Skocz do zawartości
IGNORED

Auralic Vega - dac doskonały. Wasze opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Nudzicie koledzy, Fun to podstawa a czy z vinyla czy z poliwęglanu to jeden czort.

Rafaello, fan z vinyla to jest wtedy kiedy puszczasz je w powietrze jak płaskie kamyki po wodzie.*)

W dżwięku już nie ma takiej radości.

... to były prywatne odsłuchy gdzie były oba tory audio i to wysokiej klasy.

Ale jestem otwarty na nowe porównania.

Nie są potrzebne dwa oddzielne tory .... urządzenie wpinamy w tor za preampem gramofonu jako "przelotkę".

Jednym przyciskiem pozwalamy sygnałowi polecieć w "oryginale", lub zmuszamy go do konwersji DSD AD/DA w locie.

Sygnał na wejściu zostaje zakodowany, a na wyjściu odkodowany - wynik otrzymujemy natychmiast ...

Gramofon DPS, ramię Morch, wkładka chyba Dynavector lub ZYX, pre. Manley steelhed - chciałbym aby moja cyfra była choć w połowie taka dobra jak ten zestaw!

Gramofon DPS, ramię Morch, wkładka chyba Dynavector lub ZYX, pre. Manley steelhed - chciałbym aby moja cyfra była choć w połowie taka dobra jak ten zestaw!

Wszystko zależy od jakości cyfrowego zródła.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Otóż to!

Nie są potrzebne dwa oddzielne tory .... urządzenie wpinamy w tor za preampem gramofonu jako "przelotkę".

Jednym przyciskiem pozwalamy sygnałowi polecieć w "oryginale", lub zmuszamy go do konwersji DSD AD/DA w locie.

Sygnał na wejściu zostaje zakodowany, a na wyjściu odkodowany - wynik otrzymujemy natychmiast ...

Oba tory to miałem na myśli że gramofon z Phono i CD player lub DAC+transport CD/plików. Ale preamp, końcówki, kolumny były te same.

A co masz jako źródło cyfrowe?

Nic nie stoi na przeszkodzie. :)

Przechwytujesz do DSD tym, i masz to, co chciałbyś mieć :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Recorder, player, DAC - wszystko w jednym, a wypasiony tor gramofonowy do ludzi. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX

W moim systemie mam Emlabs cdsa, odsłuchiwałem również dzielone Remyio, a i tak ten gramofon jest lepszy!

Możliwe, że u ciebie jest jak piszesz. Ale często spotykałem się z takim psychicznym pozytywnym nastawieniem do vinyla, które nie było obiektywne.

Cyfra w tej kwestii jest bezduszna bo taka ma być. Ma jak najlepiej kodować muzykę i ją odtwarzać. Słuchacz ma skupić się na muzyce, a nie na otoczce. A vinyl daje pewien rytuał, wspomnienia z młodości, z dawnych lat gdzie trzeba było zdobywać każdy krążek i było ciężko. Do tego kręci się talerz i jest miło, a płytę można umyć, rozmagnesować i jest iluzoryczne wrażenie, że dzięki nam gra trochę lepiej, że jest w tym nasz wkład pracy. I to jest OK jeśli sprawia przyjemność. Ja to doskonale rozumiem, tyle że to nie ma nic wspólnego z brzmieniem. To jest otoczka.

Rafaello, fan z vinyla to jest wtedy kiedy puszczasz je w powietrze jak płaskie kamyki po wodzie.*)

W dżwięku już nie ma takiej radości.

Nie przesadzaj miłośniku słuchania napiętej folii :)

Nic nie stoi na przeszkodzie. :)

Przechwytujesz do DSD tym, i masz to, co chciałbyś mieć :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Recorder, player, DAC - wszystko w jednym, a wypasiony tor gramofonowy do ludzi. :)

Jak byś widział jaki w tym Tascamie jest kiepski napęd to byś zmienił zdanie To jak byś zaczynał nabieranie potrawy z talerza widłami zamiast widelca.

To jest otoczka.

Raz jest synergia a raz nie; fakt z takiej Nagry CDC jest non stop ale z VPI z topowym Dynavectorem moze być zjawiskowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Możliwe, że u ciebie jest jak piszesz. Ale często spotykałem się z takim psychicznym pozytywnym nastawieniem do vinyla, które nie było obiektywne.

Cyfra w tej kwestii jest bezduszna bo taka ma być. Ma jak najlepiej kodować muzykę i ją odtwarzać. Słuchacz ma skupić się na muzyce, a nie na otoczce. A vinyl daje pewien rytuał, wspomnienia z młodości, z dawnych lat gdzie trzeba było zdobywać każdy krążek i było ciężko. Do tego kręci się talerz i jest miło, a płytę można umyć, rozmagnesować i jest iluzoryczne wrażenie, że dzięki nam gra trochę lepiej, że jest w tym nasz wkład pracy. I to jest OK jeśli sprawia przyjemność. Ja to doskonale rozumiem, tyle że to nie ma nic wspólnego z brzmieniem. To jest otoczka.

Odnoszę wrażenie,że nic, nawet najbardziej obiektywne opinie, nie są w stanie Cię przekonać-OK, ale mam także nadzieję,że podobnie jak z lampami, które jeszcze nie dawno potępiałeś w czambuł, przyjdzie czas że analog Cię zauroczy i obiektywnie to opiszesz.Anturaż, o którym piszesz nie ma nic wspólnego z tym,że dobrze i z głową zestawiony tor analogowy brzmi w sposób niedościgniony dla cyfry.Nie mycie, demagnetyzacja i różne gusła, tylko prawidłowy overhang,antiscating,tracking force, wartości rezonansowe ramię-wkładka,loading ustawiony w pre, oraz gain, podłoże i płyty-to pozwala przy prawidłowo spełnionych a opisanych powyżej warunkach niejednokrotnie osłupieć.To,że brałeś udział w odsłuchu drogiego,lub bardzo drogiego zestawu analogowego uznanych marek, absolutnie nie musi oznaczać,że zostały spełnione kluczowe warunki działania toru analogowego i że w związku z tym słyszałeś dobry analog.

Wszystko ok, tylko po co mają mnie przekonać różne najbardziej nawet obiektywne opinie skoro po kilkunastu odsłuchach dobrych, wypasionych torów analogowych, których słuchałem na przestrzeni ostatnich 2 lat stwierdzam, że to co słyszałem grało różnie, raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze gorzej niź wyśmienity tor cyfrowy. To po co mi opinie innych osób? Co do lamp to nie tak hop.....owszem zmieniłem zdanie i przyznałem na forum, że się myliłem ale w kwestii lamp SE. A większość lamp na rynku to Push Pull i choć te też są fajne to dla mnie lepsze od wybitnych tranzystorów nie są. Jedynie źe są przy zakupie tańsze ale znacznie droższe w późniejszej eksploatacji.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Wszystko ok, tylko po co mają mnie przekonać różne najbardziej nawet obiektywne opinie skoro po kilkunastu odsłuchach dobrych, wypasionych torów analogowych, których słuchałem na przestrzeni ostatnich 2 lat stwierdzam, że to co słyszałem grało różnie, raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze gorzej niź wyśmienity tor cyfrowy.

No już Ci to napisałem, to że słuchałeś kompletnie nie oznacza,że to był dobrze zestawiony i skalibrowany tor analogowy, z tego wynika że był tylko drogi lub bardzo drogi.

No już Ci to napisałem, to że słuchałeś kompletnie nie oznacza,że to był dobrze zestawiony i skalibrowany tor analogowy, z tego wynika że był tylko drogi lub bardzo drogi.

Nie z tego wynika że same vinyle były bardzo różnej jakości i to jest moim zdaniem główny argument przeciw.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak byś widział jaki w tym Tascamie jest kiepski napęd to byś zmienił zdanie

To jak byś zaczynał nabieranie potrawy z talerza widłami zamiast widelca.

Nie zauważyłem w Twojej wypowiedzi symbolu :) , więc uznaję, że napisałeś to na poważnie ....

Ubierz dobry kask, weź duży rozbieg i walnij barana w ścianę, bo chyba od wczoraj niemoc Cię trzyma ! :)

Jaki napęd w TASCAMie ? Jeden ripuje DSD na HDD, a drugi na karty ... wzrok Cię zawodzi ???

Być może masz rację tylko wtedy nasuwa się kilka kluczowych pytań. Czy ci wszyscy u których słuchałem to idioci? Wydali dużo kasy i nie potrafią tego odpowiednio ustawić? A może żal im kilku stówek na fachowca, który potrafi to ustawić? Ale jeśli tak to faktycznie muszą być idiotami. Co więcej, jeśli te wszystkie tory analogowe nie grały lepiej niź wybitna cyfra, a wierzę tobie, iż jest to możliwe to znaczy, że tylko nieliczny ułamek takich systemów jest poprawnie dobranych i wyregulowanych. A to znów oznacza, że jest to zabawa dla bardzo nielicznej grupy osób. To jaki to ma sens? To tak jakbyś miał komputer z Windowsem tylko po chińsku. Ktoś tam z tego skorzysta ale dla większości sprzęt jest bez sensu choć potencjał ma.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Być może masz rację tylko wtedy nasuwa się kilka kluczowych pytań. Czy ci wszyscy u których słuchałem to idioci? Wydali dużo kasy i nie potrafią tego odpowiednio ustawić? A może żal im kilku stówek na fachowca, który potrafi to ustawić? Ale jeśli tak to faktycznie muszą być idiotami. Co więcej, jeśli te wszystkie tory analogowe nie grały lepiej niź wybitna cyfra, a wierzę tobie, iż jest to możliwe to znaczy, że tylko nieliczny ułamek takich systemów jest poprawnie dobranych i wyregulowanych. A to znów oznacza, że jest to zabawa dla bardzo nielicznej grupy osób. To jaki to ma sens? To tak jakbyś miał komputer z Windowsem tylko po chińsku. Ktoś tam z tego skorzysta ale dla większości sprzęt jest bez sensu choć potencjał ma.

Dobrze,że Ty to napisałeś, tak prawdą jest,że niewielu potrafi prawidłowo skalibrować tor analogowy, celowo piszę tor a nie gramofon, bo jego prawidłowa kalibracja, choć kluczowa to tylko fragment całości.Niestety wielu zamożnych ludzi nakupiło wiele analogowych metek, kompletnie ze sobą nie dobranych ale za to drogich:) i gra jak gra.Jak spotkamy się w Kato to pogadamy, mam nadzieję przy prezentacji, która Cię wyrwie ze skarpet:)

A kotku zasilanie,kolumny głośnikowe konekty też muszą być na znakomitym poziomie-czytaj dobrane odpowiednio-bo inaczej słabiutko będzie grać.

Jeden element toru kładzie cały przekaz,Manley manleyem,a lampki jak nie dobrane to tez lipa.Same wkładki super-hiper i ramiona Ci nie pomogą

jak zle ustawisz-to nie będzie grać jak należy.Grunt pod elementami toru jak nie ma odpowiedniej stabilizacji to też żle wpływa na przekaz.

Także powodzenia.......dobre granie kosztuje-to fakt tylko mozna złozyc za mniej i poprzez dopieszczenie uzyskać wiecej niż z zestawu np.

trzykrotnie droższego-to jest sztuka,która mnie pociąga i fascynuje.

Na plikach się zupełnie nie znam-pod tym względem jestem cieniasem i pierdołą..................bo to dla mnie nie jest prawdziwe audio-taka lipa.

pozdr.

Vinyl ma pewną techniczną przewagę: narzuca ograniczenie na rozpiętość dynamiczną nagrania.

Materiał na płytę vinylową musi być puszczony przez kompresor dynamiki. To jest inna kompresja niż to co się robi w ramach ludness war, żeby nie mylić tych dwóch rzeczy.

Dzięki temu szczegóły nie gubią się w tle. Ma to zwłaszcza znaczenie przy cichszym słuchaniu albo w przypadku braku adaptacji akustycznej pomieszczenia.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Głupio prosić , ale zaryzykuję..

Pierwasza prośba do moderacji - proszę usunąć wpisy nie związane z tematyką wątku.

Druga do Was forumowicze nie wiem po raz który - proszę w temacie.

Kolejne wpisy nie mające zwiazku z tematyka wątku ... nie chce tego pisac..

:-)

pozdr

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Na wniosek autora wątku usunąłem personalne przepychanki nie dotyczące tematyki tytułowej. Każde kolejne prowokacyjne personalne wpisy zostaną natychmiast nagrodzone urlopem od pisania postów, niezależne kto je popełni i na podstawie jakichkolwiek przesłanek.

Proszę to potraktować jako oficjalne ostrzeżenie moderacji.

Jednocześnie wzorem drugiego wątku, w którym na siebie ci sami dyskutujący polowali, odświeżam Wam pamięć, w kwestii regulaminu Forum Audiostereo:

Niedozwolone jest podejmowanie za pośrednictwem Forum działań sprzecznych z zasadami współżycia społecznego. W szczególności zabronione jest:

zachowanie sprzeczne z zasadami Netykiety, w tym formułowanie wypowiedzi stanowiących przejaw braku szacunku wobec innych Użytkowników Forum bądź też zachowania powszechnie uznawane za sprzeczne z zasadami kultury osobistej,"

Edytowane przez SlawekR
  • 2 tygodnie później...

Jakiś czas temu miałem okazję gościć Vega Dac w swoim systemie. I muszę przyznać, że miałem sporo frajdy przez tych parę dni.

Pierwsze, co zwróciło moją uwagę, to bardzo przyjazna słuchaczowi przejrzystość. Piszę przyjazna, bo nie uzyskana przez nadmierne rozjaśnienie. Dzięki temu słychać wiele detali, budujących otoczenie i aurę akustyczną, a nie powodujących szybkiego zmęczenia. Kolejna sprawa - bardzo sugestywne budowanie przestrzeni. Lubię wieloplanowość budowaną wgłąb sceny, i tu miałem sporo zadowolenia. Dużo satysfakcji dawało też wypełnienie średnicy - wokale odwzorowywane bardzo przekonująco. Uzupełnieniem całości jest bardzo energetyczny dół pasma.

Poprzednio podobną frajdę miałem ze słuchania sprawiał mi AMR CD 77, ale to zupełnie inna sygnatura dźwiękowa, niemniej również bardzo przyjazna.

pozdrawiam

Andrzej

Mam kilka pytań:

1. Na jakim transporcie plikowym lub serwerze dokonywał Pan porównań?

2. Jaki był cały tor testowy?

3. Czy Mirus zastąpi u Pana M2Techa oraz jaką bonifikatę Pan otrzymał na w/w sprzęty?

Od długiego czasu słucham przetworników, którym wszystko wychodzi dużo lepiej niż Mirusowi i o czym to ma świadczyć. Vega to doskonałe urządzenie w swej cenie tylko trzeba umieć ją właściwie zestawić tak jak DCSa. To nie jest AA lub Metronome, że gra dobrze ze wszystkim.

Jeżeli nie słyszy Pan różnicy w kablach USB Jcat vs Belkin to niestety świadczy o ogromnej ułomności toru audio. uwierzę, ze nie różni się Konstantin vs Belkin bo to jest ponoć ten sam ubrany w koszulkę bawełnianą kabelek. Tego nie wiem aż takich "wypasów" usb nie sprawdzałem.

Sam testowałem mnóstwo kabli USB w tym "przebierańca" Entreqa z najniższej i najwyższej serii, wyśmienitego Sotm w najlepszej wersji, szereg kabli, które opisałem w osobnym wątku i wspomnianego Jcata.

Niedawno Marcin był u mnie i porównywaliśmy wspomniane kable USB. Różnica nie tylko jest duża ale nawet ogromna więc proszę poprawić transmisję USB lub nie pisać podobnych rzeczy wystawiając Sobie niezbyt pochlebną opinię.

P.S.

Prywatnego użytkownika będącego dystrybutorem Mirusa proszę o ujawnienie się, w innym wypadku niebawem sam to zrobię. Będzie to uczciwe podejście w stosunku do czytających.

Pan Marek przynajmniej wiadomo, że jest testującym i podlega różnym naciskom.

Odpowiem rzeczowo:

1. Dell 1555 z procesorem 2 x 2,2 GHz, 4 GB RAM, pod Win 8.1 PRO w wersji 64 bitowej. Do tego program JRiver MC18 wspomagany kontrolowany przez JPLAY 5.2. Ustawienia: silnik Ultrastream,

2. Wzmacniacz pre/power Naim NAC 202/NAP200; kolumny Equilibrium Atmosphere z 2012 roku; kable głośnikowe Equlibrium Equilight, interkonekt Equilibrium Turbine; kabel zasilający do wzm. Enerr Symbol, do przetwornika Enerr Holograph. Zasilanie z pośrednictwem kondycjonera Enerr AC Point One z kablem Symbol 20A. Oddzielna linia zasilająca 25 A, niezależna od instalacji domowej. Kabel USB Wireworld Ultraviolet.

3. Nie zastąpi Younga, choć przez chwilę rozważałem taką zmianę. Bonifikatę mogę otrzymać, jak zresztą na każdy sprzęt na warunkach takich, jakie otrzymuje każdy sklep w Polsce, czyli z pominięciem marży detalicznej - to normalna praktyka przyjęta na całym świecie.Jestem więc traktowany jak odbiorca branżowy. W przypadku Resonessence problemem jest jednak brak marży dla sklepów, gdyż sprzedawany jest bezpośrednio, więc atrakcyjność takiego zakupu dla mnie jest wątpliwa, jeśli brać pod uwagę takie relacje. Stąd też nie rozważam zakupu.

Odpowiadając dalej:

Tak, Vega to doskonałe (niemal) urządzenie i taką opinię o nim wydałem, więc to zdanie jest chyba zbędne. Vega otrzymała najwyższe możliwe wyróżnienie "Wybór Redakcji". Szczegóły są zresztą w recenzji. Resenessence Labs Invicta Mirus uważam jednak za DAC lepszy w skali bezwzględnej, a o równie dobrej relacji jakości do ceny.

Odnośnie kabli USB, to swoje opinie o nich opisałem w zbiorczym teście kabli USB, który publikowany był w Audio Video w nr 5/2012. Kto zechce, to przeczyta. Konkluzja z tego testu jest zupełnie inna, niż Pan tu insynuuje. Sądzę iż nie miał Pan okazji się z nią zapoznać. Nie wynika z niej, że różnic nie ma. Wręcz przeciwnie. Nigdy natomiast nie wydawałem żadnej opinii na temat kabla JCAT, ani w artykule, ani na forum. W ogóle nigdy nie napisałem jednego słowa na temat kabla JCAT, więc nie wiem skąd pomysł, że nie słyszę różnicy pomiędzy kablem Belkin a JCAT. Jedyne rozwiązanie tej zagadki, to krótka rozmowa telefoniczna z p. Marcinem z JPLAY, którą odbyłem wkrótce po otrzymaniu od niego Vegi wraz z kablem JCAT do testu (przedmiotem testu była tylko Vega). Rzeczywiście wspomniałem wówczas po wstępnym odsłuchu, ze Vega jest wyśmienita, a JCAT nie robi wielkiego wrażenia i nie daje adekwatnego postępu w stosunku do Belkina. Później jednak zrobiłem kilka porównać i cały test Vegi odbył się wyłącznie na JCAT, który uznałem jednoznacznie za lepszy. Nie kontaktowałem się już później z p. Marcinem, więc mogło u niego pozostać to błędne przekonanie, którym, jak się domyślam, podzielił się z Panem.

Na koniec chciałbym zdementować to, że podlegam jakimkolwiek naciskom (niby czyim?). Nie podlegam. Moje opinie są niezależne. Piszę o tym co słyszę i wysyłam tekst. Opinie mogą różnić się od doświadczeń innych osób z danym sprzętem, co jest zrozumiałe z uwagi na wielość zmiennych wpływających na końcowy efekt. Niemniej jednak zazwyczaj są one zbieżne, sądząc po ilości i zawartości listów, które otrzymuję od czytelników.

P. S. Czy to Pan parę miesięcy temu pisał do mnie na priv nt. akustyki?

Dziękuję za odpowiedź, co prawda po 3 tygodniach ale jest. Cieszę się, że już Pan słyszy różnice na korzyść JCata. Przepraszam, że nie czytam Pana pisma. Dostaję do firmy kilka znanych tytułów ale sfera video nie bardzo mnie interesuje.

1. Czy myślał Pan o zakupie transportu plikowego wysokiej jakości lub standardowego transportu cd? Jak rozumiem obecnie za wzór w tej kwestii służy w/w laptop.

2. Czy posiada Pan referencyjny system odniesienia jako osoba opiniotwórcza?

3. Czy testował Pan kiedykolwiek kable Transparenta lub Mita z referencyjnych serii?

4. Czy kolumny i sprzęty do wielkich pomieszczeń jak Logany i mocne końcówki testuje Pan w tym samym pomieszczeniu co minimonitory?

5. Czy akustyka pomieszczenia jest dobierana pod konkretny testowany zestaw? Różne kolumny potrzebują odmiennych warunków akustycznych jak wszyscy wiemy.

6. Czy dystrybutorzy lub producenci proponowali Panu bonifikaty lub rabaty na zakup sprzętu?

7. Co się dzieje jeżeli urządzenie brzmi fatalnie, szczerze to Pan opisuje czy odsyła je do dystrybutora. Czy może Pan przesłać kilka krytycznych recenzji Swojego pióra?

Edytowane przez Szymon

A co to ma być ? Przesłuchanie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A co to ma być ? Przesłuchanie ?

Pozwolę Sobie zacytować Krasickiego. Obrońca jest zbędny. To są podstawowe kwestie, na które Pan Marek jak zechce to odpowie. Ciebie może nie interesują kwestie dotyczące testowanych sprzętów ale są osoby, które chętnie się dowiedzą czegoś nowego. W końcu na tej podstawie niektórzy dokonują decyzji o zakupie sprzętu. Lepiej, żeby wiedzieli jak takie porównania wyglądają w praktyce i jakim błędem są obarczone. "Prawdziwa cnota krytyk się nie boi"

Już to ostatnia pieśń, mili ojcowie,

Miejcie cierpliwość, czekajcie do końca.

Jeśli czujecie niesmak w przykrej mowie,

Znalazł się krytyk, znajdzie się obrońca.

Edytowane przez Szymon

Wczoraj Sly wjechał czołgiem w mojego Jadisa ....dziś mamy wiersze....zajebiste jest to forum audio

jak ja to lubię:)

Hehehe...w twojego bym nie śmiał. Zaparkowałem tylko obok i zaśpiewałem mu Gabrielem.....Don't Give Up.....:-)

Dziękuję za odpowiedź, co prawda po 3 tygodniach ale jest. Cieszę się, że już Pan słyszy różnice na korzyść JCata. Przepraszam, że nie czytam Pana pisma. Dostaję do firmy kilka znanych tytułów ale sfera video nie bardzo mnie interesuje.

1. Czy myślał Pan o zakupie transportu plikowego wysokiej jakości lub standardowego transportu cd? Jak rozumiem obecnie za wzór w tej kwestii służy w/w laptop.

2. Czy posiada Pan referencyjny system odniesienia jako osoba opiniotwórcza?

3. Czy testował Pan kiedykolwiek kable Transparenta lub Mita z referencyjnych serii?

4. Czy kolumny i sprzęty do wielkich pomieszczeń jak Logany i mocne końcówki testuje Pan w tym samym pomieszczeniu co minimonitory?

5. Czy akustyka pomieszczenia jest dobierana pod konkretny testowany zestaw? Różne kolumny potrzebują odmiennych warunków akustycznych jak wszyscy wiemy.

6. Czy dystrybutorzy lub producenci proponowali Panu bonifikaty lub rabaty na zakup sprzętu?

7. Co się dzieje jeżeli urządzenie brzmi fatalnie, szczerze to Pan opisuje czy odsyła je do dystrybutora. Czy może Pan przesłać kilka krytycznych recenzji Swojego pióra?

Nie wiem do czego Pan zmierza, ale będę udawał, iż odbieram to jako dobre intencje, mimo iż kilkadziesiąt postów wcześniej dopuścił się Pan naruszenia moich dóbr osobistych przez swoje insynuacje. Nie tylko zresztą moich.

Odpowiedzi na te wszystkie pytania są w każdym numerze Audio Video (którego Pan nie czyta, gdyż ma w nazwie Video, choć zajmuje się w 95 - 99% audio), gdyż przy każdej mojej recenzji jest tabelka ze szczegółowym opisem sprzętu towarzyszącego i pomieszczenia. W opisie zamieszczam też okoliczności testu, jeśli mają jakieś znaczenie.

Odniosę się jednak do nich z uwagi na potencjalne zainteresowanie innych czytających:

1. Nie, nie myślałem i nie zamierzam kupować odtwarzacza plików "wysokiej jakości". Komputer pozostanie źródłem, ale ulegnie modyfikacji/wymianie na nowszy/lepszy/wydajniejszy model.W chwili obecnej jest wystarczająco dobry. Są inne słabe punkty mojego systemu (choćby implementacja wejścia USB w Young). Ostatnim transportem CD (integrą) jaki posiadałem był Audionet ARTG3 z zasilaczem EPS2. Nie zamierzam nigdy więcej wracać do CD, gdyż jest to technicznie ślepa uliczka z zerowym potencjałem rozwoju.

2. Jak bardzo referencyjny musi być to system? Za 300, 600, czy 900 tys. zł? Czy posiadanie systemu za 80 tys. jest niewystarczające do wykonywania tej pracy?

3. Formalnie nie. Nie mam odpowiednio referencyjnego sprzętu, aby miało to sens.

4. Od testowania Loganów i mocnych końcówek jest w redakcji inna osoba z innym pomieszczeniem i innym systemem. Ja się tym w zasadzie nie zajmuję.

5. Nie jest dobierana, ale zarówno ustawienie kolumn jak i pewne modyfikacje wytłumienia są czasem czynione. To temat na osobny wątek.

6. Nigdy nie zdarzyła się taka propozycja z inicjatywą ze strony któregokolwiek dystrybutora. Jeśli jestem czymś zainteresowany, to zwyczajnie pytam o to po teście. Czasem kilka nawet miesięcy po nim, bo decyzje o zakupie niekoniecznie przychodzą od razu. Tak kupiłem wzmacniacz - pół roku po teście. Tak kupiłem przetwornik - kilka miesięcy po teście. Rabaty otrzymuję - są one wynikiem negocjacji. Pisałem już, że pokrywają się z ofertą kierowaną dla sklepów. Mam na to faktury i potwierdzenia przelewów, więc radzę wstrzymać się z dalszymi insynuacjami, gdyż nie służy to niczemu dobremu.

7. Jeśli coś brzmi rzeczywiście fatalnie, czyli nieadekwatnie do ceny, to odsyłam, a przynajmniej taki mam zamiar, bo zdarza się to nie częściej niż raz do w roku. W sumie przez ostatnie 6 lat z publikacji wyleciało zaledwie 4 (słownie: cztery) rzeczy, z czego jedna 4 lata, druga 3 lata temu, jedna w 2013 i jedna w tym. Więcej sobie nie przypominam. Opisy sprzętów przeciętnych są zamieszczone w Audio Video. Każdy ma do nich dostęp, więc chyba nie jest konieczne ich przesyłanie dokądkolwiek.

• Pokaż nowe odpowiedzi