Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end - spirala śmierci ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Sam napisałeś że sprzęty znasz z recenzji więc nie wycofuj się teraz.

Co do ograniczeń technologicznych to pewnie, że są ale dalece poza zasięgiem DIY.

Prawdą jest że mały i duży może kupić to samo tyle że w innych cenach.Dla małych ceny są na tyle wysokie, że szuka się oszczędności.Normalna rzecz.

Prawdą jest też że wielu zaczynało jako DIY ale dopiero gdy poszli dalej, wyszli z DIY, stali się profi, zainwestowali w firmy, osprzęt itd to dopiero wtedy wypłynęli na szersze wody. Ale skoro ty jesteś tak dobry to produkuj swoje sprzęty i sprzedawaj. Zarobisz kupę kasy. W gębie to każdy jest mocny. Pokaż realne produkty!!

Ach nie wiedziałem, źe ty jesteś DIY. Znam temat. Wiem, źe tanio można zrobić sobie samemu sprzęt nieźle grający ale tylko do pewnego pułapu. Z high endem nie ma to nic wspólnego. Juź było kilku takich, którzy bardzo wierzyli we własny geniusz co jest typowe przy DIY ale po bezpośredniej konfrontacji odchodzili z podkulonym ogonem.

Skąd ja to znam:))

Jest jeszcze jedna strona DIY.

Mam klona Passa, i sprzedaje już 2mieś.Nawet pies z kulawą nogą się nie zatrzyma przy ogłoszeniu!!!

Co z tego, ze fajnie gra, skoro żenię się z tym do grobowej bez szansy na rozwód, no chyba, ze z orzeczeniem mojej winy, bo faktycznie - kupując DIY, zawiniłem!Dycha w plecy!!!

Do teraz nie mogę sobie wybaczyć tego błędu!

Dla kontrastu.

Parę mieś temu wystawiłem Gryphona Adagio.Myślałem, ze będę się bujał, bo już leciwy i o kontrowersyjnym brzmieniu, ale nic z tego. Ledwie trzy(!) dni upłynęły i się sprzedał z bardzo małą stratą!

Sumując, jeśli chodzi o mnie, to NIGDY WIĘCEJ DIY!!!

O brzmieniu (w konfrontacji np. z w/w) wielu tych arcy DIY klocków już się nie będę wypowiadał.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Sumując, jeśli chodzi o mnie, to NIGDY WIĘCEJ DIY!!!

Trzeba było kupić firmową ZAGRE :)

Szybki zbyt gwarantowany bo u producenta czeka się 3 lata po uprzedniej przedpłacie 02icon_mryellow.gif"]02icon_mryellow.gif[/url]

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Słowa Kubriego są durne jak zwykle...

Kubri i jemu podobni socjaliści ...

Jestem w stanie zrozumieć wysoką temperaturę dyskusji i zasadniczą rozbieżność poglądów między Wami. Ale prosiłbym abyś mniej personifikował argumentację. To znaczy walcz z poglądami, a nie z człowiekiem. A już szczególnie nie wygląda to dobrze, jak wyrażasz opinię o kimś, kto nie może się bronić, gdyż ma bana w wątku. To po prostu wygląda nie fair.

Zabieram głos, gdyż oba posty, z których cytaty powyższe pochodzą, zostały zaraportowane z powodów jak wyżej i trudno się z taką argumentacją nie zgodzić. Kurcze, Panowie, jeśli mamy coś ruszyć do przodu i odsiać trolling, to właśnie doświadczeni forumowicze powinni dawać przykład "młodym", bo kto jak kto, ale oni powinni umieć określić, gdzie leży subtelna granica, której przekraczać nie należy. Nawet jeśli zostali sprowokowani. Nieco mniej personalnych przytyków i będzie ok.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz.

Hmm, trudno się nie zgodzić z taką argumentacją.

A właśnie miałem napisać o pensji w Japonii. 2500$ dla inżyniera? To chyba żart.

A może podasz jakieś źródło? Ja podałem.

Byłem w Japonii kilka razy i mam tam znajomych. 2500$ to chyba najniższa pensja. To tylko ok 1800 €. W Niemczech inżynier ma co najmniej 2x tyle a w Japonii zarabia się jeszcze więcej bo życie jest dużo droższe.

SlawekR to poczytaj jak Kubri zwraca się do mnie! Duźo gorzej. Fakt źe jest socjalistą nie jest ogólnie obraźliwe a stwierdzenie że gada bzdury to fakt. Ale ok, mogę postarać się nie wdawać z nim w dyskusje w żadnych wątkach.

Mam klona Passa, i sprzedaje już 2mieś.Nawet pies z kulawą nogą się nie zatrzyma przy ogłoszeniu!!!

Co z tego, ze fajnie gra, skoro żenię się z tym do grobowej bez szansy na rozwód, no chyba, ze z orzeczeniem mojej winy, bo faktycznie - kupując DIY, zawiniłem!Dycha w plecy!!!

przesadziles troche

jakis czas temu chcialem trafic passa diy zrobionego przyzwoicie i z glowa. i co? przyslowiowa dupa. albo jacys dyletanci posklecali byle co z byle czego w paskudnych obudowach (na zasadzie ze jakos gdzies tam komus plytke zalatwil) albo goscie nakupowali najdrozszych mozliwych komponentow i jakos nie gra wiec chca zeby temat sie zwrocil.

egzemplarze diy passa alepha w rozsadnych cenach schodza szybko i utrata wartosci jest proporcjonalna do fabrycznych klockow. oczywiscie jesli ktos za robocizne nie liczy jak za zboze

Srednie roczne pensje inzynierow (wybrane dzialy) w Japonii za 2013

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

$100,000

Ukryta Zawartość

$118,000

Ukryta Zawartość

$105,000

Ukryta Zawartość

97,000

Ukryta Zawartość

$127,000

Ukryta Zawartość

$76,000

Ukryta Zawartość

$85,000

Ukryta Zawartość

$70,000

Ukryta Zawartość

$86,000

Ukryta Zawartość

$122,000

Ukryta Zawartość

$72,000

Ukryta Zawartość

$78,000

Ukryta Zawartość

$84,000

Ukryta Zawartość

$29,000

Ukryta Zawartość

$139,000

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O dziękujemy koledze. Czyli tak jak pisałem znacznie więcej niż 2500$ miesięcznie. Z tego wykazu wychodzi średnia powiedzmy 80-90 tys rocznie czyli 7000$ miesięcznie i to się zgadza.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Sam napisałeś że sprzęty znasz z recenzji więc nie wycofuj się teraz.

Człowieku, Ty czytasz i nie rozumiesz co czytasz.

Oczywiście że czytałem recenzje sprzętu, czytam również to co inni Koledzy piszą o interesującym mnie sprzęcie, ale również chodzę na wystawy, wstępuję do salonów ze sprzętem audio (w odpowiedzi nie przeinacz że są to salony media markt), słucham u znajomych etc. - czy to mało aby mieć pojęcie o brzmieniu ? zwłaszcza że samodzielnie robię wzmacniacze, a rozpoczynałem to hobby od lampowych.

Niech jakiś jeden z niefortunnych moich wpisów nie będzie dla Ciebie "deską ratunku" do polemiki, bo przylegasz do do niego jak coś niepożądanego do buta.

Co do ograniczeń technologicznych to pewnie, że są ale dalece poza zasięgiem DIY.

Które ?

Jak ktoś "grzebie" w DIY i to nie ma dla niego przeszkód w sprowadzeniu czegoś nieosiągalnego.

Piszesz tak dlatego, że nie rozumiesz tego hobby, gdyż nigdy się nim nie zajmowałeś.

A jesli są to projekty jednostkowe i warte wszystkich pieniędzy to wkłada się w nie najlepsze podzespoły - czyli znów manipulujesz z tym "nieosiągalnym".

Prawdą jest że mały i duży może kupić to samo tyle że w innych cenach.Dla małych ceny są na tyle wysokie, że szuka się oszczędności.Normalna rzecz.

Czyli jednak przeczysz sam sobie, bo pisałeś wcześniej że "nieosiągalne".

Nie ma takiego elementu, którego nie można by pozyskać.

Zabawa w DIY to takie samo hobby jak kolekcjonowanie znaczków, samochodów, zegarków, numizmatów etc. dla kolekcjonera cena staje się drugorzędnym kryterium.

Ale skoro ty jesteś tak dobry to produkuj swoje sprzęty i sprzedawaj. Zarobisz kupę kasy. W gębie to każdy jest mocny. Pokaż realne produkty!!

W jednym z tematów zasugerowałem Józwie porównanie mojego wzmacniacza z Jego http://www.soundart.pl/pl/wzmacniacze-hi-end/wzmacniacz-jazz.html

Sprawa, jak to się mówi rozeszła się po kościach, z braku Jego zainteresowania takim porównaniem.

A teraz mnie to już nie interesuje, bo nie mam ani czasu ani zdrowia na takie gierki.

Dlatego jeśli coś robię, to robię tylko dla siebie, choć czasami wrzucę jakiś projekt w zakładkę DIY.

Na kasę też nie jestem łasy - ot taka mała moja przypadłość ;-)

Cieszę się jedynie z tego, że swoim wpisem choć trochę obroniłem DIY i Kolegów którzy się tym hobby parają.

Nie należy zapominać o Kolegach którzy wystawiali swoje urządzenia na AS2013.

Choć w przypadku tych wystawianych, to można śmiało napisać że obroniły się same - właśnie dźwiękiem, który był postrzegany jako jeden z lepszych tejże wystawy.

A potknięcia każdemu się zdarzają (AS2012) i nie należy ich promować, a tym bardziej podczepiać jako stały i jedyny element tego hobby.

Przecież Nelson Pass zanim coś "wypuści" (do klonowania) na rynek też wcześniej bada, mierzy i odsłuchuje.

Sly nie fatyguj się z odpowiedzią, gdyż jak napisałem wcześniej, nie będę już w tym temacie "klepał w klawiaturę".

ps. Przepraszam Elberoth za zbyt długi monolog w obronie DIY, ale musiałem.

Gdyż urządzenia które zarówno Ty, jak i wielu z Was posiadacie nie zostały wytrząśnięte nagle z rękawa, one również jako prototypy powstawały kiedyś w garażach, kanciapach.

egzemplarze diy passa alepha w rozsadnych cenach schodza szybko i utrata wartosci jest proporcjonalna do fabrycznych klockow. oczywiscie jesli ktos za robocizne nie liczy jak za zboze

Jak jest hi-endowe dyi to ceny również muszą być hi-endowe, takie jest odwieczne prawo natury panie kerowniku. Popacz na konstruktora srodową porą - tam już chyba klocek diy pod 20 tysięcy podchodzi. Folab pisał niedawno, że inny nasz konstruktor referencji skasował go 400 zeta za włożenie paru ferrytów. Kolega, który przyprowadził mnie kiedyś na to forum przestał tutaj pisać i stracił serce do sprzętu, gdy inny znany polski konstruktor hi-endowy skasował go 1200 złotych za wlutowanie 3 tanich no-name kondzi za 15 zł w sumie, a wyjęcie z niego dobrych eln. Fakt, że grało inaczej, ale czy lepiej? Wg. tego konstruktora po jego tuningu dźwięk ocierał się o hi-end :)

Z drugiej strony na zawsze zapamiętam jak szrot za 200 zł z niemieckiego śmietnika, lekko grzebnięty przez kolesia, skasował ówczesnego mojego rotela 1062 za 6 tys oidp. Również bardzo dobra lekcja, zabolało okrutnie. Człowiek utalentowany zrobi cacko z niczego, a człowiek niezdolny gówno z pomarańczy.

To nie jest spirala śmierci, ale licytacja kto sprzeda drożej klocek. A konkurencja wśród producentów jak wiadomo prowadzi do polepszenia sytuacji konsumentów czy jakoś tak. Przecież ciągle jest dla mniej zamożnych budżetowy hi-end za 40 k$ i średnia półka hi-end za 80 k$. Naturalny więc rozwój rynku hi-end i pokonywanie granic.

Jak jest hi-endowe dyi to ceny również muszą być hi-endowe

W hi-endzie to głównie cena jest hi-end. Oczywiście do tej ceny trzeba jeszcze dodać obudowę hi-end bo inaczej nie znajdą się amatorzy kupna. Był już taki temat na tym forum porównujący środek hi-endu z klasą niską. Okazało się że w środku jest to samo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W hi-endzie to głównie cena jest hi-end.

Oto hi-endowy pasek Bugatti wprowadzający wyższą jakość w kwestię podtrzymywania porcięt, tak jak hi-end audio w kwestię jakości audio

Prestiż i tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto hi-endowy pasek Bugatti wprowadzający wyższą jakość w kwestię podtrzymywania porcięt, tak jak hi-end audio w kwestię jakości audio

Prestiż i tyle.

Ukryta Zawartość

Benny Hill mimo, że był milionerem (funtowym) do pracy jeździł metrem. Nadęcie i bufonada jest związane tylko z potrzebami i charakterem danego człowieka. Występuje w każdej dziedzinie nie tylko w audio choć tu jest najbardziej charakterystyczne.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jedna drobna uwaga do tematu inzynier: w jezyku angielskim to słowo może oznaczać inżynier, ale też często oznacza: technik / mechanik . Tak ,ze np można byc niemal pewny ,ze podany np fleet aviation engineer z pensją koło 80 tys $ to nie inzynier konstruktor samolotów a po prostu w/g naszej nomenklatury technik obsługi naziemnej .

Pozdrawiam

Zawsze pisałem że jeżeli ktoś decyduje się na zakup DIY to nie może liczyć na uczciwą cenę przy odsprzedaży. Więc trzeba się 4 razy zastanowić. A dlaczego ?

Ja swojego "Passa" (DIY) kupiłem z 10 lat temu. Zbudowanego z najlepszych audiofilskich elementów. W pięknej obudowie. Grał jak tanie tranzystorowe radyjko za 10 zł. Więc się ciesz że Twój grał przynajmniej jak Pass ...

Bo DIY to jak kupowanie kota w worku - może być dobrze i tanio, może być słabo i drogo ... Zależy od kogo się kupi.

Gdybyście już byli inżynierami w tej Japonii i mieli ich pensje, to wiedzielibyście dlaczego najwięcej hi-endu jest w japońskim DIY.

Poza tym jest dość nieszczere kiedy fan hi-endu po wielu latach zachwytu zauważa nagle, że hi-end jest za drogi i zaczyna nad tym ubolewać. Tak jakby wcześniej był tani?

Gdyby był tani to by nie był hi-endem przecież

Nie podoba mi się narzekanie na pensje w Polsce. Na ich średni poziom pracowały całe pokolenia naszych przodków, nie umiejąc wchodzić w koalicje, dając się masowo zabijać, źle pracując, strajkując i zarządzając własnym krajem tak a nie inaczej. Nie płacze się nad rozlanym mlekiem.

Jak ktoś ma problem z pieniędzmi to do tematu high-end w ogóle nie powinien się zbliżać. Oszczędzi sobie wielu frustracji.

egzemplarze diy passa alepha w rozsadnych cenach schodza szybko i utrata wartosci jest proporcjonalna do fabrycznych klockow

Pass akurat to taki ewenement który publikuje swoje konstrukcje do celów DIY i można przynajmniej niektóre z nich powielać o ile kots ma umiejętności i wie o co chodzi w tym powielaniu. Drugim takim ciekawym konstruktorem jest Pavel Dudek i jego DPA220 Wzmacniacz nieprodukowany od dawna. Dudek Audio już chyba nie działa. Ale na swojej stronie internetowej zbiera jeszcze zamówienia wykonuje płytki i dostarcza zestawy elementów do celów DIY. Poleca nawet obudowy. kompletny tak zmontowany przez niego wzmacniacz to koszt około do 3000zł. Jeśli dobrze pamiętam ceny to nadal jakaś 1/3 pierwowzoru a wzmacniacz robiony praktycznie pod okiem producenta.Obecnie za 3000 to kupi się zabawkę Marantza z chińskimi bebechami. W Polsce za 1000 potrafili oferować w sklepie taką 20W "kambodzę" na jednym scalaku TDA. Z takiej perspektywy DIY ma ogromną wartość, co ważniejsze robione jest dla siebie anie dla szpanu

Zawsze pisałem że jeżeli ktoś decyduje się na zakup DIY to nie może liczyć na uczciwą cenę przy odsprzedaży. Więc trzeba się 4 razy zastanowić. A dlaczego ?

Ja swojego "Passa" (DIY) kupiłem z 10 lat temu. Zbudowanego z najlepszych audiofilskich elementów. W pięknej obudowie. Grał jak tanie tranzystorowe radyjko za 10 zł. Więc się ciesz że Twój grał przynajmniej jak Pass ...

Bo DIY to jak kupowanie kota w worku - może być dobrze i tanio, może być słabo i drogo ... Zależy od kogo się kupi.

Sęk w tym, że on nie gra słabo, przeciwnie, nawet po przełączeniu z J.Rowland Model 6 nie było porażki.

Już nie chce mi się wnikać w opisy różnic, bo one mogą w części wynikać z faktu, że moje Cardeasy potrzebują prądu i J.Rowland ma go zdecydowanie więcej, co przekłada się na ogólną ocenę w całym paśmie, dynamice i kreacji sceny.

W sumie, po przesiadce z Modelu 6 było gorzej, ale nieznacznie.Z ewidentnych róznic, to JR kreował nieco większą i bardziej w głąb scenę, co nie każdemu musi się podobać, bo osobiście wolę nieco bliżej.Jeszcze lepszą kontrolę basu i nieco więcej mikrodetali, ale renoma, większa moc i w końcu cena JR to dziwić nie może, ze było lepiej, ale podkreślam moje kolumny potrzebują sporo prądu, więc musiało lepiej zagrać.

Sprzedaje Pass, a nie dlatego, ze jest słaby, tylko dlatego, ze chcę przesiąść się na coś zupełnie innego i ten Pass kompletnie się do tego nie nadaje.

Mój post 212, tyczył się bardziej braku LOGO, a nie gorszego dźwięku.

Postuluję do moderacji wprowadzenie na tym forum zakazu używania słów hi end i high end w wątkach.

Po użyciu tych dwóch wyrazów forumowiczom lasują się mózgi, wdziera się do nich nienawiść i przestają pisać z sensem ...

swiete slowa podsumowywujace w sumie diy

co z tego ze pass umieszcza na necie gotowce jak taki lutujacy majsterklepka od siedmiu bolesci i tak apgrejduje projekt konstruktora ktory zycie spedzil na projektowaniu jednych z najlepszych konstrukcji w audio.

brak szacunku i debilizm w czystej formie

Co ty gadasz? Przecież Stary bej pisał, że DIY to zasłużeni dla przyszłości audio, domowi konstruktorzy uźywajacy najlepszych na świecie podzespołów i tworzący dzieła sztuki audio wciągające nosem cały ten high end i to za ułamek jego ceny!

Najśmieszniejsze w tym jest to że oni rzeczywiście bardzo często używają doskonałych podzespołów.

Ale co z tego jak jedno kiepskie połączenie lutownicą potrafi spaprać najdoskonalszy projekt ...

No i nie piszę tu o profesjonalistach w DYI - ci wiedzą co robią. Ale jest to drogie.

Co ty gadasz? Przecież Stary bej pisał, że DIY to zasłużeni dla przyszłości audio, domowi konstruktorzy uźywajacy najlepszych na świecie podzespołów i tworzący dzieła sztuki audio wciągające nosem cały ten high end i to za ułamek jego ceny!

Stary Bej tak nie napisał. Wyolbrzymiasz.

Hi-End to dłubacze DIY, którym się udało.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Przecież Stary bej pisał, że DIY to zasłużeni dla przyszłości audio, domowi konstruktorzy uźywajacy najlepszych na świecie podzespołów i tworzący dzieła sztuki audio wciągające nosem cały ten high end i to za ułamek jego ceny!

i ja sie z nim zgadzam

ba! podpisuje sie wszystkimi rekoma i nogami

z tym tylko ze nie wszyscy

wiekszosc z tych majstrow pojecia nie ma o temacie i z problemami kopiuje nieudolnie z reszta proste konstrukcje z netu. wystarczy zajrzec do zakladki diy na as lub elektrodzie. masa postow typu "o boze co ja teraz zrobie" albo "co bedzie gdy zrobie taka lub inna glupote"

prawda jest taka ze to ich konstrukcje psuja renome diy. zeby pozostac przy passie ktory udostepnia projekt i ci w dalszym ciagu tworza potworki? to o czym to swiadczy?

to jedna strona medalu i ta czesto widac lub slychac

druga jest inna. tych konstrukcji jest mniej na wtornym rynku bo czesto sa po prostu sprzedawane w waskim gronie znajomych. dlatego nie pojawiaj sie na allegro i dlatego tez o nich nie slychac. poza tym owych konstruktorow a czasem zwyklych "kopistow" jest znacznie mniej i tona w ogolnej fali fajansu

nie jestem w stanie cie do niej przekonac chocbym napisal tu referat. musisz posluchac i tyle.

jak rozgraniczysz wobec tego tych prof od nie prof?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.