Skocz do zawartości
IGNORED

Auralic Vega - dac doskonały. Wasze opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Transparenta mm link jako zasilający, ale Acro lepsze jak dla mnie. Głośnikowe textura, nie szukam nowych póki co, system gra w całości bardzo spojnie.

PS Spójrz na priv.

najfajniejsze to te textury...............chyba są co nie?

Napisz jeszcze o majtach.

A na avatarze jesteś taki poważny.............a tu brykasz jak żrebak!!

A na avatarze jesteś taki poważny.............a tu brykasz jak żrebak!!

Patrzę z politowaniem na to forum

Johny kufelek

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kurczę Piotr przepraszam, żle zatytułowałem wątek - miało być : Auralic Vega - dac prawie tak doskonały, jak dac Starego Audiofila...

Ależ możesz do moderacji napisać note to Ci zmienią ten tytuł wątku i będziesz kontent)

Widzisz między nami jest spora róznica...bo Ty plikowiec-słuchawkowiec,a ja analogowiec-wyczynowiec......ale tego aurelica i tak posłucham sobie.

A mój daczek tylko 2000 pln i po spdif z tym aurelicem będzie porównanko........zobaczymy co jest dobre a co bardzo dobre......

Nie ma systemow doskonałych,bo to forum jest teraz doskonałym poligonem do łapania leszczy i niestety wyłudzania kasy-bo kto ma słabą wolę,

to zawsze ulegnie,więc nalezy iść swoją droga co zawsze będę czynił bez względu na okoliczności zaistniałe.

Janek jak myślisz rockporty u mnie się sprawdzą?........czy to bedzie dobry krok i czy do przodu?

Ma to jakis sens bo praktycznie rockport i transparent to jedno miasto ,a fabryka mcintosha tez blisko.......na tym polega skladanie systemu))

Nie jestem taki bardzo mądry,choć bystrosci raczej wiekszej mi nie potrzeba.........oczywiście w audio.

Nie ma mozliwości w swoim zyciu przesłuchania wszystkich topowych rzeczy,zmiany raptowne prowadza donikąd i gubią

Dziś słuchałem VEGI w innym systemie i nie było synergii.

System składał się z Lavardin IT + lekko modyfikowane Magnepany MG1.7.

Lampizator w tej konfiguracji zagrał znacznie lepiej pod względem wypełnienia i barwy.

VEGA dalej lepsza była w wokalach ale zagrała za chudo.

Generalnie Lampizator dawał znacznie więcej radości ze słuchania muzyki.

Innymi słowy GRA CAŁY SYSTEM ;-)

Wniosek - przed kupnem zawsze warto wypróbować dany sprzęt w swoim systemie. Nie zawsze wychwalony klocek zgra się z resztą tak jak w przypadku o którym powyżej (myślę, że "wina" leży po stronie wzmacniacza - jest wyjątkowo przejrzysty co może powodować odchudzenie dźwięku).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ależ możesz do moderacji napisać note to Ci zmienią ten tytuł wątku i będziesz kontent)

Widzisz między nami jest spora róznica...bo Ty plikowiec-słuchawkowiec,a ja analogowiec-wyczynowiec......ale tego aurelica i tak posłucham sobie.

A mój daczek tylko 2000 pln i po spdif z tym aurelicem będzie porównanko........zobaczymy co jest dobre a co bardzo dobre......

Nie ma systemow doskonałych,bo to forum jest teraz doskonałym poligonem do łapania leszczy i niestety wyłudzania kasy-bo kto ma słabą wolę,

to zawsze ulegnie,więc nalezy iść swoją droga co zawsze będę czynił bez względu na okoliczności zaistniałe.

Janek jak myślisz rockporty u mnie się sprawdzą?........czy to bedzie dobry krok i czy do przodu?

Ma to jakis sens bo praktycznie rockport i transparent to jedno miasto ,a fabryka mcintosha tez blisko.......na tym polega skladanie systemu))

Nie jestem taki bardzo mądry,choć bystrosci raczej wiekszej mi nie potrzeba.........oczywiście w audio.

Nie ma mozliwości w swoim zyciu przesłuchania wszystkich topowych rzeczy,zmiany raptowne prowadza donikąd i gubią

Piotr wiem , że masz parcie na klawiaturę, ale nim z czegoś zakpisz to zapoznaj się przed wydaniem opinii proszę i posłuchaj. A do tego czasu wstrzymaj się z kwiatkami typu ,,same bzdety tylko widzę i czytam,,

OK. Po odsłuchu u siebie piszta do woli towarzyszu, co slina na język przyniesie :-)

Co do łapania leszczy to dystrybutor Vegę wysyła niezobowiązująco do osłuchu na własny koszt !. Dla mnie miło,

Rockporty na szole mi sie podobały nawet bardzo Choć nieznany materiał , akustyka nijaka itp.

Nie znam Twojego systemu ani pomieszczenia więc milczę. Kupisz to się wproszę i przyjadę posłuchać. Laurkę wystawie w Twoim stylu ok?

Piopio u Ciebie faktycznie VEGA dobrze się zgrała, choć ta wyczynowa gra męczy na dłużą metę.

Lampizator to całkowicie inna prezentacja, myślę że z Twoim setem nie do końca się zgrał, ta buła, plama była trochę za duża, ale i tak całkiem przyjemna w odbiorze.

Ktoś może odsłuchiwał VEGĘ z lampą? Taka prezentacja powinna nabrać więcej "ciała" i ujarzmić nieco tą wyczynowość.

Ps.

Dla mnie musiałaby powstać VEGA bez przedwzmacniacza, filtrów i wodotrysków, które są tam zbyteczne za "odrobinkę" mniejszą kasę, za to z poprawionym zasilaniem bo na odsłuchach wyszło, że trafo lubi sobie "po bzyczeć".

z tego co piszecie lampa wydaje sie byc najlepsza do vegi, trzebaby wyprobowac

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

A ja mam lampkę w sekcji przedwzmacniacza ...

Może dlatego u mnie Vega gra super a z Lavardin IT już niekoniecznie.

Przełączenie zegara na exact podnosi lekko balans tonalny. Tak jakby DAC "odfiltrowywał" część brudów ale efektem ubocznym jest lekki ubytek masy. Dźwięk staje się czysty, eteryczny. Wokale wyraźne i pozbawione sybilantów.

Mnie się to podoba. Polepsza się wgląd w nagranie. Każdy dźwięk to małe dzieło sztuki ;-)

A może każdy dźwięk to aktor, który ma swoją rolę do odegrania. Dzięki VEDZE wreszcie go widać (słychać).

VEGA jest jak reżyser/dyrygent - ustawia wszystkie dźwięki tak, że każdy staje się ważny a całość tworzy niesamowity spektakl, gdzie można śledzić grę poszczególnych aktorów a jednocześnie rozkoszować się całością.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

U mnie Vega grała z pre lampowym Manley The Wave i było dociążenie, masa i nasycenie w dźwięku.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dla mnie musiałaby powstać VEGA bez przedwzmacniacza, filtrów i wodotrysków, które są tam zbyteczne za "odrobinkę" mniejszą kasę, za to z poprawionym zasilaniem bo na odsłuchach wyszło, że trafo lubi sobie "po bzyczeć".

wodotryski to funkcjonalności wbudowane w kość, na cenę nie wpływają. Natomiast buczące trafo to wstyd na całego.

To wypadek przy pracy ;-)

W końcu przetwornik ciągle jest w ruchu ...

Nie wiem czy tylko u nas na odsłuchach trafo dawało o sobie znać? Ktoś jeszcze może potwierdzić tą przypadłość?

Jak głośne jest to buczenie?........czy mierzalne i ile db?

Jak jest dokuczliwe i mocno słyszalne to jest już straszna lipa

<br />VEGA bez przedwzmacniacza, filtrów i wodotrysków<br />

- przedwzmacniacz jest tu digital volume, czyli tanie rozwiązanie dające jednak -132 do -122 dB, co jest dobrze (jak piszą, autor wzorował się na Invicta)

(Najlepsze przedwzmacniacze analogowe mają nawet poniżej -140 dB ale ciężko to osiągnąć a łatwo zepsuć)

- filter na wyjściu DA jest może 2-3 ważnym miejscu po układzie DA, powinien być jak najlepszy, patrz rysunek jego zadanie

- wodotryski wbudowane w DAC, koszt tylko wykonania oprogramowania

Cena oczywiście zawyżona, ale nie tylko tu.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gdyby to było mocno dokuczliwe to nie było by tylu ochów i achów. Słychać z odległości kilkudziesięciu centymetrów, spokojnie do zmierzenia. Jak pisze @Piopio dac trochę pewnie przeszedł, ale chyba nie tyle żeby zaczął się sam rozkładać.

wodotryski wbudowane w DAC, koszt tylko wykonania oprogramowania

No to w moim wypadku, czekam na rynek wtórny, choć:

1. raczej ten dac nie trafi do wielu pod strzechy

2. ktoś z pewnością ogarnie dźwięk vegi, femto, itd i poda na talerzu w ciekawszej dla mnie cenie. Choć cena vegi i tak wydaje się być promocją w porównaniu do konkurencji

3. na szczęście i nieszczęście świat technologi dac prze do przodu, za kilka miesięcy pewno oczy audio zwrócą się na zegar atomowy trzymany w lodówce (ktoś już nawet zaczął zbierać materiały

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba się nachylić nad obudową i wtedy słychać, że trochę brzęczy. Zapewne kolejne firmy kurierskie zrobiły swoje. Podejrzewam, że wystarczy mocniej dokręcić śrubę mocującą trafola do obudowy i będzie po problemie. Chociaż czegoś co słychac tylko z takiej odległości problemem bym nie nazwał. Znam wzmacniacze uznanych producentów, gdzie w przerwach pomiędzy utworami trafo słychać w miejscu odsłuchu...

Edit:

Mówimy tu o sytuacji, gdzie brzęczenie transformatora dochodzi tylko z wnętrza obudowy - to tak dla jasności, żeby ktoś sobie nie pomyślał, że słychać jakieś buczenie z głosników albo inne atrakcje w stylu petla masy itp.

Edytowane przez gonarek

Spróbujemy Vegi w W-wie może na dwóch, trzech systemach.

Arku, może możnaby się do Ciebie wprosić na odsłuch?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Mówimy tu o sytuacji, gdzie brzęczenie transformatora dochodzi tylko z wnętrza obudowy

problem może dotyczyć instalacji elektrycznej-a nie dac-a.test z udziałem DC-blocker np. od Tomanka dałby odpowiedż.

najczesciej bucza trafa niskiej jakosci lub przystosowane na inne napiecie. dc blocker to leczenie skutków a nie przyczyn.

Dla mnie buczące cokolwiek w sprzęcie z tej pólki cenowej to totalna dyskwalifikacja.

W takim razie zapraszam zimą do mnie. Usłyszycie jak ładnie buczą w Waszych sprzętach solidne trafa. :)

Edytowane przez marekzawa

bo masz dobry prad, przeniesiesz swoj sprzet tam gdzie prad jest gorszy i zacznie buczec mniej lub bardziej, takie prawa natury

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Panowie, skończcie "buczeć" !

Tematem naszych rozmów jest brzmienie VEGI na tle konkurencji ...

Kto odważny zmówi i sprawdzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

DSD wkracza pod strzechy;-)

Ukryta Zawartość

4799,00 zł

mz_sa8005_u_n_k_bk_ot_bg002_lo.jpg

U mnie jakoś nie słyszę źeby coś buczało.

To już jest nas dwóch;-)

Dzięki RWE za dobry prąd!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez moreno1973

sry ze jeszcze nawiaze, ale jest po 11ej, prosze mi wytlumaczyc dlaczego trafo w mojej lampie przestalo byc slyszalne?

triode,

najczesciej bucza trafa niskiej jakosci lub przystosowane na inne napiecie. dc blocker to leczenie skutków a nie przyczyn.

przyczyna to słabej jakości instalacja,na której są urządzenia ``śmiecące``.mało kto ma oddzielną linię dla audio.

triode,

nie zadzam sie z Toba, mialek dawno temu wzmacniacz xindaka i w trzech roznych mieszkaniach potwornie buczal. przykrecenie nic nie dalo. trafo niskiej jakosci buczy niezaleznie od instalacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi