Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondensatorów w Struss 140-2

Kamil Pawłowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do wymiany kondensatorów zasilających we wzmacniaczu Struss 140-2 (oryginalnie siedzą tam Kendeil 63V 6800 105 C)

Podczas przeglądu serwisowego Z. Hrynkiewicz- Struss przekonywał mnie do wymiany tych że kondensatorów, wg. niego kondensatory posiadają 30 % swojej pojemności, nie zdecydowałem się gdyż cena takiego zabiegu miała wynieść ok 800 zł !!! (bez komentarza)

Gdzie w Krakowie można wykonać wymianę kondensatorów w Struss 140-2,

-znacie jakiś zaufany serwis?

-jakie użyć zamienniki?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem

zachowaj spokój z tą wymianą, co to znaczy 30%? gra i nie bucy? - to się ciesz, te Kendeile, przy dzisiejszym chłamie to był niezły kondensator

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jestem spokojny, nie wierze w to co mówi "Struss" gdyby kondensatory miały 30% z 6800 uf swojej pojemności to wzmacniacz grał by jak "szmata"

Znam kilku, którzy nabrali się na taką "wymianę"

Wzmacniacz gra, gra bardzo dobrze.

Jedyne do czego mogę się przyczepić to przydźwięk sieciowy słyszany w kolumnach.

W 2002 roku przerobiłem zasilacz w MF A3 i włożyłem Kendeile 10000 uF/ 50 V przy 36 V z transformatora,

były dostępne na wolumenie.

Jakiś rok temu wylutowałem po parze i co się okazało, pojemność na niezmienionym poziomie.

Przed zakupem wzmacniacza miałem na oku tego Strusia, ale był bez "leniucha" i traf chciał,

że spotkałem na Wolumenie Pana Hrynkiewicza więc pytam kiedy będzie robił z pilotami.

Odpowiedział,że nie będzie zawracał sobie głowy czymś co jest zbędne i psuje dźwięk.

Sam wkładał potencjometry z Elpodu, ale bardzo selekcjonowane jak oznajmił w wywiadzie.

Nie zapałałem sympatią do tego pana i kupiłem MF i nie żałuję

Podczas przeglądu serwisowego Z. Hrynkiewicz- Struss przekonywał mnie do wymiany tych że kondensatorów, wg. niego kondensatory posiadają 30 % swojej pojemności

Rany boskie...

To co oni za kondensatory wstawiali, że teraz ledwie 30 % swojej pojemności mają.....

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nie zapałałem sympatią do tego pana i kupiłem MF i nie żałuję

niezależnie od sympatii, do grania wybrałbym jednak 140

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam,

Przymierzam się do wymiany kondensatorów zasilających we wzmacniaczu Struss 140-2 (oryginalnie siedzą tam Kendeil 63V 6800 105 C)

Podczas przeglądu serwisowego Z. Hrynkiewicz- Struss przekonywał mnie do wymiany tych że kondensatorów, wg. niego kondensatory posiadają 30 % swojej pojemności, nie zdecydowałem się gdyż cena takiego zabiegu miała wynieść ok 800 zł !!! (bez komentarza)

Gdzie w Krakowie można wykonać wymianę kondensatorów w Struss 140-2,

-znacie jakiś zaufany serwis?

-jakie użyć zamienniki?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem

zdecydowanie gon fachowca.Nie ma potrzeby wymiany i dodatkowo za takie pieniadze.Nie daj sie zrobic w ..A jesli bardzo chcesz to wylutuj kondenasatory Ja ci zmierze i pogonimy kota fachowcom....Dosc juz tych idiotyczny znafcow.

Jak to jest i czy jest prawdą że jeśli kondensator ma 30 lat i trzyma 100% swojej pojemności to wymaga on wymiany bo będzie psuł dźwięk??

to znaczy ze to jest bardzo dobry kondensator i psuje jedynie musg.fachowco.Widze ze moj brak tutaj spowodował ponowny rozkwit wszelkiej masci nawiedzonych szarlatanow i oszustow.

Witam

Nie wymieniajcie pochopnie elektrolitów w zasilaczach. Ja używam np. do zasilaczy kondensatory m.in. ELNA, Nichicon wylutowane ze starych sprzętów np. Sansui, Denon i mogę was zapewnić, że nie utraciły pojemności nawet po 30-tu latach. Używam też Kendail ok. 15 lat i żadnych zmian. A jakie teraz macie gwarancje, że kupicie dobre kondensatory. Wszędzie podróby lub mało znana chińszczyzna. Przykładem amerykański wzmacniacz studyjny BGW 250D wyprodukowany w Kaliforni w 1979r z kondensatorami firmy Mallory w zasilaczu. Zapewniam was gra tak że niejeden sprzęt współczesny wymięka.

Pozdrawiam

MM

stare elektrolity z uwagi na wymiary mialy duzo..tzw elektrolitu.Wytrzymaja całe lata kiedy juz nowoczesne wyschna.Nie dajcie sie nabrac idiotom.

unikac tylko tych starych w plastykowych obudowach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy możesz poprosić o pisemne wyliczenie kosztów wymiany(np na maila) z kalkulacją każdej pozycji?wrzuciłbyś tutaj,może być ciekawe

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Kompletnie się na elektronice nie znam. Ale miałem ASR Emittera 1 z 90r. W ubiegłym roku zaniosłem go do znajomego serwisu celem sprawdzenia właśnie kondensatorów. Sprawdzili i orzekli, że są jak nowe.

Podczas przeglądu serwisowego Z. Hrynkiewicz- Struss przekonywał mnie do wymiany tych że kondensatorów, wg. niego kondensatory posiadają 30 % swojej pojemności,

Zrobił Cie w h*ja. Zostaw to jak jest. Amen.

Coś mi tu smierdzi naciąganiem :) moze straciły 30 % ale aby miały 30 % to jakieś oszustwo a nawet jeśli tak jest to ON ci powinien to zrobic za darmo bo wcisnął jakieś chinskie badzewie

hehehe

Ale zdziwienie.

Jak sprzęt za 100 tys pieniędzy ma elementów za 1 tys, to co kosztuje?

W hi-end`zie płaci się nie za podzespół tylko za markę...

Jak ktoś wymieni Ci te elektrolity za 50 zł to oczywiste jest, że to nie zagra...

;-)

Jedyne do czego mogę się przyczepić to przydźwięk sieciowy słyszany w kolumnach.

Cześć. Skoro słychać buczenie w kolumnach to raczej najwyższy czas na serwis. Nie trzeba do tego magika, to nie jest budowa rakiet.pozdrawiam

Cześć. Skoro słychać buczenie w kolumnach to raczej najwyższy czas na serwis. Nie trzeba do tego magika, to nie jest budowa rakiet.pozdrawiam

spokojnie z tym serwisem .Najpierw nalezy sprawdzic skad ten brum.Trzeba zewrzec wejscia przy samej skrzynce drutem krótkim na dwa cm . do masy i sprawdzic czy jest.Jak jest to znaczy ze w srodku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.