Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Ponowię zatem pytanie któe padło wyżej, czy Daphile obsługuje Youtube?

Wtyczka jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc może obsługuje? - nie testowałem jednak.

Na stronie Advanced Media Server Settings:

Ukryta Zawartość

w zakładce plugins jest wtyczka YouTube (na końcu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kimo dalej pracuje nad Daphile i chwała mu za to :)

New private beta (15.10-b251445) with following changes:

- Another round of major transcoding "fixes" (at least I got now YouTube plugin working to listen Adele's new Hello Emotikon wink

- RAM play transcoding should now optimize resampling for each local player in order to minimize playtime processing

- If you have had problems with BruteFIR mode, you could try to disable "Round up to power of 2" option for Period size in advanced settings.

- Couple of other bug fixes and cosmetic changes.

Zainstalowałem bez problemu wersję RT. Odtwarzanie z RAMu działa super.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Kimo dalej pracuje nad Daphile i chwała mu za to :)

New private beta (15.10-b251445) with following changes:

- Another round of major transcoding "fixes" (at least I got now YouTube plugin working to listen Adele's new Hello Emotikon wink

- RAM play transcoding should now optimize resampling for each local player in order to minimize playtime processing

- If you have had problems with BruteFIR mode, you could try to disable "Round up to power of 2" option for Period size in advanced settings.

- Couple of other bug fixes and cosmetic changes.

Zainstalowałem bez problemu wersję RT. Odtwarzanie z RAMu działa super.

no i to jest bardzo dobra wiadomosc.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Orientuje się ktoś, czy można zainstalować Daphile obok innej dystrybucji linuxa? Jeśli tak, to jak to zrobić? Będzie opcja w instalatorze?

nie probowalem, ale pewnie da rade

zainstaluj najpierw daphile, a pozniej jakas graficzna dystrybucje, przy instalacji system zapyta sie o to, czy zainstalowac kolejna dystrybucje obok istniejacej, albo sam stworzysz nowe partycje.

ustaw tylko, zeby to daphile ladowal sie automatycznie po jakims czasie.

Macie problem z laczeniem sie aplikacji androidowych z daphilem? Dzis zadna mi nie dziala :/

znaczy sie wczesniej dzialala, a dzisiaj tj. wczoraj przestalo?

tak najpierw squeezbox controller przestał działać po updacie androida i ludzie pisali że im też nie działa a wczoraj przestała mi działać aplikacja squeezer ktorej uzywalem przez ostatnie 3 miesiace

z komputera przez przegladarke działa obsługa...

• 2 tygodnie później...

Ktoś używa Soundicity Legacy na Windows Phone?

Zachciało mi się zrobić upgrade Daphile'a do najnowszej wersji beta i rescan muzyki. Nie mogę teraz posegregować widoku albumów po artyście. Nie widzę nigdzie opcji wybory segregowania listy jak w Daphile, a jakoś wcześniej mi się udało i tak grałem dłuższy czas. Sortowanie po nazwach albumów jest dla mnie nie do zaakceptowania.

Jakieś pomysły?

Witajcie,

chce zripować płyty za pomocą daphile. W Settings coś trzeba ustawiać, żeby nie stracić na jakości? Póki co ustawiłem tylko FLAC COMPRESSION na 8 (BEST )

edit,

na uncompressed ustawiłem jednak :)

Coś jeszcze zmieniać, aby jakośc była jak najlepsza?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie karty sieciowe które linux Daphile widzi bez problemu. Cena smieszna. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalezione na innym forum:

Here it is - our Windows 2012 R2 Server machine that is as no-compromise and as high specs as possible. Why not Linux ? Because Linux, excellent as it is, plays perfect but cold. It is dry. No matter which processor, motherboard RAM - always Linux is kind of dry and sterile. Change to Windows and voila! Music sounds like music. The difference is VERY SMALL but very important at the same time. So windows it is. In Core Mode you dont see Windows - only the music software gui. (JRiver).
To cytat ze strony sławnego Lampizatora. Pacuła wymięka. A wam nie gra Linux za zimno? Może trzeba w kominku palić? A może komputer stawiać blisko kaloryfera?

A wam nie gra Linux za zimno? Może trzeba w kominku palić? A może komputer stawiać blisko kaloryfera?

Kurczę, teraz wyjaśniło się dlaczego muszę okrywać się kocem, a czasami nawet spożywać gorącą herbatę z prądem....

Na poważnie, ktoś wierzy w takie rzeczy????

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Mnie jakoś to stwierdzenie konstruktora nie specjalnie dziwi. A to z tego względu że zawsze miałem wrażenie że Jriver gra inaczej pomimo deklarowanego BP. I jak zwykle coś może być na rzeczy ale chyba nie do końca tak jak myśli autor cytowanego tekstu tylko najnormalniej w świecie Jriver "poprawia" dźwięk przez dodanie zaszytych w programie filtrów.

Ale to nic dziwnego - jak tylko WIndows sie zalacza to procesor poci sie jak cholera - grzeje sie 5x mocniej dlatego muzyka brzmi cieplej!!!

W Linuxie procek nie ma nic do roboty - trzeba by faktycznie zainstalowac wewnetrzne ogrzewanie... :D

Słuchajcie jak chcecie to ja mogę do shadow wrzucić coś takiego by skrypt czytał strumień /dev/urandom (generowanie liczb pseudolosowych jest obciążające) i w locie non-stop kompresował go algorytmem zip. Dla pewności można odpalić taki skrypt cztery razy. Procesor od razu się rozgrzeje.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

zostało z daphile -

widzi ją od razu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konkurs na Wątek Miesiąca.

Ukryta Zawartość

Lucky został nagrodozny za ten wątek.

Gratulujemy.

Ukryta Zawartość

Recenzje płyt, konkursy, wejściówki, wydarzenia, newsy:
Magazyn Kulturalny Audiostereo zaprasza!

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Gratulacje Lucky !

A teraz opis problemu:

Instaluję Daphile na nowym kolejnym kompie i nie mogę ustawić odczytu plików *.cue. Na innym, identycznym komputerze jest ok, ale na kolejnym - takie same ustawienia i kicha. Czyta tylko pliki audio. Oczywiście plik cue jest poprawny, na tym innym komputerze nie ma problemów z odczytem. Podajcie jakieś sugestie - gdzie szukać rozwiązania ?

W.

Wojtek

Dzięki a jaką wersję Daphile instalujesz. Wiem, że Kimo trochę majstrował przy niektórych wersjach i był problem z odczytywaniem cue.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Bez względu na wersję na tym kompie gdzie udało mi się ustawić czytanie *.cue (tylko jak ?) jest ok. Na innym kompie różne wersje i nic. Może to kwestja języka - cue to plik tekstowy i może nie grać kodowanie. Najgorsze, że sprzętowo maszynki identyczne.

W.

Wojtek

Bez względu na wersję na tym kompie gdzie udało mi się ustawić czytanie *.cue (tylko jak ?) jest ok. Na innym kompie różne wersje i nic. Może to kwestja języka - cue to plik tekstowy i może nie grać kodowanie. Najgorsze, że sprzętowo maszynki identyczne.

W.

Czy robiłeś czystą instalację?

Jeśli robiłeś tylko update wyczyść bibliotekę i przeskanuj jeszcze raz.

Ja zawszę robię czystą instalację nowej wersji z update różnie bywa ;)

Jeśli kiedyś z jakigoś powodu nie przeskanowałeś do końca biblioteki a później skanowałeś tylko zmiany (tak jest w standardzie) a nie całą bibliotekę. To to co nie zostało dodane za pierwszym razem a nie pojawiło się później nie zostawało dodane.

Dlatego pisałem o pełnym skanowaniu z uprzednim wyczyszczeniem biblioteki (opcja pełnego skanowania).

Tu bedzie najmniej tłumaczenia na co stać dedykowane do audio systemy. Więc pozwolę sobie na małą prywatę.

Audiofilia nervosa przed świetami sięga zenitu w związku z czym muszę się czegoś pozbyć. W ogłoszeniach wylądowało moje rozwiazanie z toru słuchawkowego.

Ukryta Zawartość

Ps: Mogę na tym postawić także system Shadow.

Ukryta Zawartość

.

Instalował już ktoś nowe Daphile 15.12 RT?

Nie wiem co jest grane ale gra inaczej.

Porównywałem na ile dało się to zrobić obiektywnie dwa komputer wersja 15.8 i 15.12 podłączone do przełącznika usb dalej do dac Audio-gd 10es3 z amanero i na aktywne głośniki BM5A + BM9S.

Konfiguracja obu systemów na oko identyczna. Ma ktoś pomysł co wpływa na różnicę. Komputery zamieniałem miejscami żeby nie było że to komputery mają jakiś wpływ.

Ma ktoś pomysł co może wpływać na zmiany w dźwięku na linuxie?

Nie piszę co się zmieniło żeby nic nie sugerować.

Jeśli ktoś zauważy jakieś zmiany w dźwięku to dajcie znać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.