( no może z wyjątkiem wokalu jeśli chodzi o MBL). Z wielu jednak opisów osób, które słuchały ich,  forumowiczów i tego co w tym roku sam słyszałem na AS,  jest to system o wyjątkowo przestrzennym i ciekawym przekazie. INNYM NIŻ WSZYSTKIE.

Byłby wielką stratą dla nas wszystkich brak informacji z Twojej ręki, a właściwie ucha, dotyczących tego jakże oryginalnego systemu High-End.

Informacja na temat MBL potrzebna jest nam wszystkim, od użytkownika takiego jak Ty, a dobrym miejscem wymiany poglądów jest właśnie nasze forum.

Przemyśl w spokoju jeszcze raz swoją decyzję zwłaszcza, że nadchodzi ku temu świąteczna okazja.

Pozdrawiam świątecznie wszystkich zwolenników jak i przeciwników brzmienia firmy MBL.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Piano ,

Zebys nie zamykal watku dam Ci dwa prezenty na swieta, ten pierwszy do duzego pokoju, ten drugi do gabinetu :)

To się nazywa , mieć gest...;))

PS.

Ja szybciutko zamykam wszystkie swoje tematy;))))

A żeby było merytorycznie ;

Po kiego grzyba skręca się MBL do środka ..?

Przecież to zupełnie bezsensu...

• Użytkownicy+

Na razie to robi się tutaj Hydepark.

No, używajcie póki możecie, potem przyjdzie Palton i wszystko wymiecie :o)

A żalić się można?

Czytam ze smutkiem od początku. Do czasu wyjaśnienia pewnych spraw, nie mam zamiaru nic usuwać. Poczytaj kilka pierwszych zdań ze wpisu Maćka po wizycie u nas:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To wiele wyjaśnia.

Ukryta Zawartość

Nie obrażaj się Palton, jako moderator jesteś osobą publiczną, więc tak bywa, że ktoś przywoła Twe miano.

A poza tym czyścisz często, gęsto...

Ale piszę to raczej z przymrużeniem oka, niż na serio.

Co do Waszaego wątku, to się powtórzę: ludzi boli, kiedy inni mogę sobie finansowo pozwolić na więcej, niż oni sami mają.

To rodzi najniższe istynkty, takie mam obserwacje z życia.

I jeśli zdarzy się, że mam lepiej (niestety bardzo nieczęsto), to z premedytacją gram takim zawistnikom na nerwach :o)

Lepiej szukać rzadkich wydań. A propos: czy ktoś spotkał pierwsze wydanie "Freak Out" Zappy gdzieś w sprzedaży?

Jaka musi być cena takiego okazu LP?

"Tynk pożera dźwięk" 747

• Użytkownicy+

Nie obrażaj się Palton, jako moderator jesteś osobą publiczną, więc tak bywa, że ktoś przywoła Twe miano.

A poza tym czyścisz często, gęsto...

Ale piszę to raczej z przymrużeniem oka, niż na serio.

Co do Waszaego wątku, to się powtórzę: ludzi boli, kiedy inni mogę sobie finansowo pozwolić na więcej, niż oni sami mają.

To rodzi najniższe istynkty, takie mam obserwacje z życia.

Nie obrażam się, po prostu jest mi przykro.

Łoo, rany, ile postów!:)

Zaskoczenie się udało!

Po tylu miłych i ciepłych słowach, nietaktem wobec Was, byłoby zamykać ten wątek:)

Maciek, ja też kiedyś miałem taki etap ale doszedłem do wniosku ,że na forum jest sporo wartościowych , doświadczonych i przede wszystkim sympatycznych ludzi , z którymi można podyskutować o audio a czasami nawet o .... doopie Maryny ;)

Jarku,

Do tego samego wniosku, doszedłem już parę lat temu. Dowodem niech będzie choćby to, ze do wszystkich "wartościowych" wysyłam co roku o tym czasie PW z krótką, wiadomą im treścią ( w tym i do Ciebie) Także forum sobie, a życie i sympatie sobie:)

Dla kilku chamów nie warto rezygnować z koleżeństwa z pozostałymi forumowiczami.

Gdzież bym śmiał:) chciałem zamknąć okno, nie usta:)

Chamstwo trzeba tępić wszelkimi dostępnymi metodami zamiast usuwać się w cień. Inaczej wszyscy przegraliśmy ...

Jarku, doskonale wiesz, ze chamstwo, to w większości tylko "przykrywka". Tu chodzi o coś więcej.

Glapami nie jesteś karmiony, więc wiesz o co kaman.

Mimo wszystko ( mimo duszy wojownika :) )... nie zwracać uwagi, skupić się na "słuchaniu muzyki". Jak zamkniesz okno będziesz miał spokój ale co z tymi, którzy razem z Tobą słuchali muzyki?

Świat nie kończy się na forum. Ten poza nim, wydaje się sporo ciekawszy:)) Miałem okazję nie tak dawno się o tym przekonać:)

Jak chłopaki kopią tą piłę , to zawsze w tym czasie można ich dziewczyny podrywać;))

Dobre, nawet bardzo:))

Cybant, na miłość boską! Komu jak komu, ale chłopakom z drużyny nie podbiera się dziewczyn:))))

Piano,

Pisz dalej, nie zamykaj.

Nie zamykam ust. Dla pewnego grona "jestem" obecny:)

Okablowanie wewn.rzecz jasna firmowe:))

Poczekaj, zaczekaj... się vódzi napijemy. Poznasz Piano osobiście, to będziesz żyletką skrobał te słowa:)))

Mr. Uśmiechnięty Kameleon:)

ale będziesz stały w uczuciach i sympatiach?:))

Piano pewnie słucha muzyki i dobrze mu.

Duużo tej muzy, dużo... nie do przerobienia:)

Słucham też ludzi...

i sączę

też sączę i sądzę..., sobie czasami:)

Piano ,

Zebys nie zamykal watku dam Ci dwa prezenty na swieta, ten pierwszy do duzego pokoju, ten drugi do gabinetu :)

Dzięki wielkie!:) Darowizna przekracza kwotę 4,902 PLN i będą mnie trzepać w US:((

Piano, nie znam Cię osobiście, ale bardzo "ciepło Ci z klawiatury patrzy". Założyłeś bardzo wartościowy i ciekawy wątek do, którego zawsze zaglądam w wolnej chwili,

Dziękuję, :)

Nie jestem zwolennikiem głośników o wysokiej, bo tubowej, a także tak niskiej skuteczności jak cebulki, gdyż utrudnia im to jak dla mnie, w obu tych przypadkach, zbliżenie się do żywego dźwięku, ( no może z wyjątkiem wokalu jeśli chodzi o MBL). Z wielu jednak opisów osób, które słuchały ich, forumowiczów i tego co w tym roku sam słyszałem na AS, jest to system o wyjątkowo przestrzennym i ciekawym przekazie. INNYM NIŻ WSZYSTKIE.

Długi temat, a do tego zazębiony z subiektywnym odczuciem i postrzeganiem dźwięku.

Chętnie podyskutuje kiedyś:)

Po kiego grzyba skręca się MBL do środka ..?

Przecież to zupełnie bezsensu...

To tak trochę jak z grzybami - nie zawsze i wszystkie:)

Już kiedyś o tym pisałem i to chyba specjalnie For You:) W mega skrócie - skręcając Wooferem "modelujesz" bas( model 101) niższe modele to inna bajka.

Jedno jest pewne - dźwięk MBL-a jest wciągający i dla niektórych może być końcem poszukiwań, więc zanim się posłucha tego sprzętu, może warto sprawdzić, czy jest się w gronie "potencjalnie zagrożonych";-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj jest ciekawy fragment recenzji kolumn MBL 116 F

z którą w większości się zgadzam;

"Wrażenia odsłuchowe

Chyba najważniejszą barierą w dążeniu do uzyskania maksymalnej wierności w odtwarzaniu muzyki są koszty. Im droższy produkt, tym większe prawdopodobieństwo uzyskania iluzji prawdziwego koncertu. Mogłoby się więc wydawać, że powyżej pewnego pułapu nie ma już w hi-endzie miejsca na dźwięk firmowy. Cechą własną produktów ekstremalnie drogich powinien być… brak cech własnych. To teoria. A w praktyce? Mniejsze lub większe odstępstwa znajdziemy chyba wszędzie. Ale przed odsłuchem Radialstrahlerów 116 F nie przypuszczałem, że wyceniając produkt na ponad 100 tys. zł można tak bardzo pójść pod prąd. Że cechę własną produktu można zaznaczyć tak silnie. MBL pokazał, że można.

Brzmienie 116 F jest dość charakterystyczne w dziedzinie basu, rewolucyjne w przestrzeni oraz absolutnie unikatowe w podejściu do odtwarzania muzyki. Zacznijmy od końca.

Odsłuch MBL-a bez przygotowania może być szokiem. Nie spowodowanym, bynajmniej, szokującą jakością brzmienia, lecz dezorientacją odbiorcy. Zdecydowaną większość kolumn można nazwać konwencjonalnymi. Czyli takimi, w których

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ewentualnie z wyjątkiem niskotonowych) montuje się na przedniej ściance. Prawidłowo ustawione względem ścian tylnych i bocznych oraz odpowiednio dogięte generują tzw. sweet spot, czyli miejsce, w którym wszystko brzmi, jak powinno. Od samego początku słuchania MBL-i pojawia się zdziwienie, jakiś podświadomy niepokój, że kolumny ewidentnie grają inaczej, niż jesteśmy przyzwyczajeni. Po krótkim czasie przychodzi olśnienie. Z konwencjonalnych głośników, niezależnie jak technologicznie zaawansowanych i jak drogich, dochodzi dźwięk wprawdzie doskonały, ale „wyprodukowany” i dostarczony – specjalnie dla pojedynczego słuchacza. „Radialstrahlery” również wytwarzają doskonałe brzmienie, z tą jednak różnicą, że teraz muzyka po prostu jest muzyką samą dla siebie.

Kolumny MBL-a proponują zupełnie inny sposób odwzorowania przestrzeni. W pierwszych chwilach może to w ogóle nie przekonywać. Przed podłączeniem 116 F słuchałem kolubryn Burmestera B80, grających z wysuniętym pierwszym planem i bardzo dokładną lokalizacją. Podłączenie po nich Radialstrahlerów wiązało się z cofnięciem wszystkiego o duży krok. Dźwięki, które wcześniej były dostarczone na tacy pod nos, teraz znalazły się dalej. Nie narzucały się, nie atakowały. Straciły na dosłowności i sugestywności. Brzmienie stało się bardziej dyskretne, mniej atrakcyjne. Ale to zdziwienie trwało mniej więcej kwadrans. Z chwilą akomodacji słuchu do nowego sposobu grania zaczął on intrygować, potem wciągać, by w końcu zafascynować wirtuozerią.

Stereofonii, jaką tworzą MBL-e, nie nazwałbym punktową, mikrochirurgiczną czy superprecyzyjną. Nazwałbym ją realistyczną. Na pewno brakuje jej trochę do wyrazistego i dokładnego odwzorowania, jak to robiły B80. Ale w przypadku Burmesterów ten imponujący efekt znikał, gdy przesunęliśmy się w fotelu o 10 cm w prawo albo w lewo. Poza „sweet spotem” precyzja się rozmywała. Kolumny MBL-a „sweet spotu” nie generują. Efekt przestrzenny jest taki sam w fotelu odsłuchowym, obok niego, za nim, dla pozycji stojącej, siedzącej czy w kucki. MBL tworzy dźwięk przestrzenny w całym pomieszczeniu, zamiast jego iluzji w jednym, ściśle określonym miejscu.

Od razu nasuwa się pytanie, czy aby recenzent nie chce jakoś zgrabnie usprawiedliwić słabości produktu. Nic z tego. Obraz muzyczny jest przestrzenny. Pozycje instrumentów można łatwo wskazać, ale to są miejsca, nie punkty. Bo MBL redefiniuje pojęcie dźwięku punktowego. I racja jest po jego stronie. Przecież dźwięk gitary czy fortepianu nie jest punktowy. Oczywiście, żadne kolumny nie zrobiły jeszcze z fortepianu punktu w przestrzeni, ale bywa, że w dążeniu do maksymalnej precyzji niebezpiecznie zbliżają się do granicy sztuczności. MBL stawia na neutralność. Pokazuje kierunek, z którego dochodzi dźwięk saksofonu, ale rezygnuje z rysowania wyimaginowanego kształtu samego instrumentu. Dlatego po kilkunastominutowym niedosycie zacząłem doceniać tę bezpretensjonalną scenę MBL-a, która w miarę słuchania przekonywała coraz bardziej – jako naturalna przestrzeń muzyczna.

Instrumenty w wykonaniu Radialstrahlerów wydają się większe niż to, do czego przyzwyczaiły nas konwencjonalne kolumny. Ale również przestrzeń jest bardzo duża. 50-metrowy salon odsłuchowy bez problemu wypełnił się brzmieniem. Muzyka rozchodzi się swobodnie, naturalnie, prawdziwie. Panuje porządek i spokój. Nie ma wypychania pierwszego planu. Soprany są fizjologiczne. Góra – szczegółowa, bez tendencji do eksponowania wyostrzeń. Nie ma też zabiegów ocieplających czy osładzających brzmienie. Kolejne utwory przynoszą irracjonalne przekonanie, że tak właśnie powinno być. Tworzy się atmosfera; muzyczny nastrój. Z Burmesterami wszystko było doskonałe. Z MBL-ami wszystko jest prawdziwe.

Burmestery zmuszają do tego, aby je ocenić jako genialne; nie pozostawiają wyboru. MBL-e do niczego nie zmuszają. Mamy wolny wybór, ale i tak powiemy, że są genialne. Dwa odmienne podejścia. Wyczuwacie tę różnicę?"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem ten artykuł wcześniej...

Bardzo mi się podoba mocno trafny komentarz-Soprany są fizjologiczne...

Oczywiście doskonale opisuje ten komentarz specyfikę naturalności głośników radial.

Tak ma to brzmieć.

Co więcej, nic nie kłuje w uszy, bo nie dochodzi do emisji kierunkowej jak w kolumnach tradycyjnych, tylko energia rozłożona zostaje i emitowana w obrąbie 360 stopni.

Ten fragment też jest ciekawy;

".., Obraz muzyczny jest przestrzenny. Pozycje instrumentów można łatwo wskazać, ale to są miejsca, nie punkty. Bo MBL redefiniuje pojęcie dźwięku punktowego. I racja jest po jego stronie. Przecież dźwięk gitary czy fortepianu nie jest punktowy. Oczywiście, żadne kolumny nie zrobiły jeszcze z fortepianu punktu w przestrzeni, ale bywa, że w dążeniu do maksymalnej precyzji niebezpiecznie zbliżają się do granicy sztuczności. MBL stawia na neutralność. Pokazuje kierunek, z którego dochodzi dźwięk saksofonu, ale rezygnuje z rysowania wyimaginowanego kształtu samego instrumentu. Dlatego po kilkunastominutowym niedosycie zacząłem doceniać tę bezpretensjonalną scenę MBL-a, która w miarę słuchania przekonywała coraz bardziej – jako naturalna przestrzeń muzyczna."

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Na podstawie paromiesięcznych odsłuchów 101 i porównań tego samego materiału muzycznego na kolumnach kierunkowych, które miałem oraz tych, które słucham u innych, wnioskuje, że kreowanie pozornych, to częstokroć jest bardziej "zaznaczone / oraz w 3D" niż w większości kierunkowych.

Imhno, jest więcej powietrza, przestrzeni niż w zdecydowanej większości kolumn kierunkowych.

Niewątpliwie, jest to też po części zasługą 9011.

Imho, absolutnie wspaniały piec!

Ukryta Zawartość

Tak sobie kiedyś myślałem... że spełnieniem marzeń każdego audiofila a przede wszystkim melomana byłby właśnie topowy system MBL i jakieś miłe i przytulne 100-120m2 :)

Także spełnienia marzeń audiofilskich i spokojnych Świąt życzę wszystkim. Piano - gratuluję.

Bardzo dziękuję i z wzajemnością:)

Tak sobie kiedyś myślałem... że spełnieniem marzeń każdego audiofila a przede wszystkim melomana byłby właśnie topowy system MBL

Kiedyś?;))) bo teraz TAD!:))

Nawiasem, b. mile wspominam prezentację chyba z 2012 na AS. Imho, świetny, bardzo wciągający dźwięk, który zapadł mi w pamięci!!!

Również gratuluję!:)

Fakt, przy topowych Extreme z mniejszym metrażem nie ma co podchodzić.

No dobra, Panowie.., trza się ruszyć z czterema i coś zrobić dla rodzinki w te święta:)

Nie kupujcie 101 dynek! Od czasu, gdy je mam, żonka marudzi;

- słuchasz ciągle i słuchasz, świata nie widzisz..:))

W wolnej chwili, napiszę jeszcze parę słów o ustrojach Acoustic Lab, bo to imho, b.ciekawy produkt.

Serdecznie pozdrawiam, M.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Łoo, rany, ile postów!:)

Zaskoczenie się udało!

Po tylu miłych i ciepłych słowach, nietaktem wobec Was, byłoby zamykać ten wątek:)

Jarku,

Do tego samego wniosku, doszedłem już parę lat temu. Dowodem niech będzie choćby to, ze do wszystkich "wartościowych" wysyłam co roku o tym czasie PW z krótką, wiadomą im treścią ( w tym i do Ciebie) Także forum sobie, a życie i sympatie sobie:)

Gdzież bym śmiał:) chciałem zamknąć okno, nie usta:)

Jarku, doskonale wiesz, ze chamstwo, to w większości tylko "przykrywka". Tu chodzi o coś więcej.

Glapami nie jesteś karmiony, więc wiesz o co kaman.

Świat nie kończy się na forum. Ten poza nim, wydaje się sporo ciekawszy:)) Miałem okazję nie tak dawno się o tym przekonać:)

Dobre, nawet bardzo:))

Cybant, na miłość boską! Komu jak komu, ale chłopakom z drużyny nie podbiera się dziewczyn:))))

Nie zamykam ust. Dla pewnego grona "jestem" obecny:)

Okablowanie wewn.rzecz jasna firmowe:))

Poczekaj, zaczekaj... się vódzi napijemy. Poznasz Piano osobiście, to będziesz żyletką skrobał te słowa:)))

ale będziesz stały w uczuciach i sympatiach?:))

Duużo tej muzy, dużo... nie do przerobienia:)

Słucham też ludzi...

też sączę i sądzę..., sobie czasami:)

Dzięki wielkie!:) Darowizna przekracza kwotę 4,902 PLN i będą mnie trzepać w US:((

Dziękuję, :)

Długi temat, a do tego zazębiony z subiektywnym odczuciem i postrzeganiem dźwięku.

Chętnie podyskutuje kiedyś:)

To tak trochę jak z grzybami - nie zawsze i wszystkie:)

Już kiedyś o tym pisałem i to chyba specjalnie For You:) W mega skrócie - skręcając Wooferem "modelujesz" bas( model 101) niższe modele to inna bajka.

Niestety z tableta nie działa cytowanie...albo Cybant jestem;)

Vódka jest niezdrowa...

A dziewczyny ...jak się zaniedbuje i gra w piłę albo w Mbla to źle się kończy...;)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.